Pilihan warna untuk pintu, papan bas dan lantai

Pilihan warna untuk pintu, papan bas dan lantai

Dalam mewujudkan keselesaan, penyelesaian warna untuk reka bentuk dalaman memainkan peranan penting. Untuk berasa lebih selesa di rumah anda sendiri, anda perlu mewujudkan keharmonian di dalamnya. Sesetengah memahami gabungan warna ini dalam susunan terakhir bilik, iaitu. memberi perhatian lebih kepada kombinasi perabot, langsir, semua jenis aksesori, dsb.

Dalam kes ini, tentu saja, harmoni mereka yang bergabung dengan dinding, lantai dan siling diambil kira. Tetapi anda tidak sepatutnya memulakan dengan ini semua yang sama. Kerukunan penuh dapat dicapai jika gabungan warna antara elemen utama premis itu dipertimbangkan bahkan pada tahap persiapan.

Dan, sekali lagi, pereka "homegrown" berusaha untuk menggabungkan hiasan dinding ke dalam satu gambar, siling dan jantina, mempertimbangkan segala-galanya sebagai butir-butir menengah. Tidak ada yang akan membantah ini - unsur-unsur ini harus selaras dengan satu sama lain.

Gerbang hitam dan putih

Tetapi kita tidak boleh melupakan perkara seperti pintu, plat, plinths - ini adalah bahagian yang penting di dalam setiap bilik, dan mereka tidak boleh jatuh dari imej umum. Oleh itu, gabungan warna pintu, papan skirting dan lantai mesti diberi perhatian yang kurang. Pemilik pangsapuri harus merasa nyaman bahkan di peringkat pertengahan - pada akhir pembaikan, tetapi sebelum permulaan susunan premis (yaitu tidak adanya perabot, tirai, permaidani dll.).

Pintu terang dan lantai coklat

Secara umum, korespondensi warna adalah sains yang besar, tetapi tidak sukar untuk menguasainya. Terutamanya jika anda ingat bahawa terdapat 7 warna utama dalam alam semula jadi - "pelangi warna." Segala-galanya adalah warna dan kombinasi mereka.

Seseorang mungkin mengatakan bahawa terdapat 2 lagi warna asas - putih dan hitam. Tetapi, cukup aneh, mereka juga berkaitan dengan gabungan 7 warna. Pelangi adalah penguraian spek putih dalam komponennya (dari merah ke ungu). Dan warna hitam adalah bertentangan dengan putih ("lubang hitam", sebagai contoh, ia adalah vakum, iaitu tidak sah).

Gabungan merah gelap di pedalaman

Oleh itu, mereka adalah, sebagai sempadan, dan sering digunakan sebagai tepi. Dan jika perlu untuk bereksperimen kurang dengan hitam (glut di pedalaman amat besar), maka putih sudah mulai berubah menjadi klasik pendaftaran pangsapuri.

Warna dalam penamat

Warna putih dalam reka bentuk papan plat dan pintu adalah pilihan win-win untuk sebarang kombinasi warna. Oleh itu, jika terdapat sebarang keraguan tentang keharmonian warna yang betul, anda harus meletakkan "canton" putih di sekitar perimeter lantai (iaitu, di sepanjang papan bawah) - ia akan melicinkan kelemahan.

Sekiranya terdapat lebih banyak kepercayaan dalam memilih warna lantai dan pintu, nada papan skirting dapat digabungkan dengan salah satu bahagian ini, dengan syarat pintu dan lantai berbeza. Apabila kedua-dua unsur ini dicat dalam warna yang sama, anda boleh memilih teduhan yang berbeza untuk papan skirting.

Pintu terang

Sikap berbeza "sikap" boleh dipilih di antara lantai dan pintu. Dan di sini 2 pilihan utama disyorkan: pintu gelap dan tingkat cahaya, pintu yang terang dan lantai gelap. Tetapi dengan apa-apa pilihan yang dipilih, adalah perlu untuk mematuhi peraturan utama reka bentuk - set itu tidak boleh mempunyai lebih daripada 3 warna asas (dan untuk pemula adalah dinasihatkan untuk berhenti sama sekali 2). Lebih baik untuk "bermain" dengan keamatan warna.

Warna dan pilihan lain

Tetapi anda tidak boleh "pergi dalam kitaran" hanya pada gabungan warna. Jangan lupa pada masa ini sebagai persepsi visual terhadap keseluruhan bilik. Lagipun, dengan bantuan warna yang anda boleh secara visual sama ada mengurangkan ruang atau meningkatkannya.

Dinding merah jambu dan pintu putih

Oleh itu, sebuah bilik gelap akan menjadikan bilik kecil lebih kecil, tetapi cahaya akan membantu "mengembangkan sempadan." Oleh itu, pintu di sini sepatutnya menjadi lanjutan lantai.

Dinding dan lantai cahaya

Perkara yang sama boleh dikatakan tentang bilik besar, hanya sebaliknya: lantai harus dicat dengan warna gelap, dan pintu dalam cahaya (supaya "sempadan" lebih jelas).

Satu peranan penting dimainkan oleh pihak dunia, di mana tingkap bilik itu pergi. Di dalam bilik "utara" sentiasa ada kekurangan pencahayaan. Oleh itu, adalah wajar untuk memilih warna yang lebih ringan dalam reka bentuk semua unsur dalaman (terutamanya lantai). Iaitu, perlu meningkatkan permukaan reflektif supaya arnab matahari "bermain" sesering mungkin di dalam bilik.

Tetingkap di dalam bilik

Bagi bilik "selatan", maka secara semulajadi, anda perlu meningkatkan permukaan menyerap cahaya. Oleh itu, ia lebih logik untuk menggunakan cat gelap untuk menutup lantai.

Reka bentuk pintu dalaman yang cantik

Dengan mempelajari untuk menggabungkan visualisasi dan "bermain" cahaya, ia akan mungkin untuk mencapai penyelesaian yang menarik dalam reka bentuk mana-mana bilik. Dan berani yang paling mungkin bercita-cita satu tamparan di barisan hadapan (kini sangat bergaya).

Penyelesaian reka bentuk tersuai

Baru-baru ini, pereka semakin berusaha untuk bereksperimen, menawarkan penyelesaian yang tidak standard dalam reka bentuk premis. Dan satu daripada pilihan ini adalah untuk memperkenalkan tempat berwarna-warni yang cerah ke pedalaman, peranan yang dimainkan tidak oleh unsur hiasan di dinding, tetapi oleh pintu biasa.

Gabungan warna di pedalaman

Sebaliknya, tidak biasa, tetapi dicat, misalnya, merah, hijau atau merah. Tetapi jika keputusan itu diambil sebagai asas, harus diingati bahawa nada pintu masih harus "bergema" dengan beberapa unsur lain di pedalaman: sesuatu dari perabot, atau langsir, aksesori di dinding. By the way, ia adalah papan skirting yang dicat dengan warna yang sama dengan pintu yang boleh menjadi kesimpulan logik kepada keseluruhan komposisi, seolah-olah membingkai seluruh pedalaman.

Juga, seseorang tidak sepatutnya melupakannya avant-garde mungkin tidak masuk ke bilik tamu atau bilik tidur (di mana ia adalah wajar untuk menggunakan lebih banyak "lembut", warna pastel). Tetapi untuk dapur, ruang makan atau bilik kanak-kanak, skim warna ini mungkin berguna.

Bagi kawasan, di mana tidak ada tingkap (lorong, lorong, bilik mandi) penyelesaian avant-garde, sebaliknya, boleh menjadi kitsch. Bilik-bilik ini biasanya kecil. Oleh itu, matlamat utama di sini adalah untuk meningkatkan jumlah visual. Tetapi ini biasanya dicapai dengan warna cahaya pintu, siling dan dinding. Tetapi lantai atas sebab tertentu cuba cat dalam warna tanpa tanda.

Untuk beralih sedikit daripada standard "lantai coklat - pintu putih," pintu boleh cat dalam warna yang lebih menyenangkan - kuning air. Ia akan melembutkan "kekasaran" dari naungan seksual.

tingkat kelabu gelap di lorong juga boleh dipanggil "membosankan" klasik. Oleh itu, untuk pintu lebih baik untuk mengambil cat juga kelabu, tetapi beberapa warna lebih ringan, dan papan lantai juga harus dicat ke dalamnya. Ini "kelabu" hanya boleh "bersemangat" oleh beberapa tempat terang di dinding.

Dan jika anda masih berani untuk melukis lantai dalam warna kelabu pucat, maka bagi pintu penyelesaian warna yang terbaik adalah gading. Untuk papan skirt, mana-mana warna akan dilakukan.

Tetapi tidak kira apa pilihan untuk gabungan warna dalam reka bentuk pintu, lantai dan papan bawah dipilih, mereka harus "bersatu" secara organik di persekitaran umum dengan siling dan dinding.

Pintu hendaklah digabungkan dengan perabot atau kontras dengannya (tetapi bersesuaian). Warna yang dipilih untuk papan skirting harus "berkedip" dalam unsur-unsur lain di pedalaman.

Apabila memilih penyelesaian warna untuk satu bilik, jangan lupa bahawa bilik-bilik lain bersebelahan dengannya. Dengan pintu terbuka, peralihan dalam reka bentuk harus lancar, seolah-olah mengulangi motif dan idea dalaman bilik sebelah. Dalam erti kata lain, keharmonian tidak sepatutnya terdapat dalam bilik tunggal, tetapi di seluruh apartmen.