Kaedah untuk meletakkan jubin di dinding

Satu perkara penting ialah pilihan titik permulaan kerja. Sebagai sokongan untuk jubin, anda boleh menggunakan profil logam atau lath kayu, anda juga perlu merancang dengan berhati-hati lokasi jubin. Oleh kerana dinding mungkin tidak sepenuhnya, untuk permulaan, adalah perlu untuk menggambar garis panduan mendatar di sepanjang bar sokongan yang dipaku untuk menyokong dan membimbing baris pertama. Kemudian, pada setiap sisi, bilangan baris jubin ditandakan secara menegak. Di tepi tingkap dan di sudut luar, adalah sebaiknya meletakkan jubin sahaja, jadi sebelum memulakan pemasangan, anda harus menentukan lokasi jubin.

Terdapat beberapa pilihan untuk meletakkan jubin di dinding:

Pilihan Peletakan Tile

  • "Jahitan untuk jahitan" - dengan pilihan pemasangan ini, baris berserenjang antara satu sama lain (mendatar dan menegak) dibentuk. Perlu diperhatikan bahawa dengan cara meletakkan ini, jubin harus dengan ralat terkecil.
  • "Berpakaian" dalam kes ini, jahitan garisan bawah harus bertepatan dengan tengah jubin baris atas. Dengan cara ini, jubin dibentangkan hanya dalam baris mendatar, tetapi tidak seperti pilihan jahitan hingga jahitan, prosesnya lebih mudah, kerana penyimpangan menegak tidak begitu ketara.
  • "Diagonal" adalah cara paling kompleks untuk meletakkan, yang paling sering digunakan ketika menghadapi permukaan yang besar. Jubin membentuk antara mereka sendiri garis tegak lurus. Dengan lantai, garis jahitan hendaklah membentuk 45kira-kira . Kerja bermula dengan pemasangan jubin rumah api. Tahap menetapkan arah melintang dan garis plumb - menegak. Adalah disyorkan untuk meletakkan jubin rumah api pada gam, yang mengeras lebih cepat daripada mortar simen. Ubin mula diletakkan dari bawah ke bawah. Rel sokongan dipasang di bahagian bawah dinding, dan sekurang-kurangnya 2 meter panjang di tepi permukaan menghadap rel kereta api. Kemudian kord mendatar ditarik di antara tepi sungai di sepanjang garis-garis jubin yang mendatar diikat.

Cara yang kurang popular dan tidak standard meletakkan jubin di dinding

  • "Modular grid" adalah pilihan yang lebih kompleks, yang sesuai untuk bilik kecil dan bilik. Pertama anda perlu memilih corak dan warna bahan. Adalah dinasihatkan untuk menarik lukisan corak, di mana dimensi jahitan dan jubin perlu ditunjukkan.
  • "Herringbone" dianggap sebagai pilihan bukan standard untuk meletakkan jubin di dinding. Ia tidak sering dilihat di dalam bilik, sebagai contoh, "jahitan untuk jahitan", tetapi kaedah ini mempunyai "daya tarikan" sendiri. Proses meletakkan "pokok Krismas" adalah serupa dengan teknologi meletakkan parket. Dalam kes ini, hanya perlu menggunakan jubin segi empat tepat. Cara meletakkannya dengan sempurna menghiasi bilik dengan bentuk geometri yang tidak teratur. Walaupun lebih kerap "herringbone" menghiasi lantai bilik, ia juga boleh digunakan di dinding, tetapi ia adalah penting untuk dimasukkan ke dalam reka bentuk keseluruhan bilik.

Kaedah peletakan jubin kustom

Gam untuk jubin dan jahitan

Bagi pemula, disyorkan untuk menggunakan lapisan gam nipis apabila menghadap, ketebalan yang dikehendaki diperolehi dengan menggunakan kancing sekat. Jika saiz jubin adalah 15 hingga 15 cm, gunakan spatula dengan kedalaman gigi 6 mm, dengan saiz jubin 30 hingga 30 cm - 9 mm. Jangan risau tentang lekatan miskin jubin ke permukaan kerana lapisan pelekat kecil, perkara utama adalah memilih gam yang betul (semuanya bergantung pada permukaan yang selesai: plester, drywall, dan lain-lain). Permukaan di bawah jubin sepatutnya rata, tetapi tidak licin sebagai kaca, supaya gam boleh "merampas".

Apabila menggunakan jubin kecil, sendi lebih sempit daripada apabila menggunakan jubin yang lebih besar. Tetapi jahitannya tidak seharusnya 2 mm (kerana ia akan menjadi sukar untuk mengisinya dengan mortar) dan tidak lebih daripada 10 mm (sendi lebar akan menyebabkan pengecutan dan retak). Tetapi terdapat juga satu lancar atau tified (diperoleh hasil daripada memangkas tepi peralatan khas).Tetapi biasanya jubin ini hanya digunakan apabila menghadapi lantai.

Pelbagai corak

Malah jubin yang paling mudah boleh dibuat hiasan yang cantik: Anda boleh mencuba dengan warna, saiz dan orientasi jubin. Untuk ini, hanya meletakkan jubin di atas permukaan rata, jadi untuk bercakap, "kering." Juga semasa memilih adalah disyorkan untuk memilih jubin ketebalan yang sama - ini akan memudahkan proses peletakan. Juga, jangan lupa bahawa jubin mungkin mempunyai tepi segiempat atau lebih "ikal". Penggunaan kompleks jubin tersebut akan mengakibatkan kesulitan dalam kerja, oleh sebab itu, untuk memudahkan proses peletakan ini, gunakan solusi yang lebih likat.