Reka bentuk tetingkap untuk premis rumah persendirian

Memilih reka bentuk tingkap untuk rumah persendirian

Tidak seperti pemilik pangsapuri standard, pemilik rumah persendirian tidak terhad kepada pilihan bentuk, saiz dan reka bentuk bukaan tingkap, sekurang-kurangnya pada peringkat perancangan pembinaan. Jika anda bercadang untuk membina sebuah rumah atau membina semula sebuah bilik, maka persoalan memilih reka bentuk bukaan tingkap akan muncul lebih awal atau lambat.

Bilik mandi

Windows biasanya dipanggil mata rumah dan ini tidak menghairankan, kerana kedua-dua luaran dan pedalaman rumah anda sebahagian besarnya bergantung pada reka bentuk tetingkap. Pembukaan tingkap mencipta watak dan keperibadian bangunan, membentuk rupanya. Inilah yang membimbangkan fasad bangunan. Sekiranya kita bercakap mengenai bahagian dalam premis, maka tingkap-tingkap itu sering menduduki hampir seluruh dinding di dalam bilik, dan sangat banyak dinding ini bertentangan dengan pintu masuk, yang bermaksud bahawa ia tidak dapat tidak mempengaruhi persepsi ruang luar ruang.

Tingkap ke lantai siling

Tingkap yang berjaya direka bentuk boleh mengubah reka bentuk dalaman paling mudah. Selain daripada bentuk tingkap yang tidak sesuai boleh merosakkan usaha pereka. Lagipun, tingkap membolehkan anda mengawal suasana bilik, tahap pencahayaan dan juga palet warna.

Di lorong

Pada masa yang sama, tidak boleh dikatakan bahawa terdapat versi universal tingkap yang sesuai untuk mana-mana bahagian dalam dan luar bangunan. Setiap kali, pemilik rumah, bersama-sama dengan pereka dan arkitek, mewujudkan imej rumah yang unik, mencampurkan pelbagai unsur, reka bentuk dan butiran, menggunakan teknologi yang lebih moden.

Windows untuk bilik mandi

Kami berharap pilihan dalaman dalaman yang mengagumkan, yang menggambarkan pelbagai bilik dengan kaedah reka bentuk dan reka bentuk bukaan tingkap, akan membantu anda memilih reka bentuk tingkap ideal untuk rumah anda sendiri.

Tingkap Bay

Tingkap panorama

Trend terkini dalam seni bina dan reka bentuk dalaman cenderung menggunakan tingkap panorama yang besar. Kaca dari dinding ke dinding, atau bahkan dinding kaca, bukan sahaja peluang untuk melepaskan cahaya semulajadi yang mungkin ke dalam bilik, tetapi juga cara untuk mengubah secara radikal rupa bilik, sifat dan intipatinya.

Panoramik panorama

Mungkin disebabkan oleh mentaliti yang dipengaruhi oleh ciri iklim negara kita, sebahagian besar senegara kita percaya bahawa tingkap panorama lebih banyak bukan untuk Rusia, bahawa ia "terlalu sejuk". Disebabkan takut membeku di tengah-tengah musim sejuk yang keras di Rusia, banyak pemilik rumah mengehadkan keupayaan mereka untuk menikmati cahaya matahari untuk waktu maksimum sepanjang hari. Dan kita bercakap bukan sahaja mengenai bilik peribadi dan umum, tetapi juga mengenai premis utilitarian. Di negara kita, anda jarang dapat melihat bilik mandi di pangsapuri standard dengan tingkap. Begitu juga untuk bilik utiliti.

Tingkap panoramik di dalam bilik tidur

Tetapi teknologi penjimatan tenaga moden membolehkan kita tidak bimbang tentang fros, tetingkap yang besar dan terang boleh menjadi hangat dan berfungsi. Tetapi ini tidak bermakna bahawa peraturan "lebih besar tingkap, lebih baik", terpakai dalam semua keadaan. Sudah tentu, adalah perlu untuk mempertimbangkan saiz dan reka bentuk pembukaan tingkap, berdasarkan konsep umum keseluruhan bilik.

Panorama sudut

Kaca panoramik secara radikal boleh mengubah bilik tidur anda, sebagai contoh, memadamkan sempadan ruang. Jika anda mempunyai pandangan yang indah di luar tingkap anda, maka kenapa tidak biarkan ia masuk ke dalam bilik? Terima kasih kepada teknologi moden, pemilik rumah persendirian, rumah-rumah besar dan kotej yang mampu menikmati kemewahan seperti bangun dengan sinaran pertama matahari dan menonton matahari terbenam dari bilik tidur atau ruang tamu mereka sendiri.

Bilik makan

Kaca pita

Ini adalah nama beberapa blok kaca berturut-turut yang disusun satu demi satu dan menyerupai pita telus dari sisi. Jelas sekali, untuk bilik-bilik tertentu, ketinggian dan panjang pita tersebut boleh berubah dengan ketara.Kaca pita boleh menambah cahaya dan udara ke reka bentuk moden yang ringkas.

Windows untuk dapur

Dapur

Kaca pita

Baru-baru ini, dalam projek reka bentuk dapur, anda sering dapat melihat pita kaca, yang berfungsi sebagai apron (atau sebahagian daripadanya), yang terletak di atas permukaan kerja ruang dapur. Di antara kelebihan yang jelas dari susunan tingkap ini, seseorang dapat mencatat tahap pencahayaan yang tinggi di kawasan paling penting di dapur, belum lagi fakta bahawa menyediakan hidangan lazat atau mencuci pinggan lebih menyenangkan jika anda dapat melihat pemandangan alam di luar tingkap.

Apron kaca

Tingkap besar untuk dapur

Kaca boleh menduduki seluruh dinding di atas permukaan kerja atau hanya menyisakan jalur sempit. Ia semua bergantung kepada sama ada anda merancang untuk meletakkan tingkat atas kabinet dapur di bilik memasak anda.

Barisan selari

Terdapat pilihan untuk membuat kaca pita selari, di mana tidak perlu mengorbankan sistem penyimpanan dapur peringkat atas. Sudah tentu pilihan ini untuk memperkayakan dapur dengan cahaya semulajadi sesuai untuk bilik dengan rak yang cukup tinggi.

Di ruang tamu

Sudah tentu, kaca pita boleh digunakan bukan sahaja di kemudahan dapur. Bilik tamu, kabinet, bilik makan dan juga bilik tidur dapat harmoni dengan masuk ke bahagian dalamnya satu siri blok kaca yang satu demi satu.

Dalam dua baris

Di atas loker atas

Di dalam bilik tidur

Bentuk tersuai

Pada masa ini, sebagai tambahan kepada bentuk segi empat tepat untuk semua, adalah mungkin untuk menghasilkan tetingkap penjimatan tenaga sebarang konfigurasi - bulat, bujur, segi tiga, trapezoid dan dalam bentuk rombus. Bentuk yang luar biasa serta-merta mengubah penampilan bangunan dan mempengaruhi bahagian dalam bilik. Sudah tentu, membuat tingkap yang tidak standard, atau lebih sederhana, bentuk tidak segi empat tepat, akan mengambil lebih banyak masa, dan kos akan lebih tinggi. Tetapi masa dan perbelanjaan kewangan akan dibayar apabila anda dapat melihat imej rumah anda di luar dan dalam.

Tingkap pusingan

Tingkap bulat untuk bilik tidur

Tingkap bulat - tingkap boleh menjadi elemen asli dalam ruang bilik. Untuk melakukan ini, tidak perlu untuk merancang sebuah bilik dalam gaya laut, suasana tradisional atau gaya moden akan dengan harmoni melihat dengan bukaan tetingkap bulat.

Bulat atas

Bentuk tersuai

Tingkap dengan bahagian melengkung boleh mengubah mana-mana bahagian dalam. Ia akan mengambil lebih banyak masa untuk mengeluarkan dan memasangnya, tetapi anda akan menikmati ruang untuk masa yang lama dan mempunyai penampilan yang hebat, jadi kos akan dibenarkan.

Tetingkap bersenjata

Tingkap yang melengkung dengan sempurna memberi penekanan kepada garis-garis klasik pedalaman dan dengan sendirinya dapat mengubah rupa bilik. Reka bentuk yang berbeza dari siling tingkap dalam warna gelap terhadap latar belakang hiasan cahaya bilik serta-merta menjadikannya pusat tumpuan perhatian, di mana keseluruhan konsep reka bentuk ruang dibina.

Tumpukan pada tetingkap

Tingkap penjuru

Tidak lama dahulu, pereka di seluruh dunia mula menggunakan teknik membina yang menarik ini, dengan mana dua tingkap disambungkan pada sudut tepat, membentuk sudut kaca. Sekiranya tingkap cukup besar, garis antara persekitaran luaran dan bahagian dalam bilik hampir terhapus, memberikan gambaran kehadiran portal dalam alam semula jadi.

Tingkap penjuru

Tingkap sudut dua baris

Untuk pejabat

Kabinet dengan tetingkap sudut

Ruang makan dengan tingkap sudut

Swing dan hinged windows

Sebagai peraturan, struktur berputar dan lipat mempunyai tingkap kecil. Selalunya model tingkap itu digunakan di bilik utiliti seperti koridor, bilik air, pantri dan laundri, kadang-kadang di dapur.

Pivoting windows

Tingkap berengsel dalam bingkai kontras yang gelap tidak hanya berfungsi sebagai sumber cahaya dan udara segar, tetapi juga sebagai elemen hiasan bilik, saya berjaya menyelaraskan dengan trim tangga.

Melambaikan tetingkap

Tingkap terpencil sering dapat dijumpai di bilik-bilik bilik mandi. Walaupun pembukaan tingkap kecil boleh memberi anda tahap pencahayaan yang diperlukan. Di samping itu, untuk bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, fungsi pengudaraan datang terlebih dahulu. Sungguh bagus jika anda berjaya mengatur alternatif kepada pengudaraan semula jadi, sebagai tambahan kepada tudung elektrik.

Tetingkap kaunter

Dan ini adalah pilihan dari tetingkap berengsel dengan selak, terima kasih kepada yang anda boleh terus membuka tetingkap tanpa usaha.Penyelesaian yang sangat baik untuk rumah persendirian - anda boleh makan di luar, mengagumi matahari terbenam, dan memindahkan makanan secara langsung dari dapur, melalui kaunter tingkap.

Tingkap bilik mandi kecil

Windows untuk bilik loteng

Ruang loteng dan loteng bukanlah tempat yang mudah untuk mengatur ruang tamu. Struktur bumbung, yang melibatkan tingkap dalam versi awal, tidak lazim. Oleh itu, lebih baik di peringkat perancangan bangunan untuk menentukan sama ada anda akan menggunakan loteng atau loteng dan bilik-bilik yang anda mahu letakkan di sana, bilangan dan skala pembukaan tingkap akan bergantung kepada ini.

Bilik loteng

Jelas sekali, apabila mengatur sebuah pejabat, perpustakaan atau tapak semaian di loteng atau loteng, adalah perlu untuk menyediakan bilik dengan tingkat pencahayaan yang cukup tinggi. Di negara kita terdapat stereotaip tertentu attics - ini adalah bangunan gelap, kotor dan tidak kediaman, di mana, sebagai peraturan, pemilik meletakkan barang-barang yang tidak digunakan (atau jarang digunakan). Tetapi ini adalah tambahan meter persegi yang boleh digunakan secara rasional dengan menambah bilangan ruang tamu atau bilik utiliti. Lagipun, tidak kira betapa besar rumah persendirian, masih belum cukup ruang.

Bilik tidur loteng

Bilik mandi loteng

Bilik tidur di bawah gerbang

Bilik tidur loteng

Bahan, warna dan tekstur

Sudah tentu, profil plastik menjimatkan tenaga selamat dipanggil pemimpin dalam pasaran tingkap, tetapi ini tidak bermakna kayu tidak lagi digunakan sebagai bahan untuk pembuatan bingkai tingkap. Terutama apabila ia membuka bukaan tingkap rumah persendirian dan negara, yang sering dihiasi dalam gaya negara atau dengan menggunakan unsur-unsur tertentu gaya negara.

Bingkai kayu

Kayu untuk bingkai tingkap

Tetapi pada masa ini, profil berlapis dengan filem polimer, yang mampu meniru apa-apa tekstur, digunakan secara aktif. Sudah tentu, permukaan "kayu" paling sering diperintahkan dari pengilang profil tetingkap. Dan ini agak jelas, kerana fesyen di permukaan kayu tidak pernah berlalu.

Filem Simulasi

Bingkai hitam

Menggunakan filem polimer, anda boleh membuat pembiakan visual hampir apa-apa bahan, seperti logam, keluli tahan karat.

Windows di pejabat

Tingkap salji putih

Malah dalam tingkap plastik putih standard, ada pilihan untuk menunjukkan keperibadian dengan memerintahkan bukan meterai hitam, yang terletak di antara bingkai dan kaca, tetapi, sebagai contoh, kelabu. Oleh itu, adalah mungkin untuk melancarkan kontras, apatah lagi fakta bahawa nada yang lebih ringan dalam reka bentuk tingkap dapat meningkatkannya.

Dalam hitam

Berbeza, bingkai tingkap gelap boleh menjadi titik tumpuan bilik, menarik semua mata. Sudah tentu, tingkap tersebut tidak perlu dihiasi dengan tekstil, bertindak sebagai peserta penuh dalam pembentukan imej bilik.

Contoh bilik kaca di sebuah rumah persendirian

Bilik tidur

Gabungan tingkap pelbagai saiz dan bentuk dalam bilik yang sama membolehkan anda membuat bukan sahaja sebuah kawasan yang menarik, tetapi juga menyediakan bilik dengan tahap cahaya semulajadi yang diperlukan.

Windows untuk bilik tidur

Tetapkan tetingkap tetingkap

Tingkap yang kusam

Ruang tamu

Salah satu premis penting rumah persendirian atau pemilikan rumah pinggir bandar adalah ruang tamu. Sebagai peraturan, ini adalah bilik yang agak besar, yang mempunyai satu set tingkap yang mengagumkan.

Ruang tamu

Dengan bantuan tingkap yang sempit, anda boleh memberikan sentuhan dalaman gaya Eropah. Biasanya, dalam projek reka bentuk bahasa Inggeris, model pembukaan tingkap yang serupa digunakan.

Ruang tamu dengan bingkai kayu.

Bilik mandi

Di rumah persendirian, ruang bilik mandi boleh membanggakan saiz yang mengagumkan, tidak seperti rakan bandar mereka, yang tertutup di pangsapuri standard bandar. Dan akibat dari ini adalah, pertama sekali, kemungkinan, pada dasarnya, untuk memasang tetingkap, dan kadang-kadang bukan satu, dan agak besar.

Bilik mandi

Bilik mandi asal

Kabinet, perpustakaan

Di dalam bilik-bilik di mana akan ada kerja aktif, kreativiti, membaca, perlu untuk memastikan tahap pencahayaan yang tinggi, kadang-kadang untuk ini perlu menggunakan pemasangan tingkap tambahan.

Tingkap mewah

Tingkap besar untuk pejabat

Bilik kanak-kanak

Bagi bilik tidur dan bilik permainan kanak-kanak, sebagai tambahan kepada masalah dengan pencahayaan yang mencukupi dan kemungkinan penyiaran, isu keselamatan agak teruk.Pada masa ini, pengeluar profil tetingkap menawarkan banyak pilihan untuk "rahsia" kunci yang kanak-kanak tidak dapat membuka sendiri.

Bilik kanak-kanak

Tingkap bulat untuk tapak semaian

Bilik tidur perempuan

Bilik tidur untuk dua orang