Lantai hangat

Lantai hangat: jenis, keterangan dan foto

Lantai hangat digunakan dalam pembinaan domestik pada tahun-tahun Soviet, namun, ia tidak bermakna. Ini adalah kerana paip pemanasan stim di bangunan berbilang apartmen terletak di siling interfloor. Oleh itu, lantai yang hangat boleh, sebagai contoh, di tapak penerbangan tangga.

Idea moden pemanasan bawah tanah, tentu saja, diimport dari luar negara. Khususnya, dari negara-negara Scandinavia dengan musim sejuk yang panjang dan bersalji di satu pihak dan sebilangan besar perumahan individu di pihak yang lain. Kini pelbagai sistem pemanas lantai ditawarkan oleh pengeluar di Denmark, Norway, Jerman, Amerika Syarikat, Korea Selatan. Terdapat tawaran domestik.

Siapa yang memerlukan lantai panas?

 • Penduduk di tingkat pertama pangsapuri (seperti yang anda tahu, pengeluaran penebat haba berfungsi semasa pembangunan massa meninggalkan banyak yang dikehendaki)
 • Penduduk di tingkat lain - sekurang-kurangnya di bilik mandi
 • Pemilik hartanah pinggir bandar, yang dikendalikan sepanjang tahun.

Jenis pemanasan bawah lantai

1. Pemanasan bawah lantai elektrik yang seterusnya akan berlaku:

 • kabel (bahagian pemanasan dan tikar);
 • filem (karbon dan biometal);

2. Air.

Jenis pemanasan bawah lantai

Lantai elektrik dianggap paling popular. Ini tidak pelik, kerana ia mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan: kesan anti-alergen, tidak ada aliran konvensional, sama-sama mengedarkan haba di seluruh kawasan. Terdapat beberapa jenis: kabel, rod dan filem. Menurut prinsip pemanasan, ia boleh menjadi inframerah atau perolakan.

Kabel didapati dalam bentuk pemanasan khas bahagian, tikar dan kabel pada gelendong. Perbezaan antara mereka untuk sebahagian besar terletak hanya dalam sistem pemasangan. Prinsip umum adalah seperti berikut: kabel elektrik dipasang di lantai dan elektrik dibekalkan kepadanya menggunakan pengawal suhu. Pemanasan bawah lantai elektrik boleh didapati dalam bentuk bahagian pemanasan dan tikar. Selain itu, bahagian-bahagian pemanasan mesti dipasang di atas timbunan (simen-pasir), dan tikar - dalam senarai lama pada lapisan pelekat jubin. Seksyen dibentangkan pada permukaan yang disediakan yang disamakan. Sebelum ini, anda perlu memikirkan susunan perkakas rumah dan perabot di dalam bilik: jika anda meletakkan peralatan di lantai yang hangat, ini penuh dengan kegagalan kedua-duanya.

Anda boleh mengukur permukaan dengan lantai pukalyang dibanjiri oleh rumah api. Selepas pengerasan, penebat haba diletakkan di atas pangkalan bertingkat, pita pelekap dilampirkan padanya, kemudian, di sepanjang takik pita, kabel termal dibentangkan. Anda tidak boleh memasang kabel secara langsung, ini akan menyebabkan kegagalan sistem keseluruhan.

Titik penting seterusnya ialah menentukan lokasi pemasangan termostat dan keluarkan hujung kabel untuk sambungan dengannya. Kabel ke termostat boleh diletakkan di luar dalam kotak atau untuk saluran ini boleh dibor di dinding. Satu lapisan campuran simen-pasir dituangkan ke atas kabel, dan di atasnya anda boleh meletakkan salutan yang dikehendaki mengikut arahan biasa (jubin seramik pada pelekat jubin, atau laminate flooring pada substrat kalis bunyi, atau permaidani, linoleum, parket) Adalah disyorkan untuk menghidupkan lantai yang hangat selepas pengawetan akhir semua lapisan "kek". Pemanas tikar - pelbagai nipis lantai elektrik yang dilindungi haba, sesuai untuk kedua-dua pangsapuri bandar dan perumahan pinggir bandar. Ketebalan tikar pemanasan tidak melebihi satu setengah milimeter.

Terdapat dua jenis kabel untuk lantai elektrik: dua dan satu teras.Perbezaannya ialah semasa pemasangan kedua-dua hujung kabel satu teras mesti dikembalikan ke satu titik, untuk dua teras, hujung kedua tidak perlu dipulangkan.

Sistem kabel pemanasan dua teras

Lantai filem(Ia adalah inframerah, yang tidak sepenuhnya benar) - jenis baru lantai elektrik hangat, di mana filem bertindak sebagai elemen pemanasan. Ia terbahagi kepada dua jenis: karbon dan bimetal

 1. Karbon dibentangkan dalam bentuk elemen getah yang diletakkan di antara lapisan filem mylar. Filem termal digunakan sebagai sistem pemanasan tambahan (dan kadang-kadang utama). Selain itu, reka bentuk boleh diletakkan di kedua-dua lantai dan di siling atau dinding.
 2. Bimetallic lantai disediakan dalam bentuk filem poliuretana, terdiri daripada dua lapisan: bahagian atas adalah aloi tembaga, yang lebih rendah adalah aluminium. Ia mempunyai bentuk roll berterusan dengan bahagian persegi 0.585 x 0.585. Di tepi bahagian terdiri daripada bas semasa yang terbuka, bersambung dengan dawai zigzag dengan ketebalan dan jarak 1 mm. Apakah salutan yang terbaik untuk menutupi? Ini pasti laminit, linoleum, dan permaidani. Tidak disyorkan di bawah jubin. Adalah dinasihatkan untuk tidak menetapkan termostat di atas +27 ° C, jika tidak, anda akan merosakkan lantai.

Pemanasan lantai air - Sistem pemanasan air panas yang paling tradisional. Dalam pengertian tradisional, ini adalah radiator pemanasan pusat yang sama, hanya dalam bentuk paip yang dilalui di bawah penutup lantai. Sistem yang sama boleh didapati hampir di mana-mana: bangunan pangsapuri, kotej, kedai, pelbagai kompleks membeli-belah dan sukan. Terima kasih kepada pelbagai reka bentuk, sistem sedemikian boleh digunakan di mana-mana bangunan, dan dengan sambungan ke loji pemanasan, serta untuk membuat sistem pemanasan sepenuhnya autonomi. Pemanasan lantai air mampu menyebarkan haba ke seluruh kawasan. Ini bermakna, berbanding dengan radiator, suhu boleh diturunkan dengan beberapa darjah, dan pada masa yang sama, tidak akan ada perbezaan. Pengurangan walaupun 2 ° C menjimatkan sehingga 12% daripada tenaga elektrik.

Ciri-ciri apa sistem seperti ini masih ada?

 • lantai air (tidak seperti elektrik) boleh diadakan di bawah perabot dan pada masa yang sama ia tidak akan menyebabkannya menjadi kering;
 • polietilena atau paip plastik-plastik, di mana lantai air dibuat, tidak menghancurkan, tidak menyumbang kepada pengumpulan deposit, yang membolehkan anda menyelamatkan diameter lubang;
 • Hari ini, pelbagai sistem nipis sedang dibangunkan (saluran paip dengan diameter 8 mm atau lebih);
 • terdapat juga sistem pemanasan bawah lipat yang ringan yang tidak memerlukan menuang konkrit;
 • dengan penggunaan dan pemasangan yang betul, lantai yang dipanaskan air dapat menyelesaikan di bawah lapisan mana pun, walaupun di bawah parket;

Kesimpulannya

Sistem kabel - gabungan harga dan kualiti terbaik dan cara yang paling mudah untuk menghibur. Tikar inframerah lebih mudah dipasang dan praktikal tidak mengambil ketinggian, tetapi agak mahal. Pemanasan air lebih murah untuk digunakan, tetapi sangat rumit untuk dipasang dan kurang tahan lama. Terima kasih kepada lantai yang hangat, udara hangat diedarkan di dalam bilik dari bawah ke bawah, yang diiktiraf sebagai yang terbaik untuk kesejahteraan.