Bagaimana untuk membuat tirai dari kertas dinding dengan tangan anda sendiri?

Reka bentuk yang bergaya dan suasana yang selesa adalah kombinasi sempurna yang mesti di dalam setiap rumah. Sudah tentu, ini memerlukan banyak usaha. Lagipun, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan setiap detail, termasuk elemen hiasan. Tetapi jika anda mempunyai kesukaran mencari hiasan yang betul di kedai khusus, maka jangan tergesa-gesa untuk merasa kecewa. Hampir semuanya boleh dilakukan di rumah. Hari ini kami mencadangkan untuk membuat tirai yang indah dengan corak hiasan dinding.

38

Blind: ciri dan jenis

Untuk memulakan, kami perhatikan bahawa tirai adalah produk yang diperbuat daripada plastik, kertas atau logam, yang diletakkan di atas tingkap dan bukannya langsir untuk melindungi dari matahari. Selalunya mereka dipilih untuk premis pejabat. Tetapi setiap tahun terdapat lebih banyak pilihan asal dengan tekstur yang menarik. Oleh itu, kini mereka dapat dilihat di rumah moden, pangsapuri.

46 48 52 54 55 58 Yang paling popular ialah tirai mendatar. Mereka sangat mudah digunakan dan membolehkan anda menyesuaikan tahap penembusan cahaya matahari ke dalam bilik. By the way, reka bentuk sedemikian adalah yang paling mudah dilakukan di rumah. Sebaliknya, tirai menegak didapati tidak kurang kerap. Tetapi tidak seperti versi sebelumnya, jalur diletakkan secara menegak. Oleh itu, mereka boleh diputar di mana-mana arah, yang sangat mudah.

49 51 53 56 59 60

Terdapat satu lagi jenis tirai - berlipat. Ini adalah kain atau kertas kanvas yang cukup besar, akordion yang dilipat. Mata panduan terletak di pinggir reka bentuk ini, yang membolehkan mereka diselaraskan dalam kedudukan yang dikehendaki. Pilihan ini sesuai untuk tingkap bentuk tersuai.

61 62 67 70

Kelebihan dan kekurangan tirai dinding

Sebelum bertukar untuk mencari kertas dinding yang sesuai, kami mencadangkan supaya anda dengan teliti menilai semua kelebihan dan kekurangan reka bentuk ini.

Pertama, perlu diperhatikan bahawa walaupun terdapat pelbagai warna dan cetakan, sukar untuk mencari pilihan yang sempurna untuk anda di kedai-kedai. Jika anda membuat tirai dengan tangan anda sendiri, maka anda boleh yakin bahawa skema warna sesuai untuk bahagian dalam bilik.

37 39 40 41 42

Di samping itu, pembuatan akan memerlukan kewangan yang sangat sedikit. Yang merupakan kelebihan penting bagi mereka yang tidak mahu melabur terlalu besar belanjawan ke atas elemen hiasan. Juga ambil perhatian bahawa ia akan mengambil masa beberapa jam untuk menghasilkan tirai. Tetapi sebagai hasilnya, anda mendapat reka bentuk yang sangat berharga, indah yang pasti tidak akan ditinggalkan tanpa perhatian.

16 17 18 19 36

Harus diingat bahawa kertas dinding moden sering dibasuh. Ini sangat mudah, kerana tirai boleh dikeluarkan secara berkala dan disapu dengan kain lembap. Ia sangat mudah dan tidak mengambil banyak masa. Dan penjagaan asas sedemikian akan memanjangkan hayat perkhidmatan mereka dengan ketara.

Dan tentu saja, produk tersebut bersifat universal. Lagipun, mereka boleh digunakan walaupun digabungkan dengan langsir kain. Ia kelihatan luar biasa cantik, terutamanya jika skema warna dipilih dengan betul.

8 9 10 15

Bingkai gambar mempunyai beberapa kekurangan. Pertama sekali, ini adalah hayat perkhidmatan. Ia tidak terlalu panjang, tetapi pada tahap yang lebih besar ia bergantung kepada kualiti kertas dinding. Oleh itu, kami mengesyorkan memberi perhatian kepada kertas dinding yang padat pengeluar yang baik. Ingatlah bahawa terlalu banyak pilihan bajet tidak akan kelihatan sangat cantik dan akan merosot atau terbakar di bawah matahari dalam beberapa bulan sahaja.

1 3 4 6 7

Tirai dinding DIY: arahan langkah demi langkah

Sudah tentu, di kedai-kedai moden terdapat pelbagai tirai yang agak luas. Tetapi jika anda tidak menemui pilihan yang sesuai, maka pastikan anda cuba membuatnya sendiri. Ia tidak begitu sukar kerana ia sepertinya sepintas lalu. Hanya ikuti arahan langkah demi langkah dan kemudian semuanya akan berfungsi.

Kami akan menyediakan bahan-bahan seperti:

 • Wallpaper
 • pensil atau pen;
 • sentimeter;
 • benang tebal;
 • gunting;
 • jarum gypsy atau awl;
 • pita scotch;
 • kadbod;
 • pita bermuka dua.

Mula-mula anda perlu mengambil ukuran tetingkap dan memutuskan apa jenis tirai yang anda mahu buat. Perlu diingat bahawa anda mesti meninggalkan elaun yang agak besar, kerana akordion kertas dinding akan menjadi lebih pendek.

20

Buat tanda pada kertas dinding berdasarkan panjang yang dikehendaki dan potong. Keluarkan akordion dengan perlahan, sehingga akibatnya terdapat jalur yang cukup padat.

21 22 23

Kami membuat tanda tepat di tengah - ini akan menjadi tapak tusuk. Ini perlu untuk melangkau benang, yang direka untuk menyesuaikan tirai.

24 25

Kami membuat lubang dengan jarum gypsy atau awl. Anda juga boleh cuba menggunakan lubang lubang. Tetapi jika akordion terlalu besar, lebih baik memilih pilihan pertama.

26

Kami meluruskan akordion sedikit dan mengikat kord atau benang tebal.

27

Kami membetulkan benang dan mengikat simpulan yang kuat. Untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi, ia boleh diperbaiki dengan pita mudah. Di bahagian bawah kita meninggalkan margin kecil. Juga gamkan sekeping kadbod.

28 29

Melekatkan jalur pita bermuka dua untuk pemasangan.

30

Tepi akordion disambungkan menggunakan pita.

31 32

Tirai yang cantik dan luar biasa sudah siap!

33

Jika dikehendaki, anda tidak boleh membuat tirai dari kertas dinding, tetapi hanya menghiasi struktur plastik. Disebabkan ini, anda boleh mengemas kini hiasan bilik dengan mudah tanpa kos yang tidak perlu.

63

Untuk melakukan ini, anda perlu:

 • tirai plastik;
 • kertas dinding dengan cetak;
 • gunting;
 • pensil;
 • Gam PVA;
 • penguasa;
 • berus.

64

Pertama sekali, anda perlu mengukur panjang dan lebar jalur plastik, serta mengira nombor mereka. Kemudian, di bahagian dalam kertas dinding, kami memohon tanda berdasarkan pengukuran. Pada setiap bahagian, kami meletakkan titik-titik di mana lubang-lubang untuk tali terletak. Ia adalah pada tanda ini bahawa kami memotong kertas dinding.

65

Kami menggunakan gam ke kosong kertas dan gam setiap butiran sebaliknya kepada jalur. Biarkan reka bentuk kering sepenuhnya. Hanya dalam beberapa jam, tirai bergaya akan siap.

66

Seperti yang anda dapat lihat, membuat tirai dengan tangan anda sendiri sangat mudah. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu mempunyai terlalu rumit atau bahan mahal. Di samping itu, ini tidak akan mengambil banyak masa. Walau bagaimanapun, hasilnya adalah baik. Tirai sedemikian boleh digunakan dengan selamat sebagai hiasan untuk rumah atau apartmen.

43 44 45 47 50

35 14122 5 1113347169