Pilihan Kemasan Wall

Gambaran keseluruhan bahan yang paling popular untuk hiasan dinding di apartmen

Hiasan dinding, seperti apa-apa lagi, menjejaskan penampilan dalaman dan umum bilik. Oleh itu, pilihan bahan harus didekati bukan hanya dari sisi "Oh betapa cantiknya akan kelihatan", tetapi juga memperhatikan praktis. Lagipun, setiap bilik mempunyai kawasan fungsinya sendiri. Mari kita lihat pilihan hiasan dinding yang paling popular di apartmen, kebaikan, keburukan dan gambar.

Wallpaper

Wallpaper mungkin hiasan bilik yang paling popular. Terdapat pelbagai jenis wallpaper: dari kertas kosong ke vinil atau 3D. Bahan dipilih bergantung pada bilik. Sebagai contoh, di dapur, vinil (kertas dinding boleh dibasuh) lebih baik. Ini sangat mudah, kerana pada bila-bila masa dinding boleh dibersihkan daripada "jelaga" dan kotoran lain. Dan lebih baik memilih yang tahan kelembapan di bilik mandi, kalau tidak bahan akan menyerap kelembapan, ia mungkin akan keluar dan jamur akan muncul sebagai tambahan kepada segala-galanya. Di tapak semaian, ada beberapa penyelesaian masalah: kertas boleh dicuci dan ringan (dengan ketumpatan sehingga 110 g / m3) Pilihan pertama adalah lebih mahal dan praktikal, ia akan menjadi penyelesaian terbaik untuk pelbagai "kejutan" dari ahli keluarga yang paling aktif. Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak adalah orang yang kreatif, dan jauh dari semua kreatif boleh dibetulkan. Tidak lama lagi, bahan itu masih perlu dilekatkan semula. Kertas yang lebih murah dan di sini pengiraan adalah bahawa sebaik sahaja kertas dinding sangat kotor mereka boleh dengan mudah dilekatkan semula. Tetapi ini perlu dilakukan perintah magnitud lebih kerap daripada dengan yang boleh dibasuh. Ruang tamu akan kelihatan besar bukan tenunan, cecair, tekstil, gambar dan kertas dinding 3D dan bergantung kepada reka bentuk, satu atau satu lagi pilihan dipilih. Semua nuansa hiasan dinding dengan dinding (jenis, foto, penerangan, cara memilih, dan sebagainya) baca di sini.

Kertas dinding yang indah di gambar bilik tidur
Kertas dinding yang indah di dalam bilik tidur
Kertas dinding yang cantik

Plaster hiasan

Bagi kebanyakan kita, frasa "plaster dinding" dikaitkan dengan meratakan permukaan dan kerja kasar lainnya. Tetapi hari ini, plaster hiasan adalah penyelesaian terbaik untuk hiasan asal bilik. Bergantung kepada jenis (akrilik, mineral, silikat, dan sebagainya), kualiti teknikal, sifat dan rupa perubahan material. Kelebihan plaster adalah keupayaan untuk memohon pelbagai corak, walaupun beberapa strok berus biasa dengan spatula dapat memberi ruang pada pandangan asli. Kelemahan adalah kesukaran untuk memohon. Semua rahsia plaster di sini.

Plaster3_min hiasan
Foto stucco hiasan
Dinding foto stucco hiasan

Jubin

Jubin tahan terhadap kelembapan, perubahan suhu dan masalah lain, jadi ia paling sesuai untuk bilik mandi dan dapur. Kelemahan bahan adalah kesukaran dalam operasi dan kos yang tinggi. Contohnya, jubin Kottoforte akan melengkapkan bahagian dalaman yang sempurna, tetapi pada masa yang sama, kos meletakkannya jauh dari harga yang berpatutan untuk semua orang. Bahagian dalam ruangan secara langsung bergantung pada bahagian dalam bahan (seramik, kaca, polivinil klorida, dll), masing-masing mempunyai ciri-ciri tersendiri. Lebih banyak mengenai gaya, jenis dan nuansa lain baca di sini.

Ubin di dapur
Jubin di bilik mandi
Jubin yang cantik di bilik mandi

Drywall

Drywall di dalam bilik tidur
Dekorasi Dinding Kering
Dekorasi drywall di ruang tamu

Drywall adalah pilihan yang baik untuk menyelesaikan hampir semua bilik.

  • tidak memerlukan kerja persediaan untuk memikat dinding;
  • menyembunyikan pendawaian, paip, pemanas;
  • tuan yang berpengalaman dapat mengkhianati pelbagai selekoh, buaian dan penyelesaian rekaan lain ke bilik;
  • pemasangan pantas.

Panel dinding

Selalunya, panel PVC boleh didapati di pejabat, pusat membeli-belah dan institusi komersil lain. Oleh kerana plastik bukan bahan semulajadi, ia jarang digunakan di bilik tidur atau ruang tamu. Tetapi untuk dapur atau bilik mandi, panel plastik akan menjadi penyelesaian yang sangat baik, kerana mereka mempunyai semua kualiti yang diperlukan.Selain itu, bahan mudah dipasang dan sekiranya berlaku kerosakan, mana-mana bahagian boleh diganti dengan mudah. Semua Mengenai Panel PVC baca di sini.

Panel dinding
Photo Panel Wall
Reka Bentuk Panel Dinding

Batu hiasan

Batu hiasan di apartmen - keseronokan yang mahal. Juga letakkan di dinding sendiri tanpa pengalaman yang diperlukan ia tidak mungkin berjaya. Ini mungkin satu-satunya bahan yang negatif. Semula jadi, tahan lama, batu tahan mampu membawa bilik untuk menekankan keaslian dan keangkuhan tenteranya.

Batu di bilik tidur
Batu dalam foto bilik tidur
Batu dalam reka bentuk bilik tidur

Lukisan

Lukisan sering digunakan untuk hiasan luar rumah, tetapi di dalamnya akan menjadi penyelesaian yang hebat. Oleh kerana pelbagai jenis warna, tekstur dan jenis, anda boleh memberi ruang pelbagai pilihan hiasan. Dan menggunakan roller yang digambarkan (atau alat istimewa lain), anda boleh dengan mudah menjadikan sebuah apartmen menjadi karya seni.

Lukisan dinding foto
Lukisan dinding di dalam rumah
Lukisan di dalam bilik tidur

Kebaikan dan keburukan: kesederhanaan dalam kerja, kos rendah bahan, kemungkinan luas dalam menghias bilik, cat menekankan apa-apa kecacatan dan ketidakteraturan dinding. Nah, semua rahsia cat diterangkan di sini.