2017 ruang tamu ruang tamu moden

2019 Reka Bentuk Dewan: Moden Baru

Dengan bermulanya musim baru, pereka dan pakar lain dalam pelbagai bidang kehidupan kami menawarkan idea baru yang akan relevan dalam masa terdekat. Dan walaupun fesyen untuk reka bentuk ruang hidup tidak seketika seperti perubahan dalam pembuatan pakaian dan aksesori, misalnya, industri pedalaman menawarkan perhatiannya secara teratur pada trend dan inovasinya. Dalam penerbitan ini, kita akan berurusan dengan idea-idea terkini, terkini untuk reka bentuk bilik utama di setiap rumah - ruang tamu. Ruang yang biasa untuk seluruh keluarga, di mana rumah tangga berkumpul di waktu petang, majlis atau perhimpunan yang sederhana dengan yang paling dekat diselenggarakan pada hujung minggu dan hari cuti, bukan sahaja mudah, berfungsi dan moden, tetapi juga cantik, selesa. Jika anda merancang pembaikan atau perubahan kecil di ruang tamu, maka pemilihan projek reka bentuk yang mengagumkan dapat berguna untuk mewujudkan bahagian dalam impian anda. Perkara utama adalah untuk mencari keseimbangan antara idea reka bentuk moden dan idea anda sendiri tentang apa yang selesa, praktikal dan ruang estetik patut untuk seluruh keluarga.

Interior ruang tamu moden

Reka bentuk ruang tamu eklektik

Ruang tamu 2017 - pilihan palet warna

Sebelum meneruskan usaha mencari bahan hiasan dan perabot untuk ruang tamu, anda perlu membuat keputusan mengenai skema warna bilik - memilih warna utama dan nada dan warna tambahan (lebih baik untuk menghadkan diri kepada pasangan) dan warna mereka. Pemilihan palet warna bergantung pada parameter berikut:

  • saiz dan bentuk bilik;
  • bilangan dan saiz bukaan tetingkap, yang bermaksud intensiti cahaya semulajadi;
  • lokasi bilik relatif kepada mata kardinal (untuk sebelah utara, anda perlu memilih warna dari julat yang hangat, untuk selatan anda boleh memberi keutamaan kepada palet sejuk);
  • pilihan peribadi anda, kerana terpulang kepada anda untuk menikmati suasana ruang tamu selepas hari yang sukar di dalam syarikat seluruh keluarga.

Motif Skandinavia di pedalaman

Ruang tamu yang selesa dan praktikal

Ruang tamu dalam warna-warna cerah

Aksen gelap

Dalaman eklektik

Selepas warna-warna utama untuk ruang tamu ditentukan, adalah perlu untuk meletakkan aksen. Sekiranya seluruh ruangan dihiasi secara eksklusif dalam cahaya atau warna gelap, imej akan bergabung menjadi satu warna. Ia perlu menekankan bentuk bilik, menyerlahkan elemen utama - perabot kerusi yang paling kerap, kurang kerap - sistem storan. Terdapat susun atur tradisional untuk warna yang tidak keluar dari fesyen untuk beberapa musim dan kemungkinan besar akan menjadi kegemaran untuk masa yang sangat lama. Tetapi terdapat inovasi antara senarai bunga paling popular pada musim yang akan datang.

Sepasang sofa gelap

Alam simetri

Garis dan bentuk yang jelas

Nota gaya pantai di ruang tamu

Semua warna biru - trend baru

Jika musim lalu, kegemaran yang tidak diragukan di kalangan warna tepu adalah warna Marsala, maka pada masa depan pemimpin mutlak akan menjadi nada biru. Blue mempunyai banyak warna - dari langit biru hingga indigo gelap. Tetapi penggunaan mana-mana warna biru membawa kesejukan ke bahagian dalam bilik (semua nada biru dan juga derivatifnya tergolong dalam kumpulan warna sejuk) dan oleh itu ia mesti dicairkan dengan nada hangat atau digunakan sebagai aksen.

Cahaya biru yang diselingi cahaya

Warna juruelektrik untuk aksen

Upholsteri sofa sebagai aksen

Gabungan warna yang baik

Bleached warna biru

Warna biru pada latar belakang kelabu

Kombinasi asal

Jika anda memilih warna biru untuk menamatkan dinding aksen (atau seluruh bilik), maka para pakar mengesyorkan untuk menenangkan nada yang tenang - biru muda dengan sentuhan kelabu, warna indigo putih, biru dengan sentuhan ungu, biru dengan sentuhan kelabu atau putih, warna denim yang disapu. Jika salah satu daripada warna ini digunakan untuk menghiasi ruang tamu, lebih baik memilih perabot dalam warna-warna cerah - sofa berwarna kuning muda atau kelabu (perak) atau sepasang kerusi berlengan akan kelihatan paling menguntungkan.

Ruang tamu dengan nada biru

Biru dalam hiasan

Dinding aksen biru

Sebagai elemen aksen, anda boleh menggunakan warna yang lebih cerah dan lebih tepu biru - elektrik, indigo, ultramarine.Untuk menambah sentuhan kehangatan, lebih baik menggunakan elemen kuning atau oren untuk menyokong nada kaya itu. Keseimbangan hangat dan sejuk akan membawa keharmonian ke pedalaman dan pada masa yang sama mewujudkan imej asli bilik, reka bentuk membosankan. Gabungan tersebut akan menjadi relevan dalam beberapa tahun akan datang, jadi anda boleh yakin tentang kemodenan pembaikan anda dan tidak memikirkan perubahan dalam masa terdekat.

Kusyen sofa terang

Biru cerah untuk aksen

Nada elektrik dan oren.

Kombinasi warna yang terang

Blotches terang

Butiran terang untuk mewujudkan mood

Warna putih - "klasik genre"

Pilihan warna putih sebagai nada utama untuk hiasan bilik adalah trend untuk sepanjang masa. Dan perkara itu bukan hanya bahawa kawasan-kawasan yang sederhana di dalam bilik kami menggalakkan penggunaan warna yang boleh meningkatkan jumlah bilik (dan lebih baik daripada putih, tiada nada yang lain boleh mengatasi ini), tetapi semua warna putih digabungkan dengan warna apa pun penyediaan dan penyelesaian hiasan. Pada latar belakang putih, barang-barang dalaman yang malap, warna pastel dan permukaan mengkilap kelihatan berfaedah.

Ruang tamu dalam warna pastel

Palet warna cahaya

Perabot gelap pada latar belakang putih

Imej salji putih dari bilik

Permukaan salji putih

Bagi kebanyakan kita, warna putih itu dikaitkan dengan kesegaran dan kesucian, ringan dan kebebasan. Di dalam bilik kecil dengan cahaya semula jadi yang tidak baik, putih adalah satu-satunya pilihan untuk hiasan dinding dan siling di ruang tamu. Mudah untuk memilih perabot dan elemen hiasan untuk putih - walaupun bagi mereka yang merancang buat kali pertama.

Suasana ringkas

Ruang tamu yang terang dan luas

Ruang tamu dengan sofa sudut

Pedalaman terang

Cahaya dan ruang

Pilihan ideal untuk mencairkan nada putih adalah penggunaan permukaan kayu (mereka akan membawa kehangatan semula jadi ke pedalaman) dan penggunaan satu warna cerah (atau warna dekat) sebagai aksen. Bagi pemilik yang berani yang suka tempat warna yang berwarna-warni di pedalaman cahaya, anda boleh mencadangkan penggunaan warna-warna cerah untuk upholsteri perabot perabot atau kusyen sofa, langsir atau permaidani. Bagi mereka yang tidak yakin dengan pilihan gabungan warna mereka atau hanya lebih memilih imej yang lebih tenang dan neutral dari bilik - pilihan yang ideal adalah gabungan putih dengan permukaan kayu dan mana-mana warna kelabu dalam perabot, dekorasi tekstil dan hiasan.

Aksen terang pada latar belakang cahaya.

Gaya kontemporari

Susun atur simetri

Ruang tamu dalam warna kelabu

Hiasan asal

Ruang tamu dengan tingkap panorama

Semua warna putih sangat bagus untuk menghiasi bilik gabungan, yang, sebagai tambahan kepada ruang tamu, adalah dapur dan ruang makan. Mewujudkan satu imej yang harmoni di dalam bilik di mana semua segmen berfungsi di bawah konsep umum adalah kunci kepada reka bentuk yang berjaya. Dan nada cahaya hiasan dalam kes ini akan menjadi komponen utama. Dan anda boleh zon bilik menggunakan warna perabot, menonjol (bersyarat) setiap segmen kerja.

Reka bentuk ruang tamu salji putih

Ruang tamu-dapur-ruang makan

Ruang gabungan

Bilik studio

Ruang tamu digabungkan dengan dapur dan ruang makan

Warna putih dinding adalah ciri khas Scandinavia. Jika anda tertarik dengan konsep laconicism yang selesa, maka motif Skandinavia dalam reka bentuk ruang tamu boleh menjadi pilihan reka bentuk yang sangat baik. Selain itu, gaya Eropah Utara kini berada di puncak populariti. Sederhana, tetapi pada masa yang sama selesa, ringkas, tetapi "rumah", mudah dari segi reka bentuk dan praktikal dari segi operasi. Gaya Scandinavia adalah selesa dan menyenangkan, tetapi pada masa yang sama demokratik.

Motif Scandinavia

Berbeza dengan gaya Skandinavia

Pedalaman yang selesa dan berpatutan

Konsep gaya Scandinavian

Pada latar salji putih

Aksen gelap di dalam bilik putih

Sayuran berair di dalam bilik putih

Gabungan kombinasi dalam reka bentuk ruang tamu

Untuk bilik sederhana dan besar, anda boleh menggunakan teknik reka bentuk dengan selamat, yang akan relevan selama bertahun-tahun - kombinasi yang kontras dalam reka bentuk ruang tamu. Peralihan permukaan cahaya dan gelap membolehkan anda membuat imej bilik yang dinamik, jelas, berstruktur di mana anda ingin tidak hanya bersantai, tetapi juga bertindak dan diciptakan. Nada putih sempurna digabungkan dengan kelabu gelap, grafit, warna coklat gelap, warna gelap gelap dan gelap ungu gelap. Semua warna wenge dalam hiasan, hiasan dan item hiasan akan kelihatan berbeza dalam pakatan dengan warna cahaya.

Bahagian dalaman putih dan kelabu

Permainan kontras

Berbeza dengan warna-warni

Di ruang tamu dengan perapian

Cahaya dan bayangan

Symmetry and orderliness

Berbeza di ruang tamu yang luas

Banyak warna kelabu untuk kelihatan mulia

Antara putih dan hitam, terdapat jumlah kelabu yang luar biasa. Bukan musim pertama, warna neutral ini telah menjadi salah satu pemimpin yang digunakan dalam pembentukan ruang tamu ruang tamu.Tenang, berkecuali dan menegakkan bahawa nada ini menarik kedua-dua pereka dan pelanggan mereka. Warna kelabu dan warna dapat dengan mudah menjadi item utama dalam palet ruang tamu moden. Banyak variasi dari kelabu muda, perak kepada warna grafit sangat berbeza antara satu sama lain dan dengan penambahan sedikit nada putih (contohnya, untuk hiasan siling) boleh membuat suasana santai dan pada masa yang sama imej elegan bilik.

Semua warna kelabu

Imej kelabu

Warna kelabu mulia

Permukaan gelap

Nada kelabu untuk reka bentuk moden.

Gamma berwarna coklat gelap untuk pedalaman moden

Satu lagi cara untuk mencipta pakatan harmoni dengan putih adalah dengan menggunakan warna kuning muda dan coklat. Semua warna semulajadi coklat - dari coklat muda hingga coklat gelap, kelihatan hebat pada hiasan latar belakang putih. Gabungan sedemikian hampir selalu mewujudkan suasana hangat ruang. Dan untuk ruang keluarga bersama, aspek ini adalah salah satu kunci dalam pembentukan persekitaran yang selesa dan selesa dalam semua aspek.

Ruang tamu dalam nada beige.

Reka bentuk untuk bilik kecil

Di ruang tamu dengan tingkap bay

Bilik-bilik yang luas dengan tingkap-tingkap panorama

Palet warna hangat

Warna semulajadi

Pengaruh pelbagai gaya pada pembentukan ruang tamu moden

Pada mulanya, gaya moden adalah campuran idea yang dipinjam dari gaya lain. Minimalisme dan loteng, seni pop dan negara, eklektik dan klasik - banyak idea yang berbeza telah berubah dari gaya ini untuk mewujudkan projek reka bentuk moden. Dalam hal menggabungkan unsur-unsur yang wujud dalam gaya yang berbeza, perkara utama adalah kesederhanaan dan keharmonian. Sekiranya anda membuat keputusan untuk memperkenalkan ruang tamu moden, sebagai contoh, objek yang kelihatan klasik, maka ini perlu dilakukan meter walaupun ruangan ini mempunyai dimensi yang sesuai. Anda harus mengakui bahawa sebuah kandil mewah dengan banyak unsur kristal tergantung tidak sesuai di dalam bilik dengan siling yang rendah. Atau sebuah cermin besar di bingkai emas mewah tidak sesuai dengan ruang tamu dengan luas 12 meter persegi.

Elemen klasik di ruang tamu moden

Moden dalam campuran idea

Perabot gelap dan sistem penyimpanan

Ruang tamu asal berbentuk

Reka bentuk yang luar biasa

Eklektik dalam reka bentuk moden

Dari gaya negara, gaya moden "mewarisi" cinta bahan semula jadi. Penggunaan batu dan kayu untuk dekorasi dan pembuatan barang-barang dalaman membawa ke kawasan pedalaman bukan hanya nota kedekatan dengan alam dan kehidupan pedesaan, tetapi juga sentuhan mewah, karena penggunaan bahan baku alami tidak murah. Jika terdapat perapian di ruang tamu anda, maka menggunakan batu untuk melengkapkan ruang di sekelilingnya akan menjadi sentuhan yang sangat baik dalam membentuk imej yang selesa dan pada masa yang sama pedalaman moden. Kayu boleh digunakan sebagai bahan hiasan untuk lantai, sapu dinding, atau siling siling yang boleh digunakan untuk menambahkan mood canty ke reka bentuk ruang tamu. Rusticity sedikit dalam reka bentuk moden bilik boleh ditambah jika anda menggunakan lapisan kayu (seolah-olah tidak dirawat) untuk pelaksanaan countertops meja kopi.

Unsur-unsur negara dalam ruang tamu moden

Ruang tamu yang selesa dengan tempat perapian

Reka bentuk untuk rumah negara

Ruang tamu yang luas dengan perapian

Kayu siling

Eklektik dalam gaya moden reka bentuk ruang tamu paling sering digunakan dalam pemilihan model perabot kerusi rehat. Sepasang sofa penampilan yang sama sekali berbeza - bukan sahaja dalam bentuk dan tekstur, tetapi juga warna, boleh menjadi bukan hanya sebahagian daripada pedalaman, tetapi juga bahagian kreatifnya. Untuk mengekalkan keaslian perabot di kawasan rekreasi, satu elemen hiasan dinding yang terang atau lampu pereka (candelier, meja atau lampu lantai dengan kerusi atau sofa) akan mencukupi.

Pendekatan kreatif

Upholstery yang cerah

Dalaman

Eklektik dalam imej ruang tamu

Imej yang berwarna-warni

Dalam projek-projek reka bentuk moden ruang tamu, orang sering boleh menggunakan unsur-unsur rotan di pedalaman - ia boleh menjadi sama ada perabot (kerusi dan sofa) dan keranjang dan kotak untuk majalah dan buku, bahagian perabot (meja kopi, coaster), elemen hiasan (pasu , lampshades untuk lampu lantai, bingkai untuk cermin, gambar dan lukisan), permaidani, tikar. Barang-barang rotan tersebut menunjukkan kehadiran gaya pantai dan beberapa jenis negara.

Ruang tamu dengan perabot rotan

Hiasan perapian

Ruang tamu dengan akses ke teres

Unsur rotan

Pulau asal

Keinginan untuk merestrukturkan maksimum pedalaman dan menyingkirkan segala keperluan adalah disebabkan oleh gaya minimalis moden. Sudah tentu, di dalam ruang tamu moden ada hiasan (tetapi hanya berfungsi), tidak hanya perabot pokok, tetapi juga tambahan, unsur tambahan.Walau bagaimanapun, ruang tamu 2018 adalah terutamanya praktikal, berfungsi dan mudah dioperasikan. Di dalam bilik kecil, perasaan kebebasan dan kelapangan hanya dapat dicapai dengan membuang semua yang tidak diperlukan dan memasang barang-barang dalaman asas semata-mata.

Reka bentuk minimalis

Di dalam bilik gabungan kecil

Hanya perkara penting

Suasana yang ketat tetapi selesa