Hood untuk dapur moden

Hud dapur - pilih pilihan terbaik

Apapun nama hud dapur dipanggil penulen udara atau penapis berjubin, persoalan memilih elemen penting peralatan dapur rumah ini cukup akut. Hanya sekitar 15-20 tahun yang lalu, ramai dari senegara kita yang merancang untuk membaiki dapur tidak akan berfikir tentang memilih tudung untuk sebuah bilik dengan pencemaran udara yang tinggi. Pada masa kini, sukar untuk membayangkan ruang dapur tanpa peranti yang diperlukan ini. Persoalan memilih penulen udara sangat akut untuk dapur yang digabungkan dengan ruang tamu, ruang makan, dan kadang-kadang seluruh ruang tamu sebuah apartmen atau rumah persendirian. Dengan populariti penggunaan pelan terbuka dalam reka bentuk rumah moden, keperluan untuk memasang tudung berkualiti tinggi dan kuat telah meningkat dengan ketara.

Dalaman dapur

Hud dapur

Suami-suami moden telah berjaya memastikan bahawa dapur tanpa hud pengekstrak adalah sebab yang tidak berkesudahan untuk pembersihan. Sehingga baru-baru ini, siling salji putih di atas dapur gelap, dinding dan kabinet gantung mengambil rupa yang tidak teratur. Dan ini hanyalah akibat yang dapat dilihat secara visual, bahkan tidak ada kata tentang bau pembakaran dan udara tercemar oleh produk-produk pembakaran pelbagai makanan. Untuk memanjangkan imej primordial dapur, "sebagai pembaikan selepas", untuk membersihkan diri anda dan ahli rumah tangga bau yang tidak menyenangkan, untuk menangkap zarah lemak terapung di udara di atas dapur dan untuk mengurangkan jumlah pembersihan umum ruang dapur beberapa kali, anda mesti memilih tudung yang betul.

Hud salji putih

Hud dapur di dapur

Kriteria pemilihan untuk tudung dapur

Terlepas dari model, semua tudung direka untuk membersihkan udara di ruang dapur. Proses ini dijalankan dalam salah satu daripada dua cara:

 • kaedah penapisan udara di dalam bilik - udara disalurkan melalui penapis terbina dalam dan yang dimurnikan dipulangkan ke ruang dapur;
 • menggunakan ventilasi ekzos - udara tercemar dikeluarkan di luar dapur.

Model moden hood untuk dapur, yang paling kerap, dilengkapi dengan sistem tindakan gabungan - mereka boleh melakukan kedua-dua jenis tindakan seterusnya.

Tudung tersembunyi

Model gantung

Prestasi

Salah satu kriteria yang paling penting untuk memilih hud untuk dapur adalah pencapaiannya - jumlah udara yang unit dapat melepasi dirinya dalam satu unit masa. Jelas, prestasi perkakas rumah secara langsung bergantung kepada penunjuk ini. Jika anda percaya penunjuk standard kebersihan, maka semua udara di ruang dapur harus diganti dalam 1 jam.

Hud belakang

Penyelesaian reka bentuk asal

Anda secara bebas dapat mengira prestasi hud yang diperlukan tepat untuk dapur anda. Untuk melakukan ini, perlu melipatgandakan ruang bilik dapur dengan ketinggian siling, kemudian darab dengan 12 (ini kadar pertukaran udara ditentukan oleh SES) dan darabkan nombor yang dihasilkan oleh faktor keselamatan yang berpotensi 1.3. Contohnya, untuk dapur dengan keluasan 6 meter persegi dan ketinggian siling sebanyak 2.5 m, adalah perlu untuk memilih pembersih udara dengan kapasiti sekurang-kurangnya 234 meter padu sejam.

Hud pulau

Model tertanam

Saiz

Menurut para ahli, lebar hud seharusnya tidak kurang dari ukuran kompor atau hob. Jika tudung kurang ketara, ia akan lebih teruk lagi untuk menangkap udara yang tercemar. Sekiranya lebarnya 55-60 cm, lebih baik anda mendapatkan hud dengan saiz sekurang-kurangnya 80 cm Tetapi tidak selalu ruang di atas hob dan reka bentuk set dapur membolehkan anda mematuhi peraturan ini. Dan di antara model reka bentuk tudung terdapat banyak bentuk asal dengan saiz yang kecil, tetapi kuasa tinggi.

Dimensi besar

Teknik menyamar

Mod operasi

Seperti yang dinyatakan di atas, pembersih udara dapur boleh berfungsi dalam mod penapisan, memurnikan udara melalui dirinya sendiri, atau ia boleh bertindak berdasarkan prinsip pengudaraan paksa. Ramai model boleh bekerja dalam mod gabungan.Dipercayai bahawa penyucian seratus peratus udara di dalam bilik hanya dapat dipastikan oleh mod ekzos, namun, sebagaimana yang kita pahami, aliran udara dengan metode tindakan ini tidak berlaku. Setelah memilih prinsip pengalihudaraan, perlu segera membeli penapis yang boleh diganti dan berhati-hati memantau perubahan produk yang tepat pada masanya.

Hud luar biasa

Dalam masakan tradisional

Model Penapis

Hampir semua model moden tudung dilengkapi dengan elemen penapis. Seperti halnya pembersihan air, penapis untuk pembersihan udara dibahagikan kepada produk pembersihan kasar dan halus. Penapis kasar mengekalkan hanya zarah gris dan mesh logam nipis. Penapis sedemikian boleh digunakan semula, mereka boleh dibasuh dengan bantuan agen pembersih khas. Penapis halus, sebagai peraturan, adalah elemen karbon. Mereka mesti dibeli secara berasingan, dan tempoh penggantian bergantung pada intensiti penggunaan mod pengudaraan pada tudung anda.

Model cenderung

Susun atur menegak

Dalam model moden, sebagai tambahan kepada penapis kasar dan halus, ada elemen menengah, tambahan penapisan. Selalunya mereka adalah nipis bahan sintetik. Mesh ini boleh guna, perlu diubah seperti yang perlu. Jangan lupa untuk memeriksa tahap pencemaran - mesh sintetik yang telah menghabiskan sumbernya boleh merosakkan operasi keseluruhan peranti.

Dengan cerobong panjang

Gaya berteknologi tinggi

Cara kerja

Pilihan kaedah kawalan hud bergantung sepenuhnya pada keutamaan anda. Pembersih udara moden boleh dilengkapi dengan panel kawalan sentuh - menekan butang bukan cembung. Banyak pemilik rumah seperti cara yang biasa menggunakan sistem butang. Banyak model moden tudung dilengkapi dengan panel kawalan dengan panel tugas yang paling mudah.

Sorotan dalaman

Kotak hud di dapur moden

Pilihan tambahan

Apabila memilih hud untuk dapur, anda perlu memberi perhatian kepada kriteria tambahan, di antaranya, contohnya, stroke sisa kipas. Fungsi ini memastikan operasi hud selepas penutupan (biasanya 5 hingga 15 minit). Ini "bonus" membolehkan anda benar-benar membersihkan udara selepas memasak. Pilihan tambahan termasuk menukar selang peranti. Sebagai contoh, 1-2 kali sejam hudnya dihidupkan untuk masa yang singkat (5-10 minit) untuk memastikan kemas kini udara dalaman. Malah bilik, yang saat ini tidak memasak, memerlukan pengudaraan yang tepat pada masanya.

Prestasi asalSesetengah model dilengkapi pemasa elektronik, yang perlu dihidupkan pada akhir memasak, supaya perkakas dimatikan selepas masa tertentu, dan anda boleh pergi ke perniagaan anda tanpa mengawasi operasi hud.

Model kecilBanyak model moden dilengkapi dengan sumber cahaya terbina dalam. Peranti yang paling popular dengan lampu halogen, yang bertahan lama, menjimatkan tenaga dan mudah berubah.

Hujan di atas pulau dapur

Hud dapurModel model tudung dapat mengeluarkan sehingga 95% bau dan pencemaran udara. Apabila memilih peranti pembersih, sangat penting untuk memberi perhatian kepada prestasi maksimum bagi pemilik pangsapuri studio dan rumah persendirian dengan dapur pelan terbuka, ruang makan dan ruang tamu. Di dalam bilik tersebut, bukan sahaja kuasa peranti penting, tetapi juga "bunyi bising".

Pemasangan menegakOperasi pembersih udara dapat dibandingkan dengan sangat tenang jika suara yang dihasilkan sebanding dengan bisikan (sehingga 35 desibel). Kapten dianggap tenang jika bunyi itu dapat dibandingkan dengan perbualan pada jarak 10 m (ini kira-kira 45 desibel). Sekiranya dapur anda adalah sebuah bilik yang terpencil, maka hud dengan paras hingar sehingga 50 desibel tidak akan menjadi halangan. Tahap bunyi yang dipancarkan biasanya dianggap normal. Semua parameter yang melebihi 50 desibel boleh dianggap tidak sesuai digunakan di ruang kediaman - anda tidak boleh mengabaikan bunyi sedemikian.

Perkakas rumah Brilliant

Bahan Badan

Memilih tudung, tidak hanya berhenti pada ciri-ciri teknikal, menilai juga bahan yang badan peranti dibuat. Ia boleh:

 • plastik;
 • keluli enameled;
 • keluli tahan karat
 • aluminium
 • kaca marah.

Hud terbina dalam

Reka bentuk siling yang ditangguhkanJika kita bercakap tentang nisbah kualiti harga, yang paling popular adalah peralatan dengan badan yang diperbuat daripada aluminium mesin. Permukaan matte bahan ini dalam harmoni sempurna dengan banyak model peralatan dapur. Kes aluminium mudah dibasuh, ia tidak tertakluk kepada kakisan, cap jari tidak kelihatan di permukaannya.

Hud dapur di dapur

Kes keluli tahan karat yang digabungkan dengan kaca marah kelihatan sangat bergaya dan moden. Peranti sedemikian akan digabungkan secara organik ke dalam dapur, dihiasi dengan gaya dalaman moden. Terdapat satu peluang untuk memerintahkan pengilangan individu peranti dengan set fungsi yang diperlukan, pilihan bahan kes dan reka bentuk asal.

Keluli dan kaca

Pembinaan keluli dan kaca asal

Hutan pulau dengan kaca

Faktor-faktor di mana kecekapan pembersih udara untuk dapur bergantung:

 • tekanan udara yang dihasilkan oleh motor. Jelas sekali, tekanan udara yang tinggi akan disertai dengan prestasi instrumen yang baik;
 • cara operasi mekanisme. Hud yang ditarik ke dalam poros pengudaraan berfungsi dengan lebih cekap daripada peranti dalam mod pengudaraan;
 • keratan rentas penapis minyak dan ketumpatan elemen penapis karbon (jika ada dalam reka bentuk peranti). Penapis yang lebih padat, semakin tinggi prestasi pembersihan udara. Tetapi adalah penting untuk memahami bahawa tidak satu unsur penapis akan menyediakan 100% pembersihan udara;
 • margin produktiviti. Yang paling berkesan adalah rejim yang membolehkan anda dengan cepat membersihkan udara dalam keadaan yang melampau - apabila membakar makanan. Apabila memilih hud, masuk akal untuk memperhatikan parameter ini;
 • dimensi peranti. Semakin besar hud itu, semakin besar luasnya penangkapan udara tercemar. Ini bermakna kurang turbulensi udara akan dihasilkan berhampiran perabot dapur. Lagipun, diketahui bahawa permukaan dapur yang terletak berhampiran dengan dapur atau hob tertakluk kepada pengeringan dari masa ke masa disebabkan pendedahan berterusan ke udara panas.

Model moden

Hood dengan cahaya bersepadu

Jenis penutup periuk

Tradisi (klasik)

Ini adalah model gantung yang dipasang ke dinding di atas dapur atau dapur. Kadang-kadang seperti ekstrak diletakkan di bawah kabinet dapur di tingkat atas. Ini adalah salah satu pilihan penulen udara yang paling berpatutan untuk dapur. Pengilang menawarkan peranti dengan perangkap minyak penapis akrilik sekali pakai. Operasi dalam mod peredaran udara memerlukan pemasangan penapis karbon yang boleh meneutralkan zarah-zarah kecil. Bau peranti sedemikian hanya dikeluarkan sebahagiannya.

Hud pelbagai tradisional

Versi klasik

Tersembunyi

Nama itu bercakap untuk dirinya sendiri - model dibina ke dalam kabinet atas set dapur yang terletak di atas kompor atau dapur. Biasanya, tudung ini dilengkapi dengan panel ditarik balik, meningkatkan kawasan pengambilan udara yang perlu dibersihkan. Pilihan ini amat memudahkan pengurusan peralatan dan meningkatkan produktiviti. Biasanya, model tersebut dilengkapi dengan dua motors dan penapis pelbagai lapisan yang menangkap zarah-zarah lemak. Peralatan terbina dalam tidak berbeza jauh dari harga yang tradisional. Jika anda memilih antara kedua-dua pilihan ini, yang terbaik adalah untuk membeli peranti yang boleh anda masukkan ke dalam kabinet gantung.

Hud dapur

Model tertanam

Model kotak terbina dalam

Hud dapur

Perapian (kubah)

Model sedemikian dipasang ke siling atau dinding di atas dapur atau dapur. Hud mendapat namanya kerana persamaannya dengan paip cerobong (cerobong asap). Pembersih udara sedemikian datang dalam pelbagai variasi - semua logam, logam dengan kaca, klasik (kayu selesai). Reka bentuk tudung perapian boleh menjadi yang paling kreatif dan sesuai untuk ruang dapur yang dihiasi dalam pelbagai gaya dalaman - dari tradisional hingga teknologi tinggi.

Model kubah

Model perapian

Khemah perapian

Tudung kubah juga boleh termasuk model pulau. Mereka paling kerap terletak di atas petak dan dipasang secara eksklusif ke siling. Model sedemikian amat berkesan apabila menggunakan susunan ruang dapur dengan pulau yang mana dapur atau kompor digabungkan.Reka bentuk model pulau boleh menjadi yang paling pelbagai - dari kotak persegi panjang mudah ke peranti yang setanding dengan peralatan angkasa.

Hutan pelbagai jenis terbina dalam pulau

Pembersih udara pulau

Asli Pulau Hood

Model pulau luar biasa

Menegak (cenderung)

Perbezaan di antara tudung tersebut di lokasi panel cengkeraman berkaitan dengan dapur. Hud terletak secara menegak atau pada sudut yang sedikit berkaitan dengan permukaan memasak makanan. Model sedemikian membantu untuk menyelamatkan ruang dapur yang berguna, sementara tidak berfungsi dengan baik untuk peralatan tradisional.

Dalam hitam

Model Kecenderungan Asli

Hentai menegak

Pembersih udara cenderung

Model menegak kecil

Beberapa penyelesaian kreatif untuk pelbagai gaya dalaman

Tudung dengan reka bentuk asal boleh menjadi unsur utama di pedalaman ruang dapur. Model pereka moden dapat mengatasi facades cerah dari set dapur dan kemasan apron yang luar biasa. Hud, yang harmoni dengan kombinasi peralatan rumah tangga lain di dapur, kelihatan sangat mengagumkan.

Reka bentuk yang luar biasa

Model nontrivial cemerlang

Model pereka mewah

Mengenai banyak model moden pembersih udara, ia tidak segera menjadi jelas bahawa ini adalah perkakas rumah. Sesetengah tudung kelihatan seperti lampu loket dengan banyak elemen hiasan. Dengan cara ini, peranti tersebut juga menjalankan fungsi lampu latar.

Chandelier Hood

Reka bentuk asal

Hantu glamor

Dapur bergaya loteng adalah komunikasi terbuka di latar belakang bata atau dinding konkrit. Ia tidak perlu menyembunyikan hud dari mata, memaparkan perkakas rumah ini adalah sebahagian daripada konsep gaya reka bentuk. Dalam projek reka bentuk sedemikian, sebagai peraturan, pembersih udara beroda besar dengan permukaan logam berkilat atau matte digunakan.

Dapur bergaya loteng

Dapur loteng yang luar biasa

Khemah besar dan berkuasa

Di dapur, dihiasi dengan gaya moden atau berteknologi tinggi, model pulau asli dengan permukaan berkilat (sering berkrom) kelihatan harmonis. Bentuk bulat dan bujur, rhomboid dan asimetri - tiada had untuk pelbagai pilihan.

Model Chromed

Hud dapur

Model

Pendekatan luar biasa

Reka bentuk moden

Hud, yang merupakan sebahagian daripada paip pengudaraan, kelihatan pada asalnya. Reka bentuk sedemikian membolehkan anda menjimatkan ruang kosong di atas kawasan kerja dapur, walaupun ia mengurangkan prestasi perkakas itu sendiri.

Saluran ekzos

Panel hud yang digunakan untuk pengambilan udara sering dilanjutkan ke satu sisi petak. Ternyata semacam rak di mana anda boleh menyimpan aksesori dapur yang diperlukan. Sebagai peraturan, permukaan seperti ini dilengkapi dengan lampu. Akibatnya, anda mendapatkan sumber cahaya bukan sahaja di atas keranjang, tetapi juga tempat tenggelam atau mencincang (bergantung pada susunan pulau dapur).

Model besar dengan rak

Reka bentuk praktikal

Panel lama

Bagi sesetengah pereka dan pemilik rumah, norma adalah dengan segera meletakkan sepasang hud serupa di atas dapur atau dapur. Reka bentuk bilik sebagai hasilnya hanya menang kerana keaslian pendekatan, tetapi prestasi peredaran udara berulang.

Pembersihan dua kali

Double Hood Dark