Kaca berwarna - sihir di pedalaman

Kaca berwarna - sihir di pedalaman

Perkataan "kaca berwarna" di kebanyakan kita dikaitkan dengan tingkap besar kastil atau katedral, yang membiarkan sinar matahari melalui kami, menyebarkan dinding dengan warna yang berwarna-warni. Keindahan komposisinya tidak boleh meninggalkan sesiapa yang tidak peduli. Lukisan-lukisan sedemikian dari kaca berwarna membawa kemewahan dan kemewahan Zaman Pertengahan ke dalam bilik dengan nota kesungguhan dan juga sejenis sihir. Dan sekiranya pintu bukit dan rumah-rumah bangsawan yang besar hanya dihias dengan tingkap kaca berwarna, kini mereka dapat ditemui di pangsapuri yang sederhana. Dan pemikiran reka bentuk penerbangan tidak hanya berhenti di tingkap, tingkap kaca berwarna sekarang digunakan untuk menghiasi pintu dalaman, almari dan semua jenis sekatan yang membahagikan bilik ke dalam zon. Sahabat tetap kaca berwarna adalah cahaya, yang membuat karya seni yang sebenar dari komposisi kaca. Ketepuan dan suasana bilik bergantung pada jumlah cahaya. Jadi dengan bantuan cahaya matahari yang cerah, rusuhan warna memecah masuk ke dalam bilik, dan menggunakan pencahayaan tiruan yang diredamkan, anda boleh mencipta suasana yang selesa dan mesra.

Tingkap kaca berwarna di dalam bilik tidurBilik mandi dengan komposisi kaca berwarna

Jenis Kaca berwarna

Komposisi kaca berwarna akan sesuai dengan gaya dalaman dan menjadi hiasan sebenar pangsapuri, sementara baki elemen berfungsi. Lukisan seperti gambar boleh mempunyai sejumlah besar warna dan warna yang menyebabkan banyak emosi atau membawa tenang dan kedamaian dinyatakan dalam warna halus. Ia boleh menjadi corak geometri mudah atau komposisi keseluruhan dengan banyak butiran kecil yang dibuat dari kaca telus atau benar-benar "pekak". Terdapat banyak pilihan di sini, jadi semua orang boleh memilih tingkap kaca berwarna untuk apartmen mereka, berdasarkan citarasa dan keinginan mereka sendiri. Tugas utama apabila memilih komposisi kaca berwarna adalah bahawa anda perlu memilih tingkap kaca berwarna yang harmoni sesuai dengan bahagian dalam ruangan dan tidak membebankannya. Bergantung pada teknologi pembuatan, anda boleh memilih kedua-dua tingkap kaca berwarna yang agak mahal dan pilihan ekonomi. Hari ini terdapat beberapa jenis tingkap kaca berwarna:

  • Versi klasik komposisi kaca berwarna ringan dan halus dicipta menggunakan teknologi Tiffany. Intinya adalah bahawa kepingan kaca yang berlainan saling melekat dengan kerajang tembaga, membentuk kanvas yang penuh corak.
  • Tingkap kaca berwarna Fusing dicipta dalam beberapa peringkat. Pertama, lukisan digunakan untuk kaca telus, yang kemudiannya dibentangkan dengan kaca berwarna dan keseluruhan struktur diletakkan di dalam ketuhar pembakar.
  • Moosa kaca adalah sejenis kaca berwarna, untuk pembuatan modul kaca mana yang pertama dibuat, dan kemudian mereka saling berkaitan.
  • Tingkap kaca yang dicat atau pseudo-berwarna adalah pilihan yang agak murah, yang terdiri daripada fakta bahawa lukisan pada kaca telus digunakan dengan cat khas.
  • Kaca patri teratai adalah teknologi untuk membuat corak pada kaca, berdasarkan penggunaan asid khas, dengan bantuan yang mana, corak-corak dalam yang mendalam digunakan.
  • Kaca berwarna paten dibuat dengan melekatkan filem berwarna-warni pada kaca, menghasilkan tiruan yang realistis.Bilik kanak-kanak dengan pintu yang cerah Reka bentuk tangga menarik

Tempat klasik untuk menggunakan tingkap kaca berwarna adalah bukaan tingkap. Ini adalah penyelesaian yang sangat baik untuk bilik-bilik yang perlu tersembunyi daripada mata prying. Dalam kes ini, reka bentuk tidak akan menghalang penembusan cahaya siang, yang, melalui kaca berwarna, akan mengisi bilik dengan sorotan berwarna-warni. Sebagai peraturan, tingkap tersebut dipasang di tandas atau koridor di mana langsir tidak sesuai.

Ia telah menjadi sangat popular pada masa kita untuk menghiasi pintu dalaman dengan tingkap kaca berwarna, mengubahnya menjadi karya seni yang sebenar. Hiasan ini akan kelihatan hebat dalam apa jua cahaya.Kaca berwarna akan kelihatan baik di ruang tamu dan di bilik tidur, pintu berganda dan gelongsor sangat halus dan mewah.

Ia tidak biasa bagi pereka untuk menggunakan panel kaca berwarna dalam idea mereka, yang dengan mudah menggantikan lukisan biasa di dinding dan mewujudkan suasana asal. Hiasan itu boleh sama ada berengsel atau dibina ke dalam dinding. Ini adalah idea yang hebat untuk mereka bentuk koridor panjang yang membosankan di mana anda boleh menguruskan beberapa pseudo-windows yang dipanggil di dinding bebas.

Pilihan kegemaran untuk menggunakan komposisi kaca berwarna dari hampir semua pereka adalah sistem gelongsor dan sekatan yang membahagikan bilik ke dalam zon. Kaedah pengezonan ini menjadikannya istimewa di pedalaman. Tingkap palsu yang besar di apartmen studio kelihatan cantik, yang, jika perlu, bergerak berasingan dan menggabungkan bilik menjadi ruang tunggal. Dengan cara yang sama, anda boleh memisahkan ruang makan atau ruang tamu dari dapur, ini akan membolehkan semasa memasak untuk menghadkan penyebaran bau di apartmen. Jika, bukan sistem sedemikian, lengkungan mudah adalah lebih baik, maka ia juga boleh dihiasi dengan menggunakan tingkap kaca berwarna untuk hiasannya.Gerbang persegi dengan kaca berwarna
Gerbang dengan dekorasi kaca berwarna

Perabot tidak terkecuali untuk hiasan itu. Dengan bantuan pelbagai teknologi untuk pembuatan tingkap kaca berwarna, objek yang unik dan satu-satunya dibuat - almari gelongsor dan jadual yang berlainan. Lebih-lebih lagi, menggunakan teknik yang paling sederhana, seperti lukisan atau kaca berwarna patri, ciptaan itu boleh dilakukan secara bebas.

Satu lagi kes penggunaan popular untuk kaca berwarna adalah struktur siling yang diterangi. Hasil dari aplikasi ini adalah lampu besar yang terbuat dari kaca berwarna. Bercakap tentang pencahayaan lampu, di puncak populariti adalah pelbagai candelier dan sconces dengan lampshades dalam teknologi kaca berwarna, yang akan menjadi hiasan sebenar dari bilik.

Pertama sekali, apabila memilih komposisi kaca berwarna, anda perlu mempertimbangkan skema warna bilik. Hiasan seperti ini boleh menjadi tempat terang atau pelengkap lembut kepada nada utama. Anda perlu meneruskan dari gambaran keseluruhan keseluruhan pedalaman. Jika hiasan dinding tepu, maka lebih baik untuk memberikan keutamaan kepada komposisi yang lebih santai, tetapi sebaliknya, dinding bilik dan perabot dalam warna yang terkawal - tingkap kaca berwarna boleh menjadi cerah dan tepu. Hanya dalam kes ini, ia perlu untuk menambah bahagian dalaman dengan beberapa elemen hiasan yang cerah supaya semua unsur kelihatan seperti satu keseluruhan.