Pembaikan di bilik mandi bilik itu dianggap mungkin yang paling kompleks dan mahal di apartmen. Dan selalunya, apabila merancang, pemilik rumah lebih suka berpaling kepada profesional untuk mendapatkan bantuan. Tetapi pada hakikatnya, perniagaan ini boleh dikuasai secara bebas, dan dengan melabur di dalamnya sebahagian daripada masa lapang dan kewangan anda, serta semua idea paling mendalam anda untuk mengatur bilik mandi, anda akan mendapat hasil yang anda boleh bangga selama bertahun-tahun yang akan datang. Dan bagaimana untuk membuat pembaikan di bilik mandi dengan tangan anda sendiri - kami akan membincangkannya dalam artikel kami.

Pembaikan bilik mandi DIY: arahan langkah demi langkah

1. Merancang projek bilik mandi.

Ini adalah tahap yang sangat penting dalam pembaikan bilik mandi, dan intipatinya adalah bahawa anda perlu berfikir dengan teliti dan memutuskan jenis pekerjaan yang perlu anda lakukan di bilik mandi, dan apa yang anda mahu lihat apabila selesai. Akan lebih bagus jika anda mula membiasakan diri dengan idea-idea untuk mereka bentuk bilik mandi di Internet, serta pergi ke kedai-kedai perkakasan dan cari bahan-bahan yang akan digunakan untuk membaikinya. Projek reka bentuk melibatkan lukisan lakaran bilik, dan petunjuk skematik di lokasi lokasi semua elemen asas: paip, perabot, lampu, cermin dan pelbagai aksesori. Ia perlu di peringkat reka bentuk untuk mengetahui sinki, tab mandi, kabin mandi dan mangkuk tandas yang akan anda beli, atau membeli semua paip terlebih dahulu - ini adalah penting untuk orientasi tepat pada titik bekalan air, kumbahan dan elektrik.

Pilihan bahan untuk membaiki bilik mandi juga perlu diambil dengan semua tanggungjawab, kerana bilik mandi adalah tempat yang mempunyai kelembapan yang tinggi dan keadaan suhu yang sukar, yang bermaksud bahawa keperluan untuk mutu hiasan lebih tinggi.

2. Penyediaan tempat kerja dan pembongkaran lapisan lama.

Ia semua bermula dengan pembongkaran paip dan pintu (kecuali, tentu saja, keputusan telah dibuat untuk menggantikan semua unsur-unsur bilik mandi ini). Tab mandi, tenggelam, tandas, faucets - semua pembongkaran ini tidak begitu sukar. Ia menjadi lebih sukar untuk menghilangkan lama dari dinding dan lantai jubin, cat, kertas dinding atau whitewashing. Langkah seterusnya adalah analisis bekalan air dan sistem kumbahan.

3. Penggantian bekalan air dan kumbahan.

Pembahagian paip air dan pembetung dilakukan mengikut lakaran bilik mandi yang telah disediakan sebelum ini. Pemasangan bekalan air dan pembetungan adalah tugas yang agak sukar. Hari ini terdapat beberapa pilihan yang mungkin untuk sistem bekalan air:

  • plastik logam;
  • polipropilena;
  • paip tembaga.

Plastik logam boleh dihubungkan dengan cara mengepam atau menekan kelengkapan. Kaedah kedua adalah lebih baik dari segi ketahanan, tetapi memerlukan pelaburan kewangan tertentu dan kehadiran alat khusus untuk pemasangan. Kelebihan sistem bekalan air logam-plastik adalah bahawa ia tidak tertakluk kepada kakisan, kelemahan adalah bahawa paip itu takut fros, dan pembekuan air di dalamnya akan membawa kepada akibat yang tidak dapat diramalkan.

Polypropylene adalah pilihan yang paling berpatutan. Ia juga tidak tertakluk kepada kakisan, mempunyai kekonduksian haba yang rendah, tidak memerlukan sebilangan besar komponen semasa pemasangan. Pemasangannya dilakukan menggunakan mesin kimpalan.

Penunjuk ketahanan terbesar mempunyai saluran paip tembaga. Ia tahan dengan keterlaluan suhu yang sangat tinggi dan tidak terdedah kepada ubah bentuk. Benar, harga bekalan air sedemikian banyak dapat memukul saku.

4. Kerja elektrik.

Pengkelasan elektrik yang betul juga merupakan petunjuk penting keselesaan bilik mandi.Ia perlu untuk menyediakan semua butiran - dari lokasi lampu, soket dan suis ke pemasangan pengudaraan. Semua pendawaian elektrik mestilah kalis air.

5. Penjajaran dinding dan lantai.

Dinding di dalam bilik mandi adalah sejajar dengan dua cara - dengan melepa atau memasang drywall:

  • kelebihan plastering adalah dinding halus, menjimatkan ruang yang boleh digunakan di bilik mandi, ketiadaan jurang antara dinding dan garisan penamat. Cons - kerumitan tinggi dan kos proses.
  • kelebihan drywall adalah pemasangan cepat, harga berpatutan, keupayaan untuk menyembunyikan pelbagai komunikasi di bawahnya atau penurunan permukaan yang besar. Kelemahan boleh menjadi pengurangan yang ketara di kawasan untuk ruangan kecil itu.

Lantai disamakan menggunakan senarai panjang khas. Banyak perhatian dibayar pada tahap ini untuk permukaan kalis air.

6. Memasang pintu.

Bingkai pintu dipasang sebelum permulaan kerja penamat. Biasanya, untuk menjimatkan ruang, mereka membuka pintu ke luar.

Hiasan dinding di bilik mandi

Pembaikan bilik mandi sendiri tidak boleh dilakukan tanpa hiasan yang berkualiti tinggi dari dinding bilik. Apa bahan yang paling popular?

Jubin seramik. Ia adalah cara tradisional dinding menghias di bilik mandi. Terdapat banyak kelebihan seperti lapisan - kebersihan, keramahan alam sekitar, ketahanan air, ketahanan, kemudahan penjagaan. Di samping itu, pasaran pembinaan menawarkan pelbagai jubin seramik. Terdapat juga keburukan: kerumitan proses hiasan dinding, serta harga salutan yang besar, kerana ia memerlukan pembelian sejumlah besar bahan tambahan untuk pemasangan.

Jubin seramik di pedalaman bilik mandi
Panel plastik. Mereka mendapat populariti mereka kerana kelebihan berikut: harga berpatutan, ringan dan kemudahan pemasangan, rintangan kelembapan yang tinggi, palet warna yang luas, keperluan penyelenggaraan yang rendah. Tidak perlu penjajaran awal dinding. Kelemahan salutan adalah ketidakstabilan mekanikal panel.

Panel plastik cantik
lukisan dinding - Ini adalah cara yang sangat ekonomik dan mudah untuk mengubah bahagian dalam bilik mandi. Pilihan warna di sini adalah tidak terhad, selain itu, cat akan memungkinkan untuk merealisasikan fantasi artistik pemilik apartmen. Benar, salutan ini sangat singkat.

Lukisan dinding
kayu adalah cara eksklusif untuk menghias dinding di bilik mandi. Ia sangat mesra alam, elegan dan selesa. Tetapi kaedah hiasan ini memerlukan pengetahuan yang besar dan memakan masa. Di samping itu, pokok ini memerlukan penjagaan khas.

Pokok di dinding di bilik mandi
mozek - bahan kemasan yang unik dan sangat mahal. Moose ini boleh menjadi kaca, batu, seramik, corak atau seluruh panel yang diletakkan di atasnya di seluruh dinding. Kerumitan prosesnya sangat tinggi.

Mosaic

Lantai bilik mandi

Pasar moden menawarkan pelbagai penutup lantai untuk bilik mandi:

Jubin. Ia adalah pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan di kalangan bahan-bahan bilik mandi. Kekuatan dan kelemahannya ditunjukkan di atas. Untuk lantai, beberapa ketidakselesaan lapisan ini mungkin juga permukaan sejuknya.

Jubin lantai
Parket - Penyelesaian lantai bilik mandi yang paling selamat dan paling eksklusif. Ia adalah bahan yang mesra, mesra alam, tahan lama. Untuk bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi menggunakan pelbagai jenis kayu. Tetapi, seperti mana-mana pokok, parket memerlukan penyelenggaraan yang teliti dan tetap.

Parket untuk bilik mandi
Laminate flooring - Alternatif murah kepada parket dengan semua kebaikan dan keburukannya.

Laminate untuk bilik mandi
Lantai gabus - Versi tahan kelembapan lantai ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk sebarang bilik mandi. Bahan ini sangat lembut, hangat, menyenangkan untuk disentuh, mesra alam dan mudah dijaga. Hanya bahan pembersih permukaan kimia dan agresif tidak akan bertolak ansur dengannya.

Lantai gabus di bilik mandi
Lantai pukal Besar untuk bilik mandi. Di samping itu, corak 3D yang menarik dan luar biasa boleh digunakan untuk bahan tersebut.

Lantai pukal untuk bilik mandi

Selesai Siling Bilik Mandi

Peningkatan kelembapan, serta risiko kebocoran dari mereka yang tinggal di atas jiran, membuat tuntutan khas di siling di bilik mandi.Terdapat banyak pilihan untuk menyelesaikan bahan dan masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri:

Lukisan adalah cara termurah dan terpendek untuk menyelesaikan siling di bilik mandi. Kelebihan cat adalah pelbagai warna dan kemungkinan reka bentuk siling yang unik. Acrylics berkualiti tinggi adalah tahan kelembapan, mudah digunakan dan kering dengan cepat. Mereka juga akan melindungi permukaan daripada acuan dan cendawan.
Panel PVC. Mereka popular kerana ketahanan tinggi mereka terhadap kelembapan, kemudahan pemasangan dan penyelenggaraan. Mereka sangat pelbagai warna dan boleh disesuaikan dengan reka bentuk apa pun. Kelemahan siling sedemikian adalah penurunan parasnya sebanyak 2-3 cm.

Siling dicat
Siling siling - Ia sangat praktikal untuk ketahanan terhadap kebocoran dari atas, serta pelbagai tekstur, warna dan reka bentuk - untuk setiap rasa. Kelemahan lapisan adalah bahan bukan mesra alam dan harga yang tinggi.

Siling siling di bilik mandi
Siling berjubin (kaset). Kategori siling digantung ini melibatkan penggunaan bahan tahan kelembapan yang diperbuat daripada logam, gentian mineral atau drywall. Sekiranya berlaku kebocoran, salutan seperti menyerap kelembapan, bengkak pada ketinggian. Dapur yang rosak sangat mudah diubah. Siling jubin tidak boleh bermegah pelbagai - mereka biasanya dibentangkan dalam warna putih atau pastel. Satu lagi tolak ialah penurunan paras siling sebanyak 5-10 cm.

Siling berjubin untuk bilik mandi
Rak siling. Ia diperbuat daripada keluli atau aluminium. Ia tidak karat, tidak menyerap kelembapan, diwakili oleh pelbagai warna. Membolehkan anda melengkapkan siling apa-apa bentuk dan konfigurasi. Harga struktur sedemikian lebih tinggi daripada jubin.

Rak siling

Dan pada akhirnya, pemasangan paip dan aksesori

Pengubahsuaian bilik mandi sendiri dilakukan dengan pemasangan peralatan paip, perabot dan aksesori. Tandas, tab mandi dan tenggelam disambungkan ke bekalan air dan kumbahan. Perkara yang sama dilakukan dengan mandi dan mesin basuh. Kabinet digantung dan dipasang, perlengkapan dipasang, cermin, pemegang dan pelbagai cangkuk diletakkan.

Pendekatan yang kompeten, bertanggungjawab untuk membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri akan menggembirakan pemiliknya untuk masa yang lama dan akan menjadi kebanggaannya selama bertahun-tahun yang akan datang.

Penyertaan yang sama:
0 jawapannya