Asas longgokan skru

Jenis asas

Yayasan itu adalah struktur yang sangat bertanggungjawab, yang membawa beban besar dari semua dinding, peralatan dalaman dan bumbung rumah. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan jenis utama yayasan.

Jika kita bercakap mengenai isu kos yayasan itu, perlu diingat bahawa kriteria utama yang mana konsep ini dibentuk adalah kualiti bahan bangunan, serta pilihan teknologi tertentu untuk pembinaannya. Untuk kejelasan: yayasan dianggarkan kira-kira 17% daripada kos semua kerja pembinaan. Jika yayasan itu tidak dibina dengan betul, ini boleh menyebabkan bangunan menjadi condong, ubah bentuk dan memusnahkan semua struktur yang terletak di atasnya.

Jenis asas

Pita - menetap di bawah bangunan besar-besaran, dimensi. Mereka dicirikan oleh seksyen rentas seragam di sekitar perimeter seluruh rumah. Asas ini sedang dibina dengan cepat, di samping itu, acara ini kurang mahal daripada pembinaan, contohnya, sebuah landasan papak.

Kolumnar (di atas panggung) - Sesuai untuk bangunan, yang berdasarkan dinding dengan struktur yang ringan. Unsur-unsur utama asas semacam itu ialah batu bata, konkrit bertetulang atau buasir batu. Jenis yayasan ini adalah belanjawan yang paling, tidak memerlukan pelaburan yang besar.

Slab asas - ia digunakan di tanah berat, dan dibentangkan dalam bentuk plat rata, yang terletak di seluruh kawasan bangunan. Asas-asas ini berjaya diamalkan dalam pembinaan bangunan bertingkat tinggi.

Secara berasingan, asas-asas yang disebut "meletakkan cetek" harus diperhatikan.

Jenis asas "cetek"

  • pita untuk pemasangan dinding beban galas;
  • pita untuk memasang lajur padanya;
  • kolumnar;
  • plat rata atau rusuk padat;
  • besar, yang diatur di bawah keseluruhan bangunan.

Apabila menganjurkan asas, adalah sangat penting untuk menentukan dengan ketara kedalaman asas yang diperlukan. Penunjuk ini dipengaruhi oleh sifat tanah dan lokasi air bawah tanah. Begitu juga, seseorang mesti mengambil kira lokasi pelbagai jenis utiliti bawah tanah, serta faktor lain. Apabila mereka bentuk asas yayasan, adalah perlu untuk mengambil kira nilai-nilai pengubahsuaian dan keperluan teknologi yang lain.

Ciri utama asas mana pun adalah kestabilan dan kekuatan asasnya. Mereka mesti disediakan di bawah pengaruh beban mendatar, termasuk seismik. Ciri-ciri ini paling sesuai untuk bangunan yang terletak pada tanah yang tepu dengan kelembapan. Jenis-jenis asas ini mempunyai lubang-lubang khas di mana parit diletakkan. By the way, terdapat asas pada buasir skru, lebih terperinci untuk itu anda boleh baca di sini.