Tingkap kaca berwarna: pelbagai jenis, teknik kaca berwarna dan skop mereka

Tingkap kaca berwarna: pelbagai jenis, teknik kaca berwarna dan skop mereka

Kandungan:

Apakah tingkap kaca berwarna? Konsep ini merangkumi pelbagai cara yang agak luas selesai hiasan permukaan seperti kaca atau cermin. Sifat-sifat unik bahan-bahan ini menyiratkan pelbagai kaedah memprosesnya, yang digunakan secara individu dan dengan mencampurkan atau menggabungkan teknik-teknik yang berbeza.

Jenis teknologi kaca berwarna

 • Fusing

 • Isi Kaca berwarna

 • Kaca berwarna dicat

 • Matting

 • Kaca berwarna

 • Sandblast

 • Klasik (atau jenis huruf)

 • Tiffany

 • Kaca berwarna gabungan

 • Kaca berwarna dihadkan

 • Percetakan foto

 • Cast Glass Stained

 • Kaca berwarna 3D

Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci setiap jenis peralatan secara berasingan

Tingkap kaca berwarna klasik

Gelas klasik (menaip huruf) adalah salah satu cara yang paling lama menghiaskerana Ia berasal dari zaman pertengahan. Teknik ini digunakan terutamanya dalam bilik gereja, kuil dan katedral. Pada masa kini, tingkap kaca berwarna klasik yang dipelihara di tingkap dapat dilihat jika anda melawat istana kuno, kuil, serta estet Eropah. Hari ini, teknologi tetap sama, bagaimanapun, dalam kombinasi dengan bahan dan alat baru.

Proses pembuatan tingkap kaca berwarna klasik terdiri daripada beberapa peringkat:

 • lakaran dibuat;
 • mengikut lakaran, corak profil logam dibentangkan;
 • memotong bahagian kaca dimasukkan ke dalam profil, manakala sendi dikimpal bersama;
 • Selanjutnya, proses lukisan tingkap kaca berwarna dilakukan.

Untuk pembuatan profil logam, logam seperti tembaga, plumbum dan tembaga digunakan. Dalam keratan rentas, profil itu menyerupai huruf H, dan oleh itu ia dipanggil berbentuk H. Unsur kaca berwarna dipasang di alur bawah dan atas profil ini. Di sendi, bahagian-bahagian kaca disolder bersama-sama, dengan itu boleh membaiki bahagian-bahagian yang relatif kepada broach tersebut. Teknologi ini membolehkan anda memegang kaca yang mempunyai ketebalan sehingga 4 mm, dengan itu menjadi cukup dipercayai. Tetapi pada masa yang sama, teknologi tingkap kaca berwarna klasik mempunyai minusnya - profil tegar tidak memberikan peluang untuk mencipta kontur lembut melengkung imej. Pengrajin zaman pertengahan hanya menggunakan profil utama untuk kaca berwarna, yang juga mempunyai beberapa kekurangannya, sebagai contoh, ia agak lembut dan rapuh. Antara lain, mempunyai lebar yang sangat besar (4 - 6 mm), ia tidak memenuhi keperluan untuk rahmat jahitan. Dalam hal ini, pada zaman moden, profil utama digunakan terutamanya untuk pemulihan tingkap kaca berwarna purba.

Cermin mata berwarna-warni mewakili asas tingkap kaca berwarna klasik, yang tidak hanya penampilan estetik, tetapi juga penularan cahaya bergantung. Pada masa kini terdapat pelbagai besar dalam memilih kaca berwarna. Tetapi gelas jenama seperti Glashutte Lamberts, Spectrum, Wissmach, Armstrong, Uroboros, yang tidak pudar, dianggap sebagai kualiti tertinggi, mewakili kaca dicat secara besar-besaran, dan tidak menggunakan lukisan tunggal atau aplikasi filem.

Teknik tingkap kaca berwarna klasik adalah optimum untuk tingkap kaca berwarna bersaiz besar.

Tiffany

Teknik Tiffany dinamakan sempena pencipta dan pengasasnya, Louis Comfort Tiffany, yang buat pertama kalinya pada abad ke-19 yang lalu mencipta kaca opal dengan sifat-sifat estetik yang luar biasa.Cahaya dalaman yang luar biasa dari kaca dan pelbagai warna kaya hanya mengagumi imaginasi. Pada masa ini, teknik ini telah mendapat populariti dan permintaan yang besar disebabkan oleh kualiti estetika dan seni yang tinggi. Tingkap kaca berwarna Tiffany dibezakan oleh imej realistik yang luar biasa dan "keghairahan" dari grafik imej yang dicipta, yang dicapai dengan menggunakan cermin mata terkecil, serta cembung dan cekung. Secara umum, tingkap kaca berwarna Tiffany adalah, dari sudut pandang artistik, setanding dengan lukisan yang dibuat pada kanvas, dan mewakili karya seni sebenar. Perlu diingatkan bahawa teknik itu hampir sepenuhnya berdasarkan kaedah pemasangan manual, sebagai karya penulis sebenar. Setiap tingkap kaca berwarna benar-benar unik dan individu, kerana kali kedua ia adalah mustahil untuk mengulangi walaupun kepada tuan profesional yang paling berpengalaman. Proses pembuatan tingkap kaca patri Tiffany terdiri daripada beberapa peringkat:

 • lakaran dibuat;
 • lakaran dibahagikan kepada beberapa serpihan;
 • butiran kaca berwarna dipotong dari kaca;
 • Serpihan kaca dimesin pada mesin khas untuk memberikan bentuk dan saiz yang dikehendaki;
 • setiap elemen kaca dibalut dengan pita saluran tembaga;
 • bahagian-bahagian yang disambungkan dengan satu sama lain menggunakan solder timah pateri.

Tidak seperti tingkap kaca patri klasik, Tiffany berwarna tingkap kaca tidak menggunakan profil panduan. Teknologi ini juga membolehkan anda untuk menggunakan walaupun butiran yang paling kecil, yang memberikan kaca berwarna kerumitan yang luar biasa dari komposisi yang dibuat. Jahitan mempunyai ketebalan yang berbeza, yang secara tidak langsung menekankan fakta bahawa mozek itu buatan tangan dan eksklusif dan unik. Lapisan nipis terutamanya dicapai melalui penggunaan cat khusus, yang digunakan pada sambungan unsur-unsur kaca. Pangkalan tembaga, tidak seperti asas plumbum, membolehkan bahagian pengikat pada sudut yang berbeza, mewujudkan kesan imej kaca volumetrik dan cembung. Di samping itu, tingkap kaca berwarna Tiffany sangat tahan terhadap tetes suhu tinggi dan pengaruh luaran. Walaupun tingkap kaca berwarna terdiri daripada serpihan kaca individu, mereka tidak kalah dalam kekuatan untuk produk dari sekeping kanvas.

Fusing

Fusing kaca berwarna

Teknik penyuntingan menyediakan peluang untuk mencipta komposisi unik yang sangat artistik yang akan menjadi hiasan dalaman yang layak. Proses ini adalah berdasarkan sintering bahagian kaca dalam relau penyambung khas. Di dunia moden, teknologi telah muncul agak baru-baru ini, bagaimanapun, ia telah wujud sejak zaman purba, kerana ahli arkeologi telah menemui sisa-sisa produk gabungan di makam para firaun. Teknologi ini juga merangkumi beberapa peringkat:

 • reka bentuk lakaran;
 • memotong bahagian kaca mengikut lakaran;
 • pengumpulan kosong kaca;
 • proses sintering.

Asas kaca diletakkan pada permukaan yang rata di mana corak elemen kaca berwarna pra-potong dibentangkan mengikut lakaran yang maju. Agar serpihan kaca dipegang teguh, gam khas digunakan untuk membetulkannya kepada berasaskan kaca. Apabila mencipta produk serat tebal, asas kaca kedua digunakan, yang menutup corak yang dipasang, sekali gus membentuk "sandwic".

Proses sintering juga boleh dibahagikan kepada beberapa tahap:

 • Pemanasan perlahan, bermula dari suhu bilik dan membawa kepada 650 - 900 darjah. Gelas itu cair dan menjadi merah-kuning dalam warna, sementara tepi disinter dengan satu sama lain dan dengan pangkalan kaca, membentuk keseluruhan tunggal. Proses gabungan biasanya dijalankan pada suhu 800 darjah;
 • pendedahan - mengekalkan suhu tertentu untuk beberapa waktu, sebagai peraturan, maksimum;
 • penyejukan adalah peringkat yang agak cepat. Suhu turun secara mendadak ke tahap di atas suhu penyepuhlindapan. Untuk mencapai penurunan suhu yang kuat, buka tungku relau;
 • Annealing adalah penyejukan kaca ke suhu 580 darjah. Pada tahap ini, kaca memperoleh bentuk dan warna asalnya;

 • penyejukan lengkap - menyejukkan produk secara semula jadi ke suhu bilik.

Fusing menyediakan keupayaan untuk membuat pelbagai lapisan dan tingkap kaca berwarna timbul tanpa menggunakan bilah logam. Tingkap kaca berwarna yang dibuat menggunakan teknik pemasangan mempunyai kesan luar biasa gambar beku dalam kaca.

Sandblast

Peskostruy berasal pada penghujung abad ke-19, dan merupakan teknik untuk menghilangkan lapisan atas permukaan kaca menggunakan abrasi yang terdiri daripada aliran campuran udara termampat dan pasir kuarza tulen. Walaupun kesederhanaan yang mudah, teknik ini memerlukan kemahiran dan pengalaman tertentu dalam mengendalikan peralatan. Permaidani kaca boleh dilakukan di kedua-dua permukaan dan dengan bantuan templat yang membolehkan anda untuk mendapatkan corak licin pada permukaan yang beku dan sebaliknya, corak matte pada permukaan licin. Sandblasting dapat dilakukan dari dua sisi: dari depan dan dari belakang. Di samping itu, ia boleh menjadi mendalam atau dangkal atau juga dua hala. The graininess daripada corak yang digunakan berbeza dari sangat halus ke kasar. Tahap teknologi sandblasting kaca:

 • pemilihan dan pemprosesan gambar;
 • pembuatan stensil;
 • penyediaan bahan asas (kaca, plexiglas, cermin);
 • penetapan stensil;
 • rawatan permukaan dengan memakan campuran udara termampat dengan kasar (pasir kuarza) di bawah tekanan tinggi;
 • memohon lapisan perlindungan dengan menggunakan varnis hidrofobik.

Terdapat beberapa jenis sandblasting:

 1. Sandblasting rata (frosting) adalah kaedah paling mudah memproses permukaan kaca dengan kasar, seperti Ia adalah berdasarkan lukisan lukisan dengan kaedah yang berterusan, tanpa menggunakan templat. Oleh itu, seluruh permukaan akan dipenuhi.
 2. Sandblasting yang mendalam adalah teknik yang lebih kompleks, yang membolehkan pemprosesan lebih mendalam bagi setiap elemen gambar. Teknik ini memerlukan penggunaan kaca dengan ketebalan minimum 5 mm
 3. Sandblast embossed adalah sama dengan teknik sandblasting yang mendalam. Benar, kaedah ini memerlukan ketebalan kaca sekurang-kurangnya 6 mm. Ia kelihatan paling mengagumkan dengan penggunaan lampu akhir, yang mencipta ilusi imej tiga dimensi. Sebagai tambahan, ukiran dan pelepasan kemas digunakan.
 4. Sandblasting seni berbeza dengan menggambar corak bukan dengan kaedah yang berterusan, tetapi oleh tikar sekejap-sekejap. Oleh kerana itu, nada dan halftone terbentuk, yang memberikan gambaran realisme, mewujudkan peralihan yang elegan. Kaca sesuai untuk ketebalan apa pun, namun kerja memerlukan ketepatan dan ketukangan yang tinggi.
 5. Sandblasting berwarna boleh diperolehi menggunakan corak yang rata, mendalam atau timbul, diikuti dengan lukisan dengan cat.
 6. Photo sandblasting adalah teknologi yang sama sekali baru menggunakan percetakan foto digital, di mana kualiti hasil asal secara langsung bergantung pada kualiti templat.

 1. Sandblasting bermuka dua adalah teknologi yang sangat kompleks di mana imej itu ditumpangi pada kedua-dua belah kaca atau cermin. Adalah sangat penting bahawa lukisan itu sesuai dengan sempurna, dan produk mempunyai penampilan yang kemas.

Kaca berwarna dicat

Kaca berwarna dicat

Tingkap kaca berwarna dicat adalah jenis tingkap kaca pseudo-berwarna yang paling popular dan biasa, yang mewakili kaca secara manual dicat dengan cat khas. Proses ini terdiri daripada beberapa peringkat:

 • mewujudkan lakaran bersaiz penuh dengan membahagikannya kepada serpihan warna;
 • memindahkan lukisan ke kaca: ini berlaku dengan menggunakan kaca ke lakaran yang disediakan;
 • melukis kontur imej dengan cat kontur khas;
 • selepas cat kontur telah benar-benar kering, mengisi dengan cat kaca berwarna dengan warna serpihan yang sama.

Untuk lukisan kaca berwarna, pelbagai jenis cat digunakan - kaca berwarna dan cat tembakan, masing-masing mempunyai ciri tersendiri. Melepaskan cat bermakna rawatan haba selepas permohonan ke kaca. Cat kaca berwarna konvensional tidak dipecat kemudian. Tingkap kaca berwarna dicat yang paling menyerupai lukisan kaca artistik. Antara lain, teknik lukisan membolehkan anda membuat komposisi siap pakai dalam pelbagai jenis penyelesaian gaya. Ciri utama teknik ini adalah ekspresi istimewa, keaslian lukisan dan estetika buruh manual.

Kaca berwarna

Kaca berwarna

Tingkap kaca berwarna, adalah pertama sekali, peralatan kos rendah, yang merupakan salah satu cara yang paling moden untuk membuat tingkap kaca pseudo-berwarna, berdasarkan kaca berwarna dengan filem khusus khas dengan penetapan selanjutnya sepanjang kontur dengan timah atau sempadan utama. Kelebihan utama teknologi ini ialah penggunaan kaca rata. Selain mudah, ia juga selamat. Di samping itu, tingkap kaca berwarna seperti ini mempunyai berat badan yang kurang dan sangat rata. Kaca patri filem boleh dibandingkan dengan aplikasi di mana bukan kertas berwarna tradisional, filem poliester digunakan. Dalam hal ini, ia tidak boleh dikaitkan dengan tingkap kaca berwarna kerana itu, kerana ini kemungkinan besar tiruan berkualiti tinggi dari tingkap kaca berwarna yang sebenar, yang merangkumi beberapa peringkat:

 • penciptaan lakaran;
 • melukis corak pada kaca;
 • pemilihan kontur menggunakan pita khas;
 • mengisi sel terbentuk dengan filem khas.


Disebabkan fakta bahawa apabila membuat tingkap kaca berwarna, kaca keseluruhan digunakan, produk adalah yang paling tahan lama, yang seterusnya membolehkan kami menghasilkan tingkap kaca berwarna bersaiz besar.

Isi Kaca berwarna

Isi Kaca berwarna

Isi tingkap kaca berwarna adalah teknik yang sangat popular berdasarkan kaedah manual. Dalam hal ini, artis patung berwarna patri diperlukan untuk mempunyai pengalaman tertentu, serta bakat artis, yang akan membolehkan untuk meniru tiruan berkualiti tinggi dari teknik Tiffany. Selalunya, teknik ini keliru dengan kaca lukisan. Walau bagaimanapun, perbezaan utamanya ialah kehadiran kontur pelepasan polimer yang meniru peluru logam. Proses penciptaan juga terdiri daripada beberapa peringkat:

 • penciptaan lakaran, di mana semua warna dilanggan, dalam saiz penuh;
 • degreasing dan penyingkiran habuk permukaan;
 • melapisi lakaran di bawah kaca dan lukiskan gambar dengan cat polimer;
 • selepas pengeringan akhir, mengisi unsur-unsur imej dengan cat atau varnis, mengikut lakaran;
 • proses pengeringan dalam masa 24 jam.

Teknologi ini untuk membuat tingkap kaca berwarna menunjukkan automasi separa: lukisan produk masa depan dibangunkan pada komputer, selepas litar polimer digunakan menggunakan peralatan kawalan khusus perisian.

Mengisi tingkap kaca berwarna menyediakan pelbagai pilihan lukisan dan corak, mereka selamat, mesra alam dan tahan lama, serta tahan terhadap pengaruh alam sekitar.

Percetakan foto

Percetakan foto

Percetakan foto pada kaca termasuk nama umum beberapa teknik yang berbeza untuk memindahkan imej ke permukaan keras. Dengan adanya teknik ini, kemungkinan pereka dalam reka bentuk dalaman semakin berkembang. Lukisan itu boleh dicetak pada filem khas, yang kemudiannya terpaku pada permukaannya, dan secara tetap. Oleh itu, pilihan pertama dipanggil percetakan langsung, dan yang kedua - pembuatan percetakan foto pada kaca. Setiap pilihan mempunyai ciri tersendiri. Contohnya, kadang-kadang satu varnis atau asas lain untuk percetakan foto langsung digunakan pada permukaan, manakala filem matte dan telus boleh digunakan untuk mencetak pada filem.

Ciri-ciri teknologi percetakan foto:

 1. Percetakan foto langsung - imej dicetak pada permukaan kaca apa-apa tekstur dan sebarang saiz menggunakan pencetak khas.Untuk membuat tingkap kaca berwarna seperti itu, cat khas digunakan yang boleh, di bawah pengaruh sinaran ultraviolet dan suhu tinggi, menembusi jauh ke dalam ketebalan kaca dan mencapai keterangan yang tinggi dan kecerahan gambar dengan keadaan resolusi gambar yang paling tinggi.
 2. Filem - ialah tindanan imej percetakan warna penuh pada filem dengan pelekatnya yang lebih lama menggunakan gam polimer. Kemudian, di bawah pengaruh radiasi ultraviolet, gam mengeras, yang menyumbang kepada sambungan kuat imej filem dengan kaca.
 3. Triplex - asas percetakan jenis ini adalah kaedah filem, di mana lukisan itu juga digunakan untuk filem khas, maka foto selesai adalah antara dua kepingan kaca. Ia adalah kaedah percetakan foto yang paling boleh dipercayai dan tahan lama sejak Imej dilindungi pada kedua-dua belah dengan kaca.


Kelebihan utama teknologi percetakan foto adalah masa pengeluaran yang cepat, serta kemampuan untuk meniru tingkap kaca berwarna klasik, keramahan alam sekitar dan biaya yang relatif rendah.

Kaca berwarna dihadkan

Kaca berwarna dihadkan

Tingkap kaca berwarna di hadapan mewakili teknik yang optimum dalam kes apabila perlu menekankan ciri dalam seni bina dalaman, serta tahap kekayaan dan kehidupan pemiliknya. Keupayaan unik seperti hiasan untuk membiasakan dengan cara yang istimewa, cahaya semulajadi dan tiruan membentuk sinar yang spektakuler mirip dengan permata, seperti berlian. Teknologi untuk membuat tingkap kaca berwarna adalah sebanding dengan yang klasik. Satu-satunya perbezaan ialah semua atau beberapa elemen gambar kaca diproses dengan cara yang istimewa dalam beberapa peringkat:

 • pertama, dengan bantuan mesin khas, kelebihan dipotong dari permukaan kaca pada sudut tertentu;
 • maka ia digilap, akibatnya ia menjadi membosankan dan tidak menyalakan cahaya;
 • peringkat akhir adalah penggiliran, dengan bantuan yang mana bahagian itu dibuat sepenuhnya telus.

Untuk membuat tingkap kaca berwarna dengan segi, plat kaca digilap biasanya digunakan, dengan ketebalan 5 hingga 25 mm pelbagai bentuk, saiz dan sudut potong. Apabila keperluan timbul untuk meningkatkan kesan pembiasan sinar, serpihan yang lebih luas dikeluarkan, yang memerlukan kaca mempunyai ketebalan yang lebih besar, yang menyebabkan peningkatan berat tingkap kaca berwarna. Integriti pemprosesan elemen dan ketepatan perhimpunan menyediakan hayat perkhidmatan yang panjang bagi produk. Tingkap kaca berwarna juga boleh dibuat menggunakan rhinestones - unsur volumetrik kaca dengan satu segi. Hiasan ini direka untuk menghiasi permukaan yang diperbuat daripada kaca. Rhinestones tetap menggunakan gam UV khas. Hasilnya, produk ini mempunyai kekuatan yang besar dan ringan.

Kelebihan utama tingkap kaca berwarna adalah kekuatan struktur, kesan visual yang tidak biasa, serta ketahanan.

Kaca frosting

Kaca frosting

Frosting kaca adalah teknik untuk memproses lapisan permukaan atas, menghasilkan corak matte. Hari ini, kaca frosted boleh dibuat dengan pemesinan, teknologi pemanggangan, etsa kimia, salutan varnis, lukisan seni, serta cat warna.

 • pemesinan - tikar dilakukan menggunakan sandblasting dan ukiran;
 • etsa kimia - proses yang menggunakan reagen kimia untuk kaca pembekuan. Reagen kimia, bertindak pada kaca, memusnahkan lapisan permukaannya. Komponen reaktif termasuk komposisi dengan asid hidrofluorik (gel, pasta, penyelesaian berair);
 • teknologi penembakan - teknologi pemadat dengan penembakan dalam ketuhar adalah berdasarkan penggunaan salutan khas ke permukaan (menembak cat kaca berwarna) dan kemudian membakarnya di dalam ketuhar, hasilnya produk kaca memperoleh permukaan kasar pada suhu tertentu, dan imej menjadi warna matte. Aplikasi cat dilakukan secara manual dan menunjukkan pematuhan ketat terhadap lapisan dakwat;
 • varnis dan teknologi filem - filem kaca berwarna berwarna-warni digunakan, yang digunakan pada permukaan rata atau radius, dan salutan varnis juga digunakan. Dalam kes pecah, filem itu tidak membenarkan serpihan terbang selain;
 • kaedah cat - gelas kaca dilakukan menggunakan dakwat kaca berwarna non-toksik dua jenis: pada asas air dan pelarut. Lukisan diterapkan ke kaca secara manual menggunakan berus, stensil dan kontur;

 • matting warna - dilakukan menggunakan cat polimer berwarna. Pertama, kontur mengikut lakaran lukisan dilekatkan pada kaca. Kemudian, sel-sel kontur diisi dengan enamel berwarna. Pengeringan dilakukan melalui udara selama beberapa hari atau selama beberapa jam dalam oven pengeringan.

Kaca berwarna 3D

Tingkap kaca berwarna 3D - adalah teknologi terkini yang mencipta ilusi imej tiga dimensi dilihat dari kedua-dua pihak. Dalam hal ini, teknik ini paling sering digunakan untuk tingkap kaca berwarna dan terdiri daripada beberapa peringkat:

 • membuat lakaran dengan lukisan menyeluruh semua butiran dan pilihan warna yang sesuai;
 • memotong setiap elemen gambar kaca, dengan mengambil lakaran, serta pemprosesan khas: bahagian berpaling, mengeluarkan cip dan tepi kasar;
 • pemasangan tetingkap kaca berwarna dan sambungan semua elemen ke dalam satu keseluruhan menggunakan pateri tembaga;
 • memasukkan tingkap kaca berwarna Tiffany selesai di antara dua panel kaca;
 • pemprosesan suhu tinggi (850 darjah) produk dalam relau khas selama 10 minit;
 • membungkus produk yang disejukkan di seluruh perimeter dengan pita aluminium, serta menuangkan getah cair di atas.

Kelebihan teknik ini adalah penebat bunyi, penebat haba, rintangan hentaman, keselamatan, keramahan alam sekitar, penampilan asal.

Gabungan

Tingkap kaca berwarna gabungan adalah produk yang paling ekspresif dan sangat artistik, kerana termasuk beberapa teknik yang membolehkan anda mencapai keputusan yang unik yang tidak boleh diulang dalam penerapan mana-mana kaedah menghias permukaan kaca. Sebagai contoh, teknik Tiffany menggabungkan dengan hebat dengan segi. Tingkap kaca berwarna gabungan dibuat secara eksklusif oleh susunan individu dan mempunyai beberapa kesulitan memandangkan penggunaan kombinasi bahan yang berbeza dalam sifatnya dalam hiasan produk kaca satu. Tetapi pada masa yang sama, jenis tingkap kaca berwarna ini mewakili yang paling menarik dan pelik di antara teknik kaca berwarna. Tetingkap kaca berwarna gabungan ini dapat mencapai kesan imej tiga dimensi (3D), luar biasa dalam realismenya, kelantangan dan kedalaman khas.

Kolaj

Kolaj

Kolaj kaca berwarna - mewakili teknik inovatif moden, sebahagiannya sama dengan teknik klasik dan Tiffany dan juga terdiri daripada beberapa peringkat:

 • reka bentuk lakaran;
 • memotong serpihan kaca berwarna;
 • pemasangan bahagian-bahagian menggunakan penyelesaian polimer khas, asas yang (di mana perhimpunan itu dijalankan) adalah kaca telus biasa.


Ciri utama kolaj kaca berwarna dianggap sebagai ketiadaan garis-garis yang jelas dari corak, yang mana komposisi itu dianggap sangat ringan dan transparan, di mana semua peralihan adalah lancar. Oleh itu, reka bentuk kolaj kaca berwarna kelihatan agak santai dan semula jadi, tanpa mengira lokasinya. Ciri teknologi membolehkan anda memainkan apa-apa imej.

Hantar

Hantar

Hantar tingkap kaca berwarna - satu teknik di mana setiap modul kaca sama ada ditiup atau dibuang secara manual. Ketebalan kaca, yang diberikan tekstur permukaan yang meningkatkan ekspresi dan refracts cahaya, berbeza dari 5 hingga 30 mm. Untuk menyambungkan cermin, mortar simen dan kelengkapan logam digunakan.

Skop setiap teknik kaca berwarna secara individu

Teknik Kaca TerangSkop permohonan
Klasiktingkap siling, niche, sekatan, lukisan (panel)
Tiffanytingkap, cermin, niche, lukisan (panel), lekapan, produk
Fusingsiling, niche, pada dapur, produk, cermin, lampu
Dicatpintu, sekatan, niche, almari, lampu, lukisan (panel), cermin, skrin untuk bateri
Sandblasttingkap, pintu, sekatan, almari pakaian, di dapur, perabot, cermin, skrin untuk bateri
Filempintu, sekatan, niche, almari, lukisan (panel)
Percetakan fototingkap, siling, pintu, sekatan, niche, almari, lukisan (panel), skrin untuk bateri
Facettingkap, pintu, sekatan, almari pakaian, cermin, perabot dapur
Jelliedsekatan, pintu, cermin, lukisan (panel), siling, niche, perabot
Picklingpintu, sekatan, tingkap, almari, cermin
Kaca berwarna 3Dtingkap, pintu, sekatan

Peranan kaca berwarna di pedalaman

Kesimpulannya, kita dapat menyimpulkan bahawa hari ini tingkap kaca berwarna menghidupkan semula dan kembali ke kehidupan kita, menghias dalaman pejabat, rumah dan pangsapuri. Selain itu, tingkap kaca berwarna moden adalah salah satu cara yang paling ekspresif dalam reka bentuk dalamanmembentuk suasana khas dan unik di dalam bilik. Sekiranya sebelumnya pengiraannya semata-mata pada cahaya matahari semulajadi, hari ini pencahayaan tiruan dan pelbagai jenis pencahayaan semakin banyak digunakan, mewujudkan suasana keselesaan yang luar biasa dan menakjubkan dan kehangatan di rumah, seperti kaca berfungsi dengan baik dengan cahaya, membolehkan anda menerangi kawasan yang berbeza di dalam bilik. Dan terima kasih kepada teknologi moden, serta penyediaan beberapa jenis teknik kaca patri pada penghantar, harga keseronokan sedemikian, sebelum ini dianggap sebagai kemewahan, telah menjadi terjangkau bagi banyak sektor masyarakat. Ahli psikologi menasihati sekurang-kurangnya sekali setahun untuk mengubah keadaan di rumah untuk mengelakkan tekanan. Peranan tingkap kaca berwarna dalam kes ini adalah di luar persaingan, kerana dengan mengubah lampu, penampilan bukan sahaja tingkap kaca berwarna, tetapi juga seluruh ruangan secara keseluruhan, perubahan.