Reka bentuk perapian untuk pedalaman moden

Memilih model perapian untuk pedalaman moden

Jika anda memutuskan untuk memasang perapian di pangsapuri bandar atau pemilikan rumah pinggir bandar anda, maka penerbitan ini adalah untuk anda! Kami telah mengumpulkan lebih daripada enam puluh gambar menarik projek reka bentuk bilik di mana perapian dilengkapi. Sungguh mengagumkan berapa banyak idea kreatif yang dapat direalisasikan apabila menganjurkan item dalaman praktikal, berfungsi sebagai perapian atau perapian. Reka bentuk itu sendiri boleh dieksekusi dan dihiasi dalam pelbagai arah gaya, perapian boleh bertindak sebagai pusat perhatian, serta latar belakang untuk dekorasi atau hiasan rumah yang lain, tanpa mengganggu mata anda. Ini semua bergantung kepada imaginasi anda atau idea pereka anda, dan, tentu saja, mengenai keupayaan kewangan.

Perapian di ruang tamu

Sekiranya perapian anda akan beroperasi pada bahan bakar semulajadi, dan tidak menggunakan elektrik, anda perlu mengetahui kemungkinan memasang salur udara. Bagi isi rumah pinggir bandar, struktur tersebut, sebagai peraturan, tidak menghadapi halangan, kesulitan mungkin timbul dengan perumahan pelbagai unit bandar. Anda memerlukan kelulusan BTI yang berkaitan di kawasan anda.

Perapian siling tinggi

Jadi, semua isu organisasi berada di belakang dan anda boleh mula merancang reka bentuk perapian. Pada peringkat ini, anda perlu membuat keputusan mengenai gaya di mana rumah anda akan dieksekusi dan dihiasi. Secara pilihannya, model perapian mesti sepadan dengan gaya bilik di mana ia terletak, terutamanya jika anda memutuskan untuk menarik perhatian kepada perapian, menjadikannya titik fokus ruang. Contohnya, gaya minimalis reka bentuk perapian boleh memuatkan hampir mana-mana bilik dalam gaya moden. Penampilan klasik perapian juga mempunyai fleksibilitas tertentu dan untuk perumahan bandar akan sesuai dalam banyak kes. Bagi isi rumah pinggir bandar, pereka lebih kerap menawarkan gaya negara, tetapi ini tidak bermakna bahawa dalam rangka rumah persendirian bandar, perapian yang dibarisi batu tidak boleh masuk ke dalam ruang dalaman moden atau bilik tidur.

Perapian klasik

Mari lihat contoh spesifik mengenai jenis reka bentuk perapian, bagaimana ia boleh digabungkan dengan perabot dan dekorasi bilik, dan untuk mana bilik-bilik untuk memilih satu atau model lain.

Gaya perapian klasik

Semua pemilik rumah menyedari bahawa klasik adalah tidak berkesudahan. Ketat, tetapi pada masa yang sama penampilan menarik perapian akan sentiasa popular. Di samping itu, imej klasik perdiangan mudah digabungkan dalam bilik moden.

Perapian TV klasik

Perapian klasik

Keterukan garis dan bentuk, ketajaman geometri, palet warna neutral - semua ini adalah pemandangan klasik perapian, yang akan kelihatan sangat dihormati di ruang tamu moden di kedua-dua perumahan pinggir bandar dan bandar. Kadang-kadang ruang di sekitar perapian dihiasi dengan acuan atau stuko tidak mengganggu, tetapi dalam kerangka yang agak tegar, tanpa keterlaluan.

Pemanasan klasik

Perapian dengan gambar

Dalam versi klasik perapian, anda sering dapat mencari rak mantel yang diisi dengan barang-barang hiasan atau koleksi. Artworks, panel kadang-kadang digantung di atas perapian, mosaik atau komposisi kaca patri diletakkan, tetapi dalam palet warna terkawal. Lampu dinding juga boleh bertindak bukan sahaja sebagai subjek pencahayaan, tetapi juga sebagai penghubung antara reka bentuk perapian dan seluruh ruang dalaman.

Perapian cahaya klasik

Palet cahaya dalam hiasan perapian sepadan dengan skema warna seluruh bilik, tidak menonjolkannya, tetapi tidak bergerak ke latar belakang. Dengan bantuan moldings dan plinths dinding, ada kemungkinan untuk membuat barang kemas kecil untuk aksesori dan barangan hiasan.

Perapian klasik

Satu lagi contoh reka bentuk dan hiasan yang serupa dengan perapian dalam gaya klasik dengan acuan dan cornice.Permukaan yang dekat dengan api boleh dihadapi dengan batu semula jadi atau buatan. Sudah tentu, jubin marmer kelihatan paling mewah dan akan berlangsung selama bertahun-tahun.

Dengan kerja keras

Kadang-kadang bata tahan api yang mana dinding perapian diletakkan tidak terdedah kepada plaster, meninggalkan batu asli. Dalam kes ini, grouting dan penyambungan dilakukan. Permukaan kerja bata dapat dirawat dengan larutan asam sulfat atau hidroklorik, sehingga warna bahan menjadi lebih tepu, cerah. Permukaan cerobong dalam kes ini dipenuhi dengan panel kayu yang dicat, yang digunakan dalam dekorasi siling.

Dengan unsur barok

Gaya klasik perapian termasuk elemen-elemen gaya Baroque. Lajur, ceruk untuk hiasan, reka bentuk berkubah, kepingan pelindung yang ditempatkan di perapian - semuanya berfungsi untuk membuat imej perapian yang benar-benar mewah yang dapat mengalih perhatian perhatian dari hiasan bergaya sebuah ruang tamu negara.

Minimalism dalam reka bentuk perdiangan

Memandangkan kecenderungan gaya moden kepada minimalism, reka bentuk yang ketat perapian tanpa hiasan akan harmoni sesuai ke dalam ruang tamu, bilik tidur atau ruang makan.

Gaya minimalis

Gaya minimalis

Di ruang tamu ini, perapian sepenuhnya tersembunyi di belakang bezel tanpa menonjolkan cerobong itu. Ketat yang dihadapi dengan jubin seramik atau batu, dalam kes-kes yang jarang berlaku dengan stoneware porselin, salutan konkrit atau logam adalah jenis kemasan yang paling biasa digunakan.

Palet abu-abu gelap

Walaupun ruang tamu rumah negara itu tidak direka bentuk dalam gaya minimalis, perapian itu direka dengan cara yang paling mudah - dengan bantuan plaster konkrit dicat. Warna semula jadi dalam perapian sepadan dengan spektrum warna seluruh pedalaman, tetapi pada masa yang sama bertindak sebagai tempat yang berbeza gelap.

Perapian minimalis

Hiasan salji putih di ruang tamu diulangi semasa reka bentuk ruang di sekitar perapian. Model reka bentuk minimalis hanya membenarkan kemasukan kecil warna kelabu.

Prestasi pertandingan foci

Trim perapian gelap yang ketat telah menjadi titik fokus yang kontras di ruang tamu dengan palet warna neutral. Tiada apa-apa dalam reka bentuk perapian mengalihkan perhatian dari suasana tenang umum bilik.

Semua warna kelabu

Mantel perapian yang ketat dan licin menggunakan ubin batu dengan warna neutral - sesuai untuk bahagian dalam yang berbeza dalam warna hitam, putih dan kelabu.

Perapian di belakang skrin

Sebagai peraturan, ruang perapian mempunyai protrusi berhubung dengan dinding, tetapi di ruang tamu minimalis, perapian terletak pada niche, yang, jika dikehendaki, boleh ditutup dengan noktah. Langit di hadapan perapian boleh digunakan sebagai tempat duduk atau rak terbuka, dan ceruk kecil sebagai kayu kayu.

Perapian besar dalam warna gelap

Sebuah perapian yang besar, yang dilapisi dengan kepingan keluli dicat dengan nada hitam, boleh "bertahan", mungkin, hanya sebuah bilik yang sangat luas dengan penamat neutral, tingkap besar, banyak cahaya semulajadi dan hiasan minimalis.

Finishing Concrete Slab

Satu lagi contoh perapian yang sama, tetapi sudah lebih kecil dalam warna cahaya.

Perapian sudut

Pilihan yang menarik untuk lokasi perapian untuk ruang tamu minimalis boleh menjadi pelaksanaan sudut perapian, penamat yang ketat yang tidak mengalihkan perhatian dari hal utama - dengan memerhatikan api api.

Minimalis asal

Keaslian pelaksanaan, ketajaman dan kelancaran garis, palet semulajadi neutral - segala-galanya dalam perapian ini seimbang dan seimbang.

Menghadapi jubin bawah tanah

Tidak ada keperluan dalam hiasan perapian ini, yang terletak hampir di pintu masuk bangunan - pelapis sederhana dengan bantuan jubin "metro" berkilat dan podium kecil untuk aksesori perapian. Dalam semangat ruang tamu dengan hiasan minimalis dan ruang perapian adalah ketat dan sederhana.

Minimalisme salji putih

Tiruan batu

Perapian gaya negara

Gaya desa atau luar bandar menyediakan, pertama sekali, reka bentuk ruang di sekitar perapian dengan bantuan batu semula jadi atau buatan, kadang-kadang menggunakan kayu. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pelapisan batu mungkin hanya di kediaman pinggir bandar. Di dalam premis bandar, hiasan batu dapat disatukan dengan berjaya ke pedalaman moden.

Perapian batu gelap

Di ruang tamu klasik ini berjaya berjaya memperkenalkan perapian batu. Terima kasih kepada palet kelabu monophonic batu, ruang keseluruhan perapian tidak begitu menonjol dalam suasana tradisional bilik, tetapi ia tidak boleh dikatakan tidak menarik perhatian sama sekali, kerana sebagai tambahan kepada perapian, terdapat zon TV di atas perapian.

Gerek abu-abu gelap

Versi perapian yang sama untuk ruang tamu moden dengan menggunakan unsur negara. Sekali lagi, batu kelabu yang menghadap kelabu adalah keharmonian yang sempurna dengan sistem gabungan bersepadu rak terbuka dan tertutup dalam skema warna yang sama.

Pelapisan kayu

Dalam hal perapian tiruan, perapian juga boleh diselesaikan dengan bantuan panel kayu atau battens. Unsur-unsur dari pelbagai jenis kayu, yang dipenuhi dengan ruang di sekitar perapian, digabungkan dengan perabot dan hiasan apron dapur di ruang makan dapur ini.

Bleached brick

Ruang tamu eklektik yang terang ini memerlukan tempat perapian yang tidak menarik perhatian, jadi kerja kerasnya dibuat secara buatan, sebahagiannya terluntur. Perapian dihiasi dengan rak kayu yang dicat dengan putih dan karya seni warna-warna bijak.

Perapian negara

Sukar untuk dibayangkan di ruang tamu eklektik ini dengan banyak perabot kayu dan barangan hiasan dengan perapian dengan pelapisan lain kecuali trim batu.

Negara timur

Motif Oriental di perapian negara ini dinyatakan dalam lapisan dengan bantuan jubin seramik dengan perhiasan berwarna-warni. Reka bentuk yang luar biasa dari perapian sangat sesuai dengan dekorasi ruang tamu, penuh dengan penyelesaian dalaman yang tidak remeh.

Potong batu besar

Perapian negara di ruang tamu moden adalah perabot khas. Terhadap latar belakang palet dinding dan siling yang terang, pewarna tekstil yang aktif, batu kelabu yang menghadap kelabu kelihatan aksen, yang dengan sendirinya menakjubkan. Di samping pelbagai bertekstur, percikan warna, perapian juga mempunyai fungsi simetri, menjadi tumpuan di mana terdapat rak buku, sistem penyimpanan dan perabot lain.

Menyelesaikan dengan papan kayu

Menghias perapian dengan papan kayu menjadi pelengkap organik kepada ruang tamu gaya pangsapuri yang luas, berdekatan dengan siling-siling berbentuk kayu selesai komposisi harmoni bilik.

Perapian batu yang luas

Ruang luas perapian itu cukup tidak hanya untuk perapian dan perapian dengan dekorasi, tetapi juga untuk kayu besar lapang. Sebuah tebing kecil berfungsi sebagai podium untuk aksesori perapian dan boleh masuk sebagai tempat untuk duduk jika rumah tangga perlu memanaskan diri berhampiran api.

Perapian desa

Penyelenggaraan pedesaan dari perapian pasti menghidupkan suasana yang agak netral di ruang tamu, dekorasi yang didominasi oleh kayu dicat dan berlamina.

Batu dan kayu

Bahan semulajadi

Bahan kemasan mesra alam

Satu lagi contoh perapian negara terhadap latar belakang hiasan cahaya ruang tamu. Perlu diperhatikan bahawa warna batu diulangi di upholsteri perabot.

Perdiangan desa di dalam bilik tidur

Perapian negara di dalam bilik tidur

Perapian untuk bilik tidur

Perapian bilik tidur negara

Perapian di dalam bilik tidur, yang dibuat dalam gaya negara tidak begitu biasa. Tetapi sentiasa membuat kesan yang kuat. Perkhemahan Kempen dengan mantel perapian keramik kayu mencipta watak desa yang boleh menjadi pilihan ideal untuk sebuah bilik di sebuah rumah negara.

Perapian untuk ruang tamu eklektik

Perapian desa dengan batu-batu besar yang hampir tidak diproses bukan satu-satunya perkara yang luar biasa di ruang tamu eklektik ini dengan gaya khusus negara, tetapi tidak dapat dikatakan hilang dalam pelbagai hiasan reka bentuk, perabot asli dan hiasan luar biasa.

Perapian yang brutal untuk kawasan permainan

Satu lagi contoh perapian desa kali ini terletak di ruang tamu yang digabungkan dengan kawasan permainan. Tiada apa-apa yang memberi kekejaman dan primitif ke bilik seperti batu batu batu dan rasuk kayu di pedalaman.

Perapian di dinding kaca

Sebuah perapian yang dibina ke dalam dinding kaca adalah penyelesaian reka bentuk yang jarang berlaku di pedalaman moden. Tetapi untuk ruang tamu ini, terletak di beranda kaca rumah pemilikan rumah, ia telah menjadi pilihan terbaik.

Perapian di ruang makan

Sebuah perapian dengan unsur-unsur negara di ruang makan adalah keputusan reka bentuk yang jarang berlaku, tetapi rumah-rumah negara dengan bilik-bilik mereka yang luas mampu mewah seperti perapian dan di ruang makan.

Pergigian Seni Nouveau

Sekali lama, perkataan moden bermakna segala sesuatu yang baru dan progresif. Pada masa kini, stylistik moden ditunjukkan dengan warna yang berbeza menggunakan warna semula jadi yang tenang, penggunaan hiasan yang tidak remeh, cermin dan permukaan kaca, pelbagai tekstur dalam satu bilik.

Dalam gaya moden

Sebuah tempat perapian yang mengagumkan, dipenuhi dengan kepingan asbestos-simen dan dihiasi dengan platform batu, telah menjadi tumpuan perhatian dalam ruang tamu Art Nouveau yang luas ini.

Art Nouveau

Ruang berhampiran perapian itu boleh dijahit dengan drywall dan dicat dengan cat tahan api, dan dekat perapian membuat lapisan dengan keluli tahan karat, bahan mantel bahan yang sama akan berfungsi sebagai hiasan.

Perapian untuk ruang tamu moden

Asal dalam pelaksanaan, secara neutral dari sudut pandangan skema warna, tetapi pada masa yang sama menarik perhatian, perapian ini secara literal mengubah rupa ruang tamu dalam gaya Art Nouveau.

Jubin mosaik

Sebuah perapian yang dibina di sudut bilik akan menjimatkan banyak ruang, dan pelapisan dengan jubin mosaik akan membolehkan anda untuk melaksanakan apa-apa skema warna, menggunakan hiasan geometri atau bahkan imej artistik.

Reka bentuk perapian asal

Pendekatan yang tidak remeh untuk mengatur perapian dicerminkan dalam perapian yang dibina ke dalam cerucuk drywall dalam bentuk porthole. Ketat, tetapi pada masa yang sama prestasi yang berbeza membawa pelbagai kepada kemasan salji putih dari bilik, memberikannya penampilan asli yang asli.

Hiasan arca

Corak pelepasan di permukaan perapian tidak hanya membawa pelbagai arca ke perpustakaan ruang tamu, tetapi juga memberi sentuhan kedekatan dengan alam. Reka bentuk sedemikian boleh menjadi hiasan yang baik untuk premis pinggir bandar dan bandar.

Perapian hitam

Perapian moden

Double perapian

Model asal yang sama biasanya dipasang di sempadan dua zon di dalam bilik yang sama. Ia sangat mudah jika anda dapat melihat api di perapian dari ruang tamu dan bilik tidur, dipisahkan oleh dinding tirai dengan perapian.

Double perapian

Perapian berhadapan batu bermuka dua ini adalah sebahagian daripada ruang lajur yang dibahagikan di antara ruang tamu dan ruang makan dapur. Satu amina dengan dua dinding telus yang terbuat dari kaca refraktori berfungsi bukan sahaja untuk zon ruang, tetapi juga berfungsi sebagai titik fokus bilik di mana keseluruhan konsep dalaman dibina.

Perapian untuk dua bilik

Contoh lain perapian dalam skrin membahagikan bilik ke zon. Kali ini perapian mempunyai reka bentuk minimalis, ia hampir tidak mempunyai hiasan, hanya rak kecil melelehkan monophonic, penampilan yang ketat ruang di sekitar perapian. Perapian sangat terintegrasi secara organik ke dalam gaya bilik, paletnya mengulangi warna yang digunakan dalam perancangan ruang tamu dan ruang bersebelahan tangga.

Perapian sebagai skrin

Dan perapian dua sisi ini dihiasi dengan gaya sebuah negara. Palet cahaya, cahaya batu harmoni sempurna dengan kelabu gelap kelabu dan mengulangi warna yang digunakan dalam hiasan bilik makan yang luas.

Akuarium perapian

Dan ini adalah contoh perapian dua sisi yang benar-benar telus, yang kelihatan lebih seperti akuarium yang besar, menduduki ruang dari lantai ke siling. Struktur sedemikian boleh menjadi kemuncak mana-mana pedalaman, tetapi gaya modenisme akan kelihatan paling organik.

Perapian untuk dapur dan ruang tamu

Satu lagi perapian dua belah yang memisahkan ruang tamu dan ruang makan menjadi sebahagian daripada dinding yang agak tebal, di mana cerobong tersembunyi. Menghadapi bantuan batu buatan bukan sahaja mempelbagai skema warna bilik, tetapi juga membawa sensasi bertekstur baru.

Perapian di dinding pembahagi

Campuran gaya loteng dan negara dalam reka bentuk perapian dua sisi yang luar biasa ini membawa hasil yang mengagumkan; imej itu ternyata diingati, tidak remeh dan progresif. Tetapi, sudah tentu, untuk struktur seperti itu, anda memerlukan bilik yang luas di kedua-dua belah perapian.

Gaya loteng

Satu lagi perapian gaya lebat dengan dinding telus untuk memerhatikan api dari dua bilik yang dipisahkan oleh skrin lajur yang besar.Kepura-puraan dan keparahan hiasan seluruh ruangan dicerminkan dalam reka bentuk ruang perapian.

Perapian dalam gaya Art Nouveau untuk dapur dan ruang tamu

Reka bentuk asal perapian, yang dapat dilihat dari ruang tamu dan dapur, yang menggabungkan fungsi ruang makan, telah menjadi perhiasan dari seluruh ruangan. Adalah jelas bahawa ruang dalaman yang cerah dan asli memerlukan pendekatan yang tidak remeh kepada organisasi keluarga.

Perapian di kaunter

Perapian asal yang kecil secara harfiah ditulis dalam rak dinding yang luas yang memisahkan kedua-dua bilik. Menghadapi jubin seramik yang diagungkan sebagai batu menetapkan nada untuk keseluruhan suasana ruang.