Konservatori moden

Winter Garden: 100 idea moden untuk mewujudkan rumah hijau

Kita semua cuba mewujudkan suasana yang paling selesa, hangat dan selesa di rumah kita. Dan apa yang boleh lebih baik daripada musim panas sepanjang tahun dalam rangka rumah hijau anda sendiri? Istana yang dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan yang subur, tumbuh-tumbuhan eksotik, di tengah-tengah musim sejuk adalah impian ramai rakan senegara kita. Pada masa kini, anda boleh membuat taman musim sejuk anda sendiri bukan sahaja di isi rumah persendirian, tetapi juga sebagai sebahagian daripada kediaman di bangunan pangsapuri. Sudah tentu, anda perlu berusaha bukan sahaja untuk mewujudkan oasis hijau anda sendiri, tetapi juga untuk sentiasa menumpukan masa kepada rumah hijau untuk mengekalkan tumbuh-tumbuhan dan premis dalam keadaan baik. Kami menawarkan pemilihan 100 projek reka bentuk pelbagai jenis rumah hijau dan berharap mereka dapat memberi inspirasi kepada pencapaian anda sendiri untuk mewujudkan sudut hijau untuk berehat dan bersantai.

Winter Garden Interior

Pandangan teratas

Asal kebun musim sejuk

Hari-hari ini rumah hijau boleh dipanggil dengan oasis hijau, kepekatan keindahan dan keharmonian untuk berehat dan bersantai. Tetapi untuk ini, premis dengan tumbuhan pergi jauh. Malah di Rom kuno, taman musim sejuk dilahirkan, sebagai fenomena dalam seni bina. Kemudian, dari negara-negara selatan, bergerak ke barat, rumah hijau benar-benar menakluk seluruh Eropah. Struktur yang paling umum yang terbuat dari kaca dan kayu adalah di England, di rumah orang bangsawan dan kaya.

Kaca dan kayu

Dalam gaya klasik

Bangunan kaca

Tumbuhan eksotik

Adalah di England bahawa terdapat perubahan ketara dalam pendekatan untuk tumbuh tumbuhan dalam struktur khas sepanjang tahun: kaedah pemanasan ruang mengalami perubahan. Dari langkah-langkah yang paling primitif, apabila lubang meletup di tanah dan dipenuhi dengan arang batu panas, ke arah cerobong lingkaran dan, pada akhirnya, sistem pemanasan air. Menjelang pertengahan abad ke-19, kebun musim sejuk mula muncul bukan hanya di rumah persendirian, tetapi juga di bangunan bertingkat.

Ruang tamu di rumah hijau

Ruang hijau

Reka bentuk asal

Rumah hijau Wicker

Bingkai salji putih

Di Rusia, taman musim sejuk pertama muncul di Transfiguration of the Solovetsky Monastery. Rumah hijau batu pertama dengan sistem pemanasan di negara kita muncul di sana. Para bhikkhu tidak hanya dapat menanam berbagai tanaman dalam keadaan iklim yang agak keras, tetapi juga menanam sayuran di rumah hijau mereka sepanjang tahun.

Taman musim sejuk yang mewah

Lanjutan kecil

Reka bentuk kontras

Tetapan sederhana

Rumah hijau salji putih

Pada abad ke-19, di Rusia, taman-taman musim sejuk menerima dorongan yang serius dalam perkembangan dan pengedaran di kalangan bangsawan terkenal. Tidak hanya Moscow State Department Store dan St Petersburg Peter dan Paul Passage dilengkapi dengan rumah hijau mereka sendiri, banyak orang bangsawan di estet mereka dapat memperoleh kebun dalaman. Dari masa ke masa, pembinaan kaca tidak lagi menjadi tempat tumbuhan yang tumbuh, tetapi menjadi tumpuan hobi yang santai dengan bangsawan. Di dalam rumah hijau, terdapat ruang tamu yang praktikal, dan tetamu telah diterima. Fesyen untuk taman-taman musim sejuk dalaman dengan hiasan yang indah dengan cepat mendapat momentum - bukan sahaja tanaman eksotik muncul, tetapi juga air pancut, burung burung.

Tanaman di mana-mana

Dikelilingi oleh kehijauan yang ribut

Imej putih salji

Penanaman pelbagai peringkat

Sudut selesa

Hijau pada latar belakang putih

Dengan kemunculan kuasa Soviet, taman-taman musim sejuk sebagai tempat untuk kelonggaran yang indah dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan eksotik mengalami penurunan yang serius. Kebanyakan senegara perlu bimbang, sekurang-kurangnya mengenai bumbung di atas kepala mereka dan makanan yang kurang. Pada masa kini, tidak ada sekatan dalam membina dan menamatkan bahan, sistem untuk mewujudkan suhu tertentu dan kelembapan udara akan membantu mewujudkan keadaan yang optimum bagi tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dari varieti yang dikehendaki. Dengan bantuan teknologi moden, ada kemungkinan untuk mencipta tempat yang sukar untuk tumbuh-tumbuhan pembiakan, tetapi ruang yang sangat selesa untuk berehat dan bersantai.

Lanjutan salji putih

Imej hijau

Bumbung kaca tinggi

Bumbung kediaman

Rumah hijau di rumah

Ciri-ciri mewujudkan rumah hijau

Jelas sekali, untuk penanaman tanaman yang berjaya, adalah perlu untuk mewujudkan dan mengekalkan keadaan tertentu.Jika pelbagai budaya di rumah hijau tidak selesa, maka keseluruhan operasi bangunan, reka bentuk dan penyelenggaraan taman hijau dalaman akan gagal. Agar penciptaan taman musim sejuk menjadi berkesan, adalah perlu untuk memenuhi sekurang-kurangnya dua syarat asas:

  • rumah hijau harus mempunyai tahap cahaya semulajadi yang tinggi (itulah sebabnya kebanyakan bangunan-bangunan ini hampir sepenuhnya terbuat dari kaca);
  • syarat-syarat khas dicipta dan diselenggarakan untuk jenis tumbuhan tertentu - tahap suhu dan kelembapan yang diperlukan, penyiraman yang tepat pada masanya dan ruang ganti ruang hijau dijalankan.

Greenhouse Lounge

Kaca dengan Kaca berwarna

Salji putih dalaman

Reka bentuk Sebaliknya

Di bawah bumbung kaca

Terdapat tiga pilihan untuk mewujudkan rumah hijau dalam rumah persendirian:

  • rumah hijau direka pada peringkat pembinaan dan merupakan bahagian penting dalam struktur;
  • sebuah taman musim sejuk dilampirkan ke bangunan utama selepas selesai kerja pembinaan (ada kemungkinan bahawa banyak masa telah berlalu selepas pembinaan rumah);
  • Rumah hijau adalah bangunan berasingan dengan pemanasan, pencahayaan, pengudaraan dan sistem kelembapan tertentu.

Rumah hijau di apartmen

Lantai salji putih

Pandangan jalanan

Fasad rumah hijau

Winter Garden Interior

Sudah tentu, cara terbaik (dari segi kos dan usaha) adalah untuk membuat rumah hijau apabila mereka bentuk rumah. Dalam keadaan ini, taman musim sejuk dan asas untuknya diletakkan pada awalnya, semua komunikasi dijalankan bersama-sama dengan bangunan utama. Tetapi kaedah mendirikan taman yang curam jarang digunakan, disebabkan oleh hakikat bahawa pemilik di peringkat pembinaan sama ada tidak merancang untuk menanam tumbuhan sepanjang tahun, atau projek ini tidak sesuai dengan anggaran kewangan umum.

Dengan tangga spiral

Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan

Taman dalaman kecil

Reka bentuk salji putih

Rumah hijau dengan keluar dari rumah

Selalunya, apabila membina rumah hijau, pemilik menyusuri jalan kedua - melampirkan struktur kaca ke bangunan siap. Kaedah ini agak ekonomik: dinding rumah bertindak sebagai salah satu dinding taman musim sejuk. Tetapi untuk menjimatkan meletakkan asas tidak berfungsi. Pembinaan kaca (walaupun saiz yang paling sederhana) hanya nampaknya lapang, tanpa berat - kaca adalah bahan berat dan asas atau asas perlu "lemas" cukup dalam. Saiz dan kedalaman yayasan akan bergantung pada ketinggian rumah hijau, kerana banyak tumbuh di kebun mereka dalam ruangan tidak hanya tumbuh-tumbuhan, tetapi juga pokok kurcaci.

Dinding kaca dan bumbung

Motif klasik

Pelanjutan kaca

Dengan bingkai kayu

Peluasan ke bangunan utama

Kaedah yang paling jarang digunakan ialah pembinaan bangunan berasingan di mana tumbuh-tumbuhan akan ditanam dan tempat untuk berehat dan bersantai akan diatur. Kaedah tidak popular kaedah ini dijelaskan oleh kos yang tinggi, keperluan untuk menggunakan kawasan bebas dari tanah atau tanah, serta "tarik" semua sistem komunikasi ke jarak tertentu dari bangunan utama.

Bangunan yang melegakan

Rumah kaca kaca

Alam simetri

Taman dalaman yang luas

Pembinaan berskala besar

Rumah hijau sebagai bangunan yang berasingan

Cara untuk merancang taman musim sejuk

Pilihan tumbuh-tumbuhan untuk rumah hijau adalah keputusan individu bagi setiap pemilik. Tetapi dalam cara mengurus kawasan rekreasi, anda boleh mencari idea-idea menarik dari pereka terkenal. Jadi, apa yang boleh dianjurkan sebagai sebahagian daripada rumah hijau dengan tumbuh-tumbuhan? Keputusan pertama dan paling logik yang datang kepada semua pemilik masa depan dan pemilik taman musim sejuk adalah susunan ruang tamu. Rest, resepsi dan hanya perhimpunan keluarga yang dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau yang subur - keseronokan yang tidak tersedia untuk setiap warganegara. Ini menjadikan masa yang dihabiskan dalam suasana yang begitu santai lebih berharga.

Dalam gaya moden

Pokok dan bunga

Imej cahaya

Batu dan kaca

Gaya kontemporari

Di bahagian dalam rumah hijau, perabot taman kelihatan paling organik, iaitu kerja wicker. Kerusi dan sofa, meja kopi dan coaster diperbuat daripada ranting atau rotan yang sangat harmoni sesuai dengan suasana yang dekat dengan alam, mewujudkan suasana yang nyaman dan selesa. Untuk meningkatkan tahap keselesaan di kawasan rekreasi rumah hijau, cukup untuk melengkapkan perabot rotan dengan tempat duduk lembut, bantal hiasan.

Dengan kubah bumbung

Kawasan duduk rotan

Reka bentuk kubah

Perabot rotan untuk rumah hijau

Perabot rotan yang terang

Di rumah hijau yang luas anda tidak boleh berhenti di pemasangan perabot kerusi rias dan meja kopi untuk melengkapkan kawasan rekreasi. Air pancut dan air terjun kecil (mensimulasikan setitik air dari ketinggian tertentu) sesuai di dalam bilik yang secara literal diisi dengan ruang hijau. Tambahkan keaslian ke atmosfera yang ditapis dari lampu terbina dalam dan pencahayaan jalur tanaman dan air mancur.

Rumah hijau dengan air pancut

Air pancut kawasan rehat

Ruang makan dengan kerusi lembut

Memilih perabot untuk rumah hijau

Yang kedua, cara yang kurang popular untuk mereka bentuk rumah hijau adalah untuk mengatur ruang makan. Makanan yang dikelilingi oleh kehijauan yang subur menjadi lebih menyenangkan dan lebih enak. Ia cukup untuk mencari tempat untuk meja makan dan kerusi kecil. Bergantung kepada saiz dan bentuk bilik, anda boleh menggunakan bulat atau bujur (versi paling organik dari susunan ruang makan), meja segi empat atau segi empat tepat. Bergantung pada model meja, kerusi juga dipilih. Selalunya, perabot taman digunakan untuk melengkapkan ruang makan.

Kumpulan makan yang elegan

Ruang makan di konservatori

Kawasan makan taman dalaman

Reka bentuk Laconic

Ruang makan dengan meja bulat

Kumpulan makan kayu

Dalam sesetengah kes, adalah mudah bagi pemilik untuk mengatur dapur penuh di rumah hijau dengan ruang kerja dan ruang makan. Tetapi perlu diingat bahawa tumbuh-tumbuhan perlu dipilih tahan terhadap suhu yang melampau. Segmen dapur kerja mesti dilengkapi dengan hud berkuasa untuk menyelamatkan tumbuhan daripada mendapatkan titisan terkecil.

Dapur di rumah hijau

Imej terang ruang makan di taman musim sejuk

Kumpulan makan dan kawasan makan yang besar

Malah pelanjutan yang sangat sederhana dengan dinding kaca dan bumbung boleh diubah menjadi oasis hijau kecil, jika ruang sedia ada diedarkan dengan betul. Susunan tumbuhan di peringkat, pemasangan rak untuk penanaman kecil, penciptaan apa yang dipanggil eko-dinding atau "dinding hijau" akan membolehkan walaupun di dalam rumah hijau kecil untuk mencari tempat untuk meja bulat dengan beberapa kerusi untuk mengatur tempat untuk makan pendek, berehat dan mengagumi tanaman hijau yang subur .

Taman musim sejuk yang kecil

Rumah hijau sederhana

Antara dua buah bangunan

Taman dalaman kecil

Lanjutan kaca kecil

Rumah Hijau

Sekiranya kita bercakap tidak mengenai kandungan dalaman taman musim sejuk, tetapi luarannya, maka bangunan rumah hijau mestilah selaras dengan kemunculan bangunan utama, tidak kira sama ada ia pada asalnya direka, dibina selepas pembinaan utama atau bangunan berasingan. Selalunya, dinding rumah hijau mempunyai ruang bawah tanah, yang diletakkan di atas bata atau batu. Blok buih atau batu bata berongga jarang digunakan untuk pembinaan ruang bawah tanah - struktur tersebut tidak dapat menahan berat dinding kaca besar dan kubah atau bumbung telus.

Pemandangan bangunan bangunan

Ensemble harmonis

Pandangan rumah hijau yang dilekatkan

Kaca, kayu dan logam

Rumah hijau untuk rumah negara

Boraz yang harmonis

Ruang bawah tanah, dihiasi dengan batu selaras dengan reka bentuk bangunan utama, kelihatan mewah. Permukaan kaca menambah kebersihan kepada imej keseluruhan keseluruhan struktur. Dalam kes ini, walaupun rumah hijau kecil banyak berubah rupa fasad rumah.

Batu dan kaca untuk rumah hijau

Gabungan Organik

Keadaan yang sama wujud dengan penggunaan bata sebagai bangunan atau bahan penamat. Sebuah batu bata fasad moden (direka bentuk untuk facades rumah yang menghias) boleh bertekstur, dengan fesco, dilaksanakan dalam pelbagai warna.

Bata dan kaca

Bangunan kaca sederhana

Rumah hijau di sebuah rumah persendirian

Fasad kaca kaca salji

Tumbuhan di taman musim sejuk dan musim panas

Rumah kaca kaca kecil

Dalam bentuk polyhedron