Pagar DIY

Pagar DIY

Manusia diciptakan sedemikian rupa sehingga dia tidak akan merasa selamat sepenuhnya. Selalunya akan ada kelemahan kecil untuk minda, yang hanya menunggu untuk pelbagai mata, kadang-kadang walaupun berani, senario peristiwa masa depan. Beberapa gema masa lampau. Sebenarnya, harimau yang bergigi bergigi tidak mengejar? Dan ini bermakna tidak ada bahaya. Tetapi masih menakutkan dan fantasi adalah musuh.
Nenek moyang kita tidak sampai kepada perbualan sedemikian. Setiap hari mereka terpaksa berjuang untuk bertahan hidup, mencari perlindungan, perubatan dan makanan. Kadang-kadang kehidupan seluruh kumpulan bergantung kepada kemahiran penyebaran kuasa utama dan penguatan yang jelas dan utama. Satu-satunya tempat perlindungan adalah gua-gua sejuk. Pintu masuknya dipenuhi bahan dan batu buatan. Di sinilah perasaan ini datang. Ketakutan yang berlaku lebih logik.
Sedikit kemudian, apabila orang berubah fikiran mereka dan menetapkan kerja duniawi, tidak ada lagi keperluan untuk bersikap dengan cara ini. Ada ucapan, tulisan, lukisan. Orang ramai mula membina ternakan, mendirikan budaya, membina rumah dengan pagar kayu dari hutan berdekatan, yang berfungsi sebagai peringatan bahawa pintu masuk hanya dengan jemputan, untuk membangun dan mempercayai masa depan yang baik.

Pilihan yang berbeza untuk pagar kayu:

Sehingga hari ini, pagar kayu adalah simbol wilayah "saya", satu cara untuk menandakan sempadan. Pembinaannya tidak seperti yang sukar. Hanya bahan binaan, alat, senjata lurus dan kemahiran yang diperlukan - unsur-unsur asas, seperti alkemis.

Asas setiap pagar adalah:

  • tiang kayu, dengan diameter 80-100 mm;
  • bar dengan seksyen 40x60 mm;
  • papan bermata.

Papan bergolek membentuk asas - kanvas pagar. Kanvas boleh terdiri daripada beberapa jenis:
Klasik adalah reka bentuk yang paling mudah. Pemasangan dan pemasangan mudah. Tiang terutamanya diperbuat daripada kayu atau keluli, paip profil, yang dipasang di pangkalan konkrit dengan kedalaman 1 hingga 1.5 m;
Tangga atau pokok Krismas - kanvas, berbanding dengan klasik, dipasang di kedudukan mendatar dengan sedikit tumpang tindih. Ia ternyata corak langkah demi langkah. Pagar jenis herringbone kayu adalah pekak: tanpa sebarang jurang. Ini mempunyai kesan yang sangat baik terhadap penebat bunyi, melindungi mata dan debu. Tepi kanvas dipasang pada tiang kayu atau profil profil pipa;
Struktur sokongan silang yang diperbuat daripada konkrit bertetulang, bata, batu;
Catur - struktur sokongan dibuat serupa dengan versi sebelumnya, tetapi kanvas dibuat dengan analogi dengan papan catur. Antara sel meninggalkan pelepasan kecil. Di samping memasang pada struktur sokongan, kanvas dipegang pada urat mendatar;
Kisi - kanvas pagar menyerupai kisi apabila jarak antara unsur adalah sama dengan panjang unsur itu sendiri. Jenis pagar kayu ini jarang digunakan. Lebih sering dalam reka bentuk ini, anda boleh mencari pagar dikimpal atau palsu. Kanvas boleh sama rata dengan cerun, atau mendatar.

Alat yang diperlukan untuk pembinaan pagar kayu:

  • melihat;
  • tukul;
  • kapak;
  • kliper kuku;
  • sekop;
  • kord yang nipis;
  • langkah pita panjang.

Ia adalah sangat penting sebelum prosedur untuk memasang tiang kayu, kayu, untuk menjalankan pemprosesan awal: bahagian bawah dibubuh dengan bitumen yang dipanaskan. Ini akan melindungi pokok dari kerosakan dan meningkatkan hayat perkhidmatan sebanyak 2-3 kali.

Pertimbangkan contoh yang baik dalam video.


Untuk bermula, perlu diperhatikan sudut dengan bantuan bar panjang dengan tegas diikat ke tanah. Tali ditarik di antara bar di sepanjang pasak - tanda didorong masuk. Jarak antara tidak boleh melebihi tiga meter. Selepas jawatan dipandu, adalah perlu untuk menggali lubang-lubang sokongan dengan kedalaman sekurang-kurangnya 50 cm Jika pagar itu dirancang untuk menjadi kira-kira dua meter tinggi, maka kedalamannya harus dua kali lebih besar, yaitu sekitar 100 cm.

Apakah asas yang boleh digunakan?

Pita.Ia adalah jalur konkrit bertetulang sekitar perimeter. Untuk meletakkan asas jalur, lubang dengan kedalaman 30 hingga 150 cm digali. Pasir basah diletakkan di bahagian bawah parit. Kelengkapan yang dirajut, dan kerja keras untuk asas dipasang. Perlu diingat bahawa yayasan itu akan menonjol sedikit di atas paras tanah. Selepas memasang tiang-tiang itu, semuanya dituangkan dengan mortar ke tahap acuan.

Pilar. Dengan bantuan gerudi kebun, lubang digali dari kedalaman satu hingga satu setengah meter. Diameter lubang harus 15-30 sentimeter lebih besar daripada diameter lajur. Pasir basah dan kerikil diletakkan di lubang gali. Selepas itu, tiang dipasang dan dicurahkan dengan campuran konkrit.
Beton mengeras dari 3 hingga 7 hari. Bergantung kepada keadaan cuaca.

Pemasangan rasuk dan kanvas

Rasuk salib adalah bahagian utama pagar kayu di mana kanvas dipasang. Sekiranya tiang itu kayu, maka baloknya diikat dengan kuku. Sekiranya logam, maka sudut logam dilampirkan dahulu dan rasuk sudah berbaring padanya dan memukul. Perlu ada jurang antara papan. Di bawah pengaruh pemendakan, pokok itu akan membengkak dan jika tidak ada jurang, maka pagar itu akan terbalik selamanya. Selepas memasang papan, permukaannya dirawat dengan minyak atau cat pengeringan. Pagar kayu memerlukan penjagaan yang berterusan, jika tidak ia dengan cepat merosot, gelap, mula membusuk, dan, akhirnya, runtuh di depan mata kita. Tempat di mana pagar akan berdiri mesti dibersihkan dari tumbuh-tumbuhan dan anthills. Setiap tahun atau dua, lapisan perlindungan pagar (varnis atau cat) perlu dikemas kini.