Dapur bergaya Chalet: dalaman selesa dalam kesederhanaan dan keramahan alam sekitar

Kandungan:

  1. Asal gaya
  2. Pemetik warna
  3. Perabot & Aksesori
  4. Corak tradisional
  5. Dapur dapur-ruang tamu

Dapur bergaya chalet dianggap sebagai pedalaman yang direka di rantau yang hampir menyerupai reka bentuk desa. Bahan semulajadi yang digunakan dalam susunan, serta perhiasan karakteristik, menentukan kejayaan. Sukar untuk membayangkan sebuah rumah simulasi yang sempurna dari iklim gunung. Walau bagaimanapun, hari ini tidak ada masalah dengan mengatur dalaman yang bergaya di sebuah apartmen, walaupun seperti kompleks gaya dapur chalet, dengan kemasukan beberapa unsur dataran tinggi.

Asal gaya chalet

Gaya Chalet dilahirkan di pergunungan yang indah, Tatras, Carpathians atau Alps. Siapa yang mahu mengingati keindahan lanskap dataran tinggi, melihat lukisan air seni indah. Gunung-gunung sebenarnya fenomenal, berkuasa, tidak terkawal. Aura ajaib sifat yang keras adalah ketagihan, sehingga peminat hiking semakin bersedia untuk membawa unsur-unsur reka bentuk tradisional ke rumah mereka. Komposisi terus dari pondok adalah yang paling indah di dapur. Reka bentuk kayu, corak rakyat dan bahan semula jadi bersatu dengan sempurna. Gaya chalet menenangkan. Dapur rumah la pemburu boleh diatur di mana-mana perumahan, baik di bangunan yang berasingan dan berbilang tingkat.

Hampir setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali di gunung. Sudah tentu, iklim yang lazim di rumah tamu alpine tidak dapat dilupakan. Ini adalah dalaman yang benar-benar menawan yang mempunyai watak mereka sendiri. Mungkin idea itu datang kepada anda untuk membawa sedikit suasana ini ke rumah anda sendiri? Penyelesaian yang baik - untuk merancang dapur dalam gaya chalet?

Gaya Chalet di pedalaman dapur: memilih warna

Gaya Chalet adalah perayaan alam semulajadi, jadi anda perlu memilih warna-warna tanah. Harus ada banyak kayu, jadi semua warna coklat dan kuning air lebih disukai. Gabungan putih, kelabu dan hitam akan kelihatan baik, tetapi hanya dalam warna nada kayu. Dapur gaya Chalet perlu memberi kehangatan dan kesenangan. Ia sesuai untuk berehat. Ia sangat baik untuk berada di musim sejuk berhampiran perapian, dibalut dengan selimut bulu.

Dapur bergaya Chalet: perabot dan aksesori

Komposisi-komposisi Chalet terutama perabot yang dibuat dari kayu padat. Bahan mentah yang paling sering digunakan oleh tukang kayu ialah oak, rempah atau elm. Dapur sedemikian menerima perabot asli dan indah, perabot rumah bergaya, dibuat untuk dipesan. Penyokong reka bentuk ini harus menjaga bufet gunung yang tinggi, dihiasi dengan motif halus dan reka bentuk cekung. Meja yang berat, kasar disertai dengan kerusi dengan kaki sedikit keluar juga akan dialu-alukan. Dapur gaya chalet harus penuh dengan penambahan serantau. Ia berharga untuk menjaga sudu kayu, kulit biri-biri dan tekstil bersulam. Iklim ini dilengkapi dengan herba kering dan bawang putih.

Atmosfera chalet juga akan membantu mencipta ciri-ciri perabot di rantau ini, seperti najis, laci dan bangku, yang selalu dipenuhi dengan pakaian domba. Seniman dan artis tempatan akan membantu mewujudkan set dapur yang indah yang mengambil kira keperluan peribadi pelanggan, terutamanya saiz tidak standard.

Dapur gaya Chalet: corak tradisional

Dapur bergaya chalet suka hiasan. Terdapat beberapa corak tipikal yang merupakan reka bentuk quintessential. Dapur bergaya highlander tidak boleh dilakukan tanpa corak terukir. Hiasan berbentuk hati yang tersendiri boleh dengan bangga tampil di atas meja, bantal, langsir atau perabot. Lain-lain motif wajib termasuk tompok gunung dan ukiran mana-mana. Lukisan boleh didapati bukan sahaja pada aksesori kecil, tetapi juga pada tetingkap kayu pepejal atau belakang kerusi.

Sekiranya anda mempunyai peluang sedemikian, maka ia patut dipertimbangkan untuk memasang dapur yang akan menambah daya tarikan unik ke dapur. Sebagai tambahan kepada unsur-unsur yang telah disebutkan sebelumnya, corak khusus yang diulang di pedalaman tanah tinggi berkaitan dengan tanaman, terutamanya gandum dan gandum, serta haiwan yang disumbat dan tanduk rusa.

Dapur dapur-ruang tamu dalam gaya chalet - hiasan bajet dalaman mewah

Terdapat beberapa elemen dasar gaya chalet yang akan kelihatan hebat di ruang tamu dapur, mencipta yang indah dan menarik, tetapi pada masa yang sama ruang berfungsi di mana memasak akan menjadi kenikmatan nyata.

Gaya chalet adalah sejenis arah luar bandar, jadi perabotnya dikuasai oleh alam semula jadi, dibuat dengan cara yang mudah, agak canggung. Kesederhanaan adalah kelebihan utama. Anda boleh memilih kabinet kayu mentah, tetapi ia akan menjadi penyelesaian yang mahal. Sudah tentu ada cara untuk mengelakkan terlalu banyak kos, contohnya, meninggalkan kayu mentah untuk bahan komposit yang kelihatan sama dengan bahan mentah semulajadi, tetapi jauh lebih murah. Dalam kes ini, countertop dapur komposit akan menjadi penyelesaian yang berpatutan. Hari ini, anda boleh mengambil pembinaan dari PPK, yang mungkin mengejutkan ramai dengan penampilan mereka. Mereka menggabungkan kualiti yang tinggi dengan reka bentuk yang menarik.

Terima kasih kepada bahan kayu, ruang tamu dapur akan kelihatan sangat baik. Perhatikan penambahan. Dalam gaya chalet, semuanya harus kelihatan semula jadi: sudu kayu, bekas untuk rempah dan sebagainya. Mereka boleh dihiasi dengan motif bunga. Perabot yang diperbuat dari kayu mentah atau countertop komposit adalah serba boleh. Anda boleh menambah ruang hanya dengan aksesori yang tidak mahal, dan, tentu saja, tidak memerlukan penukaran seluruh dapur. Perlu diberi perhatian terhadap fungsi dan fleksibiliti mereka semasa memilih perabot. Reka bentuk komposit akan menjadi penyelesaian yang baik.

Salah satu cara paling mudah untuk mempersembahkan aksen chalet di dapur anda adalah dengan menggunakan peralatan yang sudah ada. Kemudian, tanpa mengira sama ada ia adalah dapur atau kompor, alat-alat yang berjiwa secara visual akan sesuai dengan susunan yang diterima, tetapi lebih menuntut.

Dapur bergaya chalet boleh menjadi elemen menarik yang melengkapkan keseluruhan susun atur sebuah apartmen atau rumah. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pedalaman seperti itu tidak selalunya akan selaras dengan reka bentuk bilik-bilik lain, jadi lebih baik untuk mencipta gaya chalet di seluruh rumah.