Gabungan warna

Memilih warna dinding yang sempurna untuk bilik tidur anda

Pemilihan palet warna bilik tidur bukanlah tugas yang mudah. Di satu pihak, saya ingin mencari pilihan warna terbaik untuk dinding yang akan memenuhi keutamaan peribadi saya, di pihak yang lain - fesyen sering menentukan variasi bertentangan, dan pada akal budi daya ketiga memberitahu palet dengan mana ia boleh dibuat untuk mewujudkan suasana yang benar-benar santai. Selalunya dilema antara keinginan untuk membawa keseronokan ke bahagian dalam bilik dan mewujudkan persekitaran di mana untuk berehat dan mempunyai rehat yang baik membawa kepada keputusan yang bertentangan. Hakikatnya, terlalu banyak faktor mempengaruhi pilihan skema warna bilik tidur, tetapi ia adalah nyata untuk mencari kompromi dan dalam penerbitan ini kita akan cuba memahami masalah sukar memilih warna dinding yang ideal untuk bilik tidur.

Reka bentuk bilik tidur kelabu

Pedalaman terang

Klasik di dalam bilik tidur

Faktor yang mempengaruhi pilihan warna dinding di dalam bilik tidur

Adalah satu kesilapan untuk mengikuti keutamaan peribadi dan trend fesyen dalam reka bentuk premis kediaman, juga penting untuk mempertimbangkan aspek-aspek berikut:

  • saiz dan bentuk bilik, ketinggian siling;
  • reka bentuk permukaan lain di dalam bilik (pilihan yang ideal adalah merancang keseluruhan pedalaman bersama-sama, apabila anda mengetahui terlebih dahulu bahawa siling akan dihiasi menggunakan struktur tegangan glossy putih salju atau jika anda menggunakan versi matte siling yang digantung, lantai akan dibuat dalam warna gelap atau corak kayu semula jadi akan digunakan );
  • lokasi bilik relatif kepada mata kardinal (untuk sebelah selatan anda boleh memilih palet sejuk, untuk sebelah utara - warna sangat hangat);
  • kehadiran, kuantiti dan saiz bukaan tetingkap (cahaya semula jadi di dalam bilik, warna yang lebih gelap dan cerah yang anda mampu ketika memilih skema warna);
  • gabungan hiasan dinding dengan pilihan warna perabot dan reka bentuk tekstil asas;
  • gaya hidup pemilik (kerja peralihan, di mana anda perlu tidur di siang hari, meninggalkan tanda pada mewujudkan suasana tertentu bilik, unsur utama yang akan hiasan dinding).

Gabungan kelabu dan putih

Hiasan dinding dengan kelabu

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan terlalu banyak yang tidak diketahui dalam persamaan ini dan ia akan menjadi sukar untuk menyelesaikannya. Malah, setiap pemilik sebuah apartmen atau rumah persendirian dapat memahami nuansa memilih palet warna. Sekiranya bilik tidur anda mempunyai skala yang sederhana, maka memberi keutamaan kepada cahaya, warna pastel, mengelakkan warna gelap dan terang. Tinggalkan kemungkinan menerapkan naungan cerah kegemaran anda untuk reka bentuk tekstil katil atau aksen di hiasan. Jika bilik tidur terletak di sebelah selatan, maka pilihan palet warna adalah pelbagai. Jika anda ingin mencipta suasana "sejuk", gunakan warna kelabu, biru dan hijau untuk mencipta penamat. Bilik yang terletak di sebelah utara memerlukan warna-warna hangat - kuning air, pasir, oker, palet putih susu akan menjadi asas yang sangat baik untuk mewujudkan dalaman yang praktikal dan luar yang menarik.

Warna gelap untuk bilik yang luas

Bilik tidur biru dan putih

Dalam gaya neo-klasik

Perabot ringan pada latar belakang gelap

Contoh hiasan dinding bilik tidur di dalam palet warna sejuk:

Palet dinding sejuk

Pemilihan warna neutral

Dinding biru terang

Warna pastel untuk hiasan

Nada biru yang berwarna-warni

Skim warna neutral

Skim warna asal

Skim warna hangat permukaan menegak dibentangkan dalam projek reka bentuk berikut:

Palet warna hangat

Latar belakang pastel halus

Cahaya kuning

Nada oyod pasir

Dalam nada coklat

Semua warna coklat

Jika kita bercakap tentang kombinasi warna dinding dengan palet perabot asas, maka dalam hal ini prinsip operasi cukup mudah. Untuk membuat beberapa kontras dan menekankan elemen utama pedalaman, gunakan kombinasi warna gelap dan cahaya. Jika anda hanya perlu menyegarkan hiasan bilik tidur tanpa mengubah perabot di dalamnya, yang diperbuat daripada kayu gelap atau dicat dalam warna-warna yang berwarna-warni, maka dinding cahaya akan menjadi latar belakang yang besar untuk mewujudkan penekanan pada ensemble perabot.Sekiranya anda merancang (atau sudah pun selesai) pembelian perabot dengan warna yang terang dan putih, maka untuk dinding itu masuk akal untuk menggunakan warna yang lebih tepu (tetapi tidak terang, sekurang-kurangnya dalam agregat).

Perabot gelap pada latar belakang cahaya

Latar belakang neutral untuk perabot cerah

Sesetengah pereka mencadangkan menggunakan warna putih semata-mata untuk menghiasi permukaan bilik dan membuat perabot. Sudah tentu, untuk bilik bersaiz sangat sederhana, pendekatan ini akan menjadi satu cara untuk mengembangkan ruang secara visual dan mencipta imej yang segar dan ringan di pedalaman. Tetapi adakah ia akan menjadi selesa di dalam bilik tersebut? Pakar mengesyorkan mencairkan reka bentuk salji putih bilik tidur dengan permukaan dan unsur-unsur nada kayu hangat - lantai, perabot asas atau bantu, hiasan tingkap dan pintu, bahkan lampu.

Bilik tidur dengan dinding putih

Imej putih salji

Dalaman bilik tidur yang terang

Pertimbangkan kombinasi dinding warna dan perabot yang lebih khusus. Skema warna abu-abu, begitu popular hari ini, sebagai hiasan untuk sebuah bilik, adalah cara terbaik untuk banyak pemilik pangsapuri dan rumah. Neutral, warna cahaya kelabu dalam hiasan dinding sempurna digabungkan dengan apa-apa prestasi siling dan lantai, mereka menjadi latar belakang yang sangat baik untuk hiasan dinding dan hampir semua reka bentuk tekstil. Tetapi skema warna yang dihasilkan dari bilik boleh dipanggil sejuk. Perabot kayu asli akan membantu membawa kehangatan yang amat diperlukan untuk imej bilik tidur. Dalam persekitaran sedemikian, perabot dengan corak kayu semula jadi yang indah bukan sahaja menjadi elemen utama dalam pedalaman, tetapi juga penekanannya.

Gabungan warna

Gabungan warna dinding dan perabot

Pilihan kedua menggunakan pelbagai warna kelabu di bahagian dalam bilik tidur adalah gabungan dengan perabot gelap. Terhadap latar belakang dinding abu-abu yang terang, katil hitam dan perabot tambahan akan kelihatan megah dan kontras. Dalam kes ini, warna hangat adalah yang paling mudah untuk membawa dengan reka bentuk lantai. Papan parket atau lantai dengan corak kayu semula jadi yang berwarna-warni akan menjadi tambahan hebat.

Perabot gelap pada latar belakang kelabu yang terang.

Interior dengan dinding kelabu

Terhadap kemasan kelabu yang terang

Di dalam bilik dengan dinding kelabu

Aksen gelap pada latar belakang cahaya.

Bagaimana untuk merancang dinding aksen?

Beberapa pemilik rumah mahu melihat bilik tidur mereka dengan cara yang ringan tanpa apa-apa aksen. Kedudukan ini mudah dijelaskan - untuk mewujudkan suasana yang damai, anda memerlukan penyelesaian warna yang tenang, garis licin dan bentuk biasa, tetapi untuk mata kita kita perlu pusat perhatian, berbeza, bintik-bintik warna. Sebaik-baiknya, elemen-elemen aksen ini perlu diserlahkan, menekankan barang-barang dalaman asas. Tidak ada yang akan berpendapat bahawa titik fokus mana-mana asrama adalah katil. Membuat dinding di belakang kepala katil sebagai permukaan aksen telah menjadi salah satu teknik reka bentuk yang paling penting selama bertahun-tahun.

Cetak aksen gelap

Semua warna kelabu

Hiasan dinding luar biasa di belakang kepala katil

Kelebihan memilih bahan penamat untuk ruang tidur ialah fungsi bilik ini tidak khusus, dan anda boleh menggunakan pelbagai pilihan untuk menghias permukaan. Pemilihan bahan penamat praktikal tidak terhad oleh sifat teknologi (di bilik tidur anda tidak perlu menahan pendedahan kepada kelembapan atau suhu tinggi, tahap pencemaran adalah minima) dan kualiti estetik. Termasuk untuk reka bentuk dinding aksen, pemilik bilik tidur bebas menggunakan sebarang pilihan dari pelbagai jenis bahan kemasan - dari dinding murah ke panel dinding yang diperbuat daripada kayu atau kulit asli.

Menggunakan kayu di dalam bilik tidur

Dinding aksen kayu

Kami menggunakan kertas dinding untuk hiasan

Di mana, jika tidak di dalam bilik tidur, menggunakan kertas dinding sebagai bahan hiasan utama? Kelimpahan warna dan tekstur, pelbagai cetakan dan warna membolehkan setiap pemilik sebuah apartmen atau rumah untuk mencari versi mereka sendiri untuk mewujudkan bahagian dalam mimpi mereka. Jika kita bercakap mengenai kaedah moden menggunakan hiasan jenis ini di dalam bilik asrama, maka kertas dinding yang dicetak lebih sering digunakan untuk menghiasi hanya satu dinding, dan sebagai peraturan, ia berfungsi sebagai pesawat di belakang kepala katil.Di sinilah anda tidak boleh bimbang tentang fakta bahawa cetakan terang atau hiasan yang berwarna-warni akan menjadi sumber emosi yang ganas di dalam bilik, lebih kerap, kita memerlukan kelonggaran dan kedamaian. Membuat dinding aksen menggunakan dinding berwarna-warni, anda membawa keaslian ke dalam bilik tidur bilik tidur tanpa mengambil risiko suasana damai.

Wallpaper Dinding Aksen

Wallpaper lembut sebagai hiasan

Gabungan kontras

Wallpaper sebagai kemasan permukaan aksen mudah dipadukan dengan bahan penamat lain. Sebagai contoh, melukis atau menghias dengan stok hiasan dalam skema warna, yang sudah ada dalam lukisan dinding aksen, akan menjadi tambahan yang baik kepada elemen utama hiasan dinding di dalam bilik tidur.

Wallpaper di bahagian dalam bilik tidur

Kertas dinding bilik tidur timbul

Pilihan Wallpaper Neutral

Berikut adalah contoh menggunakan kertas dinding dengan corak yang berwarna-warni dan berwarna-warni di dalam bilik tidur kecil. Di samping itu, dengan bantuan hiasan seperti ini, anda boleh mencipta aksen warna yang kuat di dalam bilik yang terang dan agak neutral, corak hiasan dinding boleh menjadi motif untuk memohon gaya hiasan bilik tertentu. Gaya tropika di apartmen bandar bukan sahaja berani, tetapi juga cara yang sangat asli untuk mencipta kawasan yang tidak dapat dilupakan dengan semangatnya sendiri.

Wallpaper terang untuk gaya tropika

Panel dinding aksen

Panel dinding tidak mudah digunakan sebagai bahan utama untuk hiasan dinding di bilik tidur. Untuk keputusan sedemikian, adalah perlu untuk memilih pilihan yang terang, neutral, dengan tekstur yang minimum, terutamanya apabila ia datang ke premis kecil. Tetapi untuk reka bentuk dinding aksen, anda tidak boleh menggunakan panel warna-warni, warna-warna yang berwarna-warni, tetapi juga dengan tekstur yang jelas.

Dinding aksen asal

Panel dinding di dalam bilik tidur

Kayu cerah untuk hiasan

Pemilihan bahan yang tidak biasa

Panel dinding kayu adalah salah satu kegunaan paling popular untuk bahan hiasan jenis ini untuk bilik tidur. Kehangatan semulajadi, yang dibawa masuk ke dalam bilik dengan bahan semula jadi, corak dan teksturnya yang unik, boleh menjadi teras dalam mewujudkan suasana yang selesa dan santai. Adalah persekitaran ini yang kebanyakan penduduk bandar mengharapkan selepas hari kerja yang sukar untuk berehat di bilik tidur mereka.

Dinding aksen diperbuat daripada panel kayu

Lukisan kayu yang berwarna-warni

Panel dinding kayu

Hiasan dinding yang berwarna-warni

Dinding sebagai partisi dalaman

Keadaan semulajadi kayu selesai

Panel dinding lembut atau kain (kulit) upholsteri adalah pilihan untuk membuat dinding aksen yang sukar, tetapi juga untuk reka bentuk yang selamat dan selesa kepala katil. Anda boleh menggunakan upholsteri lembut untuk menghiasi sebahagian dinding di atas katil atau memberikan permukaan keseluruhan untuk hiasan tekstil. Ia semua bergantung pada saiz bilik itu sendiri dan dimensi tempat tidur. Reka bentuk itu sendiri sudah asli, jadi tidak perlu menarik perhatian lebih kepada menggunakan perhiasan atau pereka cetak yang mencadangkan penyelesaian warna biasa.

Headboard lembut

Panel dinding lembut

Upholstery kulit

Dinding aksen kain

Hiasan dinding lembut di atas katil

Lukisan adalah cara mudah untuk membuat loghat.

Jika dinding bilik tidur anda disejajarkan dengan sempurna, maka lukisan dengan bahan moden boleh menjadi salah satu yang paling murah, tetapi pada masa yang sama cara yang berkesan untuk membuat palet warna yang betul untuk menamatkan permukaan menegak. Selalunya, pereka mencadangkan untuk memilih warna yang berwarna-warni untuk dinding aksen, dan lebih suka palet neutral dalam warna-warna cerah sebagai latar belakang utama dinding.

Dinding aksen nada yang berwarna-warni

Dinding Bilik Mandi yang Dipasang

Dinding terang di pedalaman bilik tidur

Dinding aksen dalam kelabu gelap

Warna hitam sebagai aksen warna bilik tidur? Kenapa tidak. Sekiranya geometri bilik tidur anda adalah ideal (dicipta menggunakan struktur plasterboard atau menggunakan penjajaran plaster), maka kombinasi yang berbeza dari dinding aksen gelap dengan latar belakang cahaya permukaan yang tinggal tidak hanya akan mewujudkan pusat tumpuan, tetapi juga menekankan pembinaannya bilik.

Dinding hitam di dalam bilik tidur

Permukaan yang berbeza

Kemasan gelap

Kami menggunakan brickwork sebagai kemuncak pedalaman

Dinding batu bata telah lama menjadi bahagian penting dalam mewujudkan kawasan asal dengan nota industrialisasi. Bilik tidur tidak terkecuali. Beberapa kekejaman, yang membawa dinding bata dengan reka bentuk ruang tidur, mengubah pedalaman, mengubah wataknya. Pereka yang bertenaga dan pelanggan mereka menggunakan kerja keras secara langsung sebagai asas untuk mencipta permukaan aksen, hanya mengurusnya dengan semburan perlindungan yang diperlukan. Bagi pemilik rumah yang lebih konservatif, "pemutihan" separa atau penuh permukaan bata mungkin.Walau apa pun, tekstur kerja bata, kekhususannya, akan membawa nota keaslian kepada reka bentuk bilik tidur.

Tembok bata di dalam bilik tidur

Bilik tidur gaya loteng