Panel dinding - penyelesaian terbaik dalam kes-kes di mana tugas utama adalah minimum kos dan usaha. Mereka hanya dipasang, dan pilihan warna dan tekstur adalah luar biasa besar, baik dari semula jadi dan dari bahan mentah buatan. Hari ini, panel dinding telah mendapat populariti dan kejayaan yang besar di kalangan pengguna, walaupun pada hakikatnya mereka muncul di pasaran kami agak baru-baru ini.

Apakah jenis panel dinding yang ada

Panel Rak Berpasang
Panel rak

Ini adalah papan dengan panjang 2400 - 3700 dan lebar 125 - 300 mm, ketebalannya adalah dari 8 hingga 12 mm. Kebanyakan permintaan dalam kes-kes bilik pelapis dengan kawasan kecil. Untuk pemasangannya, kayu yang diperbuat daripada kayu atau logam akan diperlukan. Panel dihubungkan kerana kehadiran alur dan lonjakan (atau hanya terdapat alur dan tab yang menghubungkan kedua panel, dalam kes ini jurang dibentuk). Panel ke peti dikunci menggunakan kurungan atau skru mengetuk sendiri (di alur). Bagi pembuatan panel penetapan jenis rak, papan serat, papan serat, PVC dan MDF digunakan.

Panel disusun berjubin
Panel disusun berjubin

segi empat segi, saiznya biasanya dari 30 x 30 hingga 98 x 98 cm, dengan cara yang sangat mudah untuk meletakkan pelbagai corak, menggabungkan semua jenis warna, serta tekstur. Panel pengikat ke dinding biasanya dilakukan dengan gam atau pengapit, dan mereka saling berkaitan menggunakan alur dan sisipan di dalamnya. Chipboard, fiberboard, PVC dan MDF juga berfungsi sebagai bahan untuk pembuatan panel berjubin.

Panel dinding lembaran
Panel dinding lembaran

sangat memudahkan kerja hiasan dinding kerana saiz besar - dari 1, 22 hingga 2.44 m, mempunyai ketebalan 3 hingga 6 mm. Permukaan panel tersebut adalah struktur multilayer dengan tiruan batu, kayu atau jubin. Pemasangan dilakukan dengan gam, dan lipit tersembunyi menggunakan acuan. Untuk pembuatan panel dinding lembaran, papan gentian yang diresapi dengan resin digunakan.

Sebagai tambahan kepada tiga jenis dinding hiasan utama yang ada, terdapat juga struktur untuk pembinaan dinding dalaman dan pelbagai dinding. Ini termasuk panel konkrit dan panel sandwic untuk rumah modular, yang telah selesai dinding dengan penebat, serta kelembapan dan penebat wap di dalamnya. Panel sandwic digunakan terutamanya untuk rumah musim panas dan rumah negara.

Bahan di mana panel dinding dibuat

Panel kayu semulajadi

Kebanyakannya diperbuat daripada kayu oak, cedar, maple atau alder. Ideal untuk premis kediaman, terutamanya kerana keramahan alam sekitar. Jika anda memasangnya di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi (bilik mandi atau dapur), dalam hal ini, anda harus memilih panel dengan salutan lilin yang menangkis air, serta kotoran.

Panel zarah (chipboard)

Proses pembuatan adalah berdasarkan kaedah menekan panas dan habuk papan, sama dengan kayu, tetapi kurang tahan lama, kerana tertakluk kepada perubahan paras suhu dan kelembapan, dan oleh itu hanya sesuai untuk hiasan bilik kering.

Fiberboard (papan gentian kayu)

Juga dibuat dengan menekan panas, tetapi dengan menggunakan kayu dan serat tumbuhan lain, mereka kurang terdedah kepada kelembapan, ramah lingkungan, bagaimanapun, tidak disarankan untuk kamar di mana ada air langsung.

Panel MDF
Panel MDF

Ini adalah bahan baru yang berasaskan papan MDF yang dicipta dengan menekan kering (cip kayu halus ditekan) pada suhu dan tekanan tinggi. Semasa pemanasan, lignin dilepaskan dari kayu, yang berfungsi sebagai elemen penghubung. Bahan ini tahan dengan beban yang mencukupi (kabinet dan rak yang digantung), dan juga tahan terhadap kelembaban yang tinggi, mempunyai penebat panas dan bunyi, adalah kebersihan, tahan lama, dengan kata lain, ia cukup berkualiti. Lebih-lebih lagi, ada MDFs yang tahan api.

Panel kaca

Direka untuk membuat lukisan fotografi yang memerlukan asas tahan lama, dalam hal ini, mereka mempunyai beberapa kelemahan.Tetapi dengan operasi yang berhati-hati, mereka boleh bertahan lama, terutama kerana pengeluar berminat menggunakan teknologi moden, yang memberi kesan positif kepada kekuatan dan perlindungan permukaan kaca.

Panel vinil Gypsum

Bahan di mana drywall yang terkenal telah berkembang maju hari ini digunakan untuk membuat dinding, sekatan dan juga siling. Bahan baru ini adalah drywall yang sama dengan satu-satunya perbezaannya ialah ia diliputi dengan vinil dan bukannya kadbod, yang lebih baik berbanding dengan pendahulunya. Panel-panel ini dikurniakan permukaan kerja siap dengan pola tertentu, dan mereka juga cukup tahan lama dan boleh dipercayai.

Panel 3D
Panel 3D

Keputusan reka bentuk baru, yang menyumbang kepada penciptaan gaya individu mereka, diperbuat daripada panel fesyen dan buluh - bahan yang mewakili pelbagai hiasan panel tekstur yang diukir yang dicat dengan warna yang berbeza menggunakan cat akrilik (selesai glossy atau matte). Panel boleh mencipta kesan yang menakjubkan dan menjadikan ruang dalaman menjadi ruang yang hebat.

Panel PVC
Panel PVC

Panel dinding plastik juga mewakili bahan-bahan terbaharu yang diperbuat daripada polivinil klorida pepejal dengan sedikit pelembut. Panel boleh digunakan dengan selamat untuk hampir mana-mana bilik, walaupun di pancuran, kerana Mereka mempunyai beberapa kelebihan penting: kalis air, tahan api, kebersihan, dengan hayat perkhidmatan yang panjang. Panel plastik adalah jenis yang paling popular di kalangan "rakan sekelas" mereka. Ini mempunyai beberapa kelebihan. Mari lihat lebih dekat.

Properties Panel Plastic

  1. Keramahan alam sekitar. Perlu diingat bahawa polyvinyl chloride digunakan untuk pengeluaran pembungkusan makanan, paip, peralatan perubatan. Menurut peraturan SES, penamat panel PVC disyorkan untuk sekolah, sukan dan institusi perubatan.
  2. Rintangan kebakaran. Ternyata suhu pencucuhan panel adalah +370 darjah, manakala panel dari papan serat dan papan partikel menyala pada + 250 darjah. Tetapi itu tidak semua: eksperimen menunjukkan bahawa panel PVC memancarkan 2 kali kurang asap apabila dibakar daripada panel yang dibuat daripada papan partikel dan fiberboard. Dan apabila diuji untuk toksisitas, ternyata bahawa produk pembakaran dari papan partikel dan papan serabut adalah satu setengah kali lebih toksik daripada "rakan sekelas" mereka. Juga, jangan lupa bahawa panel penamat diklasifikasikan sebagai bahan pemadam sendiri.
  3. Rintangan kelembapan. Panel dinding, terima kasih kepada permukaan rata mereka, sama sekali tidak mengekalkan kelembapan, dan ketiadaan liang-liang membantu mikrob dan acuan untuk tidak menyerupai permukaan dinding. Itulah sebabnya bahan ini sering digunakan di bilik mandi dan di dapur.
  4. Pemasangan mudah. Ia bukan rahsia bagi sesiapa sahaja yang memasang panel tidak sukar, walaupun seorang tuan yang tidak berpengalaman dapat mengendalikan ini. Bahan ini tidak memerlukan sebarang kerja persediaan dan meratakan permukaan. Selain itu, bahagian struktur yang rosak mudah diganti.
  5. Kebolehan hiasan. Panel plastik mempunyai pelbagai pilihan warna dan bentuk. Terdapat pilihan dengan corak bercetak di permukaan menggunakan filem terma. Bahan ini dapat menghiasi permukaan mana-mana, oleh itu ia dianggap pilihan penamat yang paling popular.

Saiz Panel Plastik

Ketebalan panel boleh dibahagikan kepada dua subtipe - ini ialah 5 mm dan 8.9.10 mm. Pada subtipe kedua (saiz 8-10 mm) adalah cetakan dari saiz yang sama.

  1. Lapisan. Panelnya adalah 3 m panjang, 10 cm lebar dan lebih jarang 12.5 cm (mempunyai profil berganda). Yang paling popular adalah "Eropah" dengan kunci lebar dan pilihan lain yang kurang popular dengan kunci sempit adalah "polka". Ia dihasilkan terutamanya dalam warna putih, jarang ditemui dalam warna.
  2. Panel Panjang paling popular panel plastik ialah 260, 270 dan 300 cm; lebarnya boleh 15 - 50 cm, tetapi saiz yang paling umum adalah 25 cm Panel boleh dicat, dipernis atau dilapisi dengan filem termal.Jahitan yang hampir tidak dapat dilihat apabila dipasang adalah perbezaan utama antara panel dan lapisan.
  3. Lembaran. Lembaran PVC juga boleh dipanggil plat PVC. Lebar helai itu boleh menjadi 80-203 cm, panjangnya dari 150 hingga 405 cm. Lembaran yang paling popular adalah buih PVC, manakala lapisan atas panel boleh menjadi kesan yang tahan dan licin.

Kelebihan menggunakan panel dinding

Menggunakan panel dinding sebagai bahan penamat, anda boleh mengelakkan saat-saat persediaan seperti menyelaraskan dinding, serta mengeluarkan plaster, kertas dinding dan cat lama, i.e. hiasan pra-dinding. Di samping itu, pemasangan panel dinding tidak memerlukan alat atau peralatan khas, serta kelayakan khusus tuan. Semua yang diperlukan adalah penjana, paku, bar kayu dan panelnya sendiri. Antara lain, panel dinding akan menyediakan penebat bunyi dan haba yang sangat baik dan pelekat komputer, telefon dan kabel elektrik lain di dalam bilik. Mereka tidak memerlukan penjagaan khas sama ada semua yang diperlukan adalah untuk menghapusnya sekali sebulan dengan deterjen atau hanya kain lembap. Dan jika perlu, unsur yang rosak mudah diganti. Tetapi biasanya panel dinding mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, mereka tahan lama, bersih dan tahan terhadap tekanan mekanikal - semua ini akan menghapuskan keperluan untuk pembaikan kosmetik tahunan.

warna kelabu dalam hiasan dinding

Stensil untuk dinding: pilihan lukisan

/
Stensil adalah alat mudah ...
plaster venetian

Plester Venetian bertekstur

/
Dalam menghias dinding menggunakan banyak ...
Moulding untuk reka bentuk dalaman moden

Moulding: 100 idea untuk kegunaan dalaman

/
Moulding di pedalaman moden - ...
Menggunakan panel dinding untuk menghias ruang tamu
1 untuk menjawab