Mana-mana pembaikan modal premis termasuk kemasan kasar mereka. Intipati karya-karya ini adalah untuk menghapuskan kekurangan dan meratakan permukaan lantai, dinding dan siling ke keadaan yang ideal, iaitu. menyediakan mereka untuk memohon bahan penamat. Didahului dengan penamat yang kasar di premis, pembongkaran struktur yang tidak perlu dan pembinaan partisyen yang diperlukan.

Sebelum memulakan kerja draf, sangat penting untuk menentukan dengan jelas ruang dalaman masa depan. Tanpa ini, adalah mustahil untuk melakukan penamat kasar dengan kualiti yang tinggi. Secara umum, sebelum memulakan kerja, anda perlu tahu:

 1. susun atur umum apartmen;
 2. lokasi perabot;
 3. lokasi peralatan elektrik dan pendawaian elektrik, kehadiran soket, suis, lampu;
 4. jenis pintu dalaman;
 5. jenis dan susunan peralatan paip;
 6. jenis siling;
 7. pilihan dekorasi dinding;
 8. jenis lantai.

Oleh itu, kemasan kasar bilik sebahagian besar bergantung kepada bahan kemasan yang dirancang.

Hiasan rumah kasar: jenis kerja utama

Kasar melibatkan jenis kerja berikut:

 • penjajaran siling;
 • penjajaran dinding;
 • meratakan lantai;
 • peranti itu lantai panas (jika perlu);
 • pemasangan pemanasan, bekalan air dan sistem kumbahan;
 • kerja elektrik;
 • pemasangan tingkap dan pintu, kaca balkoni atau loggias (jika perlu).

Teknologi kasar dan bahan-bahannya ditentukan berdasarkan lapisan salutan masa depan yang dipilih. Sebagai contoh, jika anda bercadang untuk meletakkan lantai yang berbeza di dalam bilik yang berbeza, maka dengan pendekatan yang salah, anda boleh mencapai hakikat bahawa ketinggian dan ambang yang tidak perlu akan muncul di seluruh apartmen. Oleh itu, ketinggian selekoh dan perbezaan ketebalan salutan selesai diambil kira walaupun di peringkat kerja kasar.

Penamat kasar: arahan langkah demi langkah

 Penjajaran dinding dan siling

Kami menggabungkan kedua-dua peringkat ini kerana fakta bahawa teknologi penjajaran untuk siling dan dinding adalah sama dan memerlukan penggunaan bahan yang sama.

Perlu berhentilah meratakan permukaan dengan campuran yang paling sering diperbolehkan dengan perbezaan kecil. Sekiranya cerun dinding atau siling cukup kuat, maka itu adalah yang terbaik untuk kekal di papan permukaan permukaan. Untuk siling, terdapat pelbagai pilihan yang lebih luas: drywall boleh diganti dengan siling digantung atau dengan struktur yang digantung modular atau pepejal. Jenis siling semacam itu memberikan lebih banyak peluang untuk menyelenggara lampu, dan juga untuk memajukan permukaan kerinting pelbagai peringkat.

A) Jika pilihan telah dibuat untuk memihak campuran campuran, maka ia ditentukan terutamanya oleh jenis asas (konkrit, bata, kayu, dll), jenis bilik (kering, basah) dan, tentu saja, bahan penamat. Apabila menyelaraskan siling dan dinding, perlu menggunakan tiga jenis mortar: primer, dempul dan plaster.

Tujuan primer adalah untuk mengelakkan kerosakan pada permukaan asas dan meningkatkan lekatan dan penyerapan lapisan berikutnya. Substrat padat biasanya disalut dengan primer dengan kualiti lekatan yang tinggi. Permukaan berliang dirawat dengan bahan dengan kadar penembusan yang mendalam.

Putties direka untuk menutup bonggol kecil dan cip. Mereka draf dan selesai. Yang pertama digunakan untuk mengukur lapisan pertama, dengan bantuan kasar. Kemasan digunakan untuk meratakan akhir permukaan. Bergantung kepada jenis premis, putty berdasarkan simen atau gipsum dibeli. Jumlah kerja pengisi akan bergantung kepada jenis salutan yang anda persiapkan permukaan.

Jika dinding dan siling mempunyai penyelewengan yang kuat, maka penggunaan plester adalah disyorkan.

Untuk memastikan kualiti permukaan permukaan yang optimum, pakar mengesyorkan menggunakan semua komponen dari satu pengeluar. Keadaan utama untuk kualiti selesai kasar adalah melekat semua salutan ke yang sebelumnya.

Adalah sangat penting bahawa proses penamat kasar apartmen tidak secara artifik dipercepat, berkaitan dengan keinginan pemilik untuk cepat menyelesaikan pembaikan. Setiap lapisan lapisan, sama ada primer, dempul atau plaster, mestilah kering hingga akhir. Hanya dalam kes ini, kerja berkualiti tinggi akan dipastikan pada penjajaran permukaan.

B) Jika kita berhenti di penjajaran dinding dan siling dengan bantuan drywall, maka proses ini boleh dipanggil paling maju dan mudah dikawal dari segi teknologi. Terdapat sedikit bahaya untuk membuat kesilapan, yang pada akhirnya dapat menjejaskan kualiti semua pembaikan berikutnya.

Pemasangan drywall boleh dijalankan pada profil atau pada gam. Pemasangan pada profil menyediakan pemilik bilik dengan peluang penebat dan penebat bunyi tambahan dinding. Di samping itu, rongga yang dibentuk di bawah helai drywall boleh digunakan untuk menyembunyikan pelbagai rangkaian kejuruteraan: pemanasan, elektrik, penggera, dan sebagainya.

Tetapi sesetengah pemilik mempunyai sikap negatif terhadap ruang kosong dan lebih suka memasang drywall pada gam. Kaedah ini, bagaimanapun, lebih rumit dan memerlukan kemahiran tertentu dari tuan. Ia juga tidak sesuai untuk permukaan dengan ketinggian yang sangat besar.

Penggunaan drywall dalam penjajaran langkah-langkah dan siling adalah, pertama sekali, menyimpan wang dan masa tuan. Kaedah ini lebih baik untuk permukaan dengan perbezaan yang tinggi, di mana kerja plastering memerlukan kemahiran yang terlalu tinggi, dan tidak akan menjamin kualiti yang sempurna. Drywall sesuai untuk penebat haba dan bunyi bilik.

Stucco diutamakan di bilik-bilik kecil untuk mengelakkan "makan" sentimeter berharga ruang tamu. Penggunaan plaster juga disyorkan di bilik basah.

Tingkat meratakan

Untuk tingkatkan lantai, anda boleh menggunakan jenis senarai berikut:

Kaedah penjajaran dipilih berdasarkan tahap perbezaan lantai, jenis penebat bunyi dan jenis lantai yang dimaksudkan di dalam bilik.

Skru simen adalah cara yang paling biasa untuk tingkat lantai. Ia sesuai untuk mana-mana topcoat dan mempunyai harga yang sangat berpatutan. Sekiranya diperlukan untuk menaikkan paras lantai (contohnya, untuk meletakkan "lantai hangat"), kemudian sejajar dengan tanah liat yang lebih luas, memberikan bunyi tambahan dan penebat haba ke lantai. Skru simen tidak bertahan tergesa-gesa dan matang dalam masa 3 minggu.

Skop kering adalah asas lantai pukal. Bekerja dengannya kurang memakan masa dan lebih pendek. Di samping itu, senarai panjang kering menyediakan penebat lantai yang tinggi dan kemungkinan pelbagai komunikasi. Tetapi pada masa yang sama, sangat penting untuk tegas mengikuti semua saranan penggunaannya.

Lantai pukal disediakan dari campuran bangunan kering. Ia hanya digunakan untuk permukaan yang bersih dan bersih. Penggunaan teknologi sedemikian sangat popular hari ini disebabkan kesederhanaan dan sifat meratakan sendiri.

Menimbulkan persoalan tentang ketidakmampuan yang dapat diterima dalam hal-hal hiasan kasar bilik, kami sekali lagi menarik perhatian kepada hakikat bahawa ia mempengaruhi lantai yang paling teruk. Pembesaran memerlukan sejumlah masa dan mewujudkan keadaan optimum untuk pengeringan. Kegagalan mematuhi garis panduan ini boleh mengakibatkan keretakan salutan.

Peranti "lantai panas"

"Lantai hangat" hari ini dibahagikan kepada dua kumpulan utama: sistem air dan elektrik. Keputusan yang memihak kepada ini atau reka bentuk itu mesti diambil bersama dengan pakar dan dengan berhati-hati, memandangkan ciri teknikal dan operasi masing-masing.Lantai "panas hangat" juga dibahagikan kepada jenis mengikut peranti mereka: tikar pemanasan, sistem kabel atau lantai filem inframerah.

Pemasangan sistem lantai "panas" harus dijalankan hanya oleh pakar yang kompeten yang akan memastikan pemasangannya yang betul dan operasi tanpa gangguan. Di samping itu, sebuah syarikat khusus akan memberi anda jaminan dan penyelenggaraan sistem percuma.

Pemasangan pemanasan, bekalan air dan sistem kumbahan

Untuk mewujudkan keadaan hidup yang selesa di dalam rumah, adalah perlu untuk menjaga fungsi maksimum semua peranti pemanasan di premis, dari radiator ke rel tuala yang dipanaskan air.

Satu faktor penting dalam memastikan pemanasan kualiti sistem pemanasan adalah memahami strukturnya. Di samping itu, perlu memilih elemen yang betul dan sambungan sistem pemanasan. Semua isu ini tidak dapat diselesaikan tanpa bantuan seorang pakar yang kompeten; kerja sedemikian, sebagai peraturan, tidak dijalankan sendiri.

Pemasangan paip air dan paip pembentung yang betul di dalam bilik mandi dan di dapur tidak begitu penting untuk keselesaan dan kesenangan di rumah. Menjalankan kerja-kerja ini juga disarankan untuk dipercayai oleh para profesional.

Kerja elektrik

Sebelum menjalankan kerja-kerja elektrik, perlu berhati-hati mengira titik keluar, iaitu. suis dan suis. Sebelum memulakan kerja pada pendawaian elektrik, lokasi semua peralatan dan lekapan elektrik juga dipertimbangkan. Wayar boleh disembunyikan di belakang struktur yang digantung atau dalam kotak, atau tersembunyi di dinding.

Pemasangan tingkap dan pintu

Lebih baik mempercayakan bahagian kerja ini kepada syarikat khusus. Bahan struktur, plastik atau kayu, masing-masing menentukan untuk dirinya sendiri. Apabila menempah tingkap, sangat penting untuk memikirkan pilihan untuk bilik penyiaran dan memasang ikat pinggang yang mudah digunakan di ruangan ini. Pintu dalaman dipilih mengikut reka bentuk keseluruhan apartmen. Anda boleh menggantikan terperinci dalaman ini dengan lengkungan, yang diperbuat daripada drywall, atau melakukan pembukaan kayu.

Jisim pilihan, dan pilihan keputusan akhir terletak pada anda.

Pertimbangkan apa kemasan kasar dan halus pada video