Pembaikan dewan di apartmen

Jenis pengubahsuaian apartmen

Lagipun, semua orang akan bersetuju bahawa masuk ke dalam apartmen dengan pembaikan penulis adalah jauh lebih baik dari mana pembaikan belum dilakukan sejak perang ... Plaster itu runtuh, kapur yang dibuang ke kepala dan soket berkilau - inilah yang anda inginkan sekurang-kurangnya apabila anda pulang ke rumah. Nah, apakah penyelesaian untuk masalah ini? Sudah tentu, buat pembaikan.

Pembaikan adalah konsep longgar ... Apa yang perlu dilakukan? Pembaikan pulih, kosmetik, pembaikan pereka dengan penyediaan projek reka bentuk atau pembangunan semula lengkap dengan penyusunan semula sekatan sokongan. Di sini, sudah tentu, semuanya bergantung bukan sahaja pada keinginan anda tetapi juga pada kewangan anda, kerana pembaikan adalah perniagaan yang sangat buruk.

Jenis pengubahsuaian apartmen

  1. Pembaikan kosmetik adalah peningkatan bilik dermawan. Biasanya, kertas dinding baru terpaku pada yang lama dari atas, dan siling dicat tanpa repacking. Pembaikan sedemikian tidak membayangkan penggantian tingkap dan pintu dengan yang baru. Mereka hanya dicat dengan enamel. Kabel pendawaian dan paip biasanya tidak berubah.
  2. Baik pulih - Ini adalah pelbagai kerja untuk memperbaiki keadaan bilik dan menggantikan semua komunikasi. Pembaikan sedemikian merangkumi pembongkaran keseluruhan penamat lama, pendawaian elektrik, paip, pintu lama, tingkap dan sistem pemanasan dengan penggantian berikutnya.
  3. Pembinaan semula adalah salah satu jenis pemulihan, tetapi dalam bentuk yang lebih rumit. Pembaikan sedemikian, sebagai tambahan kepada hiasan dalaman, termasuk pengasingan lengkap atau sebahagian daripada sekatan dalaman, menggabungkan dua atau lebih bilik menjadi satu.
  4. Pembaikan pereka adalah keajaiban pemikiran reka bentuk. Sebagai tambahan kepada para peniaga, seluruh pasukan mengambil bahagian dalam kerja tersebut: tukang logam, seniman kaca berwarna, tukang sulap, tukang kaca, tukang batu, pereka, pengukir dan pelukis.

Peringkat utama pembaikan

Kerja persediaan. Perkara pertama yang membaik pulih bermula dengan kerja pembongkaran. Anda perlu hapus semua trim lama, jubin, pendawaian, paip, pintu lama dan tingkap - semua ini adalah kerja persediaan. Sebelum memulakan hiasan, perlu memasang paip paip baru, menjalankan pendawaian baru, menggantikan radiator lama dan tuangkan senarai di rumah api di atas lantai. Skor dituangkan untuk mengukur lantai dan melindungi paip paip yang terletak di lantai dari kerosakan mekanikal.

Menamatkan kerja dan melapikan dinding

Hiasan dalaman bermula dengan melepa. Melepa dinding dilaksanakan di rumah api, dengan tujuan meratakannya. Terdapat banyak jenis plaster dengan mana anda boleh melakukan kerja melepa.
Pertimbangkan yang utama:

Plaster gypsum. Jenis plaster ini sangat sesuai untuk hiasan dalaman, kerana gypsum adalah bahan mesra alam dan mengekalkan haba dengan baik. Kualiti plaster gipsum yang paling penting adalah keliangan dan keupayaan. Ini bermakna dinding akan menjadi pengudaraan yang baik dan iklim mikro yang selesa akan sentiasa memerintah di rumah anda.

Simen dan plaster pasir. Ia tidak digalakkan untuk menggunakan plaster seperti di dalam rumah, kerana simen bukan bahan mesra alam. Kelebihan utama plaster ini ialah ketahanannya.

Plaster kapur. Plaster kapur dalam sifatnya sangat mirip dengan gypsum, tetapi terdapat satu perbezaan utama - ini adalah penenang air yang tinggi dari plaster kapur, yang sudah pasti ditambah. Terdapat kebenaran dan beberapa minus: ia sangat mengecilkan tangan (anda hanya perlu bekerja dengan sarung tangan), ia tidak berfungsi dengan baik di dinding, yang dengan ketara merumitkan kerja.

Pertimbangkan proses dinding melepa di rumah api

Lukisan kerja

Lukisan kerja termasuk tembok plaster dan siling, lukisan dan wallpapering, pelekat dan lukisan friezes di sudut antara dinding dan siling. Untuk kegunaan dalaman cat berasaskan air - Ia mesra alam dan tidak berbau. Bagi kertas dinding, terdapat banyak daripada mereka jenis. Pertimbangkan yang paling biasa di antara mereka.

Wallpaper Vinil
Wallpaper seperti itu digunakan di bilik dengan kelembapan yang tinggi - di bilik mandi, di dapur, di ruang makan. Mereka terdiri daripada dua lapisan - kertas dan polyvinyl. Wallpaper-wallpaper ini sangat tahan lama untuk mencuci dan tidak aneh.
Kertas dinding tanpa tenunan
Wallpaper jenis ini paling kerap digunakan dalam hiasan. Ia sangat mudah untuk bekerja dengan mereka, selain itu mereka mempunyai kebersihan yang tinggi, yang membolehkan dinding "bernafas".
Kertas dinding kertas
Wallpaper sepenuhnya di atas kertas, adalah yang paling mesra alam antara semua jenis lain, kerana selain selulosa mereka tidak mengandungi apa-apa. Atas sebab ini, mereka biasanya terpaku di bilik kanak-kanak. Benar, mereka mempunyai satu tolak yang tidak menyenangkan - sangat sukar untuk bekerja dengan mereka.

  • Mari kita lihat lebih dekat pada jenis kertas dinding pada video

Batu jubin

Hari ini di kedai-kedai terdapat jumlah yang besar jubin - untuk setiap rasa dan anggaran. Selalunya, jubin yang diperbuat daripada porselin digunakan, kerana ia mempunyai kekuatan tinggi dan tidak bersahaja dalam operasi. Sekiranya permukaan diletakkan sempurna rata, anda boleh menggunakan mozek. Jubin semacam itu kelihatan sangat mahal dan asli di dinding, tetapi ia sangat aneh dalam kerja.

Lantai

Setelah menamatkan kerja, sudah tiba masanya untuk dilakukan pilihan lantai. Terdapat pilihan yang sangat besar dari mereka di kedai-kedai dan adalah perlu untuk memilih bahan murni untuk bilik. Di bilik tidur, lebih baik menggunakan salutan semulajadi, seperti lantai gabus atau parket. Untuk jubin dapur dan bilik mandi dianggap ideal. Di ruang tamu atau lorong, anda boleh meletakkan lamina atau tuangkan di lantai pukal 3-D. Semua bahan mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka. Mari lihat lebih dekat pada video:


Tidak kira berapa mahal pembaikan pangsapuri anda, perkara utama ialah segala-galanya dipilih dengan rasa.