Penggunaan permukaan cermin di pedalaman moden

Cermin di pedalaman - 50 idea untuk mencerminkan gaya anda

Sejak pada abad ke-13, orang belajar untuk menutup kaca dengan lapisan timah nipis, menerima permukaan yang mampu mencerminkan sinaran cahaya dan lain-lain, cermin telah memasuki kehidupan manusia setiap hari dalam pelbagai bidang. Pereka dan pelanggan terutamanya tertarik dengan penggunaan domestik cermin di pedalaman rumah. Lama berlalu adalah hari-hari ketika cermin digunakan semata-mata untuk fungsi utamanya - pantulan objek. Keupayaan untuk meningkatkan ruang ruang, membetulkan ketidaksempurnaan bilik geometri, meningkatkan pencahayaan bilik dan berfungsi sebagai elemen hiasan yang indah yang digunakan secara aktif oleh pereka dan pemilik pangsapuri dan rumah di seluruh dunia. Antara senegara kita juga sukar untuk mencari pemilik rumah di mana rumahnya ada cermin hanya di bilik mandi, lorong dan, mungkin, di pintu bilik tidur. Penggunaan ini, mungkin item hiasan yang paling ajaib meluas ke ruang yang lebih besar dan ruang penggunaan.

Cermin di bahagian dalam ruang tamu asal

Cermin dan potensi besarnya

Potensi hiasan permukaan cermin benar-benar pelbagai. Keupayaan cermin untuk mengubah ruang, mengubah geometri dan persepsi imej, membolehkan setiap pemilik rumah untuk menyatakan sikap mereka terhadap hiasan rumah, untuk mencipta reka bentuk yang unik dengan bantuan penyelesaian hiasan yang mudah dan murah.

Cermin dalam reka bentuk asal

Untuk ruang tamu dalam warna-warna cerah

Cermin visual meningkatkan jumlah koridor kecil dan sempit dan lorong - masalah kekal bangunan pangsapuri Rusia sejak abad yang lalu. Tetapi cermin kecil yang kesepian di koridor sempit tidak dapat menampung tugas mengembangkan ruang secara visual. Ia akan mengambil komposisi keseluruhan cermin yang direka sesuai dengan gaya dalaman yang dipilih. Mencerminkan dari beberapa permukaan cermin, pencahayaan buatan akan mewujudkan rasa kelapangan bahkan di dalam bilik kecil.

Cermin Lorong

Apabila meletakkan cermin di ruang sempit, adalah penting untuk tidak melupakannya dengan pantulan. Sekiranya cermin selari mencerminkan satu sama lain, anda tidak hanya membahayakan gambaran dalaman pedalaman, tetapi juga kekacauan psikologi - kerana refleksi anda sendiri akan berlipat ganda. Adalah lebih baik untuk menggantung gambar dengan plot kegemaran anda atau potret foto keluarga yang bertentangan dengan cermin.

Cermin dalaman

Permukaan cermin adalah pembantu yang berkesan dalam mewujudkan keunikan hiasan untuk bilik yang paling pelbagai tujuan. Di ruang tamu, bilik tidur, lorong atau bilik mandi, anda boleh membuat hiasan asli yang tidak dapat ditemui di mana-mana kediaman lain. Penggunaan cermin "pemecahan" untuk membuat panel, cermin melengkung, sengaja berumur dan patina yang dipakai, menggosok permukaan aluminium, keluli, tembaga dan piring perak (piring) - semua teknik ini membolehkan anda membuat reka bentuk kreatif yang sukar dan mencerminkan sikap anda terhadap kecantikan dalaman .

Pintu

Cermin ke atas bilik rias di bilik tidur

Cermin permukaan di bilik untuk pelbagai tujuan

Di rumah moden, cermin "memenuhi" kami secara literal di pintu masuk - di lorong. Kami melihat permukaan cermin di ruang tamu, bilik persendirian, belajar dan perpustakaan, ruang makan dan juga dapur - setiap bilik mempunyai ciri khas meletakkan pesawat yang mencerminkan cahaya dan cara untuk mencipta imej yang unik. Di beberapa bilik, keutamaan menggunakan cermin menjadi tujuan utamanya, di lain-lain - kualiti hiasan adalah yang paling utama. Bergantung kepada saiz bilik, kefungsian dan arah gaya dalam reka bentuk, cermin boleh muncul di hadapan pemilik dan tetamu rumah dalam bentuk yang berbeza - dari permukaan meja kopi ke elemen hud dapur.

Meja persediaan yang luar biasa di ruang makan

Dinding cermin

Ruang tamu

Di ruang tamu, susunan tradisional cermin adalah ruang di atas perapian. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa ia sebelum ini digunakan untuk memasang kandil pada rak mantel, akibatnya api dari lilin tercermin di cermin dan didarabkan, menerangi ruang ruang untuk mengumpul seluruh keluarga dan menerima tetamu. Kini, lilin jarang digunakan, hanya untuk mewujudkan suasana tertentu di ruang tamu, dan cermin di atas perapian mencerminkan pencahayaan lampu dari kandil tengah atau sconce dinding, yang sering diletakkan di sebelah perapian untuk simetri.

Cermin ke atas perapian

Kawasan cermin tradisional

Cermin sebagai elemen hiasan

Tiada ruang tamu boleh dilakukan tanpa meja kopi (kopi). Permukaan cermin meja countertop tidak hanya akan mencerminkan cahaya dari lilin tengah, tetapi juga boleh menjadi unsur yang harmonis untuk cermin di dinding. Ketulenan pelaksanaan kedua-dua item dalaman akan menjadi unsur penghubung dalam gambar ruang tamu. Permukaan kaca cermin boleh menjadi kaki perabot. Bagi kebanyakan gaya hiasan dalaman, elemen ini bukan sahaja sesuai, tetapi juga disyorkan untuk menambahkan sentuhan mewah dan gloss kepada reka bentuk bilik moden.

Meja kopi cermin meja

Pasangan asal

Jadual dengan permukaan cermin

Meja kopi yang luar biasa

Komposisi hiasan dari cermin dalam pelbagai variasi reka bentuk adalah peluang terbaik untuk menghiasi dinding ruang tamu. Bergantung kepada saiz bilik dan gaya hiasan yang dipilih, ia boleh menjadi beberapa elemen cermin yang sama atau panel yang dibuat daripada "teka-teki" yang seolah-olah berbeza, perkara utama adalah bahawa akibatnya hiasan dinding menekankan suasana hati dan karakter ruang, keperibadiannya. Anda boleh menggantung komposisi sedemikian di atas sofa atau sepasang kerusi berdiri di dinding, dan juga di atas sistem simpanan yang rendah seperti laci dada.

Komposisi cermin asal

Cermin ke atas sistem penyimpanan yang rendah

Satu-satunya hiasan bilik

hiasan dinding

Ia sering berlaku bahawa cermin menjadi unsur utama di pedalaman bilik. Jika pemilik rumah mempunyai cermin lama dalam bingkai yang indah, produk yang jarang ditemui oleh patina, tidak menghairankan bahawa reka bentuk dalaman keseluruhan bilik di mana ia akan terletak dibina di sekitar titik fokus ini.

Elemen utama pedalaman

Bilik tidur

Bagi kebanyakan rakan senegara kami, cermin di dalam bilik tidur adalah pintu kepada almari pakaian terbina dalam. Sudah tentu, ini adalah cara yang mudah dan praktikal bukan sahaja untuk menyediakan diri anda dengan cermin berskala besar, yang diperlukan untuk menggambar imej harian, tetapi juga untuk meningkatkan ruang bilik kecil yang sering digunakan untuk mewujudkan ruang untuk tidur dan bersantai. Di bilik tidur, anda boleh menggunakan permukaan cermin bukan sahaja sebagai sisipan atau kanvas pintu kabinet. Komposisi cermin pelbagai bentuk atau satu panel besar bahagian cermin di atas kepala katil akan menghiasi pedalaman dan membawa keunikan kepada reka bentuk bilik.

Hiasan dinding bilik tidur

Meja sisi katil dengan fasad yang bercermin - item rumah kultus untuk pereka di seluruh dunia. Di bilik tidur rakan senegara kami, "cermin" meja tepi katil dan meja berdiri mula muncul tidak lama dahulu, tetapi mereka sudah mendapat populariti. Lapisan cermin dengan permukaan cermin sangat sesuai untuk ruang kecil - mereka nampaknya dibubarkan ke dalam bilik tidur bilik tidur, tetapi pada masa yang sama menekankan simetri susun atur, terletak di kedua-dua sisi katil.

Mirror Harmony

Cermin meja tepi katil

Sideboards dengan permukaan cermin

Meja sisi katil, yang fasadnya dipasang dari unsur cermin kecil, kelihatan lebih asli. Kesan optik yang luar biasa permukaan reflektif menambah sentuhan glamor dan gloss ke bahagian dalam bilik tidur.

Penyelesaian perabot yang luar biasa

Reka bentuk asal

Sekiranya anda kelihatan tidak mempunyai jadual cermin yang cukup di dalam bilik tidur, maka anda boleh pergi ke hadapan dan memesan selesai cermin untuk bingkai katil. Sesetengah pengeluar telah menghasilkan katil yang sama dalam model standard model mereka.

Set tidur cermin

Perabot luar biasa dengan fasad bercermin

Mahu meningkatkan jumlah lampu yang lembut dan tersebar dari lampu meja dengan lampu lampu? Hang cermin di belakang mereka. Sebagai tambahan kepada fungsi yang jelas untuk mencerminkan lampu lampu, cermin akan membantu mengekalkan simetri persekitaran bilik tidur - katil di tengah dan di sisi komposisi kabinet dengan lampu meja dan cermin di atasnya.

Symmetry dan harmoni

Jika barang-barang almari pakaian anda berada di dalam bilik tidur, dan di dalam bilik ini anda mengambil gambar untuk hari yang akan datang setiap pagi, maka cermin besar yang mencerminkan anda pada ketinggian penuh hanya perlu di pedalaman. Sekiranya kawasan ruangan membenarkan, maka anda boleh menggunakan cermin dalam bingkai yang dipasang di atas katil. Kelebihan reka bentuk ini dalam pergerakannya ialah cermin boleh disusun semula ke mana-mana bahagian bilik. Jika setiap sentimeter persegi kawasan bilik tidur "dicat", maka lebih baik untuk membataskan diri pada pilihan dinding atau kanvas cermin dari muka depan almari pakaian terbina dalam.

Cermin lantai di atas katil

Cermin di pedalaman bilik tidur

Bilik kanak-kanak

Hanya pada pandangan pertama ia mungkin kelihatan bahawa cermin di dalam bilik kanak-kanak berbahaya dan tidak membawa beban fungsian dan hiasan. Jika sekeping perabot diperbuat daripada permukaan cermin, dipasang dengan tegas pada bingkai atau pangkalan, jika tepi bahagian-bahagian itu diproses dan dilicin, maka perabot tersebut tidak menimbulkan ancaman kepada kanak-kanak tersebut. Kanak-kanak kecil sangat suka melihat refleksi mereka, dan sebidang perabot itu akan menjadi menarik untuk kanak-kanak itu untuk masa yang lama.

Cermin dada di tapak semaian

Cermin sebagai hiasan dinding juga tidak akan menimbulkan bahaya kepada kanak-kanak jika ia dipasang dengan kuat ke dinding dan ditempatkan dalam bingkai halus tanpa unsur tajam. Selalunya, untuk meningkatkan keselamatan cermin, mereka ditutup dengan filem khas, yang menghalang pembentukan serpihan semasa pecah cermin jika jatuh. Walaupun dengan hasil yang paling tidak baik, seseorang tidak dapat memotong dirinya dengan serpihan.

Hiasan dinding untuk bilik kanak-kanak

Makan dan dapur

Di bahagian dalam ruang makan, permukaan cermin lebih kerap digunakan sebagai elemen hiasan. Melihat diri anda dalam cermin ketika makan bukan sahaja petanda buruk dan Feng Shui negatif, fenomena yang sama dari sudut psikologi tidak diinginkan di dalam bilik makanan. Oleh itu, cermin, panel "serpihan" dan pelbagai komposisi dengan permukaan reflektif diletakkan di dinding pada ketinggian mata orang berdiri - duduk di atas meja anda tidak akan dapat melihat pantulan anda.

Hiasan cermin di ruang makan

Cermin di pedalaman ruang makan

Permukaan cermin di ruang makan

Bukan sahaja cermin di dinding, tetapi juga fasad sistem penyimpanan boleh berfungsi sebagai elemen hiasan, yang, antara lain, secara visual memperluas sempadan ruang. Di dalam ruang makan, paling kerap anda boleh mencari kabinet paparan untuk menyimpan peralatan - cermin mata, gelas wain dan set teh, serta pakaian di mana terdapat alat makan, taplak meja dan set napkin. Permukaan cermin boleh digunakan dalam kes pertama sebagai alternatif kepada inset kaca mempamerkan, serta dalam bentuk bahan utama atau tambahan facades dada laci dan kabinet rendah.

Cermin dada dan bukan sahaja

Cermin untuk reka bentuk hitam

Cermin permukaan di ruang dapur? Ia mudah, dan bukan hanya ciri-ciri reflektif keluli tahan karat countertops, sama ada kaca memasukkan pada pintu kabinet atau peralatan rumah tangga. Permukaan cermin dalam ruang dapur moden dan teknologi tinggi sangat biasa. Kebanyakan peralatan rumah tangga yang besar, seperti peti sejuk dan tudung, boleh "membanggakan" sifat reflektif yang ideal, memperkenalkan ke dalam pedalaman bukan sahaja gloss dan semangat kemodenan, tetapi juga keaslian unsur-unsur tradisional dari premis yang paling berfungsi di dalam rumah.

Tudung Extractor

Bilik mandi

Secara tradisinya, di bilik mandi, cermin digantung di atas wastafel. Dalam projek reka bentuk moden bilik untuk prosedur air, anda sering dapat menemukan dua tenggelam, di atas mana terdapat satu cermin besar atau sepasang model yang sama yang menekankan simetri pedalaman. Jika kita bercakap tentang reka bentuk klasik bilik mandi, maka cermin besar boleh dibingkai dengan ukiran dan tiruan cetakan stuko atau diperbuat daripada kayu, yang digunakan untuk membuat sistem penyimpanan.

Bilik mandi klasik

Pasangan klasik

Cermin untuk bilik mandi mewah

Cermin Baroque Ukiran

Untuk reka bentuk bilik mandi gaya moden, penyelesaian ringkas dan ringkas adalah lebih sesuai. Seringkali, cermin diletakkan di atas dinding di atas sinki tanpa bingkai sama sekali atau meniru sebahagian daripada permukaan permukaan dinding. Jika cerminnya besar, maka sumber cahaya yang ada mungkin tidak mencukupi untuk pencahayaan yang berkesan.Dalam kes ini, lekapan boleh dipasang terus melalui permukaan cermin.

Penyelesaian ringkas

Cermin besar untuk meningkatkan jumlah bilik

Bilik mandi pangsapuri standard di negara kita sering tidak boleh bermegah bukan sahaja besar, tetapi juga kawasan yang mencukupi. Untuk peningkatan visual di ruang kecil, pemilik menggunakan semua teknik reka bentuk yang mungkin - pilihan palet cahaya reka bentuk, kemasan berkilat (jubin seramik) dan, tentu saja, permukaan cermin. Pereka mencadangkan tidak terhad kepada cermin kecil di atas sink, tetapi menggunakan lukisan cermin sebagai bahan penamat untuk hiasan dinding separa di kawasan fungsional ini.

Dinding cermin

Di dalam bilik mandi, banyak suri rumah, sebagai tambahan kepada prosedur air dan kebersihan, memakai solekan dan gaya. Oleh itu, sebagai tambahan kepada cermin besar utama di dinding, permukaan cermin kecil sering digunakan (paling sering dengan kesan pembesar untuk kemudahan memakai solek) pada tripod yang fleksibel, yang membolehkan anda menyesuaikan tahap subjek di hadapan muka.

Komposisi di bilik mandi

Jika bilik mandi anda mempunyai sinki, kemudian gantung cermin di atasnya - langkah reka bentuk wajib. Selalunya, bilik yang sangat kecil diperuntukkan untuk tandas, dan cermin dalam kes ini akan menyumbang kepada peningkatan visualnya. Belum lagi fungsi asas permukaan cermin.

Reka bentuk bilik mandi

Cermin besar untuk tandas