Memilih lantai. Adakah kakimu seperti lantai?

Penutup lantai adalah unsur penting dalam pedalaman bukan sahaja dari sudut pandangan estetik. Tingkat yang boleh dipercayai menyediakan penebat bunyi, kehangatan dan keselesaan. Lantai adalah salah satu sentuhan utama pembaikan apa-apa.

Apa lantai untuk dipilih daripada pelbagai tawaran promosi?

Mari cuba fikirkan. Perkara pertama yang menentukan pilihan adalah bahan pembuatan: penutup lantai tiruan dan semula jadi dibezakan. Kumpulan pertama termasuk linoleum, jubin, lantai meratakan diri. Alam semula jadi termasuk lantai dari papan kayu, parket, lantai yang diperbuat daripada batu semula jadi. Adalah perlu untuk mempertimbangkan di mana kita memilih lantai. Lantai mesti berfungsi.

Perkara kedua yang akan membantu dalam keputusan yang sukar ialah penutup lantai dibahagikan kepada jenis bergantung kepada kaedah membahagikan unsur-unsur konstituen lantai. Lantai buatan - jubin lantai, lamina, papak batu, papan kayu, parket. Roll lantai - permaidani, linoleum. Lantai monolitik - lantai lancar pukal diperbuat daripada bahan polimer.

Pertimbangkan jenis penutup lantai yang paling popular:

Linoleum adalah atau berada di hampir setiap apartmen atau rumah. Terdapat dua jenis linoleum: komersil heterogen dan homogen dan linoleum isi rumah pada asas bukan tenunan atau berbuih. Untuk asas linoleum heterogen, dirasai, PVC, poliester, jut digunakan. Linoleum tersebut mempunyai pelbagai yang lebih besar dan dihasilkan dalam gulungan selebar 2, 3 dan 4 meter. Homogen - 2, 3 meter, mempunyai struktur homogen tanpa asas.

Linoleum

Kelebihan linoleum termasuk:

 • Universiti. Sesuai untuk dapur dan bilik.
 • Kepelbagaian warna dan gaya.
 • Unpretentiousness. Basah dan kering boleh dibersihkan. Di bawah meletakkan linoleum tidak diperlukan untuk mengasah lantai dengan sempurna.
 • Ia tidak memerlukan perbelanjaan kewangan, masa dan usaha yang besar.
 • Jenis komersial linoleum sangat tahan terhadap kerosakan dan geseran.

Kelemahan linoleum:

 • Dia tidak suka cahaya matahari langsung, ia boleh pudar.
 • Pada suhu yang sangat rendah - ia retak.
 • Dendam dari perabot berat boleh kekal di rumah linoleum, dan air mata dan kerosakan mungkin terbentuk di atasnya.

Walaupun tidak bersahaja dengan linoleum, ia boleh hancur jika anda tidak mengikuti petua asas: jangan gunakan pengecutan pada PVA atau bustilate, sapukan gam khas untuk linoleum hanya di persimpangan, hanya berbaring di atas senarai simen yang dirawat.

Laminate flooring - Pelapik lantai yang popular dan bergaya. Malah, ini adalah papan multilayer. Lapisan utama lamina diperbuat daripada papan partikel atau papan serat.

Laminate flooring

Kelebihan lamina:

 • Ia tidak pudar, ia mempunyai rupa yang cantik.
 • Kotoran tidak melekat padanya, mudah dilakukan pembersihan.
 • Tidak perlu varnis, mengisar.
 • Mempunyai pelbagai besar.
 • Julat harga yang luas membolehkan anda memilih pilihan belanjawan.

Kelemahan:

 • Anda perlu berhati-hati dengan air - laminat cacat daripada kelembapan berlebihan.
 • Laminate murah adalah jangka pendek.

Jubin seramik - lantai yang agak praktikal dan moden. Kelebihan jubin termasuk rintangan kelembapan, dekoratif, ketahanan, kaitan, pemilihan warna dan gaya yang besar. Kelemahannya ialah jubin tidak universal dan lebih sesuai untuk dapur dan bilik mandi daripada bilik tidur; jubin boleh retak dari pukulan kuat, sejuk ke sentuhan. Pelapisan ubin profesional disyorkan.

Jubin

Lantai parket, lantai yang diperbuat daripada papan kayu yang besar, lantai yang diperbuat daripada unsur-unsur penataan adalah salah satu jenis penutup lantai tertua. Sentiasa bergaya dan relevan. Kelebihan utamanya ialah keramahan alam sekitar. Lantai kayu tahan lama, sangat tahan terhadap ubah bentuk. Bagaimanapun, lantai itu memerlukan penjagaan yang serius. Lebih sesuai dengan pedalaman klasik.

Parket

Lantai batu semula jadi. Ia sesuai di koridor, di dapur, di bilik mandi, tanpa memasang sistem "lantai hangat", lantai yang diperbuat daripada batu semula jadi agak sejuk. Kelemahan utama adalah kos yang tinggi. Lantainya sedemikian rupa dalam rintangan untuk dipakai - mereka tidak cacat, mereka bertolak ansur dengan kelembapan dan cahaya dengan baik.

Lantai batu

Permaidani - lantai yang bagus dan selesa. Kelebihannya termasuk: sifat kalis bunyi yang baik, pelbagai warna dan tekstur, tidak retak dan tidak pecah ketika objek berat jatuh di atasnya. Kelemahan salutan sedemikian adalah kesukaran untuk mengurusnya. Mana-mana noda perlu dikeluarkan dengan cara khas, jadi tidak mungkin untuk meletakkan permaidani di dapur atau di dalam lorong.

Permaidani

Lantai pukal polimer - Lantai yang paling moden dan relevan. Mereka tidak memerlukan senarai lantai dasar yang baik, kerana mereka sendiri diratakan berkat tekstur cair mereka - apa-apa penyelewengan dituangkan dengan polimer cecair dan mendapatkan permukaan yang ideal, cantik dan licin. Teknologi moden memungkinkan untuk mendapatkan lantai pukal mana-mana warna dan tekstur. Lantai ini adalah tahan kelembapan dan boleh dipercayai. Kekurangan: lantai pukal berkualiti tinggi agak mahal, lantai pukal murah mungkin berubah menjadi kuning apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Lantai pukal

Papan papan kayu - hangat, mesra alam dan cantik. Papan yang betul diletakkan di atas kayu balak, tanpa retak dan pengikat dengan kuku, tidak dicat, dan disalut dengan lilin atau varnis khas adalah salah satu pilihan terbaik. Kelebihan: penggunaan kayu yang semula jadi, mahal dengan corak yang indah dan warna kayu, jurang semulajadi untuk pengalihudaraan kerana tingginya ketinggian, permukaan yang hangat dan menyenangkan dari papan pasir. Kelemahan termasuk - jika, semasa pembentukan lantai, papan sudah selesai atau sebaliknya, ubah bentuk berlaku atau keretakan muncul, ia memerlukan penjagaan yang berterusan.

Lantai kayu

Lantai kaca - lantai yang sangat bergaya dan eksotik yang diperbuat daripada ketebalan tebal yang tinggi. Mereka dibuat dalam bentuk sisipan dalam kanvas utama salutan atau pepejal yang lain. Corak lantai boleh menjadi monophonik, hiasan, landskap dan lukisan, dan kesan 3D. Kelebihan boleh dipanggil - ekologi, estetika tinggi, gaya, dan kelemahan - salutan licin, boleh menjadi sumber kecederaan.

Lantai kaca

Teknologi bergerak maju dan memberi kami tawaran baru. Fesyen juga tidak jauh di belakang. Apabila memilih lantai, fikirkan hakikat bahawa ini bukan untuk satu hari, tetapi, yang paling penting, akan kaki anda seperti lantai?