Jenis putties

Primer: apa itu dan bagaimana untuk bekerja dengannya

Sesungguhnya ramai di antara kita ingat bahawa baru-baru ini, mereka memancarkan permukaan dalam tiga cara: gam wallpaper (jika ia adalah primer di hadapan kertas dinding), air dicairkan dengan gam silicate atau PVA atau cat dicairkan dalam pelarut. Tetapi hari ini, pasaran bahan binaan menawarkan pelbagai pilihan primers: dari penebat dan meningkatkan lekatan, kepada anticorrosion, fungicidal dan jenis primer lain. Tetapi apakah asasnya? Apakah jenisnya? Di mana ia digunakan dan apa untuknya? Mari kita tentukan bersama-sama.

Primer adalah komposisi cair homogen yang mengandungi pelbagai komponen (resin, gam, minyak dan bahan-bahan lain), yang seterusnya menyumbang kepada pembentukan sebuah filem dan memberikan sifat khusus permukaan. primer yang dihasilkan mengikut bahan yang berbeza seperti akrilik, mineral, dan alkyd lain.

Mengapa kita memerlukan buku asas? Jawapannya mudah - untuk aplikasi berkualiti tinggi bahan seterusnya. Lagipun, apa-apa kerja penamat (sama ada ia melepa, melukis, puttying atau sesuatu yang lain) memerlukan permohonan pendahuluan primer. Proses ini perlu tanpa mengira permukaan: sama ada siling, dinding, lantai, kayu, logam atau bahkan konkrit. Jika tidak, bahan finishing masa depan akan "jatuh" dengan teruk. Primer betelays kekuatan dan kebolehpercayaan, ia bergantung kepada sama ada permukaan akan retak, delaminate atau basah. Satu lagi buku asas digunakan untuk "kotor" (sering dari campuran bangunan) permukaan kemasan.

Apakah jenis primer?

  1. Primer berdasarkan komponen mineral digunakan untuk pemprosesan utama dan meratakan permukaan yang dibuat daripada bahan-bahan mineral khas: plaster, bata, konkrit, serta blok konkrit tanah liat dan gas silikat yang berkembang. Dan simen digunakan sebagai pengikat.
  2. Primer berdasarkan komponen akrilik dianggap komposisi larut air sejagat. Primer ini digunakan dalam pemprosesan permukaan yang diperbuat daripada simen, konkrit, kayu dan drywall, serta disalut dengan cat lateks, akrilik dan alkyd. Primer akrilik tidak mempunyai bau khusus yang tajam dan mengeringkan campuran seperti dalam masa 2-5 jam. Primer ini tidak disyorkan untuk pemprosesan logam, kerana selepas beberapa waktu karat boleh muncul.
  3. Primer berasaskan alkil digunakan untuk merawat permukaan kayu. Campuran ini kering dalam masa 10-15 jam. Ia boleh didapati dengan pelbagai kekotoran: sebagai contoh, campuran dengan zink fosfat mempunyai ciri-ciri anti-karat, dan campuran berdasarkan kromium zink, walaupun ia mempunyai sifat yang sama, tidak digunakan untuk permukaan gypsum. Kurang kerap, primer alkyd digunakan untuk merawat permukaan kompleks: jubin, gentian kaca, keluli tergalvani.
  4. Primer glialal digunakan untuk melapisi permukaan logam. Tetapi anda boleh menggunakan campuran ini hanya di bilik kering. Buku semacam itu sedih selama sekurang-kurangnya sehari.
  5. Perchlorovinyl buku asas yang sangat baik untuk permukaan logam (juga boleh digunakan untuk rawatan konkrit atau plaster dinding). Bahan kering dalam 1 jam pada suhu 18-20 darjah. Tidak disyorkan untuk kegunaan dalaman.
  6. Primer polivinil asetat bertindak sebagai asas untuk cat polivinil asetat. Campuran mesti digunakan sebelum pewarnaan dan meninggalkannya selama kira-kira 30-40 minit untuk kering.
  7. Primer polistirena mengandungi bahan-bahan toksik, jadi sangat disarankan untuk menggunakan campuran di dalam rumah. Paling biasa digunakan untuk merawat kayu atau permukaan ditampal.
  8. Primer fenolik digunakan untuk permukaan kayu dan logam. Campuran dalam 10-12 jam.

Tetapi jika terdapat begitu banyak jenis, maka bagaimana cara memilih primer? Semuanya mudah - campuran dipilih bergantung kepada bahan permukaan. Mari lihat lebih dekat.

Permukaan batu bata, konkrit dan lain-lain mineral lain

Apakah yang berkaitan dengan permukaan mineral? Ini adalah blok konkrit, bata, blok cinder, plaster dan bahan lain yang paling kerap digunakan sebagai asas siling atau dinding bilik. Dalam kes ini, apabila memproses "dinding kosong", buku penetrasi yang mendalam adalah yang terbaik. Campuran ini dapat meresap dengan mendalam, mengikat zarah-zarah asas dan memberikan permukaan penampilan berakar. Proses ini meningkatkan pelekatan lapisan seterusnya dengan asas. Juga, campuran tersebut sering mempunyai aditif antijamur, yang pasti menjejaskan permukaannya dengan baik.

Apa yang perlu dilakukan jika permukaannya berliang, longgar atau rapuh? Dalam kes ini, kita memerlukan asas pengukuhan. Penyelesaian sedemikian mempunyai bilangan pelekat khas yang lebih besar, kerana ia mengukuhkan lapisan permukaan atas dengan ketara. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, bahan ini sering digunakan di bangunan lama, di mana plester tidak mempunyai simen yang cukup dalam komposisinya. Adalah penting untuk diingat bahawa jika plaster mengelupas, maka primer pengukuhan tidak akan menyelamatkannya, kerana campuran hanya menguatkan kedalaman penembusan yang mungkin.

Dan antara lapisan salutan asas utama umum (universal) digunakan, yang meningkatkan lekatan dan mempromosikan penggunaan bahan-bahan berikutnya. Pertama sekali, ia menyentuh cat, yang menekankan semua kecacatan dan kecacatan permukaan.

Apa yang harus dipilih jika perlu untuk merawat dengan cat larut pelarut permukaan yang mengandungi alkali (baru konkrit, timbunan simen atau permukaan yang dirawat dengan campuran pemadam kebakaran khas). Primer anti-alkali paling sesuai untuk prosedur ini.

Dan jika ia perlu untuk tanah papak konkrit yang licin, drywall atau permukaan dicat dengan cat minyak? Untuk merawat permukaan halus dan keras ini, sebaiknya gunakan primer bukan hubungan. Penyelesaian ini mengandungi bahan tambahan pasir dan pasir, yang menjadikan permukaan lebih kasar.

Pokok yang dibina

Sebelum pokok pokok itu, permukaannya mesti dirawat dengan impregnasi khas (mereka mempunyai antiseptik, fungicidal, racun perosak, dan ciri-ciri berguna yang lain). Ini adalah perlu untuk mencegah kulat, reput, serangga dan lain-lain "perosak". Untuk mencapai hasil terbaik, disyorkan untuk memohon mastic dalam beberapa lapisan. Sesetengah jenis primer digunakan untuk permukaan kayu sebelum lukisan, dan dalam beberapa kes malah menggantikannya. Campuran sedemikian menggalakkan penggunaan cat dan menjimatkan bahan habis kerana penyerapan yang lemah.

Terdapat juga primer untuk konifer yang boleh membubarkan resin. Penyelesaian sedemikian biasanya dibahagikan kepada dua jenis: melarutkan dan membasuh. Selepas prosedur sedemikian, rawatan permukaan khas mungkin diperlukan.

Logam terawal kaca, plastik, jubin, seramik dan bahan lain

Apa yang perlu dilakukan jika perlu untuk memancarkan logam dengan kesan kakisan? Untuk melakukan ini, gunakan penukar karat ke permukaan. Seterusnya, kami menjalankan pembersihan mekanikal dan hanya boleh kita memulakan primer. Adalah lebih baik menggunakan primer anti korosi.

Dengan bahan-bahan lain, primer dengan lekatan yang meningkat adalah yang terbaik. Terdapat juga primer yang tidak terlepas pelbagai bintik-bintik minyak, jelaga, dll.Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai dinding kasar di sini.