Jenis kertas dinding cecair

Kertas dinding cair: jenis, aplikasi, penjagaan, kelebihan dan kekurangan

Salah satu jenis bahan yang digunakan hiasanadalah kertas dinding cecair. Mereka adalah campuran kering yang terdiri daripada sutera, sintetik, serat kapas, selulosa, pengikat dan pewarna. Juga, untuk reka bentuk dalaman asal, unsur-unsur eksotik ditambah kepada komposisi - cip kayu, alga kering, mika pelbagai warna.

Kertas dinding cecair adalah campuran bahan kertas dinding kecil yang diresapi dengan pelekat. Pewarna, cip kayu dan unsur hiasan lain juga boleh ditambah kepada campuran. Sebelum digunakan, campuran direndam, dan ia memerlukan keadaan lembap. Dan selepas pengeringan, kertas dinding menjadi permukaan kasar siling atau dinding.

Kertas dinding cair tersedia dalam bentuk kering atau siap sedia. Campuran kering terkandung dalam beg, campuran selesai di dalam baldi.

Jenis kertas dinding cecair

 1. Kertas dinding yang diperbuat daripada sutera. Mereka tahan cahaya matahari, mengekalkan penampilan asal mereka untuk masa yang lama, tetapi pada masa yang sama mempunyai harga yang tinggi.
 2. Selat serat selulosa. Mereka mempunyai kos yang paling rendah, kerana ia adalah yang paling singkat.
 3. Selulosa-kertas dinding sutera. Terdiri dari campuran serat. Mereka adalah silang antara dua pilihan pertama.

Kelebihan dan kelemahan utama

 • Pembaikan separa

  Menggunakan bahan ini, anda boleh mengemas kini "sekeping" dinding, dan kerana kekurangan jahitan, anda tidak perlu memilih gambar

 • Sudut dan berlubang tidak menjadi halangan

  Kertas dinding cecair adalah yang paling sesuai untuk tidak cukup permukaan

 • Ketahanan

  Tahan kepada sinaran ultraviolet, tahan kepada perubahan suhu, tahan fros, mempunyai penebat bunyi yang baik, dan sifat penebat haba

 • Tidak takut air dan tahan lama

  Mereka mempunyai rintangan kelembapan tinggi dan hayat perkhidmatan sehingga 10 tahun.

 • Beberapa tambah lagi

  Tidak memerlukan pengiraan yang tepat (pengukuran) dan mempunyai lekatan yang sangat baik;

 • Kesederhanaan dan kepelbagaian

  Semua jenis kertas dinding cecair mempunyai pelbagai warna dan kemudahan penggunaan dan pemasangan

 • Kecacatan dinding yang betul

  Sempurna menghilangkan benjolan dan retak, mengisi sebarang jurang

 • Kelembutan

  Bahan membentuk permukaan licin, licin dan lembut.

 • Penghias hebat

  Membolehkan anda membuat hampir apa-apa lukisan dan corak di dinding

 • Kemudahan dalam segalanya

  Kertas dinding cair mudah diterapkan, mudah digunakan dan sebahagiannya menggantikan

Kelemahannya termasuk kebolehan cepat dengan air, yang mudah dibongkar, tetapi tidak digunakan sehari-hari. Untuk melindungi terhadap air, kertas dinding cecair disalut dengan varnis tanpa warna yang khusus. Dengan lapisan sedemikian, pembersihan basah mungkin. Ini biasanya dilakukan di bilik seperti bilik mandi, tandas, dapur. Jika tidak, dinding dibersihkan dengan pembersih vakum atau kain kering. Menjaga mereka adalah sangat menyenangkan dan mudah.

Harga dan kualiti bergantung bukan sahaja pada jenis kertas dinding, tetapi juga pada pengeluar. Sudah tentu, produk berkualiti tinggi dibezakan oleh SENIDECO (Perancis), yang merupakan syarikat pertama yang menghasilkan kertas dinding cecair. Tetapi sekarang, banyak syarikat Turki (contohnya, Silkcoat dan Bayramix koza) tidak kalah berkualiti kepada pesaing Perancis mereka, tetapi pada masa yang sama menawarkan harga yang berpatutan. Di samping itu, terdapat jenama domestik Stenol dan plaster hiasan Denmark di pasaran Rusia, yang dibezakan oleh komponen semulajadi dan bahan mesra alam sekitar. Harga untuk satu kilogram kertas dinding cecair adalah dari 150 hingga 400 rubel. Campuran ini cukup untuk menyelesaikan kira-kira 6 meter persegi. m

DIY Cecair Wallpapering

Anda boleh menggunakan kertas dinding cecair sahaja, yang sangat mudah. Permukaan dinding dibersihkan dari pelbagai bahan cemar, disalut dengan antiseptik dan dikeringkan. Apabila bekerja dengan kertas dinding cecair, suhu di dalam bilik tidak boleh jatuh di bawah 15 ° C.

Pertama sekali, sediakan permukaan. Ini tidak memerlukan penggunaan teknologi khas. Adalah cukup untuk membersihkan permukaan bahan lama, kotoran, habuk dan primer (ini boleh dilakukan dengan menggunakan alkyd primer). Sekiranya terdapat keretakan yang besar, maka mereka perlu dempul sebelum memohon primer cecair.

Jika anda menggunakan campuran siap dalam ember, kemudian teruskan permohonan langsung ke permukaan. Jika campuran kering digunakan, maka ia mesti terlebih dahulu disediakan. Untuk melakukan ini, ambil bekas plastik dan campurkan campuran dengan air di dalamnya, seperti yang ditunjukkan dalam arahan pada pakej. Bubur yang terhasil dibiarkan selama 12 jam untuk membengkak, kemudian beberapa lagi air ditambah dan diaduk.

Anda boleh menggunakan kertas dinding secara manual atau mekanikal. Dengan kaedah manual, anda memerlukan spatula atau roller biasa. Kaedah mekanikal melibatkan penggunaan senjata khusus yang menyempur campuran ke permukaan dan memudahkan kerja. Selepas pengeringan, anda boleh memberikan permukaan tekstur yang dikehendaki dengan roller struktur.

Selepas permohonan, kertas dinding perlu keringkan dengan baik. Masa bergantung kepada kelembapan ruangan dan ketebalan lapisan yang digunakan. Ini adalah purata 48 jam. Apabila permukaannya benar-benar kering, kertas dinding boleh disalut dengan varnis akrilik khas untuk melindungi dari pendedahan kepada persekitaran yang lembap.

Penjagaan dan pemulihan

Wallpaper cair adalah penjagaan yang agak mudah: dari semasa ke semasa anda hanya perlu mengosongkan permukaan. Sekiranya terdapat lapisan varnis pelindung pada kertas dinding cecair, maka mereka boleh dirawat dengan kain lembap. Mengembalikan kertas dinding juga agak mudah. Di mana permukaan telah rosak, anda perlu mengeluarkan kertas dinding dengan air dan spatula tajam. Selanjutnya pada kertas dinding laman web ini sekali lagi digunakan. Selepas pengeringan, sendi dan lipit tidak terbentuk.

Kertas dinding cair adalah bahan yang sangat mudah walaupun seorang kanak-kanak dapat memohon, ia sangat mudah dijaga dan boleh digunakan di mana-mana bilik. Di samping itu, kekayaan warna dan keupayaan untuk membuat lukisan dan panel memberi peluang untuk melancarkan kreativiti. Semua jenis kertas dinding cecair tidak membakar, tidak mengumpul habuk, tidak mengeluarkan toksin, tidak mempunyai bau dan produk mesra alam. Dan tidak kos tinggi bahan akan menggembirakan anda. Menjadi pereka apartmen anda sendiri, tunjukkan semua gaya unik anda dan jangan takut untuk mencuba!