Lajur di pedalaman

Lajur megah dan penuh di kawasan pedalaman

Lajur itu adalah pewujudan seni bina klasik dan antik. Ramai orang tertanya-tanya mengapa tiang di kawasan pedalaman masih belum kehilangan populariti mereka, tetapi menarik arkitek dan pereka. Bagi dalaman bersejarah, terdapat lajur yang digunakan secara eksklusif untuk sokongan. Hari ini, mereka memainkan peranan hiasan murni. Walaupun, dalam beberapa kes, lajur digunakan untuk menyembunyikan komunikasi, kerana mewakili cara terbaik. Dan lebih baik menggunakan lajur berganda atau berpasangan di pedalaman, iaitu. dua atau tiga pasang boleh hadir di dalam bilik sekaligus, dan lebih banyak lagi, semuanya bergantung pada kawasan bilik.

Di mana pedalaman adalah lajur yang digunakan

Tidak sukar untuk meneka bahawa tiang digunakan di rumah-rumah yang menyerupai istana dan istana dan dibuat dalam gaya diraja yang mewah. Hanya dengan itu, lajur akan kelihatan megah, penuh dan bangga, dan kediaman akan mengambil imej keindahan klasik. Walau bagaimanapun, lajur juga digunakan di pedalaman moden, kerana kini terdapat pelbagai besar dalam pilihan bentuk, saiz dan bahan mereka.

Bahan Lajur

Bahan-bahan tradisional yang mana tiang dibuat dibuat seperti konkrit, granit, marmar, dan sebagainya. Dengan kata lain, bahan-bahan yang boleh dipercayai dan tahan lama. Pada masa ini, batu diubahsuai buatan telah digunakan, dan proses penciptaan telah bertambah baik, berkat perkembangan pesat teknologi.

Lajur yang diperbuat daripada batu buatan

Walaupun, tiang marmar masih digunakan dengan jayanya dan mempamerkan aksen yang sangat bergaya dan bergaya di pedalaman, serta tiang kayu.

Reka bentuk dalaman dengan tiang kayuReka bentuk mewah ruang tamu kayu dengan tiang kayu

Hanya sekarang lajur mempunyai saiz, konfigurasi dan fungsi yang berbeza. Secara umum, menurut cadangan pereka, bahan ditentukan oleh gaya dan fungsi bilik. Sebagai contoh, tiang yang diperbuat daripada busa poliuretana mungkin sesuai untuk bilik tidur, untuk ruang tamu dengan balkoni dan akses ke tingkat dua, anda perlu bahan yang lebih tahan lama, seperti konkrit atau basalt, kerana dalam kes ini, tujuan fungsi struktur bukan sekadar hiasan, tetapi juga berfungsi sebagai sokongan untuk mengekalkan berat balkoni, iaitu. dalam senario ini, lajur sudah menjadi sebahagian daripada susun atur seni bina bangunan. Dan bahan untuk penamat permukaan dipilih berdasarkan reka bentuk. Contohnya, tiruan marmar atau permukaan licin yang ditutup dengan cat boleh sesuai dengan gaya klasik pedalaman. Untuk negara, pelapisan batu indah.

Fungsi lajur

Sebagai tambahan kepada fungsi hiasan, lajur boleh digunakan untuk tujuan lain. Sebagai contoh, untuk pembetulan visual perkadaran premis. Selain itu, dengan bantuan mereka adalah mungkin untuk menutup struktur sokongan atau struktur komunikasi yang menonjol, contohnya, semua jenis paip yang tidak diingini untuk mengagumkan. Lajur dalam kes ini mewakili cara terbaik untuk menutup. Seringkali mereka juga digunakan untuk ruang zon.

Komposisi lajur yang digunakan untuk zon bilikPengezonan ruang dibuat menggunakan lajur batu

Terdapat banyak majlis untuk ini, sebagai contoh, adalah mungkin untuk melingkungi ruang makan dengan lajur atau, menggunakan beberapa lajur, mengatur pintu masuk ke bilik dengan cara ini

Pintu masuk dihiasi dengan tiangLajur persegi cantik dihiasi masuk ke rumah

atau dewan.

Dewan mewah dihiasi dengan tiang batu buatan mereka.

Dan dalam kes-kes apabila reka bentuk rumah dilakukan dari awal, dan siling mempunyai beban yang sangat berat, maka lajur, seperti pada zaman dahulu, dapat berfungsi sebagai sokongan yang cukup dan mengambil beberapa berat. Mereka juga sesuai untuk pengembangan ruang visual, kerana mereka tidak lebih daripada garis menegak, yang bermaksud bahawa, seperti yang dibuktikan oleh undang-undang, mereka menarik bilik.Jika anda mengatur tiang-tiang yang langsing dan anggun sepanjang perimeter berturut-turut, maka ketinggian siling di dalam bilik akan meningkat dengan ketara. Bagi pedalaman moden, dengan bantuan lajur palsu, mungkin untuk menerapkan kepraktisan dan menggunakannya, katakan sebagai kabinet, dan jika anda meletakkan lajur di bar, ia juga boleh disesuaikan dengan bar mini yang indah.

Lajur palsu digunakan sebagai lokerLajur di bar boleh digunakan sebagai bar miniReka bentuk kaunter bar dengan tiangReka bentuk asal dapur moden dengan lajur di bar

Namun, dalam ruangan apa ruangan akan sesuai?

Oleh kerana pelbagai bentuk, tekstur, saiz dan warna tiang disediakan pada hari ini, mereka akan sesuai di hampir mana-mana bilik. Pilihan yang paling biasa adalah tangga, laluan pejalan kaki yang melengkung, pendiangan, balkoni, beranda.

Hiasan ruang di tingkat tangga dan dewan pintu masuk

Sekiranya anda merancang bahagian dalam ruang tamu dengan lajur, maka anda perlu menggunakan pasangan, atau lebih baik, komposisi keseluruhan unsur-unsur hiasan ini.

Ruang tamu ruang tamu yang indah dengan lajur berpasanganPasangan pintu lajur yang digunakan untuk zon ruang tamu dan bilik biliard

Selain itu, reka bentuk dengan lajur tertakluk bukan sahaja kepada gaya klasik pedalaman, tetapi juga moden. Sebagai contoh, Art Nouveau - tiang persegi akan kelihatan sangat bergaya di pedalaman seperti itu, serta gaya berteknologi tinggi. Lajur memberikan ketenangan dan kemegahan bilik. Mereka seperti tanda seru, yang tidak boleh diabaikan.

Bahagian dalaman moden dengan tiang persegi di lorongLajur persegi menjamin reka bentuk dalaman yang bergaya dan kontemporari
Jika ini adalah pangsapuri studio, maka dengan bantuan tiang batu, anda boleh memisahkan dapur dengan sempurna dari ruang makan

Memisahkan dapur dari ruang makan menggunakan tiang batu

atau koridor dari ruang tamu.

Komposisi lajur adalah alat yang sangat baik untuk zon di koridor dan ruang tamu

Untuk zon bilik dengan kawasan yang besar, cukup menggunakan lajur yang berlainan dengan kemasan dan bentuk yang berlainan, tetapi pada masa yang sama, dengan beberapa keluasan, dan mana-mana tetamu yang datang kepada anda secara tidak sedar dengan serta-merta membahagikan ruang ke zon berasingan - ini adalah sifat persepsi kita. Perkara utama yang harus diingat - semua elemen dan komponen dalaman mestilah bergabung secara organik antara satu sama lain - ini adalah asas reka bentuk dalaman dengan lajur.