Jenis siling digantung

Jenis Siling palsu

Siling palsu pada tahun-tahun kebelakangan ini telah mendapat populariti yang belum pernah terjadi sebelumnya. Apa sebab? Well, pertama, mereka tidak memerlukan kerja-kerja persediaan (penjajaran, dempul, primer, dan lain-lain). Dan kedua, pendawaian lusuh, komunikasi, penebat dan bahan-bahan lain. Pemasangan siling palsu cukup pantas, tidak meninggalkan banyak serpihan dan tidak mengandungi kerja "kotor".

Dan reka bentuk apa yang ada siling yang digantung? Untuk bermula, rangka dibuat (logam atau kadangkala kayu), yang dipasang pada siling menggunakan penggantungan. Dan jika bingkai tidak digunakan (contohnya, untuk peregangan), maka siling sedemikian disebut siling palsu.

Jenis siling digantung

Mari lihat jenis aliran suspensi dengan lebih terperinci. Terdapat dua jenis utama: modular dan integral, masing-masing dibahagikan kepada subspesies.

  1. Siling tergantung satu keping boleh:drywalldaya tarikan.
  2. Siling digantung modular boleh:kasetrak dan pinionbercucuran.

Siling siling

Vinyl dibahagikan kepada:

  1. berkilat - mempunyai permukaan berkilat dan pelbagai warna. Ia kelihatan sangat baik di bilik-bilik kecil, memandangkan permukaan "cermin" secara visual meningkatkan kawasan.
  2. Kanvas legap, sebaliknya, tidak memancarkan silau dan pantulan lain, supaya permukaan akan menyampaikan dengan tepat mana-mana warna yang dipilih.
  3. Satin adalah sama dengan matte, tetapi mempunyai kelegaan yang lancar. Kanvas semacam itu seolah-olah berwarna putih dengan warna pearlescent.

Siling tekstil (atau kerana ia juga dipanggil - lancar) diperbuat daripada benang poliester tenunan dikait. Bahan dibuat dalam bentuk gulungan, kira-kira 5 meter panjang, jadi penyesuaian individu ke bilik tidak diperlukan. Perlu diingatkan bahawa siling tekstil takut sejuk.

Siling siling di dapur
Siling siling di ruang tamu
Menyentuh foto siling

Siling kering dinding:

Siling papan gypsum mempunyai beberapa ciri-ciri: Pertama sekali, ia boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis lengkung, permukaan melengkung, pelbagai pilihan lampu dan kaedah hiasan lain, tetapi pada masa yang sama, kehilangan ketinggian akan menjadi sekurang-kurangnya 5-8 cm. Jangan lupa bahawa papan gypsum Ia takut kelembapan, dan jika perlu dipasang di bilik mandi, maka ia patut menggunakan GCR tahan lembapan.

Ceiling Drywall
Siling Plasterboard
Plasterboard siling yang digantung

Modular berlaku

Kaset (aka armstrong dan raster) adalah bingkai logam, di atasnya plat dan kartrid (modul siling) diletakkan. Model yang paling popular untuk modul dianggap 120 oleh 60 dan 60 oleh 60 cm. Armstrong tidak takut kelembapan, tahan lasak dan tahan api. Kelemahannya adalah berat badan yang besar dan penurunan ketinggian bilik sekitar 20 sentimeter.

Siling kaset

Siling rak paling kerap diperbuat daripada panel aluminium dengan panjang kira-kira 4 meter dan lebar 10 cm Kelebihan: kalis api, tidak takut kelembapan dan tahan terhadap suhu rendah. Kekurangan: mengurangkan ketinggian antara 10 hingga 20 sentimeter, mempunyai penampilan yang tidak begitu "nyaman", oleh itu ia sering dihiasi dengan lampu dan susun atur (ini adalah bilah yang dipasang di antara panel utama).

Foto siling bergulir

Kekisi, ia adalah grilyato. Nama ini adalah bahan yang diterima daripada Itali (diterjemahkan bermaksud grigliato "grid"). Nampaknya ia terdiri daripada banyak sel, yang ditutup di belakang oleh substrat latar belakang. Bukaan boleh terdiri daripada bentuk yang berbeza: persegi, bujur, bulatan, dll. Saiz yang popular adalah 20 oleh 20 dan 1 hingga 5 cm. Harga dan pemasangan yang agak mahal (berbanding dengan pilihan modular lain) adalah lebih kompleks dan panjang.

Siling Grilyato