Lantai sihir - 3D

Lantai sihir - 3D

Lantai yang indah dibuat sentiasa menarik. Dan keinginan untuk membuat karya seni dari itu tidak dapat difikirkan tanpa hubungan yang dipertimbangkan dengan teliti. Hari ini, teknologi pembinaan memungkinkan untuk menjadikan lantai sukar dipercayai dan berfungsi, dan lapisan asal sesuai dengan setiap selera. Artikel itu mencadangkan menjadikan lantai 3D pukal itu sendiri. Dan maklumat terperinci mengenai prosedur untuk mewujudkan permukaan tiga dimensi akan membantu untuk melakukan ini dengan mudah.

Teknologi lantai 3D

Lantai 3D kelihatan mengagumkan bukan sahaja di apartmen, tetapi juga di pejabat dan lantai perdagangan. Skema warna dan corak lantai volumetrik boleh menjadi apa-apa, dan apa yang fantasi yang anda ingin sedar terpulang kepada anda. Teknologi lantai 3D adalah berdasarkan pembuatan kesan tiga dimensi dalam imej. Kedalaman gambar secara langsung bergantung kepada ketinggian di lapisan terakhir. Untuk meletakkan bahan khas, teknologi ini menyediakan:

  • Unsur hiasan (gambar, lukisan, bahan buatan dan semula jadi);
  • Campuran polimer dua komponen (asas telus dan pengeras).

Kerja persediaan

Bagi mereka yang ingin memasang lantai besar, ingatlah bahawa ini memerlukan banyak kesabaran, ketekunan dan keinginan untuk adventurism. Sejak pertama kalinya lantai itu tidak berfungsi. Sebelum mengisi lantai volumetrik, perlu dilakukan pengudaraan paksa. Oleh kerana bahan polimer di lantai terlalu toksik dan respirator tidak akan membantu di sini. Di samping itu, suhu dalam bilik hendaklah sekurang-kurangnya +10 darjah.

Penyediaan lukisan untuk lantai pukal

Pertama anda perlu membuat keputusan tentang corak yang anda mahu lihat di atas lantai. Ia adalah perlu untuk memilih dan berfikir melalui semua perkara-perkara kecil terlebih dahulu - kaca, cengkerang dan batu kecil. Selepas itu, pergi ke sebuah syarikat pengiklanan yang menerbitkan iklan luar, dan perintah dari mereka kanvas (banner) dengan foto yang dipilih. Apabila membuat pesanan, tanyakan apa kualiti pencetak yang disediakan untuk mencetak. Resolusi imej hendaklah dari 1440 dpi, dan imej dicetak pada satin matte. Membuat gambar untuk lantai 3D akan mengambil lebih banyak wang daripada bahan lain.

Menyediakan asas

Pertama, permukaan mesti dibersihkan dari semua bahan cemar. Permukaan mestilah kering, tidak lebih daripada 4% kelembapan dibenarkan. Jika lantai pukal diletakkan pada permukaan logam, maka ia mesti degreased. Semua retak dipenuhi dengan sealant atau epoksi. Dan lubang perlu dibaiki dengan campuran cepat kering, yang termasuk asas kuarza-epoksi. Permukaan keras dirawat dengan kaedah pukulan tembakan, dan permukaan lembut dirawat dengan pengisaran. Pada masa yang sama, anda perlu melakukan fillet, dan kemudian menjalankan penyingkiran habuk menggunakan pembersih vakum perindustrian.

Untuk meningkatkan penyerapan dan lekatan permukaan, mereka mengesyorkan dengan menggunakan primer utama. Ia akan mengisi semua liang kecil dan menembusi jauh ke dalam konkrit. Proses ini menghubungkan asas konkrit dengan lapisan asas lantai. Ramai orang berfikir bahawa lantai sedemikian akan menjadi sejuk, tetapi ini adalah kejahatan. Lantai tiga dimensi boleh digabungkan dengan lantai yang hangat, dan ia akan menjadi sumber haba utama di dalam rumah. Tetapi lantai dipanaskan 3D lebih sukar untuk dikendalikan.

Lapisan asas

Ia hanya perlu diteruskan ke peringkat kerja ini 4 jam selepas menyebarkan permukaan. Lapisan asas boleh dilipat atau lantai polimer. Kebanyakan mengesyorkan pilihan kedua, kerana dianggap sebagai asas yang sangat baik untuk memohon imej. Jika anda ingin menghiasi lapisan dengan bahan semula jadi atau buatan bukan gambar, lapisan utama menjadi latar belakang. Lapisan polimer digunakan untuk asas yang kasar supaya permukaannya sempurna walaupun. Dalam ketebalan lantai tidak boleh menjadi gelembung, tetapi ini dapat diperiksa oleh tingkat bangunan.

Lapisan pertamaLukisan imej

Selepas lapisan asas digunakan, anda boleh meneruskan permohonan lukisan atau hiasan. Imej untuk lantai 3D digunakan dalam dua cara:

  1. Dengan menampal lapisan asas;
  2. Menggunakan cat.

Sudah tentu, pilihan kedua akan menjadi yang paling hebat, tetapi ia terlalu mahal. Sejak cat akrilik dan polimer untuk imej lantai tidak murah. Kebanyakan kos akan pergi ke karya seniman. Jika anda memutuskan kaedah ini, maka anda tidak perlu menyimpannya. Kualiti imej bergantung pada gambaran lantai kelantangan. Menggambar gambar dianggap kaedah yang paling biasa. Sebagai lukisan, kain banner atau jubin vinil digunakan. Sebelum memohon imej, adalah perlu untuk menjalankan buku asas dengan polimer telus. Lukisan yang dibuat pada filem vinil terpaku dengan berhati-hati supaya tidak ada gelembung. Lukisan yang dibuat pada kain banner dilekatkan dengan lapisan gam nipis.

LukisanJaket terakhir

Sebelum memakai kot terakhir, perlu mengira jumlah bahan. Penggunaan akan bergantung pada ketebalan lapisan, biasanya 3 mm. Untuk memproses 1 meter persegi meninggalkan sehingga 4 kg bahan polimer telus. Lapisan terakhir digunakan dengan cara ini:

  1. Semua komponen bercampur dalam bekas bersih dengan gerudi;
  2. Campuran campuran polimer ketebalan seragam dituangkan ke imej;
  3. Pastikan tahap campuran di seluruh lantai;
  4. Selepas itu, lapisan polimer dilancarkan dengan roller pengudaraan jarum untuk mengeluarkan semua buih. Teruskan ini sehingga komponen menebal.

Apabila rolling dan meratakan selesai, anda hanya boleh berjalan di lantai dengan kasut dengan paku pada tapak tunggal. Untuk menjadikan lantai sangat tahan lama, ia dilindungi selama tiga hari dengan bungkus atau bungkus plastik.

Lapisan terakhir

Selepas lapisan telus mengeras, anda perlu memohon varnis pelindung. Ia akan melindungi daripada kerosakan kimia dan mekanikal, dan ini akan memperluaskan masa operasi lantai. Agar tidak tergelincir, ia mungkin untuk melindungi dengan varnis khas dengan ciri anti-slip.