Ruang tamu dengan perapian di dalam bilik tidur

Ruang tamu di kawasan bilik tidur

Interior pelbagai fungsi teguh memasuki kehidupan seharian kita. Tiada siapa yang terkejut dengan dapur gabungan, bilik makan dan ruang tamu, sambungan pejabat dengan perpustakaan, dan bilik tidur dengan bilik persalinan. Malah, tab mandi yang tidak biasa terletak di dalam bilik tidur, mampu mencetuskan kejutan beberapa belas tahun yang lalu, kini kelihatannya tidak asing lagi. Secara konvensional, semua prinsip menghubungkan segmen fungsi yang berbeza dalam satu ruangan boleh dibahagikan kepada dua jenis - dalam kes pertama, gabungan zon disebabkan oleh kekurangan ruang, apabila pemilik hanya dipaksa untuk mengambil tindakan sedemikian, kes kedua mempunyai konsep bertentangan - ruang besar dapat digunakan untuk mengatur beberapa segmen penting . Dalam penerbitan ini, kita akan bercakap tentang menggabungkan kawasan ruang tamu dengan bilik tidur dan mempertimbangkan pilihan untuk kekurangan ruang yang boleh digunakan dan kecukupan meter persegi untuk menampung bukan sahaja segmen tidur.

Dalaman dalaman yang luas

Bilik tidur moden

Mengubah bilik tidur di ruang tamu

Di antara kediaman moden, sebahagian besar kepunyaan pangsapuri studio. Dalam ruang tersebut, satu bilik besar menggabungkan beberapa kawasan fungsional. Selalunya, hanya bilik mandi yang terdedah kepada pengasingan. Ia tidak menghairankan bahawa ruang tamu dalam kes ini adalah bersebelahan dengan bilik tidur. Jika bilik itu cukup luas, maka zon beberapa segmen kehidupan tidak akan sukar. Tetapi bagaimana untuk merancang peletakan tempat tidur di ruang tamu, jika ruang berguna amat kurang? Katil lipat datang untuk menyelamatkan. Pada waktu petang, tempat tidur berubah dari almari, dan bilik menjadi bilik tidur, pada waktu pagi anda mengembalikan struktur ke tempatnya (dengan pergerakan yang sedikit) dan bilik itu sekali lagi berubah menjadi ruang tamu, bersedia menerima tetamu.

Katil lipat

Sudah tentu, tidur di atas katil lipat tidak tersedia untuk semua orang - orang tua yang kurang upaya dan fizikal yang sangat besar tidak akan dapat berehat sepenuhnya, duduk di atas struktur itu. Tetapi bagi pasangan muda atau pemilik pangsapuri tunggal, pilihan ini untuk mengatur situasi di rumah boleh menjadi optimum.

Katil yang boleh ditukar

Bukan sahaja katil itu sendiri boleh bertindak sebagai transformer, tetapi podium untuknya. Biasanya, sistem penyimpanan (sehingga ruang di bawah langkah-langkah) dan countertop untuk menganjurkan ruang kerja dibina ke dalam struktur tersebut.

Katil di atas podium

Bagi ramai yang tinggal di pangsapuri satu bilik, bilik tidur juga ruang tamu, belajar, perpustakaan. Dan satu-satunya cara untuk mengatur tempat tidur adalah menggunakan sofa dengan mekanisme lipatan. Sudah tentu, sofa tidak akan dapat menyediakan tahap sokongan yang diperlukan untuk badan seseorang yang tidur, dengan cara yang tilam ortopedik melakukan fungsi-fungsi ini. Tetapi jika anda perlu menggunakan sofa lipat, anda boleh mencari model yang terurai menjadi satah hampir seragam.

Lipat sofa dan bukannya katil

Ruang zon multifungsi

Pilihan lain untuk menggabungkan ruang tamu dan ruang bilik tidur tidak melibatkan penggunaan transformasi dengan perabot. Segmen tidur boleh dizonkan menggunakan langsir. Cornices (rails) dipasang ke siling, di mana tirai atau langsir bergerak. Akibatnya, anda mendapat kawasan tidur sepenuhnya, sementara ruang tamu tetap segmen berfungsi sepenuhnya.

Bilik tidur di belakang tirai

Sebuah katil kecil di tepi tingkap di belakang tirai

Sembunyikan bilik tidur di belakang tirai

Zonasi bilik tidur dengan langsir

Salah satu yang paling murah, tetapi pada masa yang sama cara yang berkesan untuk memisahkan sektor tidur dari ruang tamu adalah penggunaan rak sebagai partition. Di satu pihak - anda akan mendapat sistem penyimpanan tambahan untuk buku, dokumen dan barang keperluan lain, di sisi lain - unsur dalaman yang indah.Pada masa yang sama, konfigurasi rak boleh sama ada struktur penuh tuli yang tidak membenarkan cahaya dari satu zon ke zon lain, atau diisi dengan ruang kosong untuk membuat imej yang lebih "lapang".

Katil di belakang partition

Pengezonan di bilik umum

Ruang pelbagai fungsi

Bilik tidur di belakang almari dapur

Partition dalaman

Kadang-kadang, sebagai pemisahan antara bilik tidur dan ruang tamu, anda dapat mencari struktur di mana tidak hanya sistem penyimpanan, tetapi juga perapian dua belah secara berkesan ditulis. Di samping pembahagian ruang yang jelas ke dalam sektor, kedua-dua kawasan berfungsi menerima unsur dalaman yang luar biasa, pemerhatian yang boleh menenangkan dan bersantai - perapian dengan api.

Double perapian

Skala sesetengah bilik tamu membenarkan pengekstrakan sektor tidur di sebalik sekatan kaca. Sekiranya anda melengkapkan sekatan dengan langsir, anda boleh pada bila-bila masa mencapai privasi luar biasa di kawasan tidur. Setelah menarik langsir, anda mendapat ruang ke mana cahaya semula jadi menembusi dari ruang tamu (segmen tidur tidak mempunyai tetingkap sendiri untuk alasan yang jelas).

Bilik tidur di belakang partition kaca

Boudoir di belakang pintu gelangsar

Tetapi bagi banyak pereka dan pemilik rumah, mana-mana pagar segmen berfungsi tidak boleh diterima - hanya susun atur percuma yang membolehkan anda mengekalkan rasa lapang dan kebebasan, walaupun dalam bilik bersaiz sederhana. Sebagai peraturan, dalam ruang tersebut kawasan bilik tidur tidak terhad kepada apa-apa sahaja. Kemasan permukaan am, pemilihan tekstil dan hiasan, sistem pencahayaan hanya perlu dilengkapi untuk setiap segmen berfungsi. Sebagai contoh, gaya loteng hanya menerima susun atur jenis ini di dalam bilik yang luas.

Bilik tidur dan ruang tamu - 2 dalam 1

Gaya loteng

Pangsapuri kecil

Pelbagai segmen dalam satu bilik

Salah satu cara untuk memisahkan segmen berfungsi dalam bilik tunggal adalah untuk menyerlahkan sektor yang sukar, tetapi keseluruhan peringkat. Untuk bilik-bilik dengan siling yang tinggi, ada kemungkinan untuk memperuntukkan tahap tertinggi untuk mengatur tempat tidur di atas ruang tamu. Pada masa yang sama, kawasan bilik tidur boleh mempunyai dimensi yang sangat kecil - untuk menempatkan tempat tidur yang anda perlukan ruang kosong yang sangat sedikit, dan ketinggian siling tidak akan memainkan peranan yang penting, jika anda hanya boleh sampai ke zon berminyak dengan keselesaan.

Ruang tamu dengan bilik tidur di tingkat kedua

Bilik tidur

Bilik tidur tingkat atas

Kawasan tidur

Adalah aneh jika tidak menggunakan ruang yang berguna bagi bilik tidur untuk meletakkan zon lain selain tempat tidur. Selain itu, untuk menganjurkan segmen istirahat dan bersantai atau bahkan mesyuarat syarikat-syarikat kecil, sepasang kerusi, meja kopi atau puak kecil kecil dan TV yang terletak di salah satu dinding adalah cukup.

Bilik tidur besar dengan ruang tamu

Bilik tidur yang selesa

Palet warna musim bunga

Bilik tidur dengan perapian

Ruang tamu di tepi tingkap

Susunan kerusi berlengan atau sofa yang paling logis di ruang tamu yang terletak di bilik tidur dapat dianggap sebagai tempat duduk tingkap. Dan bukan hanya kerana ruang ini tidak digunakan untuk peralatan tempat tidur (kami tidak bercakap tentang kes-kes yang luar biasa dari bilik-bilik kecil). Akibat susun atur ini, kita bukan sahaja mendapat tempat untuk bersantai dan perbualan peribadi, tetapi juga kawasan bacaan yang selesa. Pada siang hari, terdapat cahaya semulajadi yang cukup, untuk senja petang diperlukan untuk menyediakan kehadiran sumber cahaya tiruan - lampu lantai akan menjadi pilihan yang hebat.

Dalaman yang subur

Bilik tidur dalam warna pastel

Ruang tamu yang selesa

Dalam gaya moden

Kerusi-kerusi di tepi tingkap

Malah satu kerusi berlengan, meja berdiri kecil dan lampu lantai yang dipasang oleh tingkap membentuk tempat bacaan yang selesa. Anda juga boleh menggunakan kawasan meja kopi untuk makanan pendek, seperti sarapan pagi. Ia akan menjadi sangat menyenangkan untuk minum kopi pagi, duduk di kerusi yang selesa, jika landskap itu kelihatan menarik.

Bilik tidur yang berwarna-warni

Membaca sudut dengan tingkap

Pemandangan bilik tidur

Bilik tidur mewah

Bilik tidur yang terang

Jika bilik tidur mempunyai perapian (atau tiruan yang luar biasa), maka adalah logik untuk menempatkan ruang tamu di dekat perapian. Sepasang kerusi-kerusi berlengan yang selesa di dekat perapian, meja kopi dan lampu lantai untuk bacaan waktu petang - anda boleh membuat kawasan istirahat yang sempurna di dalam bilik tidur.

Bilik tidur dalam nada perak

Ruang tamu dengan perapian

Kawasan wabak

Dengan perapian batu

Ruang tamu di bilik tidur yang luas

Kawasan rehat di kaki katil

Untuk bilik tidur dengan panjang yang besar, ia akan menjadi rasional untuk meletakkan kawasan duduk di kaki katil. Apabila meletakkan belakang kerusi dekat kaki dan memasang meja berdiri kecil di antara mereka, ruang yang boleh digunakan untuk bilik tidur dan bersantai disimpan.

Kerusi-kerusi di kaki katil

Pedalaman terang

Palet hangat

Dalam gaya neo-klasik

Sofa di atas katil

Kontra Interior

Jika ruangan membenarkan, anda tidak boleh dihadkan hanya untuk pemasangan kerusi berlengan dan menggunakan sofa model kompak.Dari sudut pandang perabot perabot, tidak perlu sofa dan kerusi mempunyai jok yang sama dan reka bentuk. Imej luaran yang asli boleh dicapai menggunakan pelbagai warna dalam prestasi perabot, tetapi digabungkan dengan tekstil untuk merancang tempat tidur berhias dan menghias bukaan tingkap.

Sofa dan kerusi-kerusi di bilik tidur

Kawasan tidur yang luas

Dalaman klasik

Tidak mustahil untuk tidak menggunakan bilik tidur dengan tingkap bay untuk mengatur ruang tamu, di samping segmen tidur. Bergantung kepada saiz dan konfigurasi tingkap bay. Ia boleh dipasang di dalamnya sebagai sepasang keranjang berlengan dengan meja kecil, atau sofa yang padat dengan barang-barang dalaman tambahan yang sepadan - lampu lantai atas lantai, atau lantai ottoman.

Kawasan Rekreasi Bay Area

Bilik tidur dengan tingkap bay

Bilik tidur separuh bulatan

Untuk menyelaraskan ruang tamu dan kawasan tidur secara harmoni, paling mudah menggunakan tekstil. Misalnya, jika anda sudah mempunyai tempat tidur, untuk integrasi yang seimbang di kawasan rekreasi, anda boleh menggunakan satu kain untuk kerusi upholsteri, sofa atau puak puak dan buat kepala katil lembut untuk katil yang telah dipasang dari bahan yang sama.

Tekstil asal

Dalaman harmoni

Bilik tidur yang terang

Pewarna yang berwarna-warni

Cara yang baik untuk menyerlahkan kawasan istirahat di bilik tidur sambil mengekalkan kebebasan bergerak dan keluasan bilik adalah menggunakan lengkungan pelbagai konfigurasi. Gerbang itu akan membantu menjadikan kawasan rekreasi lebih selesa, selesa, sedikit terpencil. Bergantung kepada saiz bilik, gaya hiasan dalaman yang dipilih, ia boleh menjadi gerbang tradisional dan pilihan reka bentuk yang tidak penting, untuk mengasingkan kawasan rekreasi.

Gerbang di dalam bilik tidur

Bukan sahaja ruang tamu di bilik tidur

Di samping kawasan bersantai, bilik tidur yang luas boleh menampung tempat kerja yang kecil. Alat moden sangat padat - untuk organisasi meja komputer, konsol cukup sempit yang dipasang terus ke dinding. Dapatkan kerusi atau kerusi yang selesa dengan kerusi belakang dan kerusi berlengan - sektor pejabat rumah siap. Kemudahan zon tersebut ialah tempat kerja juga boleh digunakan sebagai meja persalinan - menggantung cermin di atas konsol atau menggunakan produk pada tripod lipat dan tempat untuk membuat paparan harian siap.

Meja persalinan dan tempat kerja

Tempat kerja kecil di bilik tidur

Kawasan kerja di bilik tidur

Bilik tidur dengan tingkap siling

Perapian dan TV di bilik tidur

Bilik tidur yang luas dengan perabot mewah

Bilik tidur dan belajar

Bilik tidur asimetik

Di samping kawasan rekreasi, di bilik tidur dengan kawasan yang besar, anda boleh meletakkan segmen almari pakaian. Dalam kes ini, terdapat beberapa pilihan untuk meletakkan sistem storan di ruang tidur. Sebagai contoh, anda boleh menutup almari di belakang pintu gelangsar kaca, yang praktikalnya tidak menghalang penembusan cahaya ke dalam kawasan penyimpanan, tetapi pada masa yang sama jelas menggariskan sempadan segmen berfungsi. Ramai pemilik rumah seperti idea menggunakan langsir, skrin rendah, yang sesuai untuk hiasan dalaman oriental. Terdapat juga pencinta ruang bebas yang memilih untuk tidak mengehadkan kawasan bilik tidur dengan apa-apa jenis partition dan meninggalkan ruang bebas untuk trafik yang tidak terhalang.

Almari pakaian di dalam bilik tidur

Cara lain untuk menggunakan bilik tidur adalah pelbagai fungsi - menambah zon untuk membaca sumber buku - perpustakaan rumah. Untuk menanamkan atau memasang rak buku, anda tidak memerlukan banyak ruang berguna ruang - rak terbuka cetek sesuai untuk meletakkan buku. Salah satu dinding tanpa tingkap agak sesuai untuk tujuan ini. Atau anda boleh menggunakan ruang di sekitar tetingkap untuk membenamkan rak atau rak buku bersaiz tersuai, sempurna.

Rak buku di dalam bilik tidur

Perpustakaan rumah di bilik tidur