Jenis lantai pukal

Jenis lantai pukal

Lantai meratakan diri dipanggil salutan polimer lancar, digunakan untuk mengukur dan melindungi pangkalan, dan mempunyai sifat prestasi tinggi. Lantai sendiri boleh digunakan di premis kediaman dan perindustrian, tujuan utama mereka adalah untuk memberikan ciri-ciri permukaan yang dipertingkatkan kekuatan mekanik, rintangan kimia, rintangan haba, kebolehtelapan wap, dan sebagainya.

Jenis lantai pukal

Bergantung kepada ketebalan dan tujuan lantai pukal dibahagikan kepada:

 1. lapisan nipis (dengan ketebalan sehingga 5 mm) - digunakan untuk dedusting, impregnation dan perlindungan substrat konkrit dan simen;
 2. wap-telap (sehingga 6 mm) - komposisi lantai tersebut termasuk bahan epoksi berair, memberikan kekuatan khas salutan, kebolehtelapan wap dan ketahanan terhadap kelembapan kapilari;
 3. khusus (sehingga 10 mm) - memberikan permukaan sifat operasi unik (kekonduksian elektrik, penebat elektrik, rintangan kimia, dan sebagainya);
 4. universal (sehingga 15 mm) - digunakan untuk tingkat lantai konkrit dan melindungi mereka daripada pengaruh alam sekitar yang agresif;
 5. hiasan (sehingga 10 mm) - lantai pukal dengan ciri hiasan dan prestasi yang dipertingkatkan.

Jenis lantai pukal mengikut komposisi

 1. poliuretana;
 2. epoksi;
 3. metil metakrilat;
 4. simen-akrilik.

Jenis pertama yang paling sesuai untuk susunan premis kediaman. Tiga jenis pelapis yang berikut telah menemui permohonan dalam penciptaan lantai di premis industri dan kemudahan yang mempunyai lalu lintas yang tinggi.

Lantai pukal industri

Tidak dinafikan, lantai pukal mempunyai kelebihan yang besar berbanding konkrit. Lantai konkrit mudah terdedah kepada pengaruh kimia, mempunyai petunjuk rintangan yang rendah, tahan rintangan, rintangan terhadap perubahan suhu dan getaran. Di samping itu, lantai konkrit telah meningkatkan pelepasan habuk. Lantai meratakan sendiri untuk premis industri sangat tahan terhadap persekitaran yang agresif.

Lantai pukal epoksi adalah tahan terhadap faktor kimia dan mekanikal, lantai tersebut disyorkan untuk digunakan di ruang tertutup dengan kelembapan yang tinggi dan keperluan khas kebersihan dan kebersihan piawai.

Peranan khas dalam industri, serta dalam pembinaan, dimainkan oleh lantai meratakan diri antistatik, yang memungkinkan untuk melindungi bilik dari kebakaran sebanyak mungkin. Mereka mempunyai satu kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan - pelapis tersebut tidak berdebu, yang mempunyai kesan tambahan terhadap kesihatan pekerja perusahaan.

Methyl methacrylate self-leveling floors kurang popular kerana tuntutan mereka yang tinggi terhadap pematuhan kepada teknologi pemasangan. Selain itu, mereka mempunyai bau pedas yang boleh kekal selama beberapa masa selepas pempolimeran.

Lantai penyaman diri simen-akrilik adalah berdasarkan mortar kering. Mereka mudah dipasang, kering dengan cepat dan mempunyai rintangan haus tinggi.

Tingkatkan diri di pangsapuri

Lantai pukal di premis kediaman mempunyai kelebihan tertentu terhadap pelapis lain:

 • tahap rintangan haus yang tinggi;
 • kestabilan mekanikal;
 • ketahanan
 • debu percuma;
 • kebesaran;
 • kebersihan;
 • keselamatan kebakaran;
 • estetika;
 • keselamatan untuk kesihatan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, imej tiga dimensi di lantai telah menjadi sangat popular, yang memungkinkan untuk mencipta ruang dalaman yang terang dan unik di dalam bilik.Menggunakan teknologi khas apabila meletakkan lantai pukal 3D di apartmen membolehkan anda mencipta ilusi imej tiga dimensi apabila melihatnya dari sudut tertentu. Lantai pukal 3D bukan sahaja sangat estetik dan tidak biasa, tetapi juga tahan lama.

Penyediaan untuk lantai pukal

Penyediaan asas yang sesuai untuk meletakkan lantai pukal akan menjadi kunci kepada kualiti salutan. Sebagai contoh, lantai konkrit dan skop pasir simen mesti terlebih dahulu dibasuh dan dibersihkan dengan baik. Permukaan pori-pori adalah keras dengan menggunakan impregnations khas. Jika pangkalan itu ditutup dengan jubin seramik, ia dibaiki, dibasuh dan teliti degreased. Primer digunakan untuk jubin, sementara jubin itu sendiri harus dipasang dengan tegas ke permukaan dan tidak longgar. Permukaan kayu hanya boleh digunakan bersih dan kering. Sebelum ini, untuk memberikan kekasaran yang dikehendaki, mereka ditampal atau tanah. Untuk maklumat lanjut mengenai cara mengisi lantai pukal, bacadi sini.