Bilik mandi moden: banyak bilik reka bentuk bilik kebersihan untuk setiap selera

Kandungan:

 1. Ciri-ciri gaya moden
 2. Pemetik warna
 3. Ubin Pilihan
 4. Paip 2019
 5. Perabot bilik mandi
 6. Idea loteng
 7. Prinsip utama peranti ini
 8. Gaya skandinavia moden
 9. Klasik dengan cara yang moden

Gaya moden timbul dari ciri glamor dan hiasan klasikisme. Pada abad kedua puluh, yang merupakan permulaan modenisme, orang secara beransur-ansur mula mengehadkan trend hiasan, dengan fokus pada kesederhanaan. Perubahan ini tidak begitu banyak hasil daripada idea-idea baru, tetapi lebih berkaitan dengan faktor politik dan ekonomi yang menentukan sisi lain reka bentuk. Pembinaan semula bandar-bandar hancur selepas peperangan, urbanisasi dan pembangunan teknologi telah membuat barangan mewah berguna dan praktikal, memberikan pesona estetik. Peraturan keemasan "yang lebih kecil semakin besar" menjadikan dunia menjadi lebih sederhana, tetapi pada masa yang sama cantik dan asli kerana banyak maklumat rumit dan unsur-unsur pelik. Apa yang harus menjadi bilik mandi moden? Ketahui jawapan dalam artikel ini.

Bilik mandi moden: ciri-ciri

Gaya moden di pedalaman menentukan kesederhanaan bentuk dan kefungsian objek individu. Inilah seni pengurangan, penolakan apa yang tidak diperlukan, penyatuan estetika dan kemudahan menjadi satu keseluruhan, usaha inovasi dan keupayaan teknologi, penolakan murah dan fokus pada kualiti. Penghalusan dan pencarian klasikisme telah digantikan oleh penyelesaian yang tidak berlebihan, membolehkan anda berehat dan, di atas semua, memudahkan banyak jenis aktiviti.

Bilik mandi moden akan menjadi lebih luas terima kasih kepada warna dan kemasan yang dipilih dengan mahir, diperkayakan dengan penyelesaian yang inovatif, diterangi oleh lampu sorot, penuh dengan bahan semula jadi, menekankan kontur perhiasan ekspresif. Anda akan mendapati pengaruh industri, minimalis dan kadang-kadang Scandinavia di sini, tetapi semua dengan rasa yang baik. Pedalaman tidak ditentukan oleh rangka kerja rekaan yang tegar, kerana kemodenan dapat mengejutkan, menggabungkan butiran yang tidak dapat ditandingi, menggabungkan aliran. Ini adalah ruang di mana naungan ekspresi peribadi adalah yang paling wajar, kerana pereka cenderung mengucapkan selamat tinggal kepada standardisasi dan motif tipikal.

Reka bentuk bilik mandi kontemporari dalam skema warna

Bilik mandi gaya moden lebih suka warna yang lebih berhati-hati daripada kegilaan dalam reka bentuk dalaman, walaupun nada berani dibenarkan dalam reka bentuk. Kelompok warna yang wajib dan paling biasa termasuk warna palet asas, iaitu:

 • putih, yang secara optik meningkatkan kawasan;
 • beige;
 • kelabu.

Mereka biasanya ditemui di permukaan besar dinding dan lantai, memberikan kesan kesucian dan semula jadi. Hiasan bergaya juga menggunakan warna-warna yang sama dalam nada antara satu sama lain, mewujudkan latar belakang monokrom untuk bilik mandi dan, di atas semua, tanpa melanggar susunan itu. Kegemaran yang luar biasa ialah bilik mandi berwarna putih dan kelabu.

Aksen warna terang

Berikan ruang untuk aksen yang berwarna-warni dalam aspek hiasan. Ruang akan dimeriahkan oleh tekstil yang berwarna-warni dalam warna biru tua, merah atau cerah. Suasana keselesaan akan dicipta oleh nada-nada pastel merah jambu, biru atau hijau, dan hitam, grafit atau cokelat cokelat akan menjadi tambahan yang sesuai kepada asas monokrom cahaya. Terima kasih kepada keputusan itu, bilik itu tidak akan bosan, ia akan mengambil watak. Menghidupkan semula reka bentuk bilik mandi dengan satu atau dua nada yang hampir-ke-satu.

Warna mengikut bahan kemasan semulajadi

Warna bilik mandi moden kadang kala hanya ditentukan oleh bahan yang digunakan dalam susun atur. Walau bagaimanapun, penting untuk tidak keterlaluan dengan kehadiran motif ciri yang tidak hanya dapat menguasai bilik, tetapi juga memberikannya karakter yang berbeza, sebagai contoh, loteng biasa, apabila simen sering digunakan. Peminat modernisme menggunakan jubin berkualiti tinggi yang meniru kayu, batu bata, plaster seni bina di dinding, mengingatkan batu. Pedalaman sering mempunyai aksen logam dan kaca.

Ingat! Palet warna utama: putih, kelabu dan kuning air. Warna ekspresif yang cerah, sebagai contoh, hijau, hitam, grafit. Bahan berkualiti tinggi dengan tekstur yang menarik ialah kayu, batu, konkrit.

Gaya bilik mandi moden ditadbir oleh prinsip "kurang lebih." Ini tidak bermakna bahawa bilik harus putih dari lantai ke siling. Ciri ini hanya menunjukkan bahawa tiada apa-apa di dalam bilik yang tidak diberikan secara langsung dengan fungsi. Empat tuala berwarna dan beberapa kosmetik di sisi biasa tidak di sini. Bilik mandi moden suka warna monokrom. Bilik-bilik dengan warna kelabu dan putih hari ini pada puncak populariti. Hiasan tidak menarik dalam pelbagai warna dan intensiti warna. Iklim bilik mandi dipengaruhi oleh gabungan warna dan bahan yang menarik. Warna kelabu yang menenangkan jubin, sering meniru konkrit, serta lantai putih dan seramik, yang menggabungkan dengan sempurna dengan warna semulajadi butiran kayu coklat atau krem ​​beige, menghangatkan hiasan bilik kebersihan peribadi moden.

Bilik mandi dengan gaya moden: pilihan jubin dan lain-lain selesai

Bagaimana untuk menghias bilik mandi yang sesuai dengan keperluan anda dan keadaan bilik. Bilik mandi, seperti dapur, adalah bilik yang telah dibaiki selama bertahun-tahun. Oleh itu, pilihan bahan penamat harus dipertimbangkan dalam jangka panjang, kerana ia akan dipasang untuk jangka masa yang panjang. Bilik-bilik mandi moden yang luas dengan penyelesaian praktikal selesa dan menyumbang kepada kelonggaran setiap hari. Kunci untuk mewujudkan gaya yang indah di bilik mandi ialah memilih asas yang betul. Apa yang perlu dipertimbangkan?

Pertama, lukisan dinding dan lantai yang konsisten, serta orientasi ke format yang besar akan menjadikan pedalaman sebagai model penglihatan moden.

Pertama, perhatikan ukuran. Jubin Maxi-seramik, yang dipanggil XXL atau format lebar dengan fugue yang paling kecil, yang tidak membahagikan ruang, mengekalkan rasa kelapangan walaupun di dalam bilik mandi yang kecil, menikmati populariti yang tidak terganggu.

Ketiga, disebabkan motif semulajadi, menunjukkan tekstur batu, kayu atau konkrit, anda boleh mencapai penekanan penting yang akan memberi ruang kepada iklim tertentu.

Keempat, modernisme menghargai inspirasi geometrik, sehingga dinding dapat ditutup dengan heksagon, segitiga atau kotak. Tiada apa-apa yang menghalang anda daripada memilih mozek hiasan atau jubin struktur yang mengagumkan, yang bersama-sama dengan lampu pereka akan menghasilkan penglihatan yang menarik bayang-bayang.

Kelima, ia juga patut menambah beberapa pengaruh klasik dalam bentuk batu bata ciri, jubin metro atau pokok Krismas Perancis ke pedalaman moden.

Ingat! Pilih jubin format yang besar dengan fugue terkecil. Kayu tiruan, konkrit atau batu adalah sempurna. Jubin struktur 3D dengan motif geometri, sebagai contoh, heksagon akan kelihatan hebat. Jika ia klasik, maka model metro atau herringbone.

Bilik mandi: foto 2019 paip moden

Minimalisme sangat penting dalam bilik mandi moden. Peraturan "kurang lebih", yang ditentukan oleh Ludwig Mies van der Rohe, digunakan untuk gaya seramik, kelengkapan dan perabot, dan paip di bilik mandi. Tiada bentuk yang telah ditetapkan, kerana kedua-dua tandas segi empat tepat dan tenggelam oval akan menjadi penyelesaian yang baik.Di kawasan ini, anda perlu memberi perhatian kepada fungsi yang berkaitan dengan penyingkiran mudah kotoran, kemudahan penggunaan, penggunaan air yang ekonomik dan kemajuan teknologi.

Apakah objek paip untuk mencari bilik mandi moden?

Dari segi tandas, pilih model yang kurang bezel yang mempunyai salutan pelindung tambahan yang mengurangkan pertumbuhan bakteria dan kuman. Anda juga harus ingat bahawa untuk pengembangan optik ruang lebih baik menggunakan pilihan gantung yang tidak akan menempati area lantai, yang meliputi jubin format yang besar.

Bilik mandi moden dengan pancuran mandian

Di kawasan mandi moden, kabin pancuran bertanggungjawab untuk aspek fungsional ruang, dinding telus yang meningkatkan kesan luas dan sesuai dengan gaya reka bentuk minimalis. Ia adalah mungkin untuk meletakkan pancuran tanpa dulang yang dilengkapi dengan longkang linear dipasang di lantai atau dinding. Pilihan yang baik adalah untuk memilih palet datar atau untuk memasang pada tingkat dengan jubin, mewujudkan permukaan seragam dengan lantai. Pemeliharaan hiasan ke arah itu mungkin tidak berkaitan dengan kabin bergaya seperti hiasan mereka. Di dalam, penyelesaian yang menarik boleh dibentangkan. Profil warna hitam ekspresif atau diperkaya dengan aksen minimalis dalam bentuk pen yang bergaya. Bilik mandi dengan pancuran tidak bermakna mandi. Adalah cukup bahawa peminat mandi panjang akan menggunakan skrin asal, terima kasih kepada paip yang bergaya akan mengubah tujuan mereka: hari ini ia akan menjadi mangkuk untuk mandi santai, dan esok ia akan berubah menjadi mandi tenaga selepas senaman berkat stream yang menyegarkan.

Pancuran mandi harus memberikan keselamatan berkat permukaan anti-slip, dan tab mandi, terutama di dalam bilik kecil, dapat diperkayakan dengan skrin, yang memungkinkan untuk menikmati kesenangan prosedur air, serta lata yang menyegarkan.

Bilik mandi moden dengan tab mandi

Bilik mandi moden dengan tab mandi akan menjadi ruang wakil. Terima kasih kepada saiznya yang besar, anda mampu menyediakan mangkuk mandi yang luas. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang paling lazim digunakan termasuk tabung sudut atau asimetri bersebelahan dengan dinding bilik, yang tidak hanya dianggap sedikit lebih murah, tetapi juga membolehkan penggunaan ruang yang optimum. Untuk konsistensi yang lengkap, perhatikan bentuk topi saliran. Sekiranya kawasan pedalaman dikuasai oleh corak kasar, ia mungkin bernilai memilih pilihan dengan bentuk persegi atau segi empat tepat.

Cara yang menarik untuk memberi bilik mandi watak adalah untuk menutupi mangkuk mandi dengan pelbagai bahan penamat: kayu, jubin meniru bahan mentah semulajadi seperti batu, venir atau konkrit. Sebagai peraturan, pilihan jatuh pada jubin seramik, permukaan yang mudah dibersihkan, tahan kelembapan dan kerap kenalan dengan air, dan juga tidak menimbulkan masalah semasa operasi. Walau bagaimanapun, apabila anda ingin memanaskan hiasan sedikit dan memberi perhatian kepada mandi, ia patut menghias paip dengan mosaik yang menakjubkan atau jubin 3D. Ia juga baik untuk mengulangi motif ini di ruang sebelah cermin atau di atas paip untuk menjadikan interiornya padu. Bilik mandi moden yang selesa dan indah menyediakan keselesaan setiap hari. Adalah sesuai dengan cara yang unik, dengan mengambil kira estetika, tanpa soalan praktikal mengenai peralatan.

Terima kasih kepada paip yang sesuai, bilik mandi moden akan menjadi tempat yang sesuai untuk menggabungkan segala kemudahan dan estetika yang ditentukan oleh trend terkini. Anda juga boleh mencari inovasi dalam bahan menggunakan sink, tab mandi dan dulang pancuran yang diperbuat daripada keluli enam atau keramik dengan sifat berfungsi yang lebih baik.

Perabot untuk bilik mandi dalam gaya moden

Bilik mandi moden tidak seperti huru-hara, jadi kesederhanaan juga harus membezakan barisan perabot.Struktur yang dibina mengikut pelan dari segi empat dan segi empat tepat jarang dibezakan oleh bentuk yang lebih terhad, tetapi ia tidak dikecualikan daripada konsep reka bentuk. Dalam reka bentuk kabinet, peti laci dan kabinet, logam, elemen kayu atau kaca sering digunakan, yang memberikan blok ringan. Pedalaman didominasi oleh pilihan modular, selesai dengan kemasan yang berkilat, yang membolehkan anda menyesuaikan perabot dengan syarat-syarat bilik dan keperluan isi rumah, serta menerangi ruang, menjamin suasana yang bergaya. Rak gantung yang dibina ke dalam relung yang popular, yang menjamin susunan yang optimum untuk semua aksesori, supaya perkara yang mudah tidak mengambil ruang di atas permukaan, menyebabkan kekacauan. Selaras dengan peraturan fungsional, ia juga perlu difikirkan tentang penganjur untuk laci, sekatan khas dan jalur magnetik yang akan membantu mengekalkan ketenteraman dan kebersihan.

Dekoratif gaya moden agak kurang. Ruang yang dibersihkan daripada hiasan yang tidak perlu kelihatan bersih, telus, harmoni dan bergaya. Tidak ada ruang untuk perhiasan mengumpul habuk dan kotak yang luar biasa. Peranan butiran bergaya dimainkan oleh cermin dalam bingkai mudah atau siram dengan garis ubin, yang meningkatkan ruang. Untuk menambah sentuhan keanggunan, melengkapi bilik mandi dengan elemen kaca, logam atau krom.

Perhatian! Peralatan bilik mandi moden harus termasuk perabot mudah, terutamanya tanpa pegangan, selesai dengan gloss, cermin dalam bingkai langsung, lampu siling perancang, sconce, jalur LED dan reflektor, sejumlah hiasan terhad.

Idea untuk bilik mandi loteng moden

Bilik mandi di loteng tidak bermakna ada masalah. Dalam kes ini, kejayaan susun atur ditentukan oleh satu parameter: ketinggian dinding. Semakin tinggi, semakin banyak ruang yang anda dapat. Sekiranya kawasan yang miring adalah sekurang-kurangnya 1 m, anda boleh meletakkan mangkuk tandas atau tab mandi di sebelahnya, tanpa rasa takut bahawa anda akan memukul kepala anda dengan siling yang rendah. Jika tidak, ruang di bawah tepi cenderung boleh disesuaikan untuk perabot yang dibuat kepada saiz, di mana mesin basuh dan semua aksesori bilik mandi akan diletakkan. Sekiranya anda membuat keputusan untuk mandi, sebaiknya letakkan di sebelah pintu, di mana bilik biasanya yang paling tinggi. Buat perabot untuk memerintahkan, kerana dengan sempurna mengisi rongga dan ruang di bawah serong. Bilik mandi loteng adalah tempat yang ideal untuk inspirasi moden, kerana siling menarik adalah permukaan yang sangat baik untuk memasang lekapan asal: dari kandil logam ke lampu panjang yang tergantung pada kabel.

Ingat! Jika dinding lutut sekurang-kurangnya satu meter, anda boleh meletakkan mandi atau tandas di sebelahnya. Sekiranya dinding lutut kurang dari satu meter, pertimbangkan ruang supaya sesuai dengan perabotnya. Bilik mandi harus terletak di zon tertinggi bilik, biasanya tempat di sebelah pintu. Siling tinggi adalah tempat yang ideal untuk pencahayaan yang cekap.

Prinsip asas bilik mandi moden

Bilik mandi moden dibahagikan kepada beberapa zon, dan susunan perabot dan aksesori yang betul dan nilai praktikal mereka memberikan keselesaan kepada pengguna. Ramai reka bentuk perkakas kebersihan, kelengkapan dan aksesori adalah tertakluk kepada gaya umum dan neutral, tetapi mereka juga sangat ciri dan segera menunjukkan gaya. Apabila mereka bentuk bilik mandi dengan gaya moden, pilih warna yang disenyapkan dan set lengkap dari satu baris. Terima kasih kepada ini, anda akan mencapai susunan dalaman yang harmoni. Seramik seramik termasuk sinki, tandas, bidet, namun bak mandi dan dulang pancuran biasanya dipilih secara berasingan.

Apabila membeli seramik moden dengan bentuk berharga, cari tab mandi ringkas dan dulang rata. Untuk basuh klasik, pilih tab mandi dengan bentuk dan profil yang serupa. Aksesori juga mesti sepadan dengan seramik. Perabot adalah penting untuk gaya.Reka bentuk seramik moden memerlukan kabinet mudah dengan pintu veneered licin. Selalunya kaca, keluli tahan karat atau aluminium menjadi unsur utama dalam pedalaman.

Susunan bilik mandi moden: semuanya ada di tempatnya

Bilik mandi moden mempunyai keseluruhan gaya, dan butiran terperinci. Jubah mandi tersembunyi di dalam almari, kosmetik dalam laci, tiada perhiasan pada ubin, hiasan hanya di mana anda benar-benar memerlukannya. Ini tidak bermakna pertimbangan penuh dalam reka bentuk dalaman moden, kerana jubin di bilik mandi tidak perlu menjadi kelabu, ia boleh menjadi lavender. Bilik mandi moden adalah trend bagi mereka yang mencari ketenangan fikiran di rumah, ruang untuk renungan dan menyingkirkan kekacauan berterusan. Bilik mandi moden adalah kebebasan pemikiran dan tindakan. Di sini anda tidak akan mencari rak tambahan yang akan mengumpul habuk. Malah cermin nampaknya satu dengan bilik. Gaya moden mempunyai kelebihan yang besar - ia sesuai untuk semua orang. Ia cukup untuk menukar warna tuala dan bingkai cermin, supaya iklim di dalam bilik berubah.

Ruang yang diarahkan di mana tidak ada barang yang tidak perlu, dan fungsi merupakan ciri khas - ini adalah gaya moden. Ruang simpanan tambahan boleh dicapai terima kasih kepada dua bakul yang luas di bawah sinki dan kabinet kaca di mana semua aksesori yang diperlukan tersembunyi. Di belakang lembaran kaca anda boleh melihat aksesori yang dipilih dengan berhati-hati. Bentuk tenggelam yang mudah, rel dan laci tuala yang dipanaskan juga mempunyai gaya minimalis.

Bilik mandi bergaya moden Scandinavia

Warna terang, minimalism, kayu dan bahan semula jadi lain adalah faktor penentu utama gaya Scandinavia yang muncul di rumah moden. Tidak menghairankan bahawa penekanan terhadap alam semulajadi dan kesederhanaan yang elegan membolehkan anda bertenang, berehat selepas hari yang sibuk, memulihkan ketenteraman dan keharmonian, itulah sebabnya mengapa tab mandi gaya Scandinavia sangat popular. Hiasan ekonomi bilik mandi jelas sesuai dengan gaya organisasi moden, di dinding dan jubin lantai meniru konkrit, keran berlapis krom, seramik putih. Sifat mentah terganggu oleh paip moden. Semua objek dibezakan dengan bentuk geometri yang mudah, permukaan rata pegangan dan badan berbentuk kerdil dalam hal pembancuh sinki dan bidet.

Bilik mandi bergaya Scandinavia moden adalah contoh yang baik di pedalaman yang selesa, berfungsi dan mesra. Lantai dan dinding berhadapan dengan papan kayu, dan dinding dengan jubin asli dengan tekstur cembung, berkat yang mereka memantulkan cahaya dengan indah. Mereka juga secara optik meningkatkan ruang. Panel kaca telus yang memisahkan kawasan pancuran tanpa dulang, tetapi dengan longkang linear yang bergaya, sangat sesuai dengan reka bentuk bilik. Perhatian ditarik ke bingkai hitam panel mudah, selaras dengan penggantungan dari cermin dengan bingkai logam. Rak kayu segi empat tepat atas, tenggelam dan yang luas adalah selaras dengan ceruk yang menarik di dinding untuk kosmetik yang diperlukan apabila menggunakan pancuran mandian. Pencahayaan yang sesuai di bilik mandi, dipertingkatkan dengan pantulan cermin, menyediakan lampu loket dalam bingkai kaca dalam iklim industri, loteng.

Gaya klasik moden

Gaya moden adalah kombinasi yang sangat halus dalam inovasi teknologi dengan reka bentuk minimalis. Atribut yang paling penting adalah mengikuti trend, yang juga boleh digabungkan dengan klasik. Bilik mandi yang direka bentuk dalam gaya ini boleh dibuat secara beransur-ansur: dari pangkalan sejagat kepada aksesori fesyen dan aksen reka bentuk. Dalam reka bentuk dalaman seperti itu, ia akan menjadi lebih mudah untuk membuat perubahan mengikut cara yang berlaku. Bilik mandi gaya klasik moden adalah gabungan halus masa lalu, sekarang dan masa depan.

Watak pedalaman dibina berdasarkan penyelesaian penerapan dan estetik.Sangat kerap dalam bilik mandi yang selesa anda bergerak dari bentuk dan tekstur standard. Reka bentuk mestilah asli dan mempunyai idea. Penggunaan bentuk yang menarik, pertukaran warna yang disenyapkan dan tenang untuk warna yang berani dan bertenaga, penciptaan avant garde, dalam pemilihan pelbagai bahan dan dalam hubungan gaya, membawa keaslian. Konfrontasi gaya, di mana jubin moden bertindak sebagai latar belakang dan elemen retro digunakan sebagai aksesori, kelihatan hebat. Kemodenan boleh mengejutkan dan menjadi kontroversi.

Walaupun kemodenan sering digabungkan dengan minimalism, dalam amalan ia adalah gaya yang penuh dengan pelbagai gaya. Selain itu, gaya moden sedang berkembang dengan cepat, dan apa yang baru sehingga baru-baru ini sudah lapuk. Walau bagaimanapun, satu perkara tidak berubah - trend mesti mengikuti inovasi berkualiti tinggi.