Jenis kertas dinding yang popular

Jenis kertas dinding yang popular: gambar dan penerangan

Sangat jarang berlaku pembaikan dibekalkan dengan kertas dinding papan lapis. Tetapi jika anda hanya pergi ke kedai perkakasan, bagaimana anda boleh tersesat di laut pilihan - bukan tenunan, vinil, kertas ... Apa jenis kertas dinding yang wujud secara umum dan bagaimana untuk tidak menjadi keliru di dalamnya?

Kertas dinding kertas

Kertas dinding kertas

Ini adalah klasik yang sebenar. Pita kertas pertama muncul pada awal abad ke-16! Dan pada masa kini mereka memiliki gelaran yang paling popular. Seperti namanya, mereka dibuat dari pelbagai jenis kertas.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa mereka sangat tahan kelembapan. Oleh itu, lebih baik jangan lem mereka di bilik-bilik di mana kelembapan bertambah. Dan juga di dalam bilik di mana bau yang kuat dapat menyebar, kerana kertas dinding menyerap bau. Contohnya, dapur.

Ketumpatan kertas dinding secara langsung mempengaruhi kualiti:

  • Paru-paru - sehingga 110 g / m3
  • Purata berat badan - dari 110 hingga 140 g / m3
  • Berat - dari 140 g / m3 di atas

Juga, kertas kertas dinding mempunyai struktur mereka sendiri. Simplex- kertas dinding terdiri daripada satu lapisan, dan dupleks - dua atau lebih. Yang terakhir dicirikan oleh rintangan cahaya dan kelembapan yang tinggi.

Rata-rata, kertas hias kertas 5 tahun lepas. Mereka adalah tahan kelembapan dan mudah koyak. Tetapi ia sepenuhnya membayar harga rendah mereka.

Wallpaper Vinil

Mereka sering dipanggil dicuci. Ia diperbuat daripada asas bukan tenunan atau kertas, dan lapisan kedua digunakan polyvinyl chloride (PVC).

Kelebihan kertas dinding vinil adalah kekuatan, kebolehpercayaan dan kehidupan perkhidmatan yang tinggi. Mereka juga tahan kelembapan, yang membolehkan mereka terpaku walaupun di dapur. Untuk wallpaper seperti itu, anda tidak perlu terutamanya untuk menyediakan permukaan dan tahapnya - ia adalah cara untuk menyembunyikan benjolan itu sendiri. Kelemahan utama adalah harga yang tinggi. Walau bagaimanapun, disebabkan ketahanan mereka, anda boleh menyimpan dengan kerap pembaikan.

Wallpaper vinil dibahagikan kepada kertas dinding yang tidak timbul dan hiasan timbul panas. Pada gilirannya, yang terakhir diklasifikasikan sebagai berikut:

  • Vinil padat - tiruan pelbagai bahan: batu, plester atau tekstil
  • Vinil berat - kertas dinding sedemikian akan menyembunyikan sepenuhnya ketiadaan dinding
  • Percetakan skrin sutera - mempunyai tekstur lembut dan gloss, tetapi mereka harus terpaku pada permukaan pra-leveled
  • Stamping kimia - Tingkap vinil seperti ini boleh diterima dengan baik oleh pembersihan basah dan sinar ultraviolet.

Kertas dinding tanpa tenunan

Kertas dinding tanpa tenunan

Kertas dinding bukan tenunan dibuat dari pulpa pulpa. Mereka mempunyai kebolehtelapan udara, wap dan air yang tinggi. Oleh itu, kertas dinding bukan tenunan adalah cara untuk "bernafas".

Kertas dinding bukan tenunan jauh lebih kuat daripada kertas dan lebih baik menyembunyikan ketidaksamaan dinding. Untuk kertas dinding sedemikian, perlu memilih sejenis gam khas. Ia tidak digunakan untuk kertas dinding, tetapi untuk dinding sendiri. Ini menjadikannya lebih mudah untuk bekerja dengan mereka. Asas untuk wallpaper vinil sering dibuat dari kain bukan tenunan. Oleh itu, adalah perlu untuk membezakan antara kertas dinding bukan tenunan dan bukan tenunan kertas dinding vinil.

Kertas dinding yang tidak ditenun boleh digunakan sebagai asas untuk lukisan. Mereka mampu menahan beberapa penipisan tanpa mengubah strukturnya. Dan mereka sesuai untuk hampir mana-mana bilik. Harga yang tinggi sepenuhnya dibayar oleh hayat perkhidmatan yang tinggi.

Jenis wallpaper lain

Terdapat juga:

Tekstil kertas dinding

Mereka diperbuat daripada beberapa lapisan bahan, bahagian atasnya adalah sejenis kain.

Kertas dinding tekstil
Kertas dinding cair

Mereka berbeza daripada yang biasa kerana mereka kelihatan seperti serbuk yang perlu dicairkan di dalam air dan digunakan pada dinding.

Kertas dinding cair
Kertas bercetak

Mereka adalah corak yang dicetak di atas kertas, kanvas atau asas bukan tenunan.

Kertas bercetak

Setiap kertas dinding mempunyai tujuan tersendiri. Kertas murah sesuai untuk pantri, vinil berat untuk dapur, dan kertas tanpa woven atau cecair akan pergi ke ruang tamu. Ini adalah semua jenis wallpaper yang paling popular sehingga kini. Dengan cara ini, lebih terperinci untuk nuansa kertas dinding lain: pemilihan, penyediaan dan melekat, dll. anda boleh membaca di sini.

Pertimbangkan perbezaan antara kertas dinding pada video