Jenis Polikarbonat

Jenis Polikarbonat

Industri bahan binaan sentiasa menyenangkan pelanggannya dengan produk baru. Hari ini, pelbagai jenis polikarbonat dihasilkan. Bahan bangunan polimer yang paling moden ini mempunyai ciri-ciri yang unik: berat ringan, penebat haba yang sangat baik, ketelusan yang tinggi, kelenturan yang sangat baik dan kekuatan yang sangat baik, tahan dengan pelbagai suhu, tahan api dan tahan lasak. Terima kasih kepada kombinasi semua sifat ini, polikarbonat tidak mempunyai analog. Setiap jenis bahan ini mempunyai satu set parameter yang berbeza, yang membantu menentukan polikarbonat untuk dipilih untuk kes tertentu.

Jenis utama polikarbonat

  • Monolitik

    Boleh didapati sebagai lembaran yang berterusan. Selalunya digunakan sebagai pengganti bagi kaca silicate. Berbeza dengan ketahanan yang tinggi dan kemudahan bahan

  • Sel

    Terdiri daripada beberapa lapisan bahan karbon. Ketebalan panel boleh dari 4 hingga 16 mm. atau dari 16 hingga 42 mm. Ia kelihatan seperti sarang lebah, sebab itu ia mendapat nama yang sepadan. Ringan, sangat tahan lama dan tidak pemilih

Polikarbonat jenis ini berbeza dalam teknologi pengeluaran dan beberapa sifat. Dan untuk menghantar produk pelbagai konfigurasi kompleks, granul polikarbonat digunakan.

  1. Kaedah penyemperitan juga menghasilkan polikarbonat selular dari granul tersebut. Granules molten ditekan melalui die (bentuk khas). Profil dan reka bentuk helaian selesai ditentukan oleh reka bentuk borang ini. Penyemperitan membolehkan anda mendapatkan lembaran berongga beberapa lapisan, yang menghubungkan tulang rusuk. Rusuk-rusuk ini selari dengan sisi panjang lembaran, yang menjadikannya sangat fleksibel dan tahan lama walaupun dengan ketebalan dinding lembaran minimum. Jurang udara memberikan bunyi dan penebat haba yang sangat baik untuk produk polikarbonat selular. Polimer ini juga mempunyai rintangan haba yang tinggi dan rintangan kebakaran, rintangan hentaman yang tinggi, rintangan terhadap tekanan atmosfera (hujan es) dan persekitaran agresif, graviti khusus yang rendah (kaca 16 kali lebih berat), ketelusan yang sangat baik (kira-kira 85%). Bahan ini selamat untuk digunakan (dalam hal kerosakan, serpihan tajam dan retak tidak terbentuk). Jenis selular polikarbonat digunakan secara meluas untuk loggi kaca, taman musim sejuk, rumah hijau, gerai telefon dan berhenti. Bahan ini sesuai untuk menutup bumbung, gerbang, bumbung, mencipta siling palsu dan sekatan. Ia juga digunakan dalam bidang pengiklanan (surat kelantangan, papan skor, kotak cahaya).
  2. Plat padu yang telus dengan ketebalan 2-12 mm adalah polikarbonat monolitik. Bahan ini sama dalam sifat berguna untuk polikarbonat selular, tetapi ia lebih telus (90%), beberapa kali lebih kuat, lebih berat dan lebih mahal. Seringkali, helm perlindungan dan perisai untuk agensi penguatkuasa undang-undang, kaca kenderaan dan pesawat berperisai, premis institusi kewangan, gim dan stadium dibuat dari polimer ini. Ia juga digunakan untuk pembinaan pagar dan rumah hijau perindustrian. Dan iklan luaran tidak mengabaikan bahan ini (tanda-tanda, tiang). Oleh itu, polikarbonat yang dipilih untuk tujuan anda terpulang kepada anda.

Perlindungan Polikarbonat yang Diperlukan

Bahan unik ini, bagaimanapun, runtuh agak cepat di bawah pengaruh sinar ultraviolet matahari. Oleh itu, perlindungan polikarbonat yang diperlukan (lapisan ultraviolet penstabilan khas) digunakan terus dalam pembuatan produk pada satu atau kedua-dua sisi lembaran.

Polikarbonat mungkin perlu dilindungi dari calar. Kemudian, dalam proses pembuatan, lembaran disalut dengan lapisan keras khas, yang memberikan rintangan lelasan yang tinggi. Terdapat juga produk bersalut dengan lapisan khas yang mencerminkan radiasi inframerah atau mengelakkan fogging.