Maklumat am dan peraturan

Mari kita bercakap tentang warna: peraturan gabungan dan impak

Betul warna yang terpilih dari pedalaman, tentu saja, mempengaruhi keadaan emosi kita, serta psikologi, dan akibatnya, fizikal. "Belajar untuk menggunakan warna untuk kebaikan anda sendiri," kata ahli psikologi.

Para saintis telah membuktikan bahawa ...

Pengaruh warna meluas bukan hanya untuk mood, tetapi juga kepada keadaan badan, bahkan perubahan dalam fungsi beberapa sistem penting. Ini telah digunakan secara meluas dalam amalan perubatan. Sememangnya, penting untuk memilih skema warna dengan betul untuk bilik-bilik di rumah atau apartmen anda. Sudah tentu, pertama sekali, anda perlu dipandu oleh citarasa anda, tetapi anda harus memberi perhatian kepada tip dan corak yang telah dikenal pasti oleh saintis. Terdapat peraturan untuk keharmonian dalam kombinasi warna, keinginan untuk warna untuk setiap bilik. Semua ini akan membantu mewujudkan keserasian dan keharmonian di rumah.

Petua & Trik

Semua warna biasanya dibahagikan kepada hangat, sejuk dan neutral, tetapi dengan persembahan yang berbeza, nada yang sama boleh mewujudkan suasana hangat dan sejuk. Dua warna sahaja yang tidak mengubah peraturan mereka sentiasa berwarna oren hangat dan biru sentiasa hangat. Pedalaman oren dikaitkan dengan suasana yang cerah. Dan biru - dengan ais. Mengubah warna dan warna mereka, anda boleh mengubah dan mengubah suai bilik.

Pertama sekali, adalah perlu untuk mengedarkan tujuan bilik dengan jelas dan, berdasarkan ini, memilih motif warna. Sebagai contoh, ia dipercayai bahawa untuk bilik bayi nada yang tenang dan lembut lebih sesuai. Dengan memilih warna kuning, anda boleh menyesuaikan perhatian bayi, meningkatkan kreativiti. Dan jika anda memilih warna merah, maka pedalaman seperti itu akan menyumbang kepada aktiviti dan mobiliti yang kuat, tetapi ia akan mengganggu dengan cepat dan tenang.

Mengenai dapur segala-galanya adalah jelas - ini adalah tempat di mana makanan disediakan dan diambil, dan atas dasar ini, sering dinasihatkan untuk menggunakan warna yang menyumbang kepada suasana hati dan selera yang baik. Ini termasuk: hijau, oren, kuning air, kuning. Sudah tentu, adalah penting untuk memohon kombinasi dengan warna lain, contohnya, dengan warna biru muda, jika dikehendaki dengan merah dan sebagainya. Perkara utama ialah anda berasa selesa. Dan jangan lupa bahawa warna berair mengurangkan selera makan dan juga menjejaskan pencernaan. Tetapi ini, tentu saja, bukan aksiom, kerana setiap orang mempunyai persepsi mereka sendiri tentang warna.

Ruang tamu Ia bertujuan untuk menghabiskan masa dengan tetamu dan ahli keluarga, jadi anda harus berhati-hati apabila memilih warna, kerana tidak semua orang akan selesa, sebagai contoh, dalam kawasan yang gelap atau terlalu cerah. Oleh kerana itu, untuk ruangan ini disarankan untuk memilih sesuatu yang netral, tidak menyebabkan kerengsaan. Ia boleh menjadi apa-apa warna, dibentangkan dalam bentuk cahaya atau lembut. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menambah butiran terang dalam bentuk aksen.

Walaupun ruang tamu cerah, ia adalah selesa dan menyenangkan.

Bilik tidur - ini adalah bilik yang anda boleh lakukan hampir apa-apa, ini adalah ruang peribadi pemilik dan di sini anda perlu mengira hanya dengan keutamaan anda. Ia boleh, walaupun hitam atau merah terang, siapa yang peduli! Tetapi, jangan lupa bahawa bilik tidur adalah tempat rehat dan di pedalaman seperti itu akan sukar untuk tidur dan sekadar berehat. Oleh itu, nada katil paling kerap disukai, dengan cara itu, ungu tidak berlaku kepada mereka, tetapi ia juga baik untuk bilik tidur. Di sini harus memerintah tenang dan kelembutan.

Untuk bilik mandi yang paling sering dicirikan oleh warna putih, mungkin dengan penambahan biru pucat, kesucian yang membezakan.

Tab mandi putih dan biru - pengenalan kebersihan dan kebersihan

Tujuan dari bilik itu bukanlah semua yang mempengaruhi pilihan warna. Titik kedua untuk dipertimbangkan ialah saiz bilik. Untuk membuat bilik besar selesa dan cerah, gunakan warna hangat, yang juga mewujudkan mood yang baik.

Keistimewaan merah mencipta suasana misteri

Untuk membesarkan ruang kecil, pilih palet sejuk dalam warna-warna terang. Dengan cara ini, warna cahaya sentiasa meningkatkan ruang.

Bagi suasana yang selesa dan selesa, adalah penting untuk menggunakan gabungan warna yang tepat dan kaedah kontras. Apa latar belakangnya - cerah atau tenang - bergantung pada pilihan pemilik bilik, tetapi untuk tidak menjadikannya sebagai oren motley atau muzium yang membosankan, ambil satu warna utama yang akan menjadi yang utama dan tetapkan nada untuk keseluruhan suasana. Dan kemudian ambil beberapa warna kunci yang berbeza untuknya. Iaitu, mengambil merah, melengkapkannya dengan oren lembut, kuning pucat, anda juga boleh menjadi kuning air dan sebagainya. Tidak ada peraturan khas mengenai hiasan, aksesori boleh mempunyai pelbagai warna dan warna, yang paling penting, jangan keterlaluan dan jangan mengisi ruangan dengan semua warna pelangi.

Terdapat pilihan lain untuk reka bentuk dalaman - permainan kontras. Setiap warna utama mempunyai antipodan sendiri, menjadikan kombinasi yang tepat, anda boleh mencapai suasana yang baik di dalam bilik. Sebagai contoh, merah bertentangan dengan hijau, ungu kepada limau, kuning hingga ungu, putih hingga hitam, merah jambu hingga hijau muda.

Dan terdapat warna-warna yang kurang saling menguntungkan. Gabungan warna cahaya gelap dan sejuk hangat harus dielakkan. Dan sebaliknya - cahaya hangat dan warna gelap yang sejuk. Contohnya, burgundy (gelap hangat) dan biru (cahaya sejuk); kuning (cahaya hangat) dan biru (gelap gelap). Dibuktikan bahawa gabungan itu memberi kesan negatif terhadap keadaan psikologi orang. Walaupun kita hidup dalam suatu masa apabila mereka kurang memberi perhatian kepadanya dan ia adalah adat untuk menggabungkan yang tidak serasi.

Berikut adalah jadual yang akan membantu anda memahami semua kombinasi warna ini.

Warna Gabungan dan Carta Kesan
Warna Gabungan dan Carta Kesan