Jenis plaster hiasan

Jenis plaster hiasan

Setiap tahun bahan-bahan baru muncul di pasaran pembinaan, pembaikan teknologi dan penyelesaian yang membina baru muncul. Walaupun begitu, trend lama tidak hilang dari fesyen, membuktikan perspektif dan kaitannya.

Plaster hiasan - ia boleh dipercayai dan tahan lama penutup dinding. Plaster hiasan dengan serta-merta boleh mengubah dinding dan menekankan dengan tepat idea reka bentuk yang mewujudkan latar belakang yang diperlukan di dalam bilik.

Bagaimana sebenarnya plaster hiasan yang digunakan di pedalaman? Plaster yang baik dan berkualiti tinggi adalah jisim heterogen yang tidak mempunyai komposisi tertentu. Plaster hiasan membolehkan dinding menjadi bentuk dan juga meletakkan pelbagai bentuk dari itu yang akan sesuai dengan pedalaman anda. Kerana kenyataan bahawa terdapat pelbagai jenis plaster dekoratif, mungkin melakukan kerja kerumitan yang bervariasi, misalnya, memanaskan ruangan atau dinding perataan.

Jenis komposisi plaster hiasan:

 • Akrilik atau kerana ia juga dipanggil polimer. Daripada kelebihannya, seseorang dapat membezakan: kemuluran, ketahanan terhadap kelembapan dan persekitaran yang agresif, kekuatan dan ketahanan. Daripada minus - kebolehtelapan wap yang rendah.
 • Mineral - dianggap paling mesra alam, tidak takut kelembapan. Popular kerana kosnya yang rendah.
 • Plaster silikat tahan terhadap kulat dan mempunyai sifat penghalau air. Perlu diingat bahawa keselamatan kebakaran dan ketahanannya (lebih daripada 60 tahun!). Kos dianggap paling mahal.
 • Silikon - tidak menarik habuk dan tahan ultraviolet. Dengan ciri-ciri strukturnya ia mampu untuk membersihkan diri. Mudah digunakan.

Jenis plaster hiasan dengan kualiti hiasan

 • Struktur

  Campuran siap diisi dengan zarah yang lebih besar. Spesies yang paling popular adalah kumbang kulit, yang meniru kulit kayu.

  Tekstur stuko struktur
 • Bertekstur

  Selalunya mengambil bentuk batu semula jadi. Variasi moden adalah sistem Grafito, yang membolehkan anda membuat tekstur kayu, kulit, kain sutera atau bahkan baldu. Ia boleh mengambil apa-apa permukaan sebagai asas: plastik, konkrit, kayu, bata ...

  Tekstur plester bertekstur
 • Cip marmar

  Asas termasuk granit dan marmar granulate. Oleh kerana itu, ia mempunyai kekuatan yang sangat tinggi, tahan fros dan tidak pudar di bawah sinar matahari. Ia lebih kerap digunakan untuk hiasan luaran daripada hiasan dalaman.

  Cip marmar tekstur
 • Kawan

  Mengandungi selulosa semulajadi dengan penambahan pewarna mineral, pengisi dan serat sutera. Tekstil kelihatan sama seperti kain. Ia mempunyai ciri-ciri penebat bunyi dan haba.

  Tekan plaster kotor
 • Stucco Venetian

  Beliau adalah pemimpin dalam seni dinding. Di luarnya mirip dengan onyx lut atau marmar mahal. Memberi kesan radiasi dari bahagian dalam. Memohon plaster ini dan mewujudkan rupa artistik hanya mampu tuan yang berpengalaman.

  Tekstur semaian Venetian

Pelbagai jenis kaya ini membolehkan anda memilih bahan yang paling sesuai untuk kerja penamat tertentu. Jangan lupa bahawa untuk setiap jenis plaster hiasan individu cara penyediaan permukaan sesuai. Tekstur tertentu yang diperoleh selepas memohon plaster dicapai dengan pelbagai cara. Sebagai contoh, untuk mendapatkan permukaan berliang, campuran itu dipenuhi dengan sejumlah besar oksigen, dan pasir atau batu kecil digunakan untuk mendapatkan bantuan luar biasa. Hiasan dinding dengan plaster hiasan menenun bilik dengan warna dan tekstur.

Apakah ciri-ciri plaster hiasan:

 • Baik kepada struktur mata;
 • Harga berpatutan;
 • Gabungan warna;
 • Penyelenggaraan mudah (pembersihan, pembersihan).

Sarjana yang menggunakan kaedah teknologi yang berbeza, menggunakan alat khas, boleh membuat latar belakang permukaan luaran yang indah, contohnya, seperti lukisan volumetrik hiasan. Untuk karya yang sangat kompleks dan kreatif, plaster khas diperlukan, yang mesti mempunyai sifat-sifat yang diperlukan:

 • Rintangan terhadap perubahan iklim;
 • Rintangan kepada pencemaran;
 • Rintangan api.

Plaster hiasan digunakan untuk penebat dan dekorasi fasad, dan yang paling menarik, beberapa jenis plaster hiasan digunakan untuk kedua-dua kerja luaran dan dalaman. Jika kita membandingkan plaster Venetian dan dekoratif, maka kita boleh perhatikan fakta yang tidak penting bahawa plaster hiasan diterapkan pada permukaan apa pun sementara menyembunyikan kecacatan. Hiasan dinding dengan plaster hiasan boleh berubah menjadi karya seni, kerana terdapat banyak variasi aplikasi ke permukaan. Menggunakan bahan yang sama, anda boleh mendapatkan kesan yang sama sekali berbeza. Bagi jenis permukaan, permukaan dinding boleh menjadi matte atau berkilat, bertekstur atau timbul.