Tangga di pedalaman rumah - kunci untuk mencipta reka bentuk eksklusif

Tangga di pedalaman rumah - kunci untuk mencipta reka bentuk eksklusif

Mana-mana rumah adalah simbol dunia manusia, kerana sempurna memberitahu semua tentang pemiliknya. Sejarah tangga di pedalaman rumah swasta kembali beberapa ribu tahun. Bagaimanapun, ia jauh dari diketahui siapa dan ketika membuat tangga pertama di dunia, tetapi setiap era membawa sesuatu yang baru kepada reka bentuk mereka. Dan dari masa ke masa, pengeluaran tangga bahkan menjadi kegiatan popular yang menguntungkan, yang, pada hakikatnya, adalah hingga ke hari ini. Hanya pada hari ini, pilihan bentuk dan reka bentuk hanya sangat besar.

keharmonian luar biasa tangga yang menakjubkan dengan kawasan pedalaman yang biasaTangga yang indah mengawal bola di pedalaman rumahTangga spiral yang sangat asli - hiasan ruang tamuTangga asal adalah ciri dominan dari seluruh pedalaman.Tangga menengah selaras dengan kawasan pedalaman

Peranan tangga di pedalaman rumah

Tangga di dalam rumah boleh memainkan dua peranan, iaitu, depan dan menengah. Struktur depan mempunyai misi yang sangat penting sebagai dia boleh dikatakan memerintah bola di rumah, yang mewakili tokoh utama.

Tangga depan mewah dan kaya - muka rumahTangga depan yang bergaya, dalam harmoni indah dengan seluruh pedalamanTangga grand gaya moden menetapkan nada untuk seluruh pedalaman

Ia adalah di sekelilingnya bahawa keseluruhan pedalaman dibina, berdasarkan lokasinya, zon berfungsi ditentukan dan perabot diatur. Dan bahan dari mana tangga dibuat menentukan gaya pedalaman secara keseluruhan. Dalam versi klasik - ini adalah pokok spesies yang berharga, atau gabungan kaedah bahan yang berbeza. Gaya moden dicirikan oleh tangga kreatif yang diperbuat daripada kaca (termasuk triplex) atau krom. Secara meluas dialu-alukan semua jenis hiasan, serta kehadiran pencahayaan yang rumit.
Tangga kecil di kawasan pedalaman memainkan peranan yang kurang menonjol. Sebagai peraturan, ia diperbuat daripada bahan yang murah (sama ada logam atau kayu anggaran) dan tidak mempunyai hiasan. Struktur ini dipasang sama ada di koridor ke dinding, atau memimpin dari dewan.

Tangga putih jenis sekunder, dipasang pada dindingTangga sederhana gaya moden, yang menonjolkan watak menengahTangga menengah dengan reka bentuk yang mudah dipasang pada dinding.

Ia juga boleh dilakukan. Penerbangan sedemikian menuju ke tingkat dua, memeriahkan fasad dengan baik. Dengan cara ini, api, ruang bawah tanah, loteng atau dalaman interfloor kecemasan juga dianggap tangga menengah. Tangga yang membawa kepada rumah juga dikelaskan sebagai menengah.

Tangga dibahagikan kepada perarakan dan spiral (skru)

Dengan penampilan dan reka bentuk mereka, semua tangga boleh diklasifikasikan kepada dua jenis utama:

Marah - mewakili siri langkah-langkah yang berterusan (dari tapak ke tapak), jika struktur adalah satu perarakan, maka tidak ada platform perantaraan, biasanya mereka dipasang di mana terdapat sedikit ruang untuk beberapa penerbangan, jika kawasan itu dibenarkan, maka struktur 2- atau 3-marching didirikan, rentang oar dianggap hebat, contoh yang menarik ini ialah tangga depan, sering dihiasi dengan tiang, balustrade, tiang atau patung;

Tangga jenis tanggaPenerbangan dua hala dengan platform perantaraan

Skru - pembinaan di mana tidak ada perarakan, kerana adalah rintangan yang sama, mewakili pelbagai dan imajinasi terbesar, kerana bentuk mereka secara literal boleh memutar bahagian dalamnya di sekelilingnya, manakala tangga yang dibuat dari kayu kelihatan hampir klasik, manakala dari krom berkilauan atau keluli tahan karat dengan kaca sebagai pagar adalah sifat kemodenan

Tangga spiral kayu di pedalaman ruang tamu klasik

Reka bentuk Dewan dengan tangga

Tangga yang menuju ke tingkat dua boleh dipasang di dewan atau di ruang tamu. Oleh kerana reka bentuk ini agak besar, mereka mempunyai pengaruh yang cukup kuat terhadap reka bentuk dalaman. Tangga yang dipasang di dalam dewan (atau di lorong, dengan kata lain) mampu membuat bilik lebih terang dan lebih tinggi, terutamanya jika struktur itu ringan dan mempunyai nada cahaya.

Reka bentuk dalaman putih dengan tangga di lorong secara visual menjadikan ruang lebih cerah

Sekiranya anda memasang tangga kayu klasik, ia akan menggabungkan semua elemen yang ada di dalam bilik menjadi satu keseluruhan: pintu, lantai, gerbang. Oleh itu, anda mendapat satu komposisi harmoni. Secara umum, jangan lupa bahawa dewan (atau dewan pintu masuk) adalah sejenis ciri khas rumah anda.Ini adalah bilik yang pertama di mana mana-mana orang yang memasuki rumah anda masuk ke dalam, mampu meninggalkan kesan umum pedalaman. Dalam hal ini, sangat penting untuk pendekatan yang paling berhati-hati dengan susunannya. Dan tangga dalam kes ini mampu memberikan pertolongan yang cukup besar dalam hal ini, menjadi hiasan nyata dari pedalaman.

Tangga moden yang spektakuler dipasang di lobiTangga yang indah dan dalaman dewan dengan piano

Reka bentuk ruang tamu dengan tangga

Hiasan yang luar biasa walaupun ruang tamu yang paling biasa di ruang tamu adalah keindahan lingkaran, yang mengerikan secara ajaib di sepanjang dinding.

Keindahan skru cahaya yang diperbuat daripada zom dan kaca mereka menghias dan memanjakan bahagian dalam ruang tamu

Dia dengan serta-merta menarik matanya, kerana membawa kesan kejutan, memulihkan kawasan pedalaman dengan kehadirannya. Walau bagaimanapun, pilihan tangga spiral yang elegan tidak sesuai untuk tuan tanah tua atau orang yang keupayaan fizikalnya sangat terhad. Di samping itu, tidak lebih dari satu orang boleh bergerak di atasnya.
Sudah tentu, pilihan yang paling mudah, mudah dan selamat adalah tangga kayu. Reka bentuknya boleh menjadi pelbagai, termasuk gabungan dengan bahan lain. Untuk memberi tangga ringan, langkah-langkah perlu dilakukan secara berasingan dari satu sama lain.

Versi ringan dari tangga kayu dengan perpisahan langkah-langkah

Reka bentuk pagar perlu diberi perhatian khusus dan memohon semua imaginasi anda, kerana pagar boleh dibuat tidak hanya dari kayu, tetapi juga dari plastik, besi, kaca, batu, dll. Mereka juga boleh mempunyai bentuk yang paling pelbagai dan luar biasa.

Reka bentuk berarak lebih kuat di ruang tamu ruang tamu
Di samping itu, tangga di pedalaman ruang tamu membantu menjimatkan ruang. Fakta ini amat relevan untuk rumah dengan kawasan kecil. Selain itu, reka bentuk terbuka secara visual menyatukan ruang itu, dan yang tertutup, sebaliknya, seolah-olah membahagikannya kepada separuh.

Bukan tangga selamat tanpa handrail jenis modenCahaya kaca bergaya cahaya tanpa pagar - bukan untuk semua orang

Tangga alat bebas sangat bergaya hari ini, yang jauh dari selamat, terutamanya di rumah di mana terdapat kanak-kanak kecil, dan juga orang tua - lebih baik untuk segera meninggalkan struktur tersebut.