Interior bilik mandi bersaiz sederhana

Bilik mandi 5 dan 6 sq.m - suasana selesa dan rayuan estetik

Di dalam bilik mandi dengan keluasan 5-6 meter persegi, anda tidak boleh bimbang tentang setiap sentimeter, ia adalah mudah untuk meletakkan semua paip yang diperlukan, sistem storan dan hasil mendapatkan bilik dengan ruang bebas. Pemilihan palet warna bilik yang agak luas (dari sudut pandangan saiz purata bilik utilitarian) juga menyediakan banyak kemungkinan - penggunaan warna yang cerah dan gelap di dalam versi dosis akan sangat sesuai. Dan masih 5-6 meter persegi. m - ini bukan bidang bilik mandi di mana anda boleh merancang untuk memasang mandian di pusat atau meja persalinan dengan cermin besar. Dengan quadrature seperti itu, anda mampu banyak, tetapi tanpa melampaui lokasi ergonomik paip dan perabot yang mungkin. Mari lihat pada projek reka bentuk tertentu, bagaimana anda dapat melengkapkan bilik mandi bersaiz sederhana dengan keselesaan, rasional dan menarik luar.

Reka bentuk bilik mandi kecil

Pipa dalam bilik mandi bersaiz sederhana

Dari segi lokasi paip, kawasan 5-6 meter persegi tidak mencukupi untuk memasang tab mandi dan pancuran mandian. Tetapi menggabungkan dua fungsi dalam ruang yang sama adalah mudah. Untuk melakukan ini, ia cukup untuk memasang di dalam bilik mandi, di samping mandi dengan hos yang fleksibel, juga pancuran tambahan, yang sering dipanggil tiruan hujan tropika. Sebagai peraturan, untuk melindungi daripada percikan ruang berhampiran dengan mandi, partition kaca dipasang, yang menduduki kira-kira sepertiga daripada panjang paip utama anda.

Mandi + pancuran mandian

Palet beige

Dalam nada kelabu

Jika anda memasang tab mandi di sepanjang dinding panjang yang anda akan gunakan sebagai dulang mandi, anda boleh menggunakan versi paip yang dipendekkan, model "duduk" yang dipanggil. Dalam kes ini, sebahagian daripada ruang yang berguna untuk membenamkan sistem penyimpanan yang luas akan dibebaskan.

Sistem Penyimpanan Bilik Mandi

Dalam bilik mandi bersaiz sederhana, isu penjimatan ruang belum dibatalkan. Memasang tandas konsol, tangki yang tersembunyi di dinding, akan membolehkan anda menyimpan 25-30 cm ruang yang boleh digunakan, apatah lagi penampilan yang menarik secara estetika reka bentuk sedemikian.

Mosaic

Tandas yang tidak tersumbat

Sekiranya anda mempunyai bilik mandi yang berasingan, dan tidak perlu memasang tandas di bilik mandi, maka anda boleh menggunakan ruang dinding yang panjang (jika bilik adalah segi empat tepat) untuk memasang sepasang tenggelam. Pelaburan kecil ini dari sudut pandang kewangan akan menjimatkan masa anda pada waktu pagi apabila seluruh keluarga sedang menjalankan perniagaan mereka. Malah pasangan tanpa anak-anak dengan kehadiran dua tenggelam, menjimatkan banyak masa pada jam sibuk.

Dua tenggelam

Cangkang bujur

Satu lagi cara terbaik untuk menjimatkan masa semasa waktu sibuk ialah memasang dua pancuran mandinya dan bukan satu mandi. Dalam kes ini, ia akan menjadi yang paling rasional untuk memasang lubang saliran di tengah-tengah bilik mandi double, dengan menyediakan cerun yang diperlukan di kedua-dua belah pihak.

Untuk dua jiwa

Memilih penamat untuk permukaan bilik mandi

Jika di dalam bilik mandi standard, kawasan yang tidak melebihi 4 meter persegi, hampir semua permukaan tertakluk kepada peningkatan pendedahan kepada kelembapan dan suhu yang melampau, maka di bilik yang lebih luas kombinasi dari permukaan selesai menggunakan bahan-bahan tahan kelembapan seperti jubin seramik dan batu dan kurang sudah mungkin tahan air - melepa dan melukis, kertas dinding vinil kalis air.

Palet cahaya

Rak kayu

Jubin seramik dan batu untuk pelapisan permukaan

Tidak hairanlah jubin seramik adalah bahan yang paling popular untuk permukaan bilik mandi. Lagipun, ia adalah jubin yang mempunyai sifat tahan kelembapan tertinggi, ia adalah praktikal dari segi penjagaan, tahan lama dan tahan terhadap tekanan mekanikal.Dan pelbagai penyelesaian warna, pilihan bertekstur, tiruan di bawah permukaan apa pun - dari batu ke kayu, membolehkan jubin seramik menjadi bahan penamat yang paling biasa di negara kita. Di samping itu, kami tidak ragu-ragu tentang keselamatan alam sekitar terhadap bahan ini untuk manusia dan alam sekitar.

Jubin seramik

Pelapisan berjubin

Langsir untuk bilik mandi

Mosaic untuk hiasan dan hiasan asas

Jubin mozek mempunyai semua kelebihan teknologi yang wujud dalam bahan penamat seramik, tetapi disebabkan saiznya yang kecil, boleh digunakan untuk menghadapi permukaan yang rumit - bentuk separa bulat dan bergelombang, ceruk, gerbang, boleh berfungsi sebagai penamat untuk dasar tab mandi atau tenggelam.

Mosaik untuk hiasan

Selesai Mosaic

Dengan menggabungkan mozek dan jubin seramik atau stoneware porselin, anda boleh membuat kemasan yang menarik ke bilik. Jangan lupa tentang peraturan mudah ruang pengembangan ruang - jalur mendatar meluaskan bilik, jalur menegak "meningkatkan" ketinggian siling.

Tembikar dan Mosaic

Apron mozek

Pembingkaian Mosaic

Panel dinding plastik

Bahan yang dihadapi dengan murah dengan palet warna dan corak yang besar boleh menjadi tumpuan di dalam bilik anda untuk prosedur air. Plastik mudah dipasang sendiri, ia mempunyai sifat kelembapan yang tinggi dan mudah dibersihkan. Tetapi dari segi persahabatan alam sekitar - bahan ini mempunyai penyertaan bahan-bahan toksik yang tidak menyenangkan (gam khas) dalam proses pembuatan.

Selesai asal

Panel dinding timbul untuk dinding yang menghias di bilik mandi tidak digunakan serentak. Dan terdapat alasan yang sangat jelas untuk ini - kesukaran untuk meninggalkan. Permukaan licin, berkilat lebih mudah dibersihkan daripada membasuh semua lekuk dan pelepasan. Tetapi pedalaman seperti itu tidak boleh dinafikan asal. Malah yang paling neutral dari semua warna - kelabu, kelihatan menarik dan tidak remeh.

Panel embossed

Cara gabungan untuk memangkas pesawat di bilik mandi

Jubin seramik bukanlah pilihan yang paling murah untuk menyelesaikan bahan-bahan untuk bilik mandi. Di samping itu, hanya profesional yang boleh meletakkan jubin sendiri, yang bermaksud bahawa perbelanjaan pembaikan meningkat dengan kos kerja pemasangan. Untuk menjimatkan wang, anda boleh menggunakan jubin seramik sebagai lapisan di sekeliling tabung, dalam bentuk apron, dan menyelesaikan permukaan yang tersisa dengan plaster tahan kelembaban, misalnya.

White and Lilac Interior

Lukisan + jubin

Bilik mandi mewah

Jika kita bercakap mengenai penjimatan pada hiasan di bilik mandi dengan pancuran mandian, maka jubin atau mozek mesti meliputi seluruh ruang pancuran dan meletakkan apron di dekat sink. Untuk lantai, pilihan ideal adalah porselin. Ia kuat dan tahan lama. Tetapi seluruh permukaan boleh dengan selamat "diberikan" untuk lukisan dan juga melekat dengan kertas dinding vinil kelembapan-bukti.

Mosaic dan stucco

Menggunakan batu atau lapisan batu kerikil di dalam bilik mandi adalah langkah reka bentuk berani. Pedalaman seperti ini tidak dilupakan, unik dan sangat peribadi. Untuk bilik mandi yang terletak di rumah negara, reka bentuk yang sama akan menjadi sangat relevan.

Batu ada di mana-mana

Pilihan palet warna - banyak pilihan untuk setiap selera

Warna terang - suasana bilik mandi yang tenang

Apapun kawasan bilik mandi, dan palet yang cerah akan sentiasa menjadi antara kegemaran dalam memilih kemasan. Dan bukan sahaja kerana warna putih secara visual memperluaskan ruang dan digabungkan dengan mana-mana warna paip dan perabot, tetapi juga kerana jurang terang menenangkan emosi kita, membolehkan anda berehat selepas hari yang sukar, pemikiran yang jelas dan berehat.

Metro Tile

Putih

Ramai yang takut menggunakan jubin seramik putih untuk menghiasi bilik mandi, supaya tidak berakhir dengan imej bilik operasi steril. Alternatif warna putih boleh menjadi naungan pastel - hasilnya, anda akan mengekalkan warna cahaya bilik, tetapi anda boleh mengelakkan persatuan hospital dan mendapatkan suasana bilik yang selesa dan santai untuk prosedur air.

Warna pastel

Palet neutral

Lukisan beraneka warna dan warna yang bertenaga - meningkatkan tahap bilik untuk rawatan air

Penggunaan lukisan berwarna-warni pada jubin seramik membolehkan anda membuat bahagian dalaman bilik mandi yang tidak remeh. Terhadap latar belakang cetakan cerah, model paip yang luar biasa kelihatan sangat menarik. Tetapi aksesori bilik mandi dengan permukaan emas tidak mudah mengubah reka bentuk bilik mandi, tetapi akan menjadikannya unik, mudah diingati.

Lukisan berwarna-warni

Warna biru cerah dari jubin mozek, yang menjadi asas untuk menghadapi permukaan bilik mandi, mewujudkan suasana yang sejuk, dari mana angin laut secara harfiah bertiup. Dalam kombinasi dengan paip dan perabot salji putih, warna mozek kelihatan mewah.

Nada biru terang

Tiruan pola "marmar" pada jubin seramik boleh membuat pewarna yang sangat bervariasi dari lapisan bilik mandi. Menggunakan jubin pelbagai saiz dan darjah variegation, membolehkan anda membuat kemasan unik dalam setiap kes individu.

Batu yang berwarna-warni

Mengawal dalaman atau cara menggunakan kombinasi klasik hitam dan putih

Cetakan berwarna hitam dan putih seramik dengan sendirinya mampu menjadi kemuncak dari mana-mana pedalaman. Perhiasan yang berwarna-warni seolah-olah menggosok sempadan antara permukaan bilik mandi. Dengan menambah warna yang berwarna-warni keputihan pakaian kebersihan dan pewarna hitam pintu dan perabot, anda boleh mendapatkan reka bentuk bilik yang unik untuk prosedur air.

Cetakan hitam dan putih

Penggunaan jubin batu gelap sebagai lantai, dan putih - untuk pelapisan dinding - kombinasi klasik untuk peningkatan visual dalam ruang. Banyak cermin dan permukaan kaca hanya meningkatkan kesan yang dibuat oleh penamat.

Di bawah gelap, bahagian atas cahaya

Sebaliknya menarik dicipta oleh kombinasi grout gelap untuk jubin "metro" putih salju sebagai hiasan dinding mandi dan kombinasi terbalik jubin mozek untuk lantai. Pipa salji putih dan aksesori mandian hitam melengkapkan asal, tetapi pada masa yang sama kelihatan sangat praktikal.

Reka bentuk putih dan hitam

Sebaliknya

Berikut adalah versi yang tidak konvensional menggunakan kombinasi hitam dan putih di pedalaman bilik mandi. Perhiasan yang berwarna-warni dari jubin lantai dengan lancar berubah menjadi salutan putih salji yang dikenali sebagai apron dengan bantuan jubin seramik, yang pada gilirannya membentuk kontras dengan dinding yang dicat hitam dan melengkapkan imej siling salji putih dengan siling putih yang sama. Imej yang terhasil adalah universal. Untuk memberikan kecerahan kepada bilik semacam ini, anda hanya perlu membeli warna yang berwarna dari tuala atau permaidani, meletakkan tumbuhan hidup.

Dinding hitam di dalam bilik mandi

Dan paling gelap kemungkinan pilihan untuk menyelesaikan bilik mandi dalam warna gelap ditunjukkan dalam foto berikut. Jubin porselin gelap digabungkan dengan paip salji putih kelihatan lebih daripada ekspresif. Dengan penamat itu, reka bentuk bilik mandi luar biasa, tidak dapat dilupakan.

Gamma gelap

Palet warna gelap

Gabungan warna putih dengan warna cokelat tidak sama dengan warna hitam atau kelabu gelap, tetapi sangat hangat. Dari pedalaman di nada cokelat harfiah meniup kehebatan, kehangatan dan kedamaian. Warna semulajadi selalu lebih baik di dalam bilik di mana suasana santai sangat penting.

Nada coklat

Reka bentuk coklat dan putih

Permainan kontras

Hiasan dan lampu bilik mandi yang luar biasa - sentuhan penamat di pedalaman

Apabila hiasan, pemasangan paip dan perabot selesai, anda boleh memikirkan bagaimana untuk menghiasi imej yang dihasilkan dan tidak melupakan sisi praktikal isu tersebut. Dengan bantuan satu set candelier yang indah dan dua sconce dinding yang terletak di kedua-dua sisi cermin besar, anda juga boleh memberikan dalaman yang paling biasa sentuhan keanggunan mewah - kaca atau bangunan plastik telus adalah ringan dan sejuk, memberikan ruang rasa terbang.

Lekapan lampu

Dengan menggunakan lampu latar yang terbina dalam, mungkin bukan sahaja untuk menyediakan tahap pencahayaan yang mencukupi untuk semua segmen fungsi bilik mandi, tetapi juga untuk mengubah kemasan yang benar-benar cerah, mengembangkan ruang secara visual.

Lampu latar

Backlit

Cermin dengan bingkai luar biasa adalah peluang yang baik untuk menggunakan item dalaman yang praktikal untuk memberi ruang yang lebih personaliti dan eksklusif. Dan jika cermin itu adalah komposisi keseluruhan, maka reka bentuk bilik mandi pasti akan menjadi tidak dapat dilupakan dan tidak remeh.

Komposisi cermin

Cermin asal

Ia adalah mudah untuk menambah kecerahan ke bilik dengan kemasan jelas dan ringan dengan bantuan dekorasi yang mudah diganti tetapi praktikal - tirai mandi, permaidani, tuala, langsir tingkap (jika ada di bilik mandi).

Kecerahan secara terperinci

Kadang-kadang objek yang paling berfungsi - paip - boleh berfungsi sebagai hiasan bilik mandi. Model asal tab mandi, tandas dan tenggelam, selain memenuhi fungsi utama mereka, dapat membawa keaslian ke pedalaman, menjadikannya unik, menarik.

Sinki asal

Paip yang luar biasa

Tumpukan pada mandi

Hiasan bilik mandi boleh berfungsi sebagai reka bentuk ruang di bawah tab mandi dan sink. Penggunaan kayu yang tidak dicat (tetapi dirawat dengan antiseptik) membolehkan anda membawa semangat gaya negara ke pedalaman dan memberikan paip salji putih lebih bersinar.

Motif Negara