Jenis Parket

Di Rusia, sudah pada abad ke-16 mereka dapat membuat lantai dari batang kayu oak sejajar dengan parket moden. Sejak setengah ribu tahun telah berlalu, tetapi lantai itu masih dianggap sebagai salah satu lantai utama. Bahan ini agak rumit dari segi pengeluaran. Hanya 300 spesies pokok yang sesuai untuk pembuatan parket untuk rintangan haus, ketumpatan dan kekerasan kayu. Yang paling sesuai ialah: oak merah dan hitam, akasia, zaitun, abu, kumaru, walnut, kempas.

Mesra alam, keupayaan untuk menjaga pemanasan yang mesra dan mudah - kelebihan parket antara lain lantai. Tetapi ia hanya boleh digunakan di bilik kering, kerana kelembapan yang meningkat menyebabkan ubah bentuk dan kehilangan daya tarikan estetik. Dari masa ke masa, permukaan sampingan kayu memakan yang paling banyak. Ia boleh meningkatkan rintangan haus dengan meningkatkan kepadatan dan kekerasan kayu dengan menekan.

Jenis lantai:

 1. Parket
 2. Parket yang disusun
 3. seni parket
 4. Pronto-parket
 5. Modular (papan parket)

Parket

Parket

Untuk parket bar digunakan, yang panjangnya 15-60 cm, lebar 3-10 cm dan ketebalan 16 mm, dengan alur dilakukan khas dan rabung untuk lidah dan sambungan alur. Ini adalah jenis yang paling mudah lantai. Ia diperbuat daripada spesies pokok yang murah, seperti: oak, maple, ceri, abu, walnut, akasia. Ia adalah yang paling mudah untuk mengeluarkan dan memasang.

Ia diklasifikasikan mengikut corak pemotongan:

 • Wagon - corak ubah dan simpul kecil;
 • Klasik - corak bertekstur;
 • Natur - corak dengan knot kecil, berulang kali;
 • Pilih - lukisan kecil seragam;
 • Tetamu - kontras, potongan campuran;
 • Antik - bermain warna, corak yang berubah-ubah.

Berbeza dengan parket lantai mobil mempunyai lidah dan alur di hujung sana. Selain lapisan varnis yang meliputi permukaan bar parket, ia tidak mempunyai perlindungan tambahan. Ia boleh bertahan 70-90 tahun dengan penggunaan yang betul. Kelembapan tidak boleh melebihi 30%. Ini adalah jenis lantai termurah, dari 25 hingga 65 dolar per sq.m. yang biasanya diletakkan di lorong atauruang tamu. Jenama yang paling umum ialah "Natur", "Pilih", "Negara", "WURDECK".

Parket seni

Ini adalah yang paling sukar dalam reka bentuk dan pengeluaran pelan parket. Untuk pengeluarannya, beberapa jenis kayu digunakan, berbeza dengan tekstur dan warna. Kombinasi pokok yang paling popular untuk jenis parket ini adalah maple, mahoni dan ebony, abu, oak, kempas. Parket direka untuk kawasan tertentu di dalam bilik dan dibentangkan mengikut skema yang dibangunkan.

Parket seni mempunyai ciri prestasi tinggi - ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan. Ia tidak kehilangan kualiti walaupun pada kelembapan lebih daripada 45%.

Proses teknologi adalah serupa dengan pengeluaran penseloran dan parket panel dan boleh bertahan lebih dari satu tahun. Plat adalah dalam bentuk bentuk kompleks dan bahkan melengkung yang terpaku dan ditekan bersama.

Kosnya mencapai 700 hingga 3000 ribu dolar per meter persegi. meter Ia digunakan terutamanya dalam muzium, dewan pameran dan hotel mewah.

Jenama yang paling popular adalah ASV-parket, Edelweiss, dan syarikat Rusia-Austria bersama Alpenholtz.

Parket yang disusun

Parket jenis ini dipasang dari papan parket yang berkisar dari 40x40 cm hingga 60x60 cm. Parket lain yang lain disebut mozek, kerana semua jenis lukisan boleh dibuang daripadanya. Ini adalah salah satu jenis parket perisai, dan asas kayu atau konkrit diletakkan dengan gam.

Lantai parket yang disusun berbeza dengan cara memasang pangkalan dan profil pinggir:

Lantai kayu keras. Ia diperbuat daripada kayu mahal. Ia mempunyai alur di kedua-dua sisi, dan rabung pada dua sisi bertentangan. Dipasang ke lantai. Sehingga kini, ia digunakan agak jarang kerana kerumitan pembuatannya.

Parket rel lembut. Jenis lantai paling murah dan paling biasa. Jalur parket mempunyai alur pada semua empat sisi, disusun oleh riveting.

Riveting riveting. Papan-papan jenis ini mempunyai kelebihan dengan kosin kecil di sekeliling perimeter.

Keluarkan dengan lipat. Parket jenis ini diperbaiki dengan mastic atau jisim asfalt panas pada lipatan serong, yang terdapat pada semua empat sisi. Jenis lantai ini adalah yang paling tahan lama di kalangan "rakan sekelas"

Parket yang disusun mempunyai ciri-ciri yang sama seperti panel parket, tetapi ia lebih pelbagai dalam tekstur dan berwarna-warni. Oleh itu, ia lebih kerap digunakan ruang tamu untuk melengkapkan dalaman.

Kosnya antara 45 hingga 80 dolar per meter persegi. meter, jenama paling terkenal "Plank", "ALPINA" dan "ACOSTA".

Modular (papan parket)

Papan parket

Parket ini mempunyai teknologi pembuatan tertua, yang masih digunakan untuk parket istana. Di dasar, yang terdiri daripada papan kayu atau papan, papan kecil kayu keras terpaku. Kawasan biasa perisai adalah dari 400x400 hingga 800x800 mm, dan ketebalan biasanya 7-8 mm. Dalam kebanyakan kes, papan parket sedia ada dengan salutan varnis, tidak seperti parket.

Proses memasang papan parket agak rumit. Walaupun ada alur dan paku dalam reka bentuk mereka, tetapi jika anda tidak mengekalkan sudut yang betul, slot akan membentuk antara perisai penghubung. Ketebalan kecil dari panel membolehkan mereka menumpuk tanpa membuang lapisan lama lantai.

Parket perisai di bahagian menegak adalah struktur tiga lapisan di mana dua lapisan bawah terdiri daripada beberapa serat kayu, terutamanya konifer, yang terletak bersebelahan antara satu sama lain. Dan lapisan atas - mati berharga dan kayu keras ketebalan tidak lebih dari 4 mm.

Parket panel, bergantung kepada jenis asas, dibahagikan kepada kategori:

 1. Pangkalan bingkai. Pada gam dan paku di sudut-sudut bingkai dibuat strapping. Secara lurus melalui lonjakan dalam alur tegap, rel pengisian tetap.
 2. Basisan rak. Pada kedua-dua belah pangkalan itu dihadapi dengan veneer yang dikupas.
 3. Dua rak asas. Reiki mempunyai hala tuju yang saling tegak dan terpaku bersama.
 4. Papan kunci papan. Pangkalan juga boleh dibuat dari partikel papan yang terikat simen.

Panel parket mengikut jenis salutan hadapan dibahagikan kepada:

 • papan lantai;
 • meliputi dengan venir merancang atau dikupas persegi;
 • meliputi dengan papan lapis, menghadap plat.

Panel parket mempunyai ciri-ciri yang sama tanpa mengira jenis substrat dan pelapis, mempunyai kekuatan yang mencukupi, tetapi pada masa yang sama lebih mudah terdedah kepada pengaruh alam sekitar daripada jenis parket lain. Dan walaupun tidak begitu mampu mengekalkan bentuk geometri, tetapi dalam keadaan suhu biasa, hayat perkhidmatan adalah 60-75 tahun.

Jenama parket panel yang sangat popular "TARKETT" dan "ALPINA" dan Swedish "Chers".

Sesuai untuk kawasan awam dengan suhu stabil dan beban tinggi. Kos adalah 50-85 dolar per persegi. meter

Pronto-parket

Mereka diperbuat daripada pelbagai jenis kayu yang diatur dalam lapisan. Di dalamnya terdapat spesies yang lebih lembut, seperti wenge, abu, pain, akasia. Lapisan atas diperbuat daripada spesies yang lebih keras seperti oak, walnut, dan mahoni. Di kilang, kayu adalah tanah, terpaku, ditekan, dan dipernis untuk mencapai kekuatan dan ketahanan yang tinggi.

Terima kasih kepada pemprosesan teknologi yang kompleks, kata-kata parket tahan kepada perubahan kelembapan di dalam bilik. Terima kasih kepada perkadaran geometri yang sempurna dan permukaan yang benar-benar licin, lantai yang sempurna dapat dicapai.

Pengeluaran pronto-parket mempunyai proses teknologi yang agak sukar dan panjang, yang mengambil masa sehingga 7 bulan. Lapisan atas parket terletak bersilang antara satu sama lain, dan kemudian ditekan dan dikeraskan. Ini adalah perlu untuk mencapai peningkatan rintangan kepada ubah bentuk apabila terdedah kepada perubahan suhu dan kelembapan di dalam bilik.

Pronto-parket dipasang dengan cepat kerana pancang dan alur yang terletak tepat pada saiz. Ketebalan keseluruhannya adalah dari 10 hingga 14 mm, lapisan atasnya diperbuat daripada kayu yang sihat sekitar 4 mm.

Pronto-parket boleh dihiasi di kilang, atau mungkin selepas pemasangan. Ini adalah jenis parket yang paling tahan lama dan praktikal, ia mengekalkan bentuk geometrinya sepanjang tempoh operasi. Dalam kes-kes apabila kualiti estetiknya hilang dari masa ke masa, selepas menggilap dan varnishing ia kelihatan seperti baru.

Ia boleh berjaya digunakan di dalam bilik dengan kelembapan udara melebihi 40%. Pertama sekali, ia bertujuan untuk bilik tarian dan tempat-tempat lain dengan peningkatan beban. Walaupun ia tidak kalah dalam semua petunjuk kekuatan laminate flooring, tetapi disebabkan proses peletakan waktu yang lama dan kos yang lebih tinggi, permintaan untuk itu adalah kurang daripada untuk lamina.

Yang paling popular ialah pengeluar Itali "pita pronone" Listone Giordano MAXI, Plank, ACOSTA dan Terme firenze. Itali terkenal dengan pengeluaran barang-barang dalaman kayu semulajadi, kerana para perajin Itali dengan hati-hati mematuhi proses pengeluaran untuk mengekalkan imej negara. di pasaran global.

Selain itu, parket yang berkualiti tinggi dihasilkan di bawah jenama pengeluar Rusia Tarkett dan Park-9.

Kos lantai jenis ini berkisar antara 50-80 dolar per meter persegi. meter parket unvarnished dan 110-180 dolar per meter persegi. meter parket varnished.