Selesai dapur

Selesai dapur

Apa yang harus menjadi ruang moden untuk memasak dan makan - bukan sahaja berfungsi, tetapi juga selesa. Lagipun, di dapur bahawa seluruh keluarga berkumpul untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Dia adalah perumah keluarga moden. Sehubungan itu, bahan-bahan untuk hiasan harus dipilih dengan mengambil kira semua ciri-cirinya. Pertimbangkan kemasan dapur yang paling popular.

Hiasan dapur - di mana untuk bermula

Setiap bilik mempunyai beberapa kawasan fungsional. Mereka boleh dikongsi dalam pelbagai cara. Selalunya, barangan perabot digunakan untuk ini. Dapur tidak terkecuali dalam perkara ini. Oleh itu, ia patut dimulakan reka bentuknya hanya dengan jelas menentukan lokasi zon: bekerja, makan dan berehat.

Proses mewujudkan pedalaman terdiri daripada beberapa peringkat:

 • pemilihan bahan;
 • kerja pembaikan;
 • pesanan dan pemasangan perabot.

Setiap daripada mereka perlu dibuat dengan mengambil kira bukan sahaja reka bentuk niat, tetapi juga kepraktisan setiap elemen, dan kemudian hiasan hiasan dapur akan berubah menjadi berkualiti tinggi dan bergaya. Walau bagaimanapun, apabila memilih bahan-bahan, seseorang tidak boleh lupa bahawa mereka akan terdedah kepada persekitaran yang agresif: kelembapan, suhu tinggi, gris dan jelaga.

Pilihan Finishing Ceiling Dapur

Pertimbangkan beberapa pilihan untuk menyelesaikan dapur. Mari bermula dari siling. Langkah pertama adalah untuk mengukur permukaan - ini adalah salah satu proses yang paling memakan masa. Ia boleh dibuat dengan menggunakan bahan berikut:

 1. Plaster gypsum - sekiranya penyimpangan tidak penting dan mereka boleh disembunyikan apabila memohon lapisan kecil plaster. Kaedah ini membolehkan anda menjimatkan ketinggian siling dan menyediakannya untuk lukisan atau wallpapering.
 2. Drywall – digunakan jika ketinggian dan permukaan yang sangat tidak rata di siling membenarkan.
 3. Rak dan pinion - diperbuat daripada panel plastik. Kelebihan mereka dianggap sebagai kemudahan pemasangan dan kepraktisan.

Langkah kedua adalah hiasan langsung siling. Terdapat beberapa pilihan yang paling popular:

 1. Panel PVC adalah penamat yang baik dan menjimatkan. Mudah dibersihkan, mudah dipasang, tahan lama dan praktikal.
 2. Lukisan - Salah satu cara yang pertama dan paling mudah untuk menyelesaikan siling, hanya digunakan selepas meratakan.
 3. Wallpapering - pelbagai jenis. Ini adalah kerana pilihan bahan dalam pelbagai warna, warna dan tekstur.
 4. Drywall - bahan universal yang digunakan untuk meratakan siling dan penamat langsung. Ia membolehkan anda melakukan beberapa peringkat menggunakan pelbagai jenis lekapan - digunakan sebagai hiasan hiasan dapur. Selepas puttying, permukaan seperti itu harus dicat atau diletakkan di dinding. 
 5. Siling siling - salah satu jenis kemasan yang paling moden. Mempunyai populariti yang luas kerana kelebihannya: kesederhanaan dan keupayaan untuk dipasang pada peringkat akhir pembaikan, menyembunyikan semua benjolan dan kecacatan, estetika dan ketahanan. Minus yang paling penting adalah kelemahan untuk merosakkan objek tajam.

Pilihan untuk hiasan dinding di dapur

Bahan manakah yang paling sesuai untuk permukaan menegak? Ini adalah yang pertama:

 1. cat;
 2. batu;
 3. Wallpaper
 4. jubin;
 5. panel.

Ada kemungkinan untuk menggunakan masing-masing. Walau bagaimanapun, paling kerap gabungan beberapa bahan digunakan serentak. Bagi rawatan permukaan di sekeliling hob dan tenggelam, pilihan terbaik adalah untuk menyelesaikan dapur dengan jubin. Ia mudah dibersihkan dan tidak memerlukan penjagaan khas.

Pilihan lantai dapur

Soalan terakhir ialah lantai. Terdapat sebilangan besar bahan binaan yang digunakan untuk tujuan ini.Maklumat lanjut tentang mereka baca di sini. Apa yang boleh disyorkan secara langsung untuk dapur:

 1. jubin;
 2. linoleum;
 3. laminate flooring;
 4. parket;
 5. lantai diri meratakan.

Tetapi, mungkin, pilihan terbaik adalah untuk menyelesaikan dapur dengan jubin. Lantainya sememangnya sangat diperlukan untuk bilik ini. Jubin itu praktikal dan tahan terhadap persekitaran yang agresif, dan juga dapat menyembunyikan kecacatan bilik, kelemahan hanya adalah keupayaannya untuk memecahkan apabila objek berat jatuh.

Ia mungkin menggunakan linoleum: ia mudah, praktikal dan tahan terhadap pengaruh agresif. Dan pilihan terakhir ialah parket: salah satu bahan yang paling mesra alam, hangat dan indah.

Untuk meringkaskan

Setelah mempertimbangkan semua pilihan yang mungkin untuk menyelesaikan dapur, kita dapat menyimpulkan: pelbagai bahan dan teknologi semasa membolehkan anda menyelesaikan hiasan untuk setiap rasa dan warna. Tetapi adalah penting untuk mematuhi satu peraturan: semua bahan permulaan untuk dapur seharusnya tidak hanya cantik dan moden, tetapi juga cukup tahan pakai.