Cat larut air

Cat larut air: komposisi dan faedah

Dalam artikel terakhir, kami memperkenalkan anda kepadacat enamel. Hari ini kita akan bercakap mengenai cat berasaskan air yang popular untuk kegunaan luaran dan dalaman. Cat larut air sesuai dengan baik pada pelbagai permukaan, kering dengan cepat, tidak mengeluarkan bahan toksik dan agak murah. Dakwat emulsi berair adalah pigmen dan polimer, digantung tetapi tidak larut dalam air. Selepas permohonan ke permukaan, air sebahagiannya menyejat, sebahagiannya menyerap, dan zarah-zarah pengikat melekat bersama, membentuk filem yang kuat.

Cat larut air terdiri daripada:

 1. pengisi;
 2. pelarut;
 3. plasticizers (bahan yang menghalang pemisahan cat dan hujan);
 4. desiccants (pengerat);
 5. warna pigmen;
 6. pengikat.

Cat larut air dibuat berdasarkan emulsi PVA atau akrilat. Cat berasaskan lateks kurang biasa. Lukisan dengan cat berasaskan air mempunyai ciri-ciri sendiri. Maklumat lanjut tentang ini baca di sini.

Dari pengikat apa yang dimasukkan dalam komposisi cat berasaskan air - PVA, lateks atau acrylate - sifat salutan yang nyata berubah. Cat berdasarkan emulsi PVA tidak stabil untuk kelembapan dan haus dengan cepat. Latex dan acrylate adalah "berkaitan" bahan: mereka adalah resin sintetik. Lapisan akrilik dan lateks pudar sedikit dan cuci dengan baik. Akrilik lebih mahal, tetapi sedikit tahan lama dan kalis air daripada cat berasaskan lateks - itulah perbezaannya di antara mereka.

Kelebihan cat berasaskan air dan aplikasinya

Kerana kerapuhan dan ketidakstabilan untuk kelembapan, cat berdasarkan PVA hanya digunakan di dalam rumah: lukisan dinding, dinding, siling, dll. Cat berasaskan lateks dan salutan akrilik juga boleh digunakan dalam aplikasi luaran. Mereka digunakan untuk konkrit, plester, kayu, tetapi tidak mematuhi dengan baik di atas cat berkilat. Cat akrilik mempunyai kebolehtelapan wap yang tinggi, keanjalan, dan oleh itu tidak memecahkan pokok apabila ia berkembang atau dinaikkan.

Cat larut air mempunyai banyak kelebihan:

 • tidak ketoksikan;
 • tiada bau pedas;
 • kering dengan cepat;
 • penggunaan air sebagai pelarut;
 • keupayaan untuk memberikan sebarang warna dengan menggunakan warna;
 • cengkaman yang baik.

Mereka hanya mempunyai dua kekurangan:

 • ketika beku, mereka kehilangan harta benda mereka. Di musim sejuk, simpan di dalam bilik yang dipanaskan!
 • Jangan cat bilik pada suhu di bawah 5 ° C.

Cat larut air, untuk mengelakkan kakisan, tidak digunakan untuk logam. Untuk lukisan permukaan logam, terdapat cat akrilik khas untuk logam.