Bagaimana untuk mengembangkan gazebo anda

Seperti yang anda ketahui, semua yang baru sudah lama dilupakan. Dan sekarang kita akan bercakap mengenai sesuatu yang baru sekali sangat bergaya di estet mulia, tentang gazebo yang meriah.

Ini jenis senibina taman tidak memerlukan pelaburan kecil dan kesabaran yang besar. Hasil akhir tidak akan dapat dilihat dengan segera, tetapi tukang kebun yang telah mencapai matlamatnya akan diberi ganjaran. Hasil pertama akan dapat dilihat dalam kombinasi keadaan yang paling baik selepas 4 tahun kerja, tetapi walaupun sifat, cuaca dan keadaan bertentangan, tukang kebun yang degil akan dapat membuktikan kerja-kerjanya tidak lebih dari 8 tahun selepas permulaan kerja.

Oleh itu, ia bernilai memulakan pembinaan gazebo secara langsung dengan definisi keinginan anda. Ia perlu memilih pokok mana yang akan membentuk gazebo dari batang dan cawangannya. Pemilihan tumbuhan tertentu bergantung kepada saiz gazebo yang dirancang untuk berkembang.

Secara keadaan, bahagian berikut wujud:
 1. tinggi.
 2. ketinggian sederhana.
 3. rendah.

Anda boleh menggunakan mana-mana pokok renek dan kerdil, satu-satunya perkara yang penting ialah mereka tidak bertambah kuat tinggi. Anak benih perlu diambil kira-kira 1 m tinggi, tanpa cawangan sisi rendah. Pada masa akan datang, lebih mudah untuk bekerja pada pembentukan mahkota dengan cara yang betul.

Kemudian anda perlu memilih tempat untuk mendarat. Pilihan terbaik akan menjadi ruang terbuka, dinyalakan sepenuhnya oleh matahari. Adalah baik jika tanah di tempat yang dipilih adalah subur, dan berlakunya air bawah tanah pada kedalaman tidak kurang dari 1.5 meter.

Selepas memilih tempat, anda perlu menandakan kedudukan struktur masa hadapan, menunjuk tempat-tempat untuk menanam pokok dengan pasak dan menyambungkan dari twine.

Pembinaan pergola (asas yang menyokong bentuk gazebo masa depan) adalah peringkat seterusnya dan sangat penting. Sebahagian besarnya, ia mempengaruhi kejayaan kerja selanjutnya. Selepas arbor terbentuk, rangka kerja rangka kerja perlu dibongkar, ini akan selesai kerja. Pada masa akan datang, arbor hanya memerlukan penjagaan.

Bahagian logam mestilah disalut dengan primer, dan kayu perlu dirawat dengan sebatian antikulat. Bahan yang diperlukan untuk bingkai arbor:

 1. kayu dengan seksyen persegi 100 mm;
 2. sudut logam, masing-masing 1.2 meter;
 3. kayu dengan seksyen 50 mm;
 4. skru mengetuk diri.

Prosedur pemasangan untuk bingkai adalah sederhana, tetapi memerlukan ketepatan.

DIY gazebo hidup: arahan langkah demi langkah

 1. Sudut digerakkan ke dalam tanah di tempat-tempat yang ditetapkan untuk memasang sokongan utama ke kedalaman 1 m, berpasangan, untuk memegang sokongan kayu. Apabila membongkar bingkai, sudut lebih mudah untuk keluar dari tanah daripada menggali senarai panjang konkrit, yang biasanya membetulkan pelbagai bingkai.
 2. Pemasangan tegak tiang yang ketat diperlukan, jika tidak, gazebo akan "melanda" kemudiannya. Lajur yang dipasang secara menegak disambungkan oleh bar, secara mendatar, menetapkannya 40 cm dari tanah, dan setiap 40 cm ke ketinggian yang dikehendaki.
 3. Pokok perlu ditanam pada masa yang sama, di tengah-tengah jarak antara jawatan, betul-betul di sepanjang garisan yang menyambungkan jawatan. Semua pokok, selepas penanaman, perlu disiram (sekurang-kurangnya 10 liter air untuk setiap anak benih). Pastikan air sekali seminggu, sehingga muncul daun baru, dan kemudian mingguan. Pada tahun kedua, air hanya boleh dikeringkan dalam keadaan cuaca yang sangat kering, kerana pokok-pokok akan mempunyai sistem akar yang cukup maju untuk memakan air bawah tanah.
 4. Untuk memulakan pembentukan mahkota pokok, anda perlu memangkas puncak mereka pada tahap kira-kira 70-90 cm, untuk perkembangan aktif cabang-cabang sampingan.
 5. Pada musim bunga, pokok-pokok akan memberi cawangan-cawangan baru, salah satunya akan memainkan peranan di atas. Cawangan ini mesti dilampirkan pada pergola supaya ia cenderung ke atas, dan 2 cawangan sisi di sebelah kanan dan kiri perlu dilampirkan ke bar mendatar pertama pergola.Cawangan-cawangan yang selebihnya boleh dibiarkan tumbuh seperti yang mereka suka.
 6. Pada musim gugur, bahagian atas perlu dipangkas lagi, meninggalkan 10-15 cm di atas paras palang kedua.
 7. Pada tahun kedua, pokok-pokok akan sekali lagi memulakan puncak baru pada mahkota tahun lepas, ia perlu dibaiki secara menegak, sebagai kali terakhir. Potong semua pucuk segar yang lain hingga panjang 15-20 sentimeter, dan pasangkan kedua-dua cawangan sisi sekali lagi, tetapi pada rentetan kedua bingkai.
 8. Pada musim gugur, sekali lagi memendekkan hujung ke 15-20 cm di atas salib ketiga rangka.
 9. Perintah pemangkasan dan penetapan cawangan utama mesti diulang setiap tahun sehingga pokok-pokok tumbuh ke ketinggian yang dikehendaki. Dari masa ke masa, cawangan sampingan akan mula menjalin, membentuk bentuk arbor yang dimaksudkan.
 10. Pada musim bunga, anda perlu memotong cawangan-cawangan yang pergi dari cawangan pesanan kedua. Ia juga perlu mengeluarkan cawangan kering dan berpenyakit. Selepas beberapa tahun, batang akan menjadi kayu, dan cawangan akan saling berkaitan, secara bebas mengekalkan bentuknya. Struktur sokongan boleh dibongkar. Untuk pemeliharaan arbor yang lebih baik, lebih baik untuk memotong pangkal bingkai dan mengekstrak dari cengkeraman cawangan di bahagian-bahagian.

Mari kita pertimbangkan satu lagi variasi arbor hidup dari batang dalam foto

Sebuah gazebo yang lengkap memerlukan penjagaan yang berterusan. Ia perlu untuk memangkas tunas muda setiap tahun, saya terus membentuk mahkota, mengeluarkan cawangan kering, dan memproses arbor dari perosak.