Pilihan reka bentuk dapur

Pilihan reka bentuk dapur

Merancang rumah atau apartmen anda adalah menyusahkan dan bertanggungjawab. Banyak soalan mula muncul. Dan agar tidak terkeliru dalam masalah ini dan pelbagai pilihan, kami akan cuba untuk mempertimbangkan cara untuk menyelesaikan reka bentuk bilik, yang tidak diberikan tempat terakhir di rumah kami - dapur.

Langkah pertama

Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan mengenai reka bentuk. Menurut pereka profesional untuk dapur, terdapat dua gaya utama:

Tradisional (atau juga dipanggil klasik)
Dapur klasik
Moden (moden)

Titik yang berasingan boleh dikenalpasti, yang disebut arah trendi, yang merangkumi "Berteknologi tinggi"Dan"Minimalisme».

Sebelum anda merancang reka bentuk dapur anda perlu disediakan dengan baik. Apakah maksudnya:

  1. Tentukan bagaimana perkakas dapur akan ditempatkan sebelum anda memesan perabot atau membeli siap sedia, pasang bilangan cawangan yang diperlukan. Jika anda merancang untuk memasang perabot dalam dua baris, maka bekalan air ke tempat di mana paip akan.
  2. Pertimbangkan bilangan kabinet dan lokasi mereka. Adalah perlu untuk mengambil kira hidangan yang jarang digunakan akan disimpan, dan sebaliknya, yang mana kabinet terbaik digantung supaya mudah untuk mendapatkan hidangan untuk kegunaan harian. Atau boleh lakukan tanpa menggantung kabinet dan menggantikannya dengan rak terbuka.
  3. Anda mungkin perlu memasang lampu latar di atas permukaan kerja. Anda tidak sepatutnya lupa untuk mengambil masa ini apabila menandakan juruelektrik.

Jenis reka bentuk perabot untuk dapur dan susun aturnya

Pengaturan perabot dalam satu baris. Ideal untuk ruang kecil atau keluarga dua. Sekiranya mungkin untuk menggabungkan dapur dan ruang makan, anda boleh membeli meja makan lipat yang boleh ditarik balik, dengan itu mengembangkan kawasan lorong.
Lokasi dalam dua baris. Dengan reka bentuk ini, dapur adalah padat dan bergaya.

L susun atur. Ia dianggap universal bagi mana-mana bilik, kecuali bahawa ia tidak akan sangat mudah di dapur yang sangat sempit.


Susun atur U. Pereka bentuk menganggap susun atur ini paling berjaya dari segi kemudahan dan keselamatan, kerana semua perabot dan peralatan terletak di sepanjang dinding.

U berbentuk dapur

Dapur adalah semenanjung atau pulau dapur. Pilihan reka bentuk ini akan berguna untuk bilik besar. Dapur pulau adalah gabungan model berbentuk L atau berbentuk U dengan permukaan kerja tambahan di tengah.

Dapur Peninsula

Memilih perabot hanya separuh cerita. Untuk dapur untuk benar-benar menjadi selesa dan selesa, anda perlu memilih tekstil yang betul supaya ia harmoni melengkapkan bahagian dalam dapur.