Perabot untuk kanak-kanak

Pilihan perabot untuk bilik kanak-kanak: bagaimana untuk melengkapkan, perabot untuk lelaki dan perempuan, bermain perabot

Memilih perabot untuk bilik kanak-kanak - langkah yang sangat penting dan bertanggungjawab. Semua ibu bapa mahu hiasan bilik kanak-kanak menjadi cantik dan keping perabot menjadi praktikal dan murah yang mungkin. Tetapi ini tidak semua - kerana perabot harus, antara lain, selamat, berfungsi dan seperti anak anda sendiri.

Perabot untuk tapak semaian mestilah sepadan dengan usia kanak-kanak. Oleh itu, kriteria yang diperlukan untuk pemilihannya adalah tempoh penggunaannya. Kanak-kanak tumbuh sangat cepat, dan selepas hanya beberapa tahun di dalam biliknya perlu mengubah bukan sahaja pedalaman itu sendiri, tetapi juga untuk membuat pembangunan semula - kawasan permainan dari masa ke masa, ia secara beransur-ansur mengecil, dan pekerja meningkat. Dan jika keupayaan kewangan anda tidak membenarkan setiap 3-4 tahun untuk mengubah sepenuhnya perabot di bilik kanak-kanak, maka patut mempertimbangkan pilihan untuk pilihannya dengan lebih berhati-hati.

Secara umum, syarat asas yang mesti dipatuhi apabila memilih perabot di tapak semaian boleh dikenal pasti seperti berikut.

Keperluan untuk perabot kanak-kanak

  1. Semua elemen perabot harus dipilih sesuai dengan pertumbuhan anak - ini berlaku untuk kerusi dan meja, dan tempat tidur, lemari dan rak. Adalah sangat penting bahawa kanak-kanak tidak mengalami kesukaran dalam menggunakan semua perabot ini, kanak-kanak itu mesti mencapai semua rak dan dapat secara bebas membuka semua pintu. Hari ini, pilihan yang sangat baik untuk bilik kanak-kanak adalah perabot yang "tumbuh" dengan bayi dari usia yang sangat muda - contohnya, kerusi dan meja boleh laras, katil yang boleh dilanjutkan kepada saiz dewasa, tergantung rak, dan sebagainya.
  2. Prasyarat untuk perabot kanak-kanak adalah keramahan dan keselamatan alam sekitar. Ini terpakai kepada bahan-bahan dan pembinaan unsur-unsur perabot. Pertama, hanya bahan mesra alam yang harus digunakan dalam pengeluaran mereka. Dalam hal ini, anda tidak dapat mencari sesuatu yang lebih baik daripada kayu semula jadi. Pernis, cat paling sering mengandungi bahan toksik. Upholsteri juga harus bernafas dan mudah dibersihkan. Penyelesaian terbaik untuk masalah ini adalah dengan memerlukan sijil kualiti untuk perabot di kedai.
  3. Kedua, masalah keselamatan perabot dari segi kecederaan kanak-kanak mungkin penting. Ketidakstabilan perabot, cahaya yang berlebihan atau, sebaliknya, berat, menonjol sudut tajam - semua ini boleh menjadi sumber kecederaan bagi bayi. Oleh itu, perabot harus dipilih bukan dalam gambar katalog, tetapi di kedai, secara peribadi memeriksa kualiti penampilannya.
  4. Apabila menganjurkan ruang dalam bilik kanak-kanak, sangat penting untuk mengenal pasti beberapa kawasan utama di dalamnya - kawasan rekreasi, kerja dan kawasan permainan. Setiap daripada mereka dilengkapi mengikut citarasa dan keistimewaan anak anda, maka dia akan merasa lebih selesa di dalam bilik. Sekiranya tidak mungkin untuk mengubah suai alat muzik kanak-kanak, maka patut diberi perhatian kepada dinding modular dan mengubah perabot. Terima kasih kepada inovasi teknologi ini, kanak-kanak itu sendiri akan dapat melengkapkan dunia kecilnya seperti yang dia fikirkan patut.
  5. Perabot mestilah sepadan dengan watak kanak-kanak itu dan dipilih mengikut citarasa beliau. Anda harus selalu ingat bahawa pada kanak-kanak kriteria pemilihan adalah berbeza daripada kami. Apabila membeli perabot untuk tapak semaian, pastikan untuk berunding dengan anak itu, nyatakan keistimewaannya, tawarkan untuk memilih salah satu daripada beberapa pilihan yang dia suka secara peribadi. Bilik itu harus membawa kegembiraan kepada anak anda, menjadi sudut rahsia dan subjek kebanggaan di hadapan kawan-kawan.

Jenis perabot kanak-kanak

Semua perabot dibahagikan kepada:

Perabot kabinet kanak-kanak sangat dihargai kerana ketahanan dan kepraktisannya. Unsur-unsurnya boleh digantikan dengan umur anak, tanpa melanggar suasana biasa di dalam biliknya. Sebagai contoh, katil kanak-kanak digantikan dengan seorang remaja, meja katil dengan meja kopi, sementara laci dada dan almari pakaian tidak berubah di pedalaman. Pelbagai di atmosfer dibawa dengan menukar aksesori - langsir, permaidani, elemen hiasan.

Perabot modular untuk kanak-kanak termasuk meja, kerusi, katil dan almari. Perabot sedemikian serupa dengan pereka, yang membolehkan anda membuat suasana individu di dalam bilik kanak-kanak. Sistem kompartmen yang fleksibel di dalam kabinet dan banyak bahagian membuatnya lebih rasional menggunakan ruang bilik. Di samping itu, sistem modular boleh ditambah dan dimodenkan dari masa ke masa, menukar konfigurasi dan diselaraskan kepada perubahan keperluan kanak-kanak.

Perabot bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan

Stereotip bahawa bilik untuk lelaki disusun dalam nada biru, dan untuk gadis-gadis dalam warna merah jambu, sudah lama ketinggalan zaman. Hampir mana-mana warna boleh harmoni masuk ke dalam kawasan pembibitan, perkara utama adalah bahawa ia sesuai dengan anak itu sendiri. Satu-satunya cadangan hanya boleh menjadi cadangan untuk menimbangkan warna-warna yang tenang sebagai pilihan - mereka mempunyai kesan yang baik terhadap jiwa kanak-kanak dan perkembangannya.

Perabot untuk kanak-kanak untuk kanak-kanak perlu berfungsi. Di pedalaman ruangan itu akan menjadi baik untuk mengalahkan tema robot dan kereta. Kabinet perlu mempunyai banyak kotak besar di mana budak itu akan meletakkan mainan, kereta, pereka. Sifat permainan budak juga mengenakan syarat kekuatan dan ketahanan perabot, penggunaan bahan tidak menandai untuk upholsteri.

Untuk budak lelaki

Bagi anak perempuan, reka bentuk bilik harus lebih lembut. Untuk seorang wanita kecil, pembibitan boleh dibuat dalam warna pastel cahaya, dalam warna ungu, kuning air, kuning. Seperti dalam versi untuk kanak-kanak lelaki, adalah lebih baik untuk tidak terbawa-bawa dengan aksen terang yang menyumbang kepada peningkatan keceriaan kanak-kanak.

Untuk seorang gadis

Perabot untuk bilik kanak-kanak untuk gadis itu perlu memasukkan almari pakaian yang luas untuk fashionista muda dan rak, di mana anda boleh meletakkan semua mainan kanak-kanak itu. Laci dada untuk puteri muda juga akan sangat praktikal. Jangan lupa tentang pelbagai aksesori - selimut yang disumbat, bantal cerah, selimut lembut, langsir yang indah. Mana-mana gadis akan gembira dengan pasu, peti, bunga, angka yang menarik.

Bagaimana untuk menyediakan tapak semaian untuk dua kanak-kanak

Apabila mengatur bilik kanak-kanak untuk dua orang anak, perlu terlebih dahulu menumpukan pada usia mereka. Nah, jika perbezaan di antara mereka kecil dan keperluan kanak-kanak tidak akan jauh berbeza antara satu sama lain. Perabot kanak-kanak untuk dua kanak-kanak, secara amnya, dibentangkan di kedai perabot dalam pelbagai jenis. Apabila memilih katil, mereka sering berpandukan pilihan dua peringkat, kabinet dipasang dengan banyak, dengan banyak rak dan laci, yang setiap kanak-kanak akan menggunakan mengikut budi bicaranya.

Tetapi bagaimana jika perbezaan usia kanak-kanak adalah penting, tetapi tidak mungkin untuk memperuntukkan bilik yang berasingan kepada anak yang lebih tua? Adalah lebih baik untuk membataskan ruang bilik dengan rak, kabinet atau perabot lain yang sesuai untuk hiasan. Pilihan yang optimum dalam kes ini adalah pengambilalihan katil yang disebut loft, salah satu pilihan untuk sudut kanak-kanak dua peringkat. Di atas tingkat seperti "loteng", sebuah dermaga dilengkapi, dan di bahagian bawah - ruang kerja. Agar tidak hairan dengan pilihan perabot kanak-kanak selama dua, anda boleh menguruskan dua sudut itu di hujung ruangan yang berbeza, yang paling rapat memenuhi keperluan setiap kanak-kanak.Penggunaan perabot sedemikian jauh menjimatkan ruang bilik kanak-kanak dan membolehkan anda membebaskan lebih banyak ruang untuk permainan dan rekreasi lain.

Penyelesaian yang sangat baik apabila mengatur bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak akan menjadi perabot modular - mengubah konfigurasinya, jika dikehendaki, tidak akan menjadi terlalu memberatkan.

Perabot permainan untuk tapak semaian

Ada lagi kategori perabot untuk bilik kanak-kanak - perabot mainan kanak-kanak. Ia diwakili oleh pelbagai slaid, buaian, rumah anak yatim, dapur, bangunan kecil, kilang, tempat letak kereta yang berbeza. Semua keping perabot dari kategori ini direka bentuk untuk mewujudkan suasana yang ceria, santai di dalam bilik dan membolehkan bayi itu untuk bermain dalam fantasi dan bermain banyak. Perabot tersebut bukan sahaja merupakan sumber emosi positif untuk kanak-kanak, tetapi juga menjadi alat yang sangat diperlukan dalam perkembangan mereka.

Perabot permainan direka untuk mencipta ruang khas di bilik kanak-kanak, di mana kanak-kanak akan lebih berminat bermain dan melakukan kerja rumah. Dan ia akan menjadi lebih menyenangkan untuk anak anda mengekalkan ketertiban di dalam bilik seperti ini, yang juga merupakan faktor penting dalam membangunkan rasa tanggungjawab dalam kanak-kanak.

Perabot untuk bilik kanak-kanak bukan sahaja boleh dibeli dalam versi siap sedia, tetapi juga dipesan di kilang perabot untuk projek individu. Ini akan membolehkan anda berfikir dengan teliti melalui situasi dan mewujudkan kawasan yang selesa untuk rekreasi, latihan dan permainan, memberi tumpuan kepada kanak-kanak tertentu. Satu set perabot kanak-kanak, dibuat mengikut lakaran pelanggan, akan disesuaikan sepenuhnya kepada saiz bilik dan keperluan anak anda.