Reka bentuk lambrequin untuk dewan

Lambrequin di pedalaman dewan atau ruang tamu 2018

Ruang tamu - kad lawatan mana-mana rumah. Di dalam bilik ini, seluruh keluarga berkumpul di waktu petang untuk berehat dan berkomunikasi, di sini tetamu dijemput pada hujung minggu dan cuti. Sebuah dewan atau ruang tamu perlu tidak hanya selesa, berfungsi dan praktikal, tetapi juga cantik, dihormati, bergaya. Apabila mereka bentuk premis penting, setiap perincian adalah penting. Tidak menghairankan bahawa semua renovasi perancangan ini cuba untuk berfikir terlebih dahulu bukan sahaja tata letak, hiasan dan pemilihan perabot untuk ruang tamu, tetapi juga untuk menggariskan palet bahan dan warna untuk hiasan tekstil di pedalaman. Penampilan tingkap tingkap di dalam dewan (dan mungkin terdapat beberapa daripada mereka dan mereka boleh menduduki kawasan ruang yang agak besar) sebahagian besarnya menentukan imej keseluruhan bilik. Dalam penerbitan ini, kami ingin memberi contoh penggunaan unsur hiasan seperti reka bentuk bukaan tetingkap sebagai lambrequin. Kami berharap anda dapat mencari pilihan yang menarik untuk tingkap yang menghias dengan bantuan lambrequins mengenai contoh projek reka bentuk ruang tamu yang dikumpulkan di seluruh dunia.

Lambrequin dalam reka bentuk dewan

Penggunaan lambrequin dalam tingkap tirai

Lambrequin tanpa langsir

Klasifikasi lambrequins

Jadi pelmet - Ini adalah elemen dekoratif tirai, yang terletak di bahagian atas tingkap pembukaan, sebagai peraturan, menempati seluruh lebar cornice dan boleh melaksanakan beberapa fungsi:

 • berfungsi sebagai hiasan komposisi tirai;
 • Menyembunyikan kornea atau kecacatan yang tidak berjaya;
 • mengambil jarak dari siling ke tingkap, dengan itu secara visual meningkatkan ketinggian bilik;
 • bertindak sebagai aksen warna atau bertekstur di pedalaman, berfungsi sebagai penghubung antara elemen-elemen alam sekitar dari kumpulan warna yang berbeza.

Ruang dalaman yang luas

Hiasan mewah

Tirai dengan pelmet di ruang tamu

Secara konvensional, semua jenis lambrequin boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

 • lembut
 • keras;
 • digabungkan.

Dalam versi biasa

Komposisi gabungan

Pilihan tradisional

Kain tekstil yang diperiksa

Harus dikatakan bahawa pada mulanya, lambrequin klasik lembut, berkumpul di lipatan dengan bantuan jari-jari khas, berbilang lapisan, kompleks. Lambrequins moden kelihatan kebanyakannya ringkas dan ketat. Tetapi dalam apa jua keadaan, sentuhan sedemikian dalam komposisi tirai selalu membawa daya tarikannya kepada imej seluruh bilik, menambah penghormatan kepada pedalaman dan membuat hiasan bukaan tingkap selesai.

Kain tingkap dalam warna neutral

Neo-klasik di ruang tamu

Beige Hall

Lambrequins tegar adalah jalur kain yang terletak secara horizontal merentasi seluruh lebar cornice. Mereka boleh diperbuat daripada kain padat dan tidak mempunyai sokongan - lambrequin ini juga dipanggil "bando". Atau dibuat dari sebarang jenis tekstil dengan lapisan kain bukan tenunan (cara yang paling biasa). Lambrequins keras kelihatan sangat bergaya, moden, ketegangan geometri mereka membawa kesempurnaan kepada imej reka bentuk tingkap.

Pelmet keras

Latar belakang Neutral

Hiasan tingkap cahaya

Kain bercetak

Dalam kelabu

Lambrequins keras dalam bentuk segi empat biasa biasa jarang dihiasi. Tetapi baru-baru ini, telah menjadi mungkin untuk memohon percetakan foto kepada kain atau menghiasi kanvas dengan rhinestones, jubin dalam bentuk corak atau sekitar perimeter elemen hiasan (jika gaya hiasan ruang tamu membenarkannya).

Peleg figured

Reka bentuk asal

Gabungan Tisu

Pelekat Fringed

Lambrequin keras boleh dilakukan bukan sahaja dalam bentuk segi empat tradisional. Kelebihannya yang lebih rendah boleh menjadi tidak simetris, mempunyai kedudukan keriting, unsur-unsur hiasan di sekeliling seluruh pergerakan kanvas atau hanya di bahagian bawah.

Komposisi asimetri

Tekstil ringan untuk tingkap

Ruang tamu dalam warna kuning muda.

Lambrequin yang digambarkan dengan sendirinya mampu menjadi elemen aksen di pedalaman, menarik semua pandangan. Sekiranya anda mengeksport bahagian tirai pembukaan tingkap dalam warna yang terang atau berbeza dengan palet warna keseluruhan pedalaman, maka penekanan akan menjadi yang paling lengkap.

Lambrequin asal

Lambrequin yang digambarkan dalam sangkar

Komposisi mewah untuk tingkap

Elakkan unsur hiasan

Reka bentuk yang luar biasa

Prestasi asal lambrequins

Lambrequin lembut boleh dikumpulkan dalam lipatan mendatar dan tetap dengan mengikat atau pita, boleh jatuh dengan lipatan menegak pendek atau menjadi sejenis campuran kanvas asimetri.Tiada pilihan untuk melakukan lambrequin lembut - anda boleh menunjukkan imaginasi anda dalam pelbagai cara. Lambrequins lembut paling kerap digunakan dalam variasi klasik arah gaya, di dalam bilik yang dihiasi dengan gaya romantis, bergaya lusuh atau Provence.

Pelmet lembut

Pelmet berlipat

Perhimpunan mendatar

Lambrequin lembut mungkin mengandungi pilihan berikut untuk kain tirai:

 • swagi - diperolehi jika kain dibuang ke atas kornea, membentuk separuh bulatan. Selalunya apabila membuat komposisi langsir yang mewah untuk pedalaman klasik, mereka tidak terhad kepada satu swag dan sama ada membuat kombinasi tiga atau mengulangi swag tunggal di beberapa tingkap di ruang tamu atau dewan;
 • Jabot adalah elemen drapery asimetri untuk komposisi tetingkap yang mempunyai kelebihan bawah serong. Jabot boleh digunakan pada kedua-dua belah pembukaan tingkap untuk membuat komposisi simetri.

Imej sejuk

Reka bentuk klasik

Hiasan tingkap Bay

Bilik Hidup Coklat

Pelmet gabungan mungkin mengandungi unsur-unsur yang keras dan lembut. Selalunya, kanvas yang tegar dipilih sebagai asas, di mana perhimpunan dan lipatan dalam mana-mana bentuk ditapis daripada kain yang serupa atau yang lain. Ia bergaya untuk menghiasi komposisi dengan:

 • tocang;
 • pinggir;
 • renda;
 • berus;
 • kerang;
 • merebut dan pengapit.

Lambrequin Gabungan

Lipat dan asimetri

Kain klasik

Dalam warna gelap

Klasik untuk tingkap bay

Jenis langsir dengan lambrequin

Selalunya, apabila memilih komposisi tirai dengan lambrequin, asas adalah tirai tradisional - kanvas lurus dengan lipatan menegak. Tetapi tidak semuanya sangat mudah. Pereka bentuk mengesyorkan meninggalkan stereotaip untuk semua orang yang ingin mencipta reka bentuk yang benar-benar asli, praktikal dan pada masa yang sama reka bentuk cantik tingkap di ruang tamu atau dewan mereka.

Elegance and rigor

Lambrequin dan langsir untuk tingkap bay

Dalam satu warna

Lambrequin dengan langsir pendek

Langsir klasik

Cara yang ideal untuk reka bentuk tingkap bay di ruang tamu atau dewan moden adalah menggunakan tirai tradisional dan lambrequin keras. Ketat dan kejelasan, ditambah dengan estetika akan mencipta sesuatu yang menarik, tetapi pada masa yang sama bukan imej yang artsy untuk tingkap dan keseluruhan bilik secara keseluruhan. Dalam sesetengah kes, ia tidak mempunyai tempat untuk menekankan geometri tingkap yang draping dengan bingkai.

Penyelesaian tetingkap teluk yang ketat

Shades pastel

Kanvas dengan tepi

Lambrequin untuk langsir dengan interceptions

Selalunya, sebagai tambahan kepada lambrequin, untuk tirai tradisional, perhiasan (sudah tentu, berfungsi dan praktikal) adalah cangkuk atau pengapit ...

Dalam gaya tradisional

Langsir untuk perpustakaan ruang tamu

Pendekatan yang luar biasa untuk menghias

Ruang tamu dengan nada kelabu

Tirai tradisional boleh dibuat dari kain yang sama seperti lambrequin ...

Kain drapery gelap

Lambrequin untuk tingkap besar

Dewan Neo-Classic

Dalam nada cahaya

Komposisi untuk bukaan tingkap

Kain bercorak

Atau elemen hiasan mungkin mengandungi warna utama lukisan dalam lukisan atau perhiasan untuk membuat komposisi langsir asli tetapi harmoni ...

Gabungan yang harmonis

Gabungan Tekstil

Dan juga lambrequin boleh dipilih dalam skema warna aksen sepenuhnya - dengan corak yang berwarna-warni, jika semua kanvas adalah jelas, gelap, jika tekstil utama mempunyai warna cahaya atau hanya terang, berwarna-warni.

Dalam prestasi gelap

Gabungan kontras

Prestasi aksen

Hanya pada pandangan pertama ia mungkin kelihatan bahawa pilihan tirai klasik dan pelmet sangat jelas. Variasi boleh sama dengan tema pelaksanaan kanvas sendiri - tidak simetris atau dipintas, dari kain gabungan atau percetakan foto, atau dalam reka bentuk lambrequin - walaupun atau kerinting di bahagian bawah, sepadan dengan warna dan tekstur kain tirai atau bertindak sebagai aksen.

Imej yang tidak mencolok

Komposisi penjuru

Untuk bilik dengan siling yang tidak biasa

Komposisi cahaya kuning

Ensemble tirai dengan cetakan bunga

Tirai roller

Tirai fabrik, tirai roller, tirai Rom - semua ini adalah pilihan yang sangat popular untuk hiasan tingkap di ruang tamu dan dewan moden. Kesederhanaan dan kesederhanaan digabungkan dengan keanggunan. Ia tidak menghairankan bahawa ia telah memutuskan untuk menghiasi mudah, pada pandangan pertama, kanvas kain segi empat tepat kain dengan versi cakera yang sama dari reka bentuk cornice - lambrequin keras. Kesatuan yang harmoni boleh menjadi hiasan ruang tamu, dihiasi bukan hanya dalam gaya moden.

Untuk tirai kain

Lambrequin dan tirai roller

Tirai Rom dengan lambrequin keras - versi yang ringkas dan ketat dari tirai untuk tingkap ruang tamu. Untuk membawa nota romantis dan keanggunan akan membantu fabrik dengan corak bunga, corak dadakan atau perhiasan geometri dengan garis halus.

Fabrik untuk langsir dan lambrequin

Warna pastel untuk ruang tamu yang cerah

Tekstil ruang tamu dengan perapian

Dewan dengan tirai roller

Penyelesaian asal untuk tingkap

Dalam sesetengah kes, lambrequins digunakan tanpa langsir sama sekali. Gaya moden hiasan bilik, berusaha untuk minimalism yang selesa, menyokong penggunaan beberapa halangan yang mungkin untuk pengagihan cahaya matahari di ruang angkasa.Ia tidak menghairankan bahawa pereka sering memilih untuk tidak menutup jendela sama sekali. Tetapi dalam hal keperluan untuk melindungi premis dari cahaya matahari pada titik-titik tertentu, penggunaan tirai atau tirai tidak dapat dielakkan.

Lambrequin dan tirai lebar

Lambrequin tanpa langsir

Tingkap Bay di nada beige

Gaya moden

Hiasan tetingkap sempit

Tudung atas tingkap

Kraf tebal

Tirai dengan hiasan

Dalam projek-projek reka bentuk moden, seseorang secara berkala boleh menemui penggunaan lambrequin dalam tirai tingkap tanpa langsir, kemudian dengan langsir. Sama ada itu tulle renda atau tudung lutut - lambrequin akan membantu menyelesaikan komposisi. Tidak menghairankan bahawa penggunaan langsir tidak selalunya sesuai. Ya, dan reka bentuk tulle dapat memukau imaginasi dengan pelbagai pilihan, di antaranya pasti ada yang ideal untuk ruang tamu tertentu.

Lambrequin dan tulle dalam warna gelap

Lengkap dengan tudung yang telus

Imej terang dewan