Pagar gabungan di laman web ini

Pagar Taman

Pagar di atas plot mempunyai tujuan pelbagai guna. Fungsi utama pagar adalah dan tetap menjadi pelindung. Dengan pertolongannya, para pemilik cuba membatasi akses orang luar ke wilayah mereka. Di samping itu, dengan bantuan pagar, pengezonan ruang dilakukan di dalam laman web ini dan pemisahannya dari yang berdekatan.

Sama pentingnya ialah fungsi hiasan pagar. Pelbagai kaedah pembuatan dan dekorasi membolehkan anda mencapai kesan yang menakjubkan. Kriteria utama untuk pembinaan lindung nilai yang baik adalah bahan dan kaedah pembinaan.

Untuk pembinaan pagar pemisahan, anda boleh menggunakan banyak bahan:

 • pokok;
 • bata;
 • logam atau rod logam;
 • konkrit
 • papan beralun dan banyak lagi.

Pagar diperbuat daripada kayu selama berabad-abad tidak kehilangan popularitinya. Walaupun harga bahan-bahan struktur yang tinggi diperbuat daripada kayu berkualiti tinggi, maka pagar ini akan mempunyai penampilan yang menarik kerana kegawatannya. Anda boleh mengumpulkan papan dan bar dengan pelbagai cara:

 • piket;
 • tangga;
 • sirap kayu;
 • tyn (rotan);
 • pagar piket;
 • planken.

Untuk produk moden boleh dikaitkan komposit kayu dengan polimer. Pagar ini akan bertahan lebih lama daripada kayu tulen. Selain itu, ia memerlukan kurang penyelenggaraan, tidak takut perubahan suhu dan cahaya matahari. Penampilan reka bentuk ini tidak kalah dengan analog daripada sumber lain. Pada masa yang sama, kayu akan memerlukan penjagaan yang teliti dari pemiliknya: rawatan dengan antiseptik, lukisan, varnishing. Ini adalah kerana ketahanan bahan yang lebih rendah berbanding bata atau logam.

Kelebihan bahan adalah kemudahan dan kefungsiannya. Kelemahan termasuk kerapuhan dan penjagaan kompleks.

Pagar yang diperbuat daripada bata akan membolehkan anda menutup kawasan anda dari tetamu yang tidak diundang. Jika idea reka bentuk membolehkan anda membina sebuah kubu di sekitar tapak, maka bahan ini akan memastikan keselamatan objek tersebut.

Ciri-ciri positif reka bentuk ini akan menjadi penjagaan mudah yang tidak memerlukan masa dan wang. Bata memungkinkan untuk membina bangunan pelbagai rupa, menjadikan pagar asal. Pagar yang dibina dari bahan ini akan berlangsung selama bertahun-tahun. Ciri-ciri negatif termasuk kos yang tinggi dan keperluan untuk menyediakan asas yang kukuh.

Lantai profesional, dipilih sebagai bahan untuk pembuatan pagar, juga dicirikan oleh beberapa kelebihan. Sejumlah besar jenis, diklasifikasikan oleh saiz gelombang, warna, tekstur, memungkinkan untuk memilih pilihan yang sempurna. Di samping itu, pagar semata-mata dipasang dan agak murah. Dalam kes ini, pagar mampu bertahan lebih dari 30 tahun. Kelemahan termasuk penampilan yang tidak kelihatan. Masalah ini dapat diselesaikan dengan menggabungkan papan beralun dengan bahan-bahan yang lebih mulia.

Papak konkrit sebagai pagar akan memberikan perlindungan maksimum terhadap penceroboh. Lebih-lebih lagi, kemunculan plat itu akan memerlukan beberapa perbaikan. Varieti moden - eurofences - kerana aditif dalam komposisi konkrit, memperoleh beberapa daya tarikan, tetapi ketara hilang dalam kekuatan. Kelebihan produk termasuk harga yang rendah, pemasangan mudah dan keupayaan untuk memberikan rupa asal. Tempoh penggunaan reka bentuk sedemikian terhad kepada seratus tahun. Ciri-ciri negatif termasuk keperluan menggunakan peralatan khas untuk pemasangan plat.

Mesh logam adalah cara yang cukup dipercayai untuk melindungi tapak daripada orang luar. Batang pagar ini paling sering ditutup dengan PVC.Hayat perkhidmatan produk sedemikian akan sampai 30 tahun. Di antara kelebihannya adalah kemungkinan menggunakan tumbuhan taman berhampiran kerana kekurangan teduhan padat. Pada masa yang sama, skrin seperti itu tidak dapat dilindungi daripada mata yang bersinar.

Terdapat jenis lain pagar logam:

 • palsu;
 • kerja terbuka;
 • dari profil logam;
 • pagar piket diperbuat daripada batang logam dan lain-lain.

Menggunakan logam untuk membuat pagar, anda akhirnya boleh mendapatkan karya seni yang sebenar.

Sebelum memilih jenis pagar, anda harus ingat bahawa pagar yang tinggi melambangkan bayangan di atas katil. Jika tapak ini didiami oleh tumbuh-tumbuhan yang ditanam, maka kesan ini boleh menjejaskan pertumbuhan mereka secara negatif. Ini tidak digunakan untuk struktur telus terbuka yang diperbuat daripada logam atau jaring mata.

Agar pagar tidak merosakkan rupa laman web, tetapi untuk menjadi tambahan hiasan yang indah, adalah berfaedah untuk melampirkan sedikit imaginasi atau mencari bantuan pereka profesional. Malah pagar kayu paling mudah boleh menjadi hiasan di laman web dan kebanggaan pemilik.

Cat berwarna boleh bekerja keajaiban dan membuat pagar terang dan ceria dari pagar piket yang membosankan. Sesetengah produk buangan seperti tayar lama atau tin boleh menjadi tambahan hiasan kepada pagar seperti itu. Keanggunan tapak akan menambah pagar putih. Ia menarik perhatian dan menyegarkan suasana.

Tidak biasa akan kelihatan seperti pagar dengan komponen menegak panjang yang berbeza. Untuk memastikan bahawa pagar tidak kelihatan pekak, tetapi pada masa yang sama melindungi dari mata yang prying, anda boleh menggabungkan unsur-unsur opaque dengan yang telus. Sebagai contoh, bahagian bawah mungkin kekal pekak, dan bahagian atasnya diperbuat daripada reka bentuk terbuka.

Untuk mengosongkan ruang di dalam tapak, anda boleh menggunakan pagar yang dikelilingi. Reka bentuk ini juga menjadi asas yang sangat baik untuk menenun tumbuh-tumbuhan "merayap".

Reka bentuk beberapa arbors dan pergolas melibatkan penggabungan dengan pagar di tapak. Sehingga struktur yang dihasilkan tidak kelihatan besar, ia boleh dicat putih dan digunakan untuk hiasan tumbuh-tumbuhan memanjat.

Pagar dalam gaya desa atau negara adalah sempurna untuk kawasan hijau yang sedekat mungkin dalam imej mereka untuk melihat semula jadi. Pagar seperti itu tidak akan menampung fungsi pelindung sepenuhnya, tetapi kesan hiasan akan menjadi luar biasa.

Pelbagai bahan dan cara pemasangan pagar membolehkan pemiliknya memberikan tapak dengan tepat rupa dan suasana hati yang dimiliki pemilik ladang. Dengan sedikit usaha dan imaginasi, anda boleh mendapatkan kebanggaan dan reka bentuk landskap sebagai balasan, yang semua pelawat ke taman akan ingat untuk masa yang lama.