Gaya Jepun

Interior Jepun: bilik tidur, dapur, ruang tamu

Beberapa tahun yang lalu, setiap pereka mempunyai projek reka bentuk gaya Jepun dalam portfolionya. Tetapi fesyen boleh berubah. Sekarang, arah sebenar bukan pemindahan dalaman yang sebenarnya dalam semangat perlindungan tradisional samurai, tetapi penggunaan beberapa aksesori yang memberikan ciri-ciri ciri.
Ini disebabkan fakta bahawa pendekatan terhadap penggunaan ruang adalah berbeza antara orang Eropah dan orang Jepun. Dan ketiadaan kerusi biasa, katil tinggi dan sofa membuat gaya ini tidak selesa. Juga, hakikat bahawa di kawasan pedalaman yang diisolikan sebagai gaya kebangsaan ini, anda tidak boleh menggunakan apa jahitan, lukisan, foto keluarga dan aksesori yang menghalang ruang individu.

Interior Jepun moden, dibuat mengikut pandangan Eropah, mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. bukannya futon tradisional, tilam digunakan, terletak di podium tinggi dan bantal dibuang ke atasnya.
 2. skema warna juga berubah - sebagai tambahan kepada warna musim luruh bijak semulajadi, aksen terang dan warna tepu hangat muncul.
 3. sofa juga muncul di ruang tamu, sambil duduk di lantai tidak selesa.
 4. lukisan, poster ditempatkan di dinding, dan perhiasan comel di atas meja yang menjadikan bilik lebih selesa.
 5. keaslian bukan lagi hal utama, mengekalkan tahap keselesaan yang biasa dan mewujudkan suasana hati yang pertama. Oleh itu, tafsiran moden mengingatkan pemandangan di teater, terutamanya jika anda menggunakan bonsai, meja rendah yang direka untuk mengadakan majlis teh, bantal dan bukan kerusi dan unsur-unsur tradisional lain.

Interior Jepun mendedahkan rahsia

Selalunya, pedalaman Jepun digunakan di bilik tidur, kerana ia lebih mudah dilakukan di sana, tetapi lebih sukar untuk menggunakannya untuk menghias ruang tamu.
Ini disebabkan hakikat bahawa ruang tamu tidak dapat dilakukan tanpa perabot perabot semacam Eropah seperti kerusi, sofa, pendirian TV dan semua jenis peralatan. Namun, gaya Jepun boleh ditekankan dengan menggunakan:

 • perabot yang luar biasa;
 • hiasan dari buluh di dinding, dibentangkan dalam bentuk hieroglif;
 • lampu yang bergaya;
 • candelier kertas beras tradisional Jepun;
 • pelbagai aksesori - jadual untuk upacara teh, komposisi dalam bentuk origami, ikebana.

Kad perniagaan ala Jepun, skrin, boleh digunakan hanya dalam kes apartmen pelan terbuka, di mana kewujudannya dibenarkan. Dalam pangsapuri biasa, ia hanya diperlukan untuk hiasan, dan sesuai untuk meningkatkan kesan teater. Tetapi lebih baik tidak menggunakannya, kerana garis antara stilization dan menyimpan barang-barang dari Jepun sukar untuk dirasakan.
Bergaya atau tidak, pedalaman gaya Jepun moden perlu mematuhi perkara berikut:

 • Penyelesaian yang bijak dalam skema warna. Warna harus semula jadi dan diredamkan. dan utama hendaklah maksimum tiga.
 • Kesederhanaan dan kesederhanaan. Gaya ini adalah salah satu yang paling ringkas dalam sejarah reka bentuk, jadi perabot dari minimalism lebih sesuai daripada klasik.
 • Ruang. Perlu ada ruang kosong, dan oleh itu tidak ada perabot yang cukup.
 • Penggunaan bahan semula jadi dalam segala-galanya.

Pedalaman Jepun dapat membawa kesenangan dan reka bentuk asal ke rumah anda, tepu dengan alam dan suasana seluruh era.