Bilik tidur hijau

Interior dan reka bentuk bilik tidur hijau

Apa bilik tidur hijau? Ini tidak bermakna bahawa bilik akan benar-benar hijau. Sungguh sebaliknya, para pereka menasihatkan untuk mengalahkan beberapa warna dalam mana-mana bahagian dalam. Benar, biasanya tidak lebih dari dua hingga tiga. Bilik tidur adalah tempat bukan sahaja untuk tidur atau bersantai, dan tentu saja untuk bertemu pasangan dan hanya pasangan cinta. Dan ini bermakna bahawa ada dua di dalamnya dengan selesa. Walau bagaimanapun, seperti yang anda ketahui, lelaki dan wanita adalah makhluk dari planet yang berlainan. Dalam hal ini, kita perlu mencari kompromi untuk datang ke penyebut biasa. Warna hijau sangat neutral, dan, menurut psikologi, menenangkan. Di samping itu, seperti mana-mana warna lain, ia mempunyai pelbagai warna yang berbeza.

Sangat mulia meredam warna hijau di dalam bilik tidurBilik tidur pastel yang elegan dengan unsur zaitunBilik tidur klasik dengan hiasan zaitun yang suburBahagian dalaman bilik tidur putih digabungkan dengan warna pistachioBilik tidur dengan aksen hijau terang

Dalam kombinasi warna apa yang terbaik untuk menggunakan hijau di dalam bilik tidur

Sebagai permulaan, satu warna mesti semestinya dominan, iaitu. yang utama. Di samping itu, masih terdapat satu atau dua warna yang akan menimbulkan halftone atau warna. Sebagai contoh, anda boleh mengambil hijau sebagai asas, terutamanya kerana ia semula jadi, selaras dengan alam semula jadi, seperti yang mereka katakan, warna yang bersemangat. Dalam kes ini, warna berikut boleh dipilih sebagai warna:

  1. nada pastel warna limau;
  2. teh hijau
  3. zaitun;
  4. coklat
  5. kuning
  6. zamrud;
  7. malachite
  8. warna pistachio halus

Apabila mereka bentuk bilik tidur hijau, penyelesaian yang paling optimum adalah menggunakan warna semulajadi untuk menghiasi dinding, ditambah beberapa butiran berasingan. Dalam kes ini, perabot harus menjadi warna yang berbeza.

Dinding hijau dan aksesori di pedalaman bilik tidurDinding bilik tidur, dihiasi dengan warna pistachio kayaDi luar bilik tidur yang luar biasa mulia disenyapkan hijauAksen hijau terang dalam bentuk dinding satu bilik tidurBahagian dalaman bilik tidur dengan warna pistachio cahaya yang terang

Sebagai contoh, jika perabotnya gelap atau secara amnya hitam, dalam hal ini warna hijau tidak boleh menjadi cerah dan cerah, hanya nada tenang.

perabot gelap di dalam bilik tidur dengan warna pistachio dan zaitun yang disenyapkanPerabot gelap di dalam bilik tidur digabungkan dengan warna zaitun yang mulia

Dan jika, sebaliknya, set bilik tidur adalah cahaya atau putih, dalam hal ini anda boleh bermain sebaliknya, dan bahkan dengan berani.

Bilik tidur yang terang dengan perabot putih dengan aksen sawi zaitunAksen warna zaitun di pedalaman bilik tidur yang terangPerabot bilik tidur putih digabungkan dengan hiasan zamrud

Warna yang sempurna untuk mana-mana bilik tidur.

Untuk hampir semua bilik tidur, warna ideal adalah warna cahaya dan pastel: pistachio ringan, epal cahaya dan zaitun ringan. Dan untuk bilik tidur dengan tingkap yang menghadap ke utara, warna-warna ini hanya sempurna. Warna ini agak hangat dan harus dicairkan. Sebagai contoh, dengan putih atau coklat gelap, kelabu juga sesuai. Perkara utama bukanlah untuk menggariskan bahagian dalaman dengan garis, tetapi untuk meninggalkannya lembut dan halus.

Bahagian dalam bilik tidur dalam warna pastel digabungkan dengan warna putihBilik tidur yang elegan dengan nada hijau yang tenangWarna-warna pastel yang mulia di pedalaman bilik tidur

Hijau dan putih adalah kombinasi klasik, dan oleh itu ia akan sentiasa sesuai, terutamanya untuk reka bentuk bilik tidur.

Gabungan klasik hijau dan putih

Sudah tentu, dalam jumlah yang munasabah, warna-warna terang juga dibenarkan, contohnya, sebagai warna aksesori, oren, kuning dan pistachio akan kelihatan hebat. Dan jika anda menggunakan warna lembut, maka ia pasti merah jambu atau kuning air.

Bilik tidur hijau digabungkan dengan naungan merah jambu

Anda juga boleh melakukan interior bilik tidur dalam mustard atau warna zaitun, yang akan mewujudkan rasa aman dan ketenangan di dalamnya. Warna-warna itu sendiri tidak begitu ringan, tetapi ia sangat hangat dan selesa. Coklat gelap dan kelabu gelap, serta banyak bahan semulajadi, sangat harmoni dengannya.

Bilik tidur dalam nada zaitun digabungkan dengan coklat gelap

Pedalaman seperti itu menggabungkan hebat dengan tekstil linen yang mempunyai warna kayu asli atau tua. Walau bagaimanapun, langsir berat tidak boleh digantung, dan juga berlebihan dengan warna gelap. Nada klasik yang boleh digunakan adalah burgundy, coklat gelap dan biru tenang. Dan aturan utama yang harus diperhatikan adalah tidak mencampurkan warna hangat dengan yang dingin.

Warna yang agak gelap untuk bilik tidur - warna yang disyorkan adalah zamrud, konifer dan lumut. Pedalaman dalam warna-warna semacam itu kelihatan sangat padat dan padat, perabotnya biasanya dipilih dalam saiz besar, gelap klasik. Dengan kata lain, pilihan ini bukan untuk bilik tidur kecil, kerana visual ruang akan berkurang dalam skema warna tersebut.Walau bagaimanapun, jika ruangan itu luas dengan siling yang tinggi, reka bentuk seperti ini agak sesuai dan kelihatan semulajadi.

Bilik tidur klasik dengan perabot gelap digabungkan dengan bunga zaitun dan biru laut

Dalam reka bentuk dalaman bilik tidur hijau, barangan hiasan sangat penting

Barang hiasan dan semua jenis benda kecil dalam reka bentuk dalaman bilik tidur memainkan peranan yang sangat penting, kerana aksen yang diletakkan dengan betul dapat mengubah bilik di luar pengiktirafan. Dan untuk memilih semua unsur-unsur ini harus berdasarkan warna yang diambil sebagai asas. Seperti aksen boleh menjadi bantal, bedspreads atau lekapan asal - semuanya harus berada dalam gaya yang sama, tidak sepatutnya tidak ada keperluan. Hanya dalam kes ini, pedalaman akan menunjukkan kehadiran rasa yang baik kepada pemiliknya. Dengan cara ini, mengenai pencahayaan - cahaya di dalam kawasan hijau seperti itu tidak seharusnya terlalu terang, ia hanya boleh menanggalkan sudut individu dari bilik. Bunga segar adalah cara terbaik untuk memeriahkan pedalaman dan menjadi penyelesaian yang hebat, terutamanya orkid yang tercermin dalam cermin. Dan anda boleh menggunakan poster atau panel yang tidak biasa, yang akan menarik mata dan merangsang imaginasi, sebagai aksen.

Tip kecil

Langit zaitun dan kepala papan menetapkan nada di dalam bilik tidur.Blind dan bedspread mewakili sebahagian besar warna pedalaman.

Membuat bahagian dalam bilik tidur hijau dari mana-mana warna, ia tidak disyorkan untuk menggunakan cat berkilat, seperti mana-mana permukaan berkilat. Dalam kes ini, bahan lembut dengan tekstur kompleks (poros atau kain) adalah sesuai. Di samping itu, ia sentiasa perlu mengekalkan keseimbangan antara warna-warna cerah dan gelap, tanpa mengira teduhan utama yang dipilih. Ingat - langsir dan bedspread mewakili sebahagian besar warna di pedalaman. Dalam hal ini, kadang-kadang ia hanya cukup untuk menggantikannya untuk menghidupkan kehidupan baru ke pedalaman bilik tidur anda.