plaster bertekstur 6

Jenis plaster bertekstur

Hari ini, salah satu kaedah paling asal hiasan dinding adalah plaster bertekstur. Bahan ini adalah jisim berbutir heterogen dengan penambahan batu kerikil, kapas, kayu atau serat linen, bata tanah, mika, pasir halus, gipsum lengai dan aditif lain. Disebabkan ini, pelbagai pelepasan, warna (hampir mana-mana warna mungkin) dan kesan (contohnya lukisan cat air, beludru, angin pasir, tiruan batu atau spesies kayu berharga dan banyak lagi) tercapai.

Skop plaster bertekstur agak luas: premis kediaman, pejabat, restoran dan hampir semua premis lain. Bahan ini bukan sahaja memberikan penampilan yang cantik, tetapi juga menyembunyikan benjolan dan cacat dinding dengan baik. Namun, tugas utama plaster bertekstur adalah untuk membuat salutan hiasan hiasan di dalam dan di luar bilik. Perlu diingatkan bahawa bahan ini boleh digunakan untuk hampir semua jenis permukaan.

Faedah utama:

 1. penjagaan yang mudah: semasa operasi, plaster bertekstur mudah dibersihkan dan dibasuh;
 2. rintangan kepada kerosakan mekanikal;
 3. rintangan kelembapan (sangat baik untuk bilik mandi dan bilik mandi);
 4. tidak pudar di bawah sinar matahari;
 5. mempunyai haba yang baik dan penebat bunyi;
 6. mesra alam: plester bertekstur tidak memancarkan bahan toksik;
 7. berkaitan dengan bahan penamat yang mudah terbakar.

Pertimbangkan jenis plaster bertekstur bergantung kepada pengikat

 1. Mineral (simen) - dijual dalam bentuk serbuk kering, yang dicairkan dengan air sebelum permohonan. Kebakaran tahan api dan wap yang sangat telap. Terutamanya digunakan untuk rawatan permukaan berdasarkan bahan-bahan mineral.
 2. Akrilik (berdasarkan resin akrilik) - mempunyai bentuk komposisi penyebaran air siap. Ia digunakan untuk hampir mana-mana asas mineral, termasuk pelebaran lama. Kelebihan: ia tidak memerlukan persiapan awal, lebih ekonomik dalam penggunaan, kering dengan cepat, tidak memerlukan pewarna tambahan, lebih tahan lama.
 3. Silikat (berdasarkan kaca cecair) - dijual sebagai komposisi siap sedia. Mereka juga memohon kepada semua jenis substrat mineral, dan juga sesuai untuk lapisan silikat lama. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai had warna dan tidak murah.
 4. Silikon (berdasarkan resin silikon) - juga dibekalkan sebagai campuran selesai. Sesuai untuk semua jenis substrat mineral, sangat baik untuk permukaan penyebaran lama. Mereka dicirikan oleh kebolehtelapan wap yang tinggi, mempunyai kualiti kotoran yang baik dan, pada masa yang sama, dapat melayani anda untuk masa yang sangat lama.

Silikon dan silikat, dengan cara itu, digunakan untuk pemulihan bangunan dan untuk facades lukisan dalam keadaan "sukar": kotoran, iklim lembab, dan lain-lain Hiasan dinding dengan plester bertekstur adalah tugas yang agak rumit. Tidak, proses itu sendiri tidak memerlukan kemahiran khusus, tetapi keseluruhan kerumitan kerja terletak pada hiasan. Pada mulanya, kerja persediaan sedang berlaku: permukaan harus bersih, kering, dan rata. Selepas kering buku asas, plaster digunakan dengan spatula. Kemudian anda perlu memberikan kelegaan yang dikehendaki di permukaan: yang terbaik adalah menggunakan roller bertekstur, stensil atau spatula. Ia juga mungkin untuk memohon menggunakan semburan khas. Nuansa lain tentang membaca plaster hiasan di sini.

Bagaimana untuk memohon video plaster bertekstur