Jenis pasir

Jenis pasir

Pasir, salah satu jenis bahan binaan, tanpa ia tidak dapat dilakukan, hampir tidak ada pembinaan. Pasir digunakan dalam pembuatan melepa mortar, konkrit. Adakah sandaran sandaran ketika timbunan lembaran membuka, digunakan dalam pembinaan jalan raya dan kereta api. Ia adalah bahan yang melelas dalam halangan pasir semua jenis bahan. Ia adalah mustahil untuk menyenaraikan semua jenis kerja pembinaan dan pengeluaran bahan binaan dalam satu artikel kecil, di mana pasir adalah salah satu komponen.

Terdapat dua jenis: semula jadi dan tiruan

Pasir semulajadi terutamanya terbentuk daripada batu sedimen, paling sering dari mineral kuarza, feldspar dan komponen lain dari batu-batu ini. Pasir artifak diperbuat daripada batu kerikil atau batu, menggunakan peralatan khusus untuk ini, yang menghancurkan batu dan mengeluarkan biji pasir hingga 5 mm.

Jenis banyak pasir. Perbezaan utama di antara mereka ialah kehadiran zarah-zarah berdebu dan tanah liat. Dan, sudah tentu, apa yang dikenali sebagai modul saiz. Ketumpatan pasir tulin adalah kira-kira 1.3 tan setiap meter padu. Sekiranya ketumpatan pasir adalah kira-kira 1.8t / m3, maka ia mempunyai kelembapan tinggi dan kandungan tanah liat.

Pasir dibahagikan kepada jenis berikut: laut, sungai, gunung atau kuari dan aluvial. Ia semua bergantung kepada di mana pasir ini terletak dan bentuk.

  • Pasir kuar. Perlombongan dijalankan oleh perlombongan terbuka. Kadang-kadang, ia dibuat dengan menghancurkan batu. Dalam jenis ini sering mengandungi banyak tanah liat, pelbagai kekotoran organik. Pasir ini digunakan, untuk tahap yang lebih tinggi, untuk kerja plaster dan asas. Disebabkan kosnya yang rendah, pasir kuarum sangat memerlukan pembinaan.
  • Pasir laut mempunyai tahap pemurnian yang tinggi dari pelbagai kekotoran asal semula jadi. Dalam kualiti, pasir laut dianggap salah satu yang terbaik (sebagai pengisi) untuk penyediaan campuran konkrit, konkrit, produk konkrit bertetulang. Pasir pasir adalah bahan sejagat yang dalam permintaan dalam perumahan, jalan dan kejuruteraan awam.
  • Pasir pasir adalah bahan bangunan asal semula jadi. Selalunya terdapat pasir sungai tanpa banyak kekotoran. Kemudian dia tidak memerlukan pembersihan tambahan. Bidang utama permohonan ialah pembinaan jalan raya, pengeluaran konkrit, pembinaan rumah.
Jenis saiz butiran pasir: kasar dan halus secara terperinci
  • Pasir kasar. Diameter gandum pasir kasar antara 05 mm hingga 2 mm. Skop: kerja pembinaan dan pemasangan. Penggunaan pasir kasar boleh dibahagikan secara bersamaan ke dalam pengeluaran slab perkebunan, campuran kering, konkrit; sempadan. Ia digunakan dalam pembinaan jalan, struktur saliran dan digunakan dalam landskap.
  • Halus pasir. Mempunyai diameter bijian 0.25mm-0.05mm. Ia digunakan untuk penamat permukaan dalaman dan luaran premis. Selain daripada pasir halus kuarza digunakan dalam pengeluaran bata refraktori.