Kandungan
 1. Kelebihan siling rak
 2. Jenis Siling Slatted
 3. Peranti dan pemasangan siling rak

Sebelum bercakap mengenai siling rak, perlu untuk beralih kepada sejarah kejadian mereka. Permulaan tahun 90-an boleh dipanggil dengan selamat tempoh ketika pembaikan berkualiti Eropah telah memasuki fesyen dengan tegas. Pada masa ini, siling rak aluminium pertama yang dibekalkan oleh Jerman dan berbeza, seperti apa-apa kebaharuan, dalam kos yang cukup, muncul di pasaran Rusia. Inovasi dihargai, dan populariti siling tersebut meningkat setiap hari. Oleh kerana ciri-ciri utamanya, bahan ini telah digunakan secara meluas dalam pembaikan dapur dan bilik mandi. Dari masa ke masa, pengeluar mula menghasilkan kedua siling putih standard, dan dengan pelbagai jenis sisipan warna. Ini memungkinkan untuk mewujudkan bukan sahaja premis yang dilengkapi praktikal, tetapi juga untuk memelihara integriti penyelesaian reka bentuk.

Siling logam rak adalah cara yang cepat, praktikal dan estetik menarik untuk menghias siling di sebuah apartmen. Kekuatan yang tinggi, ketahanan kelembapan, ketahanan, serta pemilihan tekstur dan warna yang besar akan membantu mewujudkan ruang dalaman yang moden dan tidak biasa di mana-mana bilik.

Hiasan siling jenis ini digunakan di bangunan kediaman dan awam, ia digunakan secara meluas dalam kemudahan perindustrian dan juga dalam pengangkutan. Seperti mana-mana jenis siling yang digantung, ia dapat menyembunyikan kecacatan permukaan, pendawaian, komunikasi, bunyi dan bahan penebat haba.

Kelebihan siling rak

 1. kemungkinan penggunaan di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi;
 2. mempunyai rintangan hentaman yang agak tinggi;
 3. ketahanan: panel keluli dan aluminium tidak karat, jangan pudar di bawah sinar matahari. siling itu akan bertahan lebih daripada 25 tahun.
 4. kemungkinan kombinasi, pelbagai spesies dalam warna, warna dan tekstur akan membantu untuk mencipta reka bentuk yang unik;
 5. keramahan alam sekitar: dalam pembuatan panel saya menggunakan bahan-bahan yang mesra alam, jadi mereka selamat untuk kesihatan;
 6. siling logam rak tidak reput, tidak mengumpul habuk, dan juga mudah dijaga;
 7. penunjuk rintangan kebakaran yang tinggi membenarkan penggunaannya di tempat-tempat yang mempunyai keperluan keselamatan kebakaran yang tinggi. Pada suhu tinggi, panel tidak mengeluarkan bahan toksik;
 8. seperti mana-mana jenis siling yang digantung, membenarkan pemasangan lekapan dan pelbagai sistem iklim;
 9. pemasangan mengambil masa beberapa jam dan tidak memerlukan kerja persediaan: meratakan dengan plaster, primer, dll.

Jenis Siling Slatted

Siling logam rak boleh terdiri daripada dua jenis:

Jenis tertutup

Apabila dipasang, mereka tidak mempunyai ruang antara rak. Mereka diikat bersama dengan sendi dengan rupa lapisan kayu.

Siling ditutup

Jenis terbuka

Dalam bentuk siap, ia mempunyai jurang hampir tidak dapat dilihat antara rel komponen. Terdapat sisipan khas antara pelbagai warna dan bentuk, dengan mana anda boleh menekankan elemen hiasan: lampu, zon berasingan.

Siling slatted

Reka bentuk siling rak

Panel rak dihasilkan dalam bentuk lembaran aluminium dengan ketebalan sehingga 0.7 mm dan lebar 50-200 mm dengan pelbagai jenis lapisan hiasan. Panjang panel adalah 3-4 m, tetapi terdapat saiz adat lain. Bahagian depan panel dicat sesuai dengan jadual warna "warna" antarabangsa. Bukan bahagian hadapan disalut dengan primer atau varnis (5 mikron). Setiap panel mempunyai "sisir" dengan bantuan yang mana ada pengikat untuk panduan. Kepada struktur sokongan, siling dipasang pada penggantungan musim bunga. Reka bentuk siling slatted di sekitar perimeter dibingkai oleh profil PL dan RPP * 18 (profil berbentuk U). Bahagian depan panel dicat sesuai dengan jadual warna "warna" antarabangsa. Bukan bahagian hadapan disalut dengan primer atau varnis (5 mikron).

Peranti dan pemasangan siling rak

Rel siling dipasang menggunakan apa yang dipanggil "ulas" yang terletak di arah aluminium atau keluli. Setiap rel menganggap kehadiran pelayaran tertentu. Untuk mengelakkan kerosakan, anda harus membeli kedua-dua rel dan melintasi jenama yang sama.

Pemasangan siling rak agak mudah dan tidak memerlukan pengetahuan dan kemahiran khas. Berikutan arahan di bawah, anda boleh dengan mudah memasang sendiri siling itu. Perlu diingatkan bahawa pemasangan siling perlu dilakukan terakhir, apabila semua kerja pembaikan dan pembinaan selesai. Jika ada kabel elektrik di siling, penjagaan mesti diambil bahawa ia tidak mengganggu.

Alat berikut akan diperlukan:
 1. tahap dan tahap laser;
 2. roda rolet;
 3. pemutar skru;
 4. gerudi;
 5. gunting untuk logam;
 6. bahan yang diperlukan:
 7. siling rak;
 8. profil
 9. skru dan dowels;
 10. penggantungan;
 11. melintasi.

Pemasangan siling bermula dengan pemasangan rel. Mereka dilampirkan di sekitar perimeter bilik. Seterusnya, mereka menandakan tempat siling masa depan, yang akan terletak di bawah yang lama dengan 15-20 cm. Langkah seterusnya adalah pemeteran. Sekiranya kerja pemasangan dijalankan di dalam bilik besar, gunakan tahap laser. Barisan mendatar digambar bersama profil mana yang akan dipasang. Panjang profil standard ialah 3 m Jika profil panjang yang lebih pendek diperlukan, ia boleh dipotong menggunakan gunting untuk logam.

Sepanjang garis yang ditarik sebelumnya, profil panduan digunakan pada permukaan dinding, dan kemudian lubang dibor. Skru dengan dowel diskru ke dalam lubang. Oleh itu keseluruhan profil dilampirkan. Padang harus 50-60 mm. Selepas itu, tahap memeriksa sama ada profil itu tetap sama rata. Di sudut, profil mesti dihubungkan dan diperiksa mengikut tahap. Ia sepatutnya menjadi perimeter bilik.

Sekarang ukuran dibuat untuk memasang penggantungan. Jarak antara pengikat mereka adalah kira-kira 1 m. Penggantungan dipasang dengan skru dan dowel. Kedudukan penggantungan yang dipasang juga disemak mengikut tahap. Traverses dilampirkan pada suspensi pada jarak tidak melebihi 1 m.

Traverses harus terletak bersebelahan dengan rel dan berada pada tahap yang sama dengan profil perimeter. Dengan pemutar skru ia dilampirkan kepada suspensi. Sangat penting untuk melancarkan permukaan rata tanpa cacat. Ini akan muncul pada kemunculan siling.

Melangkah mungkin panjang tidak mencukupi. Dalam kes ini, ia boleh ditambah. Untuk melakukan ini, gimbal dilampirkan pada permulaan pelintas seterusnya, dan pelayaran kedua pergi dengan punggung yang pertama. Setelah memasang pelayaran, anda boleh mula memasang siling.

Seterusnya, filem pelindung dikeluarkan dari rel, dan kemudiannya dipotong mengikut saiz bilik. Bilah-bilah itu mesti diletakkan di dalam panduan dan diklik sepanjang keseluruhan rasuk.

Kayu siling
Siling palsu untuk pedalaman rumah moden
Reka bentuk siling untuk bilik moden 2016
Siling bertingkat dan dua kerusi merah
Siling kayu di pedalaman Provence
Siling plasterboard di dapur. Kebaikan dan keburukan
Reka bentuk siling kontemporari di ruang tamu
Reka bentuk siling bilik tidur moden
Siling mana yang hendak dipilih?
Pilihan untuk menamatkan siling di apartmen
Siling dapur
Rasuk siling di dalam rumah
Masalah Ceiling Stretch
Ciri-ciri Stretch Ceilings
0 jawapannya