Ikebana - hiasan mewah buat-diri

Selalunya, di kedai khusus anda boleh mencari barang hiasan untuk setiap rasa dan anggaran. Tetapi walaupun ini banyak yang masih menghadapi kesukaran pilihan. Hakikatnya adalah bahawa produk sedemikian boleh sukar untuk digabungkan dengan bahagian dalam bilik. Dalam kes ini, kami menawarkan untuk membuat hiasan anda sendiri. Sebagai contoh, ikebana telah lama dianggap universal, kerana susunan bunga akan menghiasi sepenuhnya pedalaman. Di samping itu, tidak seperti bunga klasik, ia membantu untuk menekankan keanggunan dan rasa baik pemilik rumah.

13 19 22 28 29 33

Bertentangan dengan pendapat ramai, kita perhatikan bahawa sesungguhnya semua orang boleh melakukan ikebana. Untuk melakukan ini, tidak perlu membeli bahan yang terlalu mahal. Perkara utama ialah mempelajari asas-asas komposisi. Untuk yang lain, gunakan imaginasi dan pemikiran anda sendiri. Terima kasih kepada ini, hasilnya akan menjadi sangat berharga.4536 37 39 4246

Ikebana: peraturan dan saranan umum

Tidak ramai yang tahu bahawa untuk membuat komposisi seperti ini, tidak perlu menggunakan bunga segar semata-mata. Dalam proses ini, anda boleh dengan mudah menambah tunas kering dan juga tumbuhan buatan. Oleh kerana itu, ikebana akan kelihatan lebih menarik dan tidak biasa. Di samping itu, kerja itu perlu mematuhi beberapa cadangan. Terdapat sejumlah besar daripada mereka, tetapi kita akan perhatikan yang utama. Bagi pemula, pengetahuan ini akan sangat berguna.

26 27 30 32 34 41

Pertama sekali, kita perhatikan bahawa bunga yang indah bukan jaminan komposisi yang indah. Lebih penting lagi untuk meletakkan semua elemen yang berkaitan dengan satu sama lain. Hanya dalam kes ini, ikebana akan kelihatan sangat menarik. Juga jangan lupa tentang bermusim. Apabila memilih bahan-bahan, sentiasa fokus pada apa masa tahun itu dan untuk acara apa yang anda merancang untuk membuat komposisi. Jangan takut untuk mencuba kombinasi yang berbeza dan jangan memberi perhatian kepada bilangan elemen. Dalam kes ini, tidak mengapa.

25 35 38 40 43 44

Anda boleh mula bekerja hanya dalam mood yang baik dan dalam ketenangan fikiran yang lengkap. Faktanya ialah penciptaan ikebana memerlukan perhatian dan pada masa yang sama penerbangan fantasi. Oleh itu, penting untuk sepenuhnya menumpukan diri kepada proses ini sekurang-kurangnya beberapa jam.52 56 4947 4850Ia juga perlu diperhatikan kaedah-kaedah yang perlu diambil kira semasa bekerja pada ikebana. Pertama sekali, ini tentunya lokasi elemen utama. Seni ini mencadangkan bahawa hanya satu elemen utama harus mempunyai peranan khusus. Ia boleh menjadi bunga, ranting atau bahkan daun. Di samping itu, penting untuk mengekalkan dinamik komposisi. Untuk melakukan ini, letakkan semua bahagian pada sudut yang sedikit berbanding permukaan atau pasu. Sekiranya cawangan diperlukan dalam proses ini, kami mencadangkan memilih batang melengkung, bunga kering rotan dan unsur-unsur lain yang serupa.

57 59 60 62 63 66 69 72

Bertentangan dengan piawaian untuk mencipta bunga klasik, ikebana menunjukkan kehadiran beberapa asimetri. Oleh kerana itu, ia kelihatan lebih mudah, santai dan itulah sebabnya ia universal untuk setiap pedalaman. Tetapi pada masa yang sama, sebelum mula menciptanya, anda perlu berhati-hati memikirkan segala-galanya. Iaitu, membuat keputusan di mana bilik itu akan diletakkan atau kepada siapa ia akan dibentangkan. Juga perlu diingat bahawa dalam keadaan tidak perlu diletakkan di mana terdapat terlalu banyak cahaya matahari. Jika tidak, ia akan kehilangan penampilan menariknya dengan cepat.

67 6873 7771 70

Bagaimana cara membuat ikebana dengan tangan anda sendiri?

Pengaturan bunga mudah dibuat oleh banyak orang. Tetapi jauh dari semua orang memutuskan untuk membuat ikebana dengan tangan mereka sendiri. Malah, ia tidak begitu sukar kerana ia kelihatan seolah-olah sepintas lalu. Oleh itu, kami telah menyediakan kelas induk sukar, berikut yang pasti anda akan mendapat kerja yang indah dan bermanfaat.5 21412

Sebagai elemen utama komposisi, pemula mengesyorkan memilih orkid.Bunga semacam itu kelihatan cerah, segar dan oleh itu bekerja dengannya sama sekali tidak sukar. Di samping itu, dalam proses kami akan memerlukan yang berikut:

 • pasu tinggi sempit;
 • secateurs;
 • perkara;
 • gunting;
 • pasir hiasan atau bola kaca.

355 10

Untuk bermula, separuh isi vas dengan bola kaca atau pasir. Seterusnya, letakkan dua cabang orkid. Ini perlu dilakukan mengikut prinsip ini: ia harus diarahkan ke arah yang berbeza dan tegas pada sudut 15 °. Hanya selepas itu komposisi itu boleh ditambah dengan sebatian. Lebih baik jika ia berada di antara orkid dan di bawah cerun sedikit.

Komposisi seperti ini cukup ringkas, jadi ia akan menjadi hiasan yang elegan pada bila-bila masa sepanjang tahun.

11 2361

Krismas ikebana: kelas induk langkah demi langkah

Seperti yang disebutkan di atas, sangat penting untuk mempertimbangkan musim bagi mewujudkan ikebana. Terima kasih kepada ini, anda boleh memilih elemen yang paling sesuai dan membuat susunan bunga yang sangat indah.

14 15 16 17 18 21

Untuk ikebana Krismas kita perlukan:

 • labu hiasan;
 • senjata api;
 • bakul kecil;
 • bunga api;
 • gunting;
 • pisau alat tulis;
 • cawangan atau cawangan pain;
 • ranting hiasan;
 • lidi;
 • hiasan: kon, tongkat kayu manis, bola, reben, irisan oren kering dan banyak lagi.

8 7

Kami memangkas span bunga supaya sesuai di dalam bakul. Kami memasang labu di atas pusat bakul. Jika perlu, anda boleh menggunakan sudu kayu untuk ini.

9

Dengan cara yang huru-hara, kami meletakkan pelbagai cawangan. Dalam kes ini, mereka harus melihat tiga dimensi. Hanya selepas itu kita menghiasi komposisi dengan pelbagai unsur percutian. Ia boleh menjadi mainan Krismas dan pelbagai kon. Sekiranya anda mahukan komposisi itu bukan hanya cantik, tetapi juga wangi, maka anda boleh menggunakan kayu manis dan irisan jeruk kering. Ia kelihatan sangat cantik.

6

Ikebana: gambar di pedalaman

Bagi mereka yang hanya akan cuba melakukan ikebana dengan tangan mereka sendiri, kami telah menyediakan pemilihan idea hebat untuk inspirasi.

58205164 65 74 75 7653 54

Mungkin, ia adalah ikebana yang boleh disebut sebagai hiasan yang paling indah untuk setiap rumah. Oleh itu, jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru untuk diri sendiri, belajar peraturan asas kerja dan berani menggunakan semua ini dalam praktik.